Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Το "Πρώτο Θέμα" κι ο πάτος του σεξισμού

Η "αριστερή στρουθοκάμηλος" ως γνωστόν "δεν-είναι-ΣΥΡΙΖΑ"... Έχει μάλιστα ασκήσει αυστηρότατη κριτική στις αγκυλώσεις της μη ανανεούμενης αριστεράς, γενικά, και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ειδικά επί συναπτά έτη. Το παρακάτω όμως κείμενο το συνυπογράφουμε. 
Όχι γιατί είμαστε σίγουροι/ες ότι η ριζοσπαστική αριστερά είναι απαλλαγμένη από την επιρροή ενός 35χρονου πελατειακού συστήματος ή από την σαγήνη της κομματοκρατίας ή ακόμη και την δογματική "αριστερή" αφήγηση  - το αντίθετο. Απλά ελπίζουμε στην δύναμη και τα όνειρα της νέας γενιάς για μη ενσωμάτωση στο "σύστημα", ότι κομματικό χρώμα και αν έχει αυτό. 
Και μέρος αυτού του αγώνα που δίνει σήμερα η άνεργη και μεταναστεύουσα νεολαία, είναι εκείνος ενάντια στον σεξισμό, που τώρα ειδικά, εκμεταλλευόμενος την ανθρωπιστική κρίση και την ανεργία -πανευρωπαϊκό ρεκόρ- 60% στις νέες και τους νέους, νοιώθει δυναμωμένος και αποθρασυμμένος  - τόσο ώστε να επεκτείνεται παντού προσπαθώντας να επιβάλλει τα στερεότυπα και το κοσμοείδωλό του, την σεξιστική αφήγηση του κόσμου μας που συνεπάγεται την μετατροπή των νέων κοριτσιών σε "πράγματα" και "αντικείμενα", διαθέσιμα προς κάθε εκμετάλλευση έναντι μιας δύσκολης επιβίωσης. Οι φορείς του σεξισμού είναι γνωστοί - ένας είναι και ο καταγγελλόμενος: (ΑΣ)

της Όλγα Στέφου από το left.gr

Το "Πρώτο Θέμα" είναι η φυλλάδα που δε σταματά ποτέ να σε εκπλήσσει. Εκεί που νόμιζες ότι έπιασε πάτο, εκείνη πέφτει όλο και πιο χαμηλά. 

Ο Θέμος Αναστασιάδης είναι ένας κύριος που δηλώνει δημοσιογράφος, πράγμα που θα μας άφηνε παγερά αδιάφορους, αν δεν είχε τόσο ενεργή παρουσία στην τηλεόραση και στον Τύπο. Πιστός στο ίδιο μοτίβο, γκλαμουριά, lifestyle, η αβάσταχτη ελαφρότητα του νεοναζισμού και η "γυναίκα-γλάστρα", ο κομιστής έφτιαξε "σχολή". Ειδικά γύρω από τη "γυναίκα-γλάστρα". Από το "Όλα" ως το "Πρώτο Θέμα" ήταν δυο τσιγάρα δρόμος.

Κι έτσι, η κυριακάτικη φυλλάδα, που μας έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές αποστροφής (βλ. ρεπορτάζ από τον γάμο του χρυσαυγίτη Παναγιώταρου, στημένα ρεπορτάζ για γιαγιάδες που συνοδεύουν οι ναζί στην τράπεζα και το αποκορύφωμα, το πρωτοσέλιδο με τον δολοφονημένο από ναζί, Παύλο Φύσσα), αυτή τη φορά στοχοποιεί νεαρές γυναίκες. Και, συγκεκριμένα, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την συνδιάσκεψη για την ίδρυση της Νεολαίας του κόμματος.

Υπάρχει λόγος που στεκόμαστε στο σεξιστικό περιεχόμενο του ρεπορτάζ της Κατερίνας Φάκα. Μας εντυπωσίασε ο τρόπος που προσπαθεί να διαψεύσει την αντισεξιστική κουλτούρα της Αριστεράς. Το θέμα προδιαθέτει τον αναγνώστη εξ'αρχής: "Τα τρομερά 'μωρά' του Αλέξη". Σε πρώτο πλάνο, φωτογραφίες νεαρών κοριτσιών και, μάλιστα, όχι μόνο από τον χώρο της συνδιάσκεψης αλλά, όπως μαθαίνουμε, και από τις προσωπικές τους σελίδες. 
Η κ. Φάκα, προφανώς απαξιώντας πλήρως για την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων, "χτίζει" σιγά-σιγά το θέμα της: Τα κορίτσια του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα "μωρά" του Αλέξη Τσίπρα. Είναι όμορφες, είναι νέες και περιμένουν να διοριστούν... κάπου. Γιατί, φυσικά, αυτός είναι ο ρόλος κάθε γυναίκας και ειδικά της πιο νέας: Να γίνει κάποιου άντρα το "μωρό" κι αυτός, με τη σειρά του, να της εξασφαλίσει τη ζωή της. 
Η επιλογή των λέξεων στο "ρεπορτάζ" της κ. Φάκα είναι προσεκτική. Θέλει να περάσει πολύ συγκεκριμένο μήνυμα.

Το θέμα, όμως, συνεχίζει: Οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι "Συνιστώσες του ωραίου". Έχουν ακριβά κινητά (να συντηρηθεί κάπως και η φήμη του βολεμένου πλούσιου αριστερού) και είναι αντιφασίστες (νερό στο μύλο της θεωρίας των δύο άκρων, εξάλλου το Πρώτο Θέμα δεν είναι ακριβώς η εφημερίδα που έχει κάνει ταμπέλα της τον αντιφασισμό...). Και όλες αυτές οι διαπιστώσεις της κ. Φάκα, "στολίζονται" από φωτογραφίες κοριτσιών.

Για ποιο λόγο σχολιάζουμε το σεξιστικό περιεχόμενο του "ρεπορτάζ"; Γιατί, φυσικά, οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. 

Με την αισθητική του "Όλα", τη γυναίκα-γλάστρα του Κομιστή, τη γυναίκα που περιμένει να διοριστεί, που είναι πολύ όμορφη, άρα πολύ άβουλη. Τη γυναίκα που είναι διακοσμητική. Δεν είναι η πρώτη φορά που το "Θέμα" προσπαθεί να παρουσιάσει έτσι τις γυναίκες της Αριστεράς, χτυπώντας τις γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουμε εκείνο το ρεπορτάζ με τίτλο ..."Οι 'άγγελοι' του ΣΥΡΙΖΑ" που παρουσίασε τις βουλευτίνες του κόμματος. "Είκοσι πέντε δυναμικές Αμαζόνες ...".

Υπάρχει, όμως, ένα μικρό ψεγάδι στο παραμύθι του "Πρώτου Θέματος", το παραμύθι της Λολίτας, της Μπάρμπι, της Αμαζόνας. Είναι εκείνες οι γυναίκες της Αριστεράς που αρνούνται να μπουν σ'αυτό το κουστουμάκι. Είναι οι γυναίκες που αγωνίζονται για έναν κόσμο πιο χειραφετημένο, που δεν περιμένουν να διοριστούν κάπου (αν είναι δυνατόν!), αλλά να ανατρέψουν μια βίαιη πολιτική που γέννησε κι έθρεψε φτώχεια, αυτοκτονίες, ρατσισμό, ναζισμό, σεξισμό. Που ξέρουν πολύ καλά πως αν είσαι γένους θηλυκού στην κρίση, έχεις αυξημένες πιθανότητες να μείνεις άνεργη σε σχέση με έναν άντρα. Πως έχεις αυξημένες πιθανότητες να πέσεις θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Αλλά και πως έχεις αυξημένες πιθανότητες να γίνεις οι γυναίκες της Ιερισσού, οι γυναίκες που βγαίνουν στους δρόμους, που διεκδικούν, που τελικά νικάν. Και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ, κι είναι πραγματικά αδιάφορο αν σας αρέσει, είναι τέτοιες γυναίκες. Γιατί αυτός είναι ο κόσμος της Αριστεράς.
Κατά τα λοιπά, υπενθυμίζουμε ότι η κ. Φάκα (ή συνεργάτης της) μπήκε στις προσωπικές σελίδες των κοριτσιών και απέσπασε φωτογραφίες. Υποθέτουμε, η ΕΣΗΕΑ θα μεριμνήσει.
Όσο για το "Πρώτο Θέμα", την φυλλάδα που έκανε lifestyle επιλογή το ναζισμό (και, ω του θαύματος, έχτισε το προφίλ του Ηλία Κασιδιάρη παρουσιάζοντάς τον σαν γυναικοκατακτητή, φυσικά), δεν πέσαμε από τα σύννεφα. 
Αυτήν τη φορά θέλησε να χτυπήσει τα νέα κορίτσια του ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη θα βρεθεί κάποιος άλλος. Έχει, όμως, ενδιαφέρον να δούμε πόσο πιο χαμηλά μπορεί να φτάσει. Γιατί κάναμε το λάθος να πιστέψουμε πως πιο χαμηλά δεν έχει. 

- πηγή left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU