Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Αστικά διλήμματα

Ένα επείγον αστικό δίλημμα (Saoul Steinberg 1951)
του Κωνσταντίνου Αλεξάκου*

Τα διλήμματα θα ενταθούν μετά τις εκλογές του Μαΐου, δεν θα λυθούν· ειδικά αν είναι τριπλές. Δεν υπάρχει κλίμα ή διάθεση να συζητηθούν οι πραγματικές λύσεις στη βάση της ελληνικής πραγματικότητας. Οι μεν αποκρύπτουν την κοινωνική κρίση και το τέλμα που φέρνει η λιτότητα όταν συνδυάζεται με πλήρη απροθυμία για εκ βάθρων αλλαγές, ενώ οι δε υπόσχονται μαγικές "λύσεις" και διέξοδα.
Το ψηφοθηρικό παιχνίδι παίζεται με παραπολιτικούς όρους, αφού ουδείς παράγει πολιτική, και οι πραγματικά αντισυστημικές (εως αντιδημοκρατικές) πολιτικές δυνάμεις κερδίζουν καθημερινά από την απελπισία που φέρνει αυτή η ανούσια άσκηση.
Να ξεκινήσουμε με μία μικρή αλήθεια: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αστικό κόμμα όσο κι αν προσπαθεί ένα μέρος του, όσο και οι αντίπαλοι του, να πείσουν για το αντίθετο. Αν δεν ήταν, θα έπρεπε να πιστέψουμε πως έχει ριζοσπαστικοποιηθεί πάνω από το 35% της ελληνικής κοινωνίας (μαζί με την ΧΑ) – η θεωρία των δύο άκρων που δεν ισχύει.

Δεν υπάρχει όφελος για κανέναν, πόσω μάλλον για την χώρα, αν καταφέρουμε να "βαφτίσουμε" τον ΣΥΡΙΖΑ μη-αστικό κόμμα, ή αν τον αφήσουμε να συνεχίσει να παίζει πάνω σε αυτή την γραμμή. 
Γιατί μαζί με αυτόν βαφτίζουμε και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που αυτή την ώρα ίσως δεν έχει τα εργαλεία ή την ψυχραιμία να αναλογιστεί τις συνέπειες μίας τέτοιας εκδοχής. 
Ένα ποσοστό του πληθυσμού που αισθάνεται ενδεχομένως ότι στερείται επιλογών όσο και προσδοκίας αυτό το διάστημα, και δεν πρόκειται να αλλάξει την ψήφο του επειδή βαφτίσαμε την επιλογή του "εκτός Συνταγματικού Τόξου" ή ό,τι άλλο.
Όποιος θέλει να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών του για τη μέχρι σήμερα "ελαφρότητα" των θέσεων και της στάσης του καλό είναι να ξεκινήσει θυμίζοντας στον κ. Τσίπρα πως ηγείται αστικού κόμματος. Κάθε προσπάθεια για το αντίθετο θα βλάψει κυρίως τη χώρα, ίσως και το πολίτευμα, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά με την προϋπόθεση πως τα κόμματα της κυβέρνησης, και όχι μόνο, επιθυμούν να χτίσουν τις απαραίτητες συναινέσεις και κλίμα στην κοινωνία για να προωθήσουν τις πραγματικές λύσεις και όχι απλά να συνεχίσουν το μικροπολιτικό παιχνίδι συντήρησης του σημερινού αδιέξοδου και όσων ωφελούνται από αυτό εις βάρος της κοινωνίας.

*πηγή Πολίτης
*εικονογράφηση ΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU