Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η Ρεμπέκκα Χαρμς, ευρωβουλευτής και συν-πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων απευθύνεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με την ευκαιρία της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.


Το βίντεο της ομιλίας: εδώ
πηγή, απόδοση: Μελίττα Γκουρτσόγιαννη*

Αξιότιμε Πρόεδρε, συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Καθώς ερχόμουν σήμερα στην Ολομέλεια σκεπτόμουν ότι δεν θα ήθελα καθόλου να βρίσκομαι σήμερα στη θέση του κ.Σαμαρά. 

κ. Σαμαρά, άκουσα την ομιλία σας προσεχτικά και διαπίστωσα ότι είχα δίκιο, δεν είναι εύκολος αυτός ο ρόλος στην Ευρώπη ακριβώς τώρα. 
κ. Σαμαρά, θα υποστηρίξω ότι είναι μεγάλο λάθος που είπατε σε αυτό το Κοινοβούλιο -όπως και κατά την επίσκεψή σας στο Βερολίνο- ότι όλα πάνε καλά, ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν βρει το δρόμο τους, και οι προσδοκίες για την Ελλάδα εκπληρώνονται. Έχουμε έρθει στην Ελλάδα, και έχουμε δει ότι τα τελευταία χρόνια αυτό δεν είναι η πλήρης αλήθεια. 

Οι προσδοκίες υλοποιούνται στους αριθμούς, στα χαρτιά μπορείτε να αποδείξετε ότι μειώσατε κάποιες θέσεις του δημοσίου, κάποιες δημόσιες δαπάνες, πράγματι. Ωστόσο τί συμβαίνει παράλληλα με όλα αυτά; Αυτό που δεν δηλώνεται αρκετά καθαρά από την ελληνική κυβέρνηση -ίσως πάει πολύ να ζητάμε κάτι τέτοιο-, αυτό που τελικά δεν βγήκε καθαρά από την ομιλία σας είναι το τί χρειάζεστε σήμερα για τη χώρα σας, την Ελλάδα. 
Μια θαυμάσια χώρα, με ανθρώπους που ξέρουν πολλά, που μπορούν να κάνουν πολλά και που θέλουν πολλά. Το πως θα ανεβούν και όλοι αυτοί στο τραίνο των μεταρρυθμίσεων, είναι κάτι που δεν έχει πετύχει. To είδος των μεταρρυθμίσεων που επιβάλατε στην Ελλάδα και που επέβαλε και επόπτευσε και η τρόϊκα, αυτό το είδος των μεταρρυθμίσεων είναι που σκοτώνει ό,τι χρειαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ώστε η Ελλάδα να γίνει η χώρα που οι πολίτες της πράγματι επιθυμούν.
Σήμερα επικρατεί μια κατάσταση, όπου οι δημόσιοι θεσμοί δεν λειτουργούν. Η Πολιτεία λέει ότι κάνει αυτό κι εκείνο για τους πολίτες, ωστόσο κοιτάξτε τί κανετε με τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τα πάντα είναι σε κατάσταση αξιοθρήνητη. Είναι απίστευτο, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, εν έτει 2014, άνθρωποι καρκινοπαθείς δεν μπορούν πια να έχουν την περίθαλψη που χρειάζονται. Και σ’ αυτή την κατάσταση φτάσαμε δυστυχώς ύστερα από χρόνια μεταρρυθμίσεων. 

Νομίζω ότι αυτά χρειάζεται να το πείτε, τόσο μέσα σ΄αυτή την αίθουσα, όσο και στον κ.Γκάμπριελ και στην κ.Μέρκελ. 
Οφείλετε να σηκωθείτε και να πείτε ότι, αν ...
η Ελλάδα θέλουμε να γίνει μία χώρα όπου οι μεταρρυθμίσεις έχουν αντίκρυσμα, δεν μπορείτε να κοιτάτε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους που υλοποιήθηκαν, μένει να υλοποιηθεί και ένα δεύτερο σκέλος: αναφέρομαι στην κοινή προαπάθεια που πρέπει να αναλάβουμε για να βγει η Ελλάδα όχι πια από την ύφεση αλλά από την οικονομική καχεξία (depression). Χαίρομαι που είπατε πριν από λίγο ότι δεν έχετε να αντιμετωπίσετε πια την ύφεση αλλά την στασιμότητα. Σας ευχαριστώ που το είπατε αυτό: Οι αριθμοί που αφορούν την ανάπτυξη (growth) είναι για γέλια σε σύγκριση με τα ποσοστά ανεργίας που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν επείγον ν’ αναλάβετε δράση άμεσα.

Στην Ελλάδα ο κόσμος νιώθει έντονο αίσθημα αδικίας. Το φορτίο που επιβλήθηκε πάνω στο έθνος δεν μοιράστηκε ομοιομορφα. Επιπλέον ας δείτε και τους φόβους που διακατέχουν τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.: Φοβούνται ότι η κατάσταση μετά την κρίση θα είναι μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι που ήδη ζουν με άνεση θα ζουν ακόμα καλύτερα, ενώ αυτοί που έχουν προβλήματα θα βουλιάξουν ακόμα πιο βαθειά. Ο συνάδελφός μου ο κ. Φερχόφσταντ το είπε πολύ καλά πριν από λίγο, ότι όταν σκεφτόμαστε το μέλλον της Ευρώπης, τα μάτια όλων μας είναι στραμμένα πάνω στην Ελλάδα. Πρέπει να φροντίσετε ώστε ο λαός σας, το έθνος σας ν’ ανέβει στο τραίνο. 

Δεν είναι μόνο μια ελίτ που φεύγει από τη χώρα, έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική απειλή διαρροής εγκεφάλων και αυτό είναι μια επίθεση που συμβαίνει στην Ελλάδα και έχει σχέσει με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεστε τώρα.

Επιτρέψτε μου ένα τελευταίο σχόλιο: αναφερθήκατε στις πολιτικές και στην ύφεση. Σήμερα διάβασα στις γερμανικές εφημερίδες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να πάρει υπ’ όψη της την οικολογία, την καινοτομία, να δει τις οικονομίες μας υπό αυτό το πρίσμα και ν’ απομακρυνθεί από τις κατευθύνσεις του παρελθόντος. Ο κ.Έρτινγκαμ, ο κ. Χίλντεγκαρντ, ο κ. Μπαρόζο φαντάζομαι πως δεν θα ήταν ευτυχείς να ηγηθούν σε θέματα που αφορούν το περιβαλλον και την κλιματική αλλαγή. Έχω το φόβο ότι οι Πράσινες Τεχνολογίες, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα, τομείς που μπορούν πράγματι γρήγορα να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, δυστυχώς τα σχέδια αυτά τορπιλλίζονται από τις Βρυξέλλες. Μα κατάσταση κρίσης δεν έχουμε; 

Εσείς (οι Έλληνες) έχετε μια τόσο θαυμάσια χώρα, τόσα πλεονεκτήματα όσον αφορά το περιβάλλον σας, τη φύση σας , το τουριστικό δυναμικό σας, δεν θα ήταν τρομερό να τα καταστρέψετε όλα αυτά, μόνο και μόνο για να πάτε πίσω σε ένα είδος Παλαιολιθικής Εποχής, να επιστρέψετε στα ορυκτά καύσιμα, παραμελώντας άλλες δυνατότητες; 
Είναι τρέλλα, έχετε τόσα πλεονεκτήματα, για μένα είναι απίστευτο που μια καναδική εταιρεία ενδιαφέρεται να εκμεταλλευτεί τον φυσικό σας πλούτο στις Σκουριές, δίπλα στο όρος Αθως, και αυτό είναι επίσης και πρόβλημα ηγεσίας των Βρυξελλών. Δεν είναι μόνο η τρόϊκα αλλά και όλοι αυτοί οι πολιτικοί που κοιτούν πίσω αντί να κοιτούν μπροστά, όλοι αυτοί δεν δείχνουν υπευθυνότητα.

*πηγή, απόδοση στα ελληνικά melittag.wordpress.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU