Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ύβρις...

Κόσοβο 1999 - Φαρμακονήσι 2014: το δράμα των ανθρώπων συνεχίζεται κι ο πόνος των προσφύγων είναι παντού ο ίδιος  - ακόμη και στην χώρα που οι ικέτες ήταν κάποτε ιεροί... (ΑΣ)
Αποτρόπαιο Έγκλημα
από το ιστολόγιο Τσαλαπετεινός


Καταπέλτης όσα δήλωσαν, οι τρεις από τους διασωθέντες της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι, τινάζουν στον αέρα τους ισχυρισμούς του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και όλα όσα αναμεταδίδουν επιμελώς και συστηματικά -από κυβερνητικές διαρροές- τα κανάλια.

Υποβαστάζοντας ο ένας τον άλλον, στάθηκαν απέναντι στις κάμερες και απέναντι στον λιγοστό κόσμο που συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα στις 12 σήμερα το μεσημέρι, οι τρεις πρόσφυγες και ξετύλιξαν το κουβάρι της νύχτας της 19ης Ιανουαρίου που έμελλε να σημαδέψει οριστικά και αμετάκλητα τις ζωές τους. Τα λεγόμενά τους, δεν άφησαν καμία αμφιβολία για το  αποτρόπαιο έγκλημα που διαπράχθηκε εκείνο το βράδυ.


Εικοσιτρείς Αφγανοί - “ερχόμαστε από μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και 38 χρόνια”- και τρεις Σύριοι – μια χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο και δε σταματά να μετρά καθημερινά νεκρούς- ήταν οι επιβάτες του πλοιαρίου που απέπλευσε από την Τουρκία. Μετά από δύο ώρες στη θάλασσα και ενώ ήταν μόλις 100 μέτρα από ελληνική ακτή, έσβησε η μηχανή του σκάφους από υπερθέρμανση. Περίμεναν να κρυώσει η μηχανή ώστε να επιχειρήσουν και πάλι να βάλουν μπροστά -ο Αφγανός που το είπε, είναι μηχανικός- όταν τους πλησίασε το σκάφος του λιμενικού. Τότε όλοι σκέφτηκαν ότι σώθηκαν. Αμέσως μετά ακούστηκαν πυροβολισμοί στον αέρα -προφανώς για να εκφοβίσουν τους ήδη τρομοκρατημένους ανθρώπους στο ...
ακυβέρνητο σκάφος.


 Στη συνέχεια δύο άνδρες από το πλήρωμα του λιμενικού επιβιβάστηκαν στο σταματημένο σκάφος των προσφύγων και το έδεσαν ώστε το σκάφος του λιμενικού να το ρυμουλκήσει, όχι όμως προς την κοντινή ελληνική ακτή. “Λένε ψέμματα- προς την Τουρκία μας τραβούσαν. Τα δύο πτώματα εκεί βρέθηκαν, αν έλεγαν αλήθεια, δε θα τα έβρισκαν  στην Τουρκία”. Το σκάφος του λιμενικού ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα οι δύο άντρες που ήταν στο σκάφος των προσφύγων να αρχίζουν να φωνάζουν στους συναδέλφους τους. 




Το σκάφος έκοψε ταχύτητα, οι δύο λιμενικοί επέστρεψαν στο σκάφος τους και τότε ανέπτυξαν ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα κάνοντας μάλιστα επικίνδυνα ζικ ζακ με αποτέλεσμα να μπαίνουν νερά στο σκάφος των προσφύγων, που προσπαθούσαν να κόψουν το σκοινί αλλά δεν τα κατάφεραν αμέσως. Κάποιοι βρέθηκαν στο νερό. Όταν τελικά έκοψαν το σκοινί, το σκάφος του λιμενικού ανέπτυξε ταχύτητα “έβγαλε καπνούς η μηχανή” για να φύγει, όμως εκείνη τη στιγμή δύο σκάφη τουρκικά άρχισαν να πλησιάζουν και το σκάφος του λιμενικού αναγκάστηκε να σταματήσει.


Το πλοιάριο των προσφύγων άρχισε να βυθίζεται. ΦώναζανPlease help me” κι η απάντηση που έπαιρναν ήταν fuck you”Κάποιοι κατάφεραν να ανέβουν στο σκάφος του λιμενικού -κυρίως άντρες- και ζητούσαν απελπισμένοι σωσίβια ώστε να ξαναπέσουν στην θάλασσα για να σώσουν τους δικούς τους που χάνονταν μπροστά στα μάτια τους. “Έβλεπα να πνίγονται τα παιδιά μου η γυναίκα μου και τους είπα: σκοτώστε με και μένα”. Όχι μόνο δεν τους έδωσαν σωσίβια, αλλά όταν ένας βρήκε  ένα ξύλο και το άπλωσε σε κάποιον δικό του που ήταν στο νερό κι αγωνιζόταν να σωθεί, οι λιμενικοί άρχισαν να τους χτυπούν με κλωτσιές και έφτασαν στο σημείο να βάλουν σε κάποιον όπλο στο λαιμό για να σταματήσει τις προσπάθειες.


Οι περιγραφές των διασωθέντων -παρ` όλο που αρκετά από τα περιστατικά της νύχτας της ντροπής είναι ήδη γνωστά- σοκάρουν. Σοκάρει ακόμα η καταγγελία τους ότι τις τελευταίες δυο μέρες που βρίσκονται στην Αθήνα η αστυνομία παρ` όλο που είχαν μαζί τους τα απαραίτητα χαρτιά, παρ` όλο που είπαν ποιοί είναι και τί έχουν περάσει, προχώρησε σε προσαγωγές. Το μόνο που ζητάνε τώρα -που μετά την απώλεια των παιδιών και των γυναικών τους, δεν έχουν πλέον λόγο να ζουν- είναι να βρεθούν τα πτώματα των ανθρώπων τους. "Και να φέρουν μπροστά μας αυτούς που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, για να πουν αν λέμε την αλήθεια"


Για περισσότερα από τη συνέντευξη τύπου διαβάστε: Φαρμακονήσι: Αν είχαν χρόνο θα μας είχαν σκοτώσει όλους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU