Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Μη σνομπάρετε τον Ιστορικό Συμβιβασμό!

του Νίκου Ράπτη*

Όλα δείχνουν πως στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ, με έμβλημα την «Αλλαγή», από την άλλη η ΝΔ, με σύνθημα την «Ευρώπη». Και τα δύο διλήμματα, «αλλαγή ή στασιμότητα» και «Ευρώπη ή Grexit» είναι πραγματικά -και θα κινητοποιήσουν. Η προεκλογική τους κυριαρχία θα συνθλίψει τον ενδιάμεσο χώρο και θα επιβάλει ένα νέο δικομματισμό.

Από πολλές πλευρές έχει τονιστεί πως κάτι τέτοιο θα διαμόρφωνε ένα επικίνδυνο σκηνικό. Σε περίπτωση επικράτησης της ΝΔ, η διαιώνιση-εμπέδωση των μεταπολιτευτικών ισορροπιών θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια στιγμή σε εθελούσιο Grexit. Αλλά και σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η προεκλογική «αντιμνημονιακή» ρητορική του, πιθανότατα θα τον ενέπλεκε σε μια σειρά κινήσεων forcé με κατάληξη και πάλι το Grexit. Σε κάθε περίπτωση, η μετωπική σύρραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ «μυρίζει» ιδεολογική πόλωση, κοινωνική οξύτητα, πολιτική ανωμαλία και επιδείνωση των αδιεξόδων.

Αλλά η boutade σύμφωνα με την οποία «οι αντιμνημονιακοί έχουν δίκιο σε όλα όσα λένε κατά των μνημονιακών, όπως οι μνημονιακοί έχουν δίκιο σε όλα όσα λένε κατά των αντιμνημονιακών», έχει βάση. Θα ήταν άρα πολύ πιο ενδιαφέρον αν μετά τις εκλογές διαμορφωνόταν ένα σκηνικό όπου η παραμονή στην ευρωζώνη συνδυαζόταν με μια μεγάλη ρήξη με τους νικητές της Μεταπολίτευσης (τα αδήλωτα εισοδήματα από την φοροδιαφυγή, τη διαφθορά τη μαφιακή οικονομία, τη λεηλασία του περιβάλλοντος). Σε όλα τα κόμματα σήμερα συνυπάρχουν καθεστωτικές και αναγεννητικές δυνάμεις. Τυχόν κυβερνητική σύμπραξη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι το βέλτιστο σενάριο για τους μεταρρυθμιστές και στις δύο παρατάξεις.

Πόσο μάλλον αν συνοδευόταν από την ενισχυμένη παρουσία ενός Κέντρου που θα εμφανιζόταν ως η δύναμη ακριβώς που εμπνέει, προετοιμάζει και εγγυάται μιαν τέτοια ενωτική διέξοδο. Από τις δυνάμεις που σήμερα κινούνται στο χώρο της Δράσης και του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των 58, της Ευρώπης-Οικολογίας, του Προοδευτικού Φόρουμ και πολλών από τα νέα κόμματα που δημιουργούνται, θα μπορούσε να προέρθει ένας ισχυρός κεντρώος πόλος που θα κέρδιζε ισχυρή λαϊκή υποστήριξη, ακριβώς ως ο πρεσβευτής και ο εγγυητής ενός Ιστορικού Συμβιβασμού που θα συνδύαζε την ευρωπαϊκή και δημοκρατική ομαλότητα με την ανατροπή της μεταπολιτευτικής συνθήκης.

Μη σνομπάρετε τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: μπορεί να ακούγεται σαν ...
long shot, αλλά είναι μια ιδέα που έχει μεγάλα ακροατήρια, εθνική προοπτική -και δίνει λόγο ύπαρξης στο Κέντρο.


*Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός, μέλος της Ευρώπης-Οικολογίας www.europe-ecology.gr

πηγή facebook.com/notes/nikos-raptis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU