Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Οι ευρωπαϊστές Πράσινοι στις Ευρωεκλογές

του Νίκου Ράπτη*

Μετά από μια κάπως μακρόσυρτη εσωκομματική διαδικασία, που κορυφώθηκε με τη διαδικτυακή ψηφοφορία στο φόρουμ του κόμματος Ευρώπη-Οικολογία, οι ευρωπαϊστές Πράσινοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές σε συνεργασία με τη Δράση, τους Έλληνες Φεντεραλιστές κ.ά.

Για να ολοκληρωθεί αυτή η συμπόρευση, χρειάζονται ακόμα ορισμένα πράγματα: Οι Πράσινοι αποτελούμε ξεχωριστή πολιτική οικογένεια. Αν συμμετέχουμε ενεργά στις διεργασίες του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακριβώς για να ξεπεράσει ο χώρος αυτός το κατεστημένο 'σοσιαλδημοκρατικό" και "κεντροαριστερό" πολιτικό του στίγμα -και να συνεισφέρει στη συνολική υπέρβαση της αναχρονιστικής διαίρεσης δεξιά/αριστερά. 
Ως τμήμα του πρώτου αυθεντικού πολιτικού κινήματος του 21ου αιώνα, πιστεύουμε πως το πολιτικό διακύβευμα των ημερών μας είναι κατά πόσο θα κατορθώσουν οι κατεστημένες 'Σοσιαλιστικές", "Φιλελεύθερες", "Χριστιανοδημοκρατικές" κλπ πολιτικές δυνάμεις να γίνουν Πράσινες, όχι το ανάποδο! 

Αυτός είναι ο λόγος που οι εκπρόσωποί μας θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές ως υπερήφανα μέλη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Όσον αφορά την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση, θεωρούμε πως το μόνο πεδίο επίλυσής της είναι εκείνο των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Ναι, πρεσβεύουμε την «ουτοπία» της ομοσπονδιακής Ευρώπης! Αφήνουμε στις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις τον "ρεαλισμό" της διακυβερνητικής Ευρώπης, που ανακυκλώνει τα προβλήματα και ήδη απειλεί με κατεδάφιση το ευρωπαϊκό οικοδόμημα των τελευταίων εξήντα χρόνων! Όσοι επιθυμούν μιαν Ευρώπη, χωρίς κοινή οικονομική, δημοσιονομική, εξωτερική, περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική, χωρίς άμεση μεταφορά πόρων και αμοιβαία δημοσιονομική πειθάρχηση, χωρίς αιρετούς Ευρωπαίους ιθύνοντες, χωρίς αυθεντικά ευρωπαϊκή πολιτική ζωή, είναι ολοένα και περισσότερο πολιτικοί μας αντίπαλοι!

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μείζονα απειλή για όλες τις οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές ισορροπίες στον ευρωπαϊκό και ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, ως το 2100 η συνέχιση της αδράνειας θα έχει κοστίσει στην Ελλάδα 700 δις ευρώ (δυόμισι φορές το υπέρογκο, μη βιώσιμο κ.λπ δημόσιο χρέος της χώρας). Σε συνδυασμό με το δημογραφικό, το μείγμα γίνεται θανατηφόρο.

Η Ευρώπη, η Ελλάδα έχουν κάθε συμφέρον να βρεθούν έγκαιρα στην πρωτοπορία του οικολογικού μετασχηματισμού, προς μια οικονομία χαμηλών θερμοκηπικών εκπομπών. Η ΕΕ χρειάζεται πιο φιλόδοξους δεσμευτικούς στόχους όσον αφορά τις εκπομπές CO2, την επέκταση των ΑΠΕ, τη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή είναι μια επένδυση στο μέλλον. Θα αποδειχθεί επιλογή που φέρνει κερδοφορία, καινοτομία, οικονομική ευρωστία και δουλειές -στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Θέλουμε μια μεγάλη παράταξη στο Κέντρο. Μια παράταξη που θα εκπροσωπεί τις μεσαίες τάξεις και όλους όσοι φιλοδοξούν να ενταχθούν σε αυτές. Μια παράταξη που θα πρεσβεύει βαθιές μεταρρυθμίσεις, μια Νέα Μεταπολίτευση. Μια παράταξη που θα συνεισφέρει στην παραγωγικότητα, την καινοτομία, την κερδοφορία και τη δημιουργία δουλειών. Αυτή η παράταξη θα στηρίζεται στην Ευρώπη και την Οικολογία ή δεν θα υπάρξει.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια