Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ένα νέο συμμετοχικό, συνεργατικό κόμμα "πράσινης πολιτικής" που δεν θυμίζει και πολλά από τα παλιά...


Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του νέου πράσινου κόμματος "Ευρώπη Οικολογία"  στην εκδήλωση που έγινε το Σαββάτου  8/2/2014 στο Bios. Η ΑΣ ήταν φυσικά εκεί και μπορούμε να μεταφέρουμε, όχι μόνο το καλό και αισιόδοξο κλίμα αλλά και κάποιες ειδήσεις: 
η Ευρώπη Οικολογία δεν είναι ένα ακόμη ανταγωνιστικό κόμμα-ξερόλας, κάτοχος της απόλυτης αλήθειας. 
Θεωρεί πχ τους Οικολόγους Πράσινους (από τους οποίους έχουν αποχωρήσει τα περισσότερα ιδρυτικά μέλη της) αλλά και τα άλλα προοδευτικά κόμματα και κινήσεις "αδελφά κόμματα", και αποδεχόμενη την δυνατότητα διπλής ένταξης των μελών της ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών κομμάτων: 
Ένα κεφάλαιο συμμετοχής, ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων και όχι στείρας αντιπαράθεσης και δογματικών περιχαρακώσεων, ένα κεφάλαιο αυτοανανεούμενης κινηματικότητας και όχι κομματικής αποστέωσης. 
Διατηρώντας την παράδοση των πράσινων κομμάτων στην οριζόντια λειτουργία και την εθελοντική προσφορά, αντί για στήριξη από "επαγγελματίες" και μονιμάδες, της δίνει επίσης μια νέα δυναμική σπάζοντας τον καταστροφικό κομματικό πατριωτισμό που χωρίζει τα κινήματα. Ευτυχώς, γιατί το κενό που έρχεται πολιτικά να καλύψει θα μπορούσε με την αναπαραγωγή του χρεοκοπημένου πυραμιδικού και πελατειακού κομματισμού, να γίνει μαύρη τρύπα και να την ρουφήξει και αυτήν μέσα στον βούρκο της πολιτικής προσοδοθηρίας - όπως έχει γίνει ξανά και ξανά με τόσα κόμματα και απόπειρες ενωτικών συνεργασιών στη χώρα μας. 
Έτσι, με τα νώτα της εξασφαλισμένα από την υφαρπαγή του έργου της από μεταφερόμενες πλειοψηφίες και επαγγελματίες του εισοδισμού, η Ευρώπη Οικολογία μπορεί να γίνει το κατάλληλο περιβάλλον για ένα ουσιώδη διάλογο για την αειφορία και την βιωσιμότητα και τις απαραίτητες δράσεις γι αυτά και πολλά άλλα όπως την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδιοποίησης και την έξοδό μας από την κρίση με την αμοιβαιοποίηση οφέλους και χρεών σε μια υπερεθνική Ευρώπη. 
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο νέο πράσινο κόμμα/κίνημα!
ΑΣ

Ακολουθεί  η βασική ομιλία/παρουσίαση που μοιράστηκαν οι Αλέκα Μελιάδου και ο Κωνσταντίνος Κατώπης:

1. Εισαγωγή
2. Ομοσπονδιακή Ευρώπη
3. Παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις – Οικονομία – Ανάπτυξη
4. Νέα Μεταπολίτευση
5. Τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος
6. Πολιτική συγκλίσεων και συναινέσεων


1. Εισαγωγή

Φίλες και φίλοι,
Ευχαριστούμε όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και ήρθατε στην παρουσίαση του κόμματος που φτιάχνουμε με το όνομα Ευρώπη – Οικολογία. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια ομάδα που μέλη της ήταν άνθρωποι που τοποθετούνται στο χώρο της Πολιτικής Οικολογίας.

Η ομάδα αυτή, γνωστή και ως ThinkΠ, αποτέλεσε για κάποια χρόνια μια ομάδα προβληματισμού και παρέμβασης κυρίως σε θέματα Π: Περιβάλλον, Πολιτισμός, Παιδεία, Πολιτική, Πράσινο, Πραγματισμός….

Μέσα από μια κοινή πορεία, μέσα από συζητήσεις και παρεμβάσεις, μέσα από διαδικασίες εξαντλητικού πολλές φορές διαλόγου, με διαφωνίες και συγκλίσεις, τα 4- 5 χρόνια που λειτουργεί αυτή η ομάδα, καταλήξαμε βαθμιαία στη διαμόρφωση ενός στέρεου πολιτικού πλαισίου, στην υιοθέτηση πολύ συγκεκριμένων πολιτικών αρχών και θέσεων. Οι δύο βασικότεροι άξονες των θέσεων αυτών είναι: η ομοσπονδιακή Ευρώπη και η Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα ωρίμασε μέσα μας η πεποίθηση ότι οι θέσεις αυτές αφορούν ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών αυτής της χώρας.Πολύ ευρύτερο από τη μικρή ομάδα μας. Σημαντικό και ποιοτικά και ποσοτικά. Και ότι το τμήμα αυτό, όπως και εμείς, δεν εκφράζεται από κανέναν από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς.
Πιστεύουμε ότι αυτά που λέμε δεν αφορούν μόνο το μικρό σημερινό παραδοσιακό ακροατήριο των οικολογικών ιδεών. Ιδεών που οι πολίτες τις αντιλαμβάνονται με ένα πολύ στενότερο τρόπο από τον τρόπο που τις αντιλαμβανόμαστε εμείς.
Πιστεύουμε ότι αυτά που λέμε αφορούν :

  • Όσους αναγνωρίζουν ότι μια βασική πρόκληση για την ανθρωπότητα του 21ου αιώνα είναι πώς η ευημερία των ανθρώπων θα συνταιριάξει με τις αντοχές του πλανήτη.
  • Όσους νιώθουν πολίτες της Ευρώπης και βλέπουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα την μόνη προοπτική για την κοινωνία μας
  • Τους καινοτόμους και δημιουργικούς ανθρώπους
  • Τους πολίτες που ασφυκτιούν μέσα σε μια χώρα καθηλωμένη σε ...αναχρονισμούς
  • Τους νέους που διεκδικούν τα όνειρά τους και τις μεγαλύτερες γενιές που δε θέλουν να ζουν σε βάρος των νεώτερων
  • Όσους αναγνωρίζουν ότι από χώρα καταναλωτών πρέπει να γίνουμε χώρα παραγωγών
  • Όσους λένε “όχι” στη βία, την πόλωση και την αμετροέπεια
  • Όσους θέλουν να ζουν σε μια κοινωνία πραγματικής και όχι υποκριτικής αλληλεγγύης
  • Όσους δε νοσταλγούν το παρελθόν αλλά διεκδικούν ένα διαφορετικό μέλλον

Πιστεύουμε ότι για πολύ καιρό οι πολίτες βρεθήκαμε στο περιθώριο της πολιτικής.

Εμπιστευτήκαμε τη χώρα μας σε εμπεδωμένα συμφέροντα, πολιτικά και οικονομικά.

Σήμερα όμως, η οικοδόμηση της νέας Ευρωπαϊκής Βιώσιμης Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε αποκλειστικά στους πολιτικούς που γνωρίσαμε. Πρέπει να συμμετάσχουμε ενεργά και αποφασιστικά εμείς οι ίδιοι.

Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε τη διαδικασία διαμόρφωσης ενός κόμματος. Για μια πολιτική παρέμβαση που στόχο έχει την αναγέννηση της πατρίδας μας, την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας μέσα από το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική.

2. Ομοσπονδιακή Ευρώπη

Θέλουμε την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Θέλουμε την ομοσπονδιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη μετεξέλιξή της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μόνο ενοποιημένη θα κατορθώσει να μην περιθωριοποιηθεί στο διεθνές σκηνικό και να αντιμετωπίσει κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα.
Πρέπει να αποκτήσει, εκτός από κοινό νόμισμα, και πολιτική ενότητα. Να μετασχηματιστεί και να ανασυντάξει το Ευρωπαϊκό όραμα.

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την ενοποίηση της Ευρώπης. Ο προοδευτικός δρόμος είναι η ομοσπονδοποίηση: Η δημιουργία των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια νέα πολιτική γεωγραφία της Ευρώπης: με υπερεθνικό εκλογικό σώμα, άμεση εκλογή των ευρωπαϊκών οργάνων, λογοδοσία στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Η επιστροφή στα κράτη-έθνη, που πρεσβεύουν πολλές συντηρητικές δυνάμεις, σημαίνει επιστροφή στους παλιούς ευρωπαϊκούς εφιάλτες – εξουθενωτικό οικονομικό ανταγωνισμό, ξέφρενο εθνικισμό, πόλεμο και αυταρχισμό. Με πολύ χειρότερους οικονομικούς, δημογραφικούς και γεωπολιτικούς όρους: το 2030, καμία ευρωπαϊκή χώρα, ούτε καν η Γερμανία, δεν θα ανήκει στους G8!

Για την Ελλάδα δεν υπάρχει σχέδιο Β’ πέραν της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι το μόνο που δίνει προοπτική σε εμάς και στα παιδιά μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη συνεισέφερε σημαντικά προς την Ελλάδα στον τομέα της διατήρησης του περιβάλλοντος, των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, της προάσπισης της ειρήνης, της ανάπτυξης υποδομών. Μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα.
Παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις – Οικονομία – Ανάπτυξη

Μέσα σε μια τέτοια Ευρώπη, διεκδικούμε μια Ελλάδα, ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Αλλιώς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ούτε τη φτώχεια, ούτε την ανεργία ούτε την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Δεν μπορούμε να έχουμε εκπαίδευση και υγεία υψηλής ποιότητας. Αλλιώς η κοινωνική πρόνοια καταρρέει.

Το ξεπέρασμά της σημερινής κρίσης χρειάζεται πρώτα μια ελληνική οικονομία με πολλές ισχυρές, καινοτόμες, βιώσιμες και παραγωγικές επιχειρήσεις ιδιωτικού ή κοινωνικού χαρακτήρα. Η ανάπτυξη από εδώ και πέρα δεν θα πρέπει να είναι κοντόφθαλμη. Δεν θα πρέπει να οδηγήσει για άλλη μια φορά σε μια επίπλαστη ευμάρεια. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο με ευρεία οπτική, με το οποίο η ανάπτυξη του σήμερα δεν θα υπονομεύει αλλά αντίθετα θα καλλιεργεί τις δυνατότητες της αυριανής ανάπτυξης.

Δεν μας ενδιαφέρει μόνο το “σήμερα”. Λογαριάζουμε και το “αύριο”, θέλουμε να εκφράσουμε τις ανάγκες και τα συμφέροντα και των επόμενων γενεών. Για το λόγο αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ένα σχέδιο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, που θα διασφαλίζει ότι η δική μας γενιά δεν θα κλέβει τα παιδιά μας, δεν θα στερεί δικαιώματα από τις επόμενες γενιές, αλλά αντίθετα θα φροντίζει για αυτές. Ένα σχέδιο βασισμένο στη διαγενεακή δικαιοσύνη.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει σήμερα τόσο μεγάλες και διαφορετικές περιβαλλοντικές προκλήσεις σε πλανητική κλίμακα. Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η υποβάθμιση και εξάντληση των φυσικών πόρων, αποτελούν το πλαίσιο στο οποίο πρέπει από εδώ και πέρα να θέσουμε τους όρους για τη νέου τύπου ανάπτυξη, για τη νέου τύπου οικονομία.

Πρέπει να δούμε τις περιβαλλοντικές αυτές προκλήσεις όχι μόνο ως απειλή για την επιβίωση του ίδιου του ανθρώπου στον πλανήτη, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα, αλλά και ως ευκαιρία για νέες δυνατότητες και προοπτικές. Ξεκινάμε από την πεποίθηση ότι η ευημερία η δικιά μας και η διατήρηση του περιβάλλοντος δεν είναι έννοιες μεταξύ τους αντίθετες αλλά συμπληρωματικές. Είναι δηλαδή όψεις του ίδιου νομίσματος.

Υποστηρίζουμε έναν τύπο ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στην κατανάλωση των φυσικών πόρων αλλά στην ένταση γνώσης, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στην πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Υποστηρίζουμε έναν τύπο ανάπτυξης, που θα βασίζεται:

  • Στην αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων
  • Στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας, κυκλικών διαδικασιών, τη λεγόμενη κυκλική οικονομία, με στόχο τη μειωμένη χρήση των φυσικών πόρων και βαθμιαία τη μηδενική παραγωγή αποβλήτων
Όλα τα παραπάνω:
  • Απαιτούν την ανάδυση νέων καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και πρακτικών, διαφορετικά μοντέλα επιχειρηματικότητας, αλλά και διακυβέρνησης.
  • Απαιτούν τη δυναμική ενίσχυση της επιστήμης και της έρευνας, την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας (μικρής και μεγάλης).
  • προϋποθέτουν τον προσανατολισμό των επιχειρήσεων προς την καινοτομία.
  • Χρειάζονται όμως και μια κριτική κοινωνία των πολιτών και μια πολιτική που έχει το θάρρος να θέτει μακροπρόθεσμους στόχους και να ενσωματώνει στις αγορές ένα περιβαλλοντικό κανονιστικό πλαίσιο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε εκτός από τα προφανή οφέλη στο περιβάλλον, να δημιουργούνται οι νέες ευκαιρίες απασχόλησης, να ενισχύεται η οικονομία, να υποστηρίζεται η ευμάρεια των κοινωνιών μας.
Συγκεκριμένα παραδείγματα:

1. Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοικιών στην Ελλάδα είναι καταβόθρες ενέργειας. Τα σπίτια χωρίς καθόλου ή με ελάχιστη μόνωση εκτιμώνται σε 2.700.000. Τον καιρό που “λεφτά υπήρχαν” (δανεικά!) ξοδεύαμε αναλογικά περισσότερο πετρέλαιο από χώρες όπως η Φιλανδία για να τα ζεστάνουμε! Με την κρίση απλά κρυώνουμε, καίμε στα τζάκια ότι βρούμε και πνιγόμαστε στην αιθαλομίχλη. Το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου συνδέει το πρόβλημα με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ζητά τη μείωση του ΕΦΚ ή μοιράζει επιδόματα θέρμανσης. Και στις δύο περιπτώσεις ρίχνουμε λεφτά που δεν έχουμε σε ένα τρύπιο βαρέλι για να αγοράζουμε εισαγόμενο πετρέλαιο και κάθε χειμώνα θα βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο.

Η οριστική λύση είναι φανερό ότι βρίσκεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών ώστε να χρειάζονται λιγότερη θέρμανση. Το πρόγραμμα “εξοικονομώ κατ’ οίκον”, είναι πολύ μικρό, πολύ αργό και πολύ περίπλοκο. Ο στόχος του ΥΠΕΚΑ σήμερα για την ενεργειακή αναβάθμιση 230.000 κατοικιών πρέπει τουλάχιστον να δεκαπλασιαστεί.

Μια τέτοια πολιτική θα ήταν ταυτόχρονα μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία. Θα έδινε ζωή στον ημιθανή κλάδο της οικοδομής, θα τροφοδοτούσε την αγορά εργασίας καθώς στις ενεργειακές αναβαθμίσεις ένα 30-40% του κόστους αφορά εργατικά και μελέτες. Θα έδινε επίσης τις βάσεις να αναπτυχθεί περαιτέρω η ελληνική βιομηχανία παραγωγής σχετικών υλικών και εξοπλισμού, που υπάρχει ήδη, να αποκτήσει μέγεθος και εμπειρία, ανταγωνιστικότητα και τελικά να λειτουργήσει και εξαγωγικά.

2. Ενεργειακή στροφή

Εννοούμε τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλής κατανάλωσης, μηδενικών εκπομπών βασισμένο στις ΑΠΕ και την ορθολογική χρήση της ενέργειας. Γίνεται πολύς λόγος ότι αυτό αυξάνει το κόστος. Την προηγούμενη δεκαετία όμως στην Ελλάδα με πολύ χαμηλή διείσδυση των ΑΠΕ και μηδενική επιβάρυνση της ΔΕΗ από τις εκπομπές διοξειδίου τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος αυξήθηκαν κατά 73%! Σε κάθε περίπτωση η παραγωγή ενέργειας, καθαρής ή βρώμικης έχει κόστος, ακόμα κι αν αυτό δεν συνυπολογίζεται στην τιμή της. Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι τα φυσικά φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή προκαλούν τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ζημιές. Το κόστος αυτό δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε όλο τον κόσμο, θα λαμβάνεται υπόψη όλο και περισσότερο σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες, της ενέργειας συμπεριλαμβανομένης.

Η ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια, παρότι όχι όσο φιλόδοξη θα θέλαμε, έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Την περίοδο 2008-12 ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής:
  • Μειώθηκαν κατά 50% οι εκπομπές από τον τομέα του ηλεκτρισμού
  • Το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά 80%
  • Το κόστος των ανεμογεννητριών μειώθηκε κατά 29%.
  • 1.200.000 Ευρωπαίοι εργάζονται σήμερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αν η πολιτική αυτή συνεχιστεί αναμένεται να δημιουργηθούν 500.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό η ΕΕ να υιοθετήσει για το 2030 φιλόδοξους, δεσμευτικούς στόχους, που να αφορούν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση της ενέργειας και την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε βάρος των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας.. Χρειάζεται η Ευρώπη να παραμείνει στην παγκόσμια πρωτοπορία, χρειάζεται αυτή ακριβώς η “ενεργειακή στροφή”.

4. Νέα Μεταπολίτευση

Η μετάβαση προς τη νέα Ευρωπαϊκή Βιώσιμη Ελλάδα χρειάζεται τομές και ρήξεις.
Η προωθητική δύναμη των αλλαγών της Μεταπολίτευσης του 1974 έχει εξαντληθεί εδώ και δεκαετίες. Η διαιώνιση του σημερινού καθεστώτος, η «ομαλότητα χωρίς ανατροπή», οδηγεί σε εμπέδωση και επιδείνωση των χαρακτηριστικών του μεταπολιτευτικού καθεστώτος και των κοινωνικών του στηριγμάτων (διαφθοράς, παραοικονομίας, μαφιακής οικονομίας, αργομισθίας).

Από την άλλη, η κατάρρευση του καθεστώτος, η «ανατροπή χωρίς ομαλότητα» π.χ. με άτακτη χρεοκοπία, οδηγεί σε ακραία αυταρχικές, εθνικιστικές και κεφαλαιοκρατικές εξελίξεις.
Αυτό που επιδιώκουμε είναι η «ανατροπή με ομαλότητα», με μακρά πορεία ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων μέσα στους θεσμούς.

Επιδιώκουμε μια Νέα Μεταπολίτευση, με ριζική μεταφορά πόρων και εξουσίας

  • από τη διαφθορά, την παραοικονομία, τη μαφιακή οικονομία και την αργομισθία προς τη βιώσιμη, παραγωγική οικονομία.
  • Από τα αδήλωτα στα δηλωμένα εισοδήματα.
  • Από τον ιδιωτικό χώρο και τη λεηλασία του περιβάλλοντος στα δημόσια αγαθά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Από τους «ημέτερους» τους «διαπλεκόμενους» και τις συντεχνίες σε κατηγορίες του πληθυσμού που “ξέχασε” η μεταπολίτευση, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.
Χρειάζεται μια μετακίνηση από το αποκλειστικό ενδιαφέρον για την απόκτηση ατομικών αγαθών στη διεκδίκηση των δημόσιων αγαθών. Χρειάζεται μια ριζική μεταστροφή από τη λεηλασία του περιβάλλοντος στη βιώσιμη ανάπτυξη.

5. Τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος

Καλούμε σήμερα όλους όσοι συμφωνούν με το πλαίσιο αυτό να συνδιαμορφώσουμε έναν νέο χώρο πολιτικής έκφρασης της Ευρώπης και της Οικολογίας. Ο χώρος αυτός δεν μπορεί να είναι ένα συμβατικό κόμμα μελών, όπου “αγωνιστές” περνάνε άπειρες ώρες σε συνεδριάσεις κομματικών οργάνων μέσα σε κλειστές αίθουσες. Φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε με τέτοιο τρόπο που ο καθένας να μπορεί να αφιερώσει το χρόνο που θέλει, χωρίς να αισθάνεται αποκλεισμένος από τις αποφάσεις και στο περιθώριο των εξελίξεων. Φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε με τέτοιο τρόπο που να ευνοεί πολλαπλές μορφές συμμετοχής, μορφές συμμετοχής συμβατές με τις επιλογές και τις δυνατότητες του καθενός.

Θα είναι ένα κόμμα που η εσωτερική του δομή και οργάνωση θα έχει ως βασικό εργαλείο να δίνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, μέλη και φίλους του χώρου, τη δυνατότητα να κρίνουν με άμεσο τρόπο τις προγραμματικές θέσεις τους -και αυτούς που τους εκπροσωπούν. 
Φιλοδοξούμε η Ευρώπη – Οικολογία να μην περιορίζεται στην επεξεργασία προτάσεων, αλλά να ευνοεί την ανταλλαγή. Για αυτό θα διατηρήσουμε τις δομές ενός πραγματικού φόρουμ - ενός τόπου συνάθροισης και διαμάχης της πολιτικής οικολογίας. Φυσικά, σεβόμαστε την αρχή της διπλής ιδιότητας μέλους για όσους είναι γραμμένοι σε κάποιο άλλο πολιτικό κόμμα ή δραστηριοποιούνται σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Στην αντίληψή μας τα κόμματα δεν είναι αντίπαλοι στρατοί σε πεδίο μάχης και οι οργανώσεις των πολιτών χρειάζεται να μπορούν να επηρεάζουν άμεσα τις πολιτικές του κόμματος. Οι συγκλίσεις δεν πρέπει να δημιουργούνται μόνο σε επίπεδο κορυφής αλλά κυρίως σε επίπεδο μελών. Η διπλή ένταξη εξυπηρετεί και ταιριάζει με αυτές τις αντιλήψεις.

6. Πολιτική συγκλίσεων και συναινέσεων

Βασικό στοιχείο της φυσιογνωμίας μας είναι η επιδίωξη συγκλίσεων και συνεργασιών. Ο στόχος μας δεν είναι να κρατήσουμε τις αποστάσεις που θα μας προστατεύσουν από φθορές αλλά η προώθηση των πολιτικών μας προτεραιοτήτων

Έτσι, το κόμμα αυτό, μακριά από δογματισμούς, θα προσπαθήσει να συμβάλλει στο ξεπέρασμα κατακερματισμών και στη δημιουργία συγκλίσεων, γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιδιώξει αποτελεσματικά τους στόχους που προαναφέρθηκαν

Άλλωστε, η πολιτική οικολογία, όπως τη βλέπουμε εμείς, είναι η παράταξη του διαλόγου, των προγραμματικών συνεργασιών και της εφαρμογής. Φιλοδοξούμε να είμαστε η παράταξη των πολιτών και των λύσεων.

1 σχόλιο:

  1. Ένα ξεκίνημα που υπόσχεται ενδιαφέρουσα συνέχεια. Και στον προγραμματικό τομέα, όπου κυρίως, πάσχει επώδυνα όλο το Ελληνικό κομματικό σύστημα.
    Μόνο ευχές για το καλύτερο, του νέου κόμματος - και δια του κόμματος στους ταλαιπωρημένους πολίτες, μπορεί να κάνει κάθε καλοπροαίρετος που έχει μάτια, αυτιά, καρδιά και πνεύμα.
    Σε πολλά θέματα και αγώνες θα βρεθούμε μαζί, και αρκετοί που επιλέγουμε άλλους, εκτός κομμάτων ρόλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU