Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

"Κεντροαριστερά"; Last year...

Παρακολουθώντας τις εργασίες του Προοδευτικού Φόρουμ, ένα πράγμα ήταν βασανιστικά σαφές μέσα στην γενικευμένη αναζήτηση οποιασδήποτε επιτέλους σαφήνειας στο επίδικο μιας προγραμματικής συνεργασίας του μεσαίου χώρου: η αφασία στην οποία βρίσκεται η λεγόμενη κεντροαριστερά. Ο χώρος που εκλογικά/δημοσκοπικά εκπροσωπείται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Ακόμη και η συμπεριφορά των ανθρώπων της, είναι αφόρητα παλαιοκομματική. Χθες ας πούμε εμφανίστηκαν μαζικά στο πρώτο θέμα του Φόρουμ για να αποχωρήσουν ικανοποιημένοι αμέσως μετά την λήξη του, όπως συνηθίζουν να κάνουν στα συνέδριά τους όταν μιλήσει ο αρχηγός και κάνα δυο μεγαλοστελέχη - αφήνουν τον βαρετό διάλογο στους παρίες, τα απλά μέλη και τους outsiders. 
Αν κάτι παίξει δυνατά θα τρέξουν αργότερα να το ενσωματώσουν στον μηχανισμό τους - είτε τον κομματικό που ανταλλάσσει ιδέες με δουλειές είτε στον προπαγανδιστικό, που ανταλλάσσει πραγματικότητες με πολιτική ορθότητα...

Τι να περιμένει κανείς από μια κεντροαριστερά τόσο πια αποστεωμένη, ένα συνονθύλευμα παραγόντων και παραγοντίσκων χωρίς ιδέες πέραν των τηλεγραφημάτων του Σόιμπλε και το drama queen της υποτιθέμενης αντίστασης; 
Το ένα μέρος της ακολουθεί άνευ όρων την ΝΔ, το άλλο διεκδικεί απλά τον ρόλο του μπαλαντέρ δίπλα στον νικητή. Από δικό τους πρόγραμμα, ιδέες, αρχές, αυτοκριτική, διαφάνεια προθέσεων τίποτα. Όλα ένα απλό πολιτικό παζάρι για τοποθέτηση μέσα ή εγγύς στην εξουσία - οποιαδήποτε μάλλον εξουσία...
Της τόσο γερασμένης κεντροαριστεράς της έχουν πέσει προ πολλού τα μαλλιά των ιδεών - της έχει μείνει μόνο το κεντρί - ο μηχανισμός. Κι έτσι ανακατεύονται εκεί που δεν τους σπέρνουν, αλλοιώνουν και υπονομεύουν κάθε πρωτοβουλία διαλόγου και προγραμματικής δέσμευσης, αλλάζουν τραπέζια εκλογικών παζαριών κατά το δοκούν, κρατούν ή διώχνουν ανθρώπους με κριτήριο τον κυνισμό της αναγνωρισιμότητας και όχι των ιδεών ή της προσφοράς αλλά της δυνατής ψηφοθηρίας, των εντυπώσεων που δημιουργούν τα δικά τους ακόμη ΜΜΕ (πχ περίπτωση Τατσόπουλου)

Όποια κίνηση δεχθεί το τσίμπημα της "κεντροαριστεράς" μαραίνεται, αρρωσταίνει, παρακμάζει. Και το χειρότερο είναι ότι όταν δεν μείνει κανείς για να κεντρίσουν, τσιμπιούνται ...μεταξύ τους: αυτό που συμβαίνει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με επίδικο τους 58, ή και μέσα στο ΠΑΣΟΚ ή την ΔΗΜΑΡ με επίδικο τον "τρίτο πόλο", μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να αντιμετωπιστεί. 
Ο ένας βγάζει τα μάτια του αλλουνού, αλλά όλα γίνονται για τον έλεγχο των εξελίξεων: όχι για πολιτικές θέσεις, όχι για προγραμματικές συμφωνίες ή διαφωνίες, όχι για το σχέδιο εξόδου από την κρίση. Μόνο για τον έλεγχο!
Τα βάσανα της κίνησης των 58 πχ, ήταν προδιαγραμμένα: από την αρχική "πασοκική" σύλληψη: "πάμε με το ΠΑΣΟΚ και μετά, τι θα κάνουν, και με την ΔΗΜΑΡ" - οι υπόλοιποι είναι διακοσμητικοί. Δεν τους επιτρέπεται να διαμορφώσουν θέσεις, δεν υπάρχουν διαδικασίες των προσχωρούντων που θα μπορούσαν να επιλέξουν κάτι άλλο από την ομπρέλλα του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, οι φιλελεύθεροι και οι οικολόγοι όπως πάντα καλούνται για ξεκάρφωμα, καλές ιδέες ατομικά συμμετεχόντων αλλά δεσμεύσεις το σχήματος σε πολιτική, αύριο. 

Η "κεντροαριστερά" γίνεται πια απωθητική και σαν όρος. Συμβολίζει το παλιό, το γερασμένο, τον κρατισμό της αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, την διαφθορά και το πελατειακό σύστημα. Περισσότερο ακόμη και από την "λαϊκή δεξιά" της σημερινής ΝΔ! Δεν είναι τυχαίο ότι η κεντροαριστερά έχει κρυφτεί στα φουστάνια της είτε με "κόκκινες γραμμές" είτε και όχι...
Όσο πιο γρήγορα το παραδεχτούν αυτό οι απογοητευμένοι μεν, κουρασμένοι αλλά ακόμη καλόπιστοι συνεργάτες τέτοιων κινήσεων που ανακατεύουν τα ξερά με τα χλωρά, τόσο το καλύτερο για μια έγκαιρη εμφάνιση μιας αυθεντικής συνεργασίας του προοδευτικού χώρου. Στα πρότυπα της κίνησης των 5 δημάρχων. 
Αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο μέχρι στιγμής συμπέρασμα όσων παρακολουθούμε το Προοδευτικό Φόρουμ. "Κεντροαριστερά"; Last year...
ΑΣ

Κάποιες παρατηρήσεις μετά και την 2η ημέρα: 

Φαίνεται ότι σε επίπεδο θέσεων όλοι (και όλες) οι συμμετέχοντες υπήρξαν συμβατοί. Εκεί που υπήρξε κάθετο χάσμα ήταν στον τρόπο πολιτικής υλοποίησης της προοδευτικής συνεργασίας και επακριβώς, στην συμμετοχή του επίσημου ΠΑΣΟΚ σε αυτήν. 
Οι εντάσεις μεταξύ Αντιγόνης Λυμπεράκη και Μάνου Ματσαγγάνη την 1η μέρα και Γιώργου Φλωρίδη και Αρίστου Δοξιάδη την 2η, είχαν αφορμή όχι κάποια διαφωνία επί των θέσεων αλλά την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κίνηση των 58 όπου συμμετέχουν οι δεύτεροι. 
Ερωτήματα του τύπου "τι θέλετε με το ΠΑΣΟΚ που κατάστρεψε την χώρα;" (ΑΛ) ή αναφορές για "χορό των μεταμφιεσμένων" αντί για καθαρή προοδευτική συνεργασία (ΓΦ), προκάλεσαν υπερβολικό εκνευρισμό στην "άλλη" πλευρά, ενδεικτικό ενός ρήγματος στον προοδευτικό χώρο από την ανάμιξη του ΠΑΣΟΚ στα εγχειρήματά του. Αν προσθέσουμε και των εκνευρισμό φιλελευθέρων και οικολόγων για την διεκδίκηση των χώρων τους από τους 58 υπό την υποχρεωτική ομπρέλα όμως του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που είναι ο προνομιακός εταίρος του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, το κλίμα στον προοδευτικό χώρο μυρίζει μπαρούτι όσο τα γνωστά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να διεκδικούν αυτόν τον χώρο, γινόμενα αποδεκτά από μερικούς και κάθετα όχι αποδεκτά από άλλους. 
Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας... 
Αλλά όσο η κεντροαριστερά καθορίζεται ή οριοθετείται από το κόμμα ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται και ο θανάσιμος και μοιραίος εναγκαλισμός της με ότι φθαρμένο και χρεοκοπημένο εκείνο εκφράζει. Παρασέρνοντάς την και ως έννοια ακόμη στην ανυποληψία.

1 σχόλιο:

  1. Λείπει ο προγραμματικός (αντι ιδεολογικού) λόγος, η κοινωνική κριτική, το απολογιστικό-αυτοκριτικό ήθος και τόλμη.
    Λείπει ακόμη, ο συντονισμός με τις όποιες σημερινές Ευρωπαικές Σοσιαλδημοκρατικές ιδέες (Χάννες Σβόμποντα - «η Τρόϊκα είναι αποτυχημένη», Βέρνερ Φάϊμαν - «Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου δεν κάνουν τίποτε για την πάταξη της διαφθοράς, για δίκαιο φορολογικό σύστημα, για καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας»).
    Χρειάζεται επειγόντως εκκαθάριση του εδάφους (ως προς τα προγραμματικά - «διαχειριστικά» αλλά και τα ηθικο-πολιτικά), με την εποχή και το «περιβάλλον Σημίτη».

    Ο «υπαρκτός εκσυγχρονισμός», η κεντροαριστερά, τα προγραμματικά και τα ηθικο-πολιτικά
    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2014/01/blog-post_1929.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU