Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Με μια έννοια οι χρηματαγορές εμπιστεύθηκαν και το ΣΥΡΙΖΑ

Ευτυχώς υπάρχουν και οι ψύχραιμοι

από τον Γιάννη Παγιασλή και το left liberal synthesis

Το ψυχόδραμα του Compromesso Storico a la Ελληνικά συνεχίζεται . Οι πρωταγωνιστές υποφέρουν από συνεχείς υστερικές κρίσεις. Αδυνατούν να προσαρμοστούν στην ιδέα ότι η αρχιτεκτονική των επίδικων της συγκυρίας τούς οδηγεί σε συνεργασία και όχι οι πολωτικές εκφωνήσεις τους.

Οι κυρίαρχοι αφηγητές διαχειρίζονται δύο απόλυτα πετυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες και μια επιτυχή έξοδο στις αγορές μέσω μιας συστηματικής απόκρυψης: 
Οι χρηματαγορές δεν εμπιστεύονται κυβερνήσεις αλλά πολιτικά συστήματα , δηλαδή κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις και τις προοπτικές τους.
Και τα πιο ριψοκίνδυνα hedge funds συμμετείχαν στις ΑΜΚ των Alpha και Πειραιώς , εν γνώσει των πιθανοτήτων μιας Συριζαϊκής ανατροπής. Ενώ προφανώς η αμφισβητούμενη σχεδόν καινοφανής τεχνικά έξοδος στις αγορές, αποτελεί παρακαταθήκη για τον Συριζα, για μια "μη συμβατική" χρηματοδότηση σε μια υποτιθέμενη "μεταμνημονιακή" φάση σε περιβάλλον σύγκρουσης με τον "Μερκελισμό". Με μια έννοια οι χρηματαγορές εμπιστεύθηκαν και το Σύριζα.

Ευτυχώς όμως κυκλοφορούν και οι ψύχραιμοι ανάμεσα μας.

Παραθέτω :

Το κείμενο του κλασσικού “Latsi Boy” Γκίκα Χαρδούβελη ( Πηγή: Capital ) όπου απλά εντοπίζει το αυτονόητο: Οι αγορές αξιολογούν δυναμικά συστήματα και όχι στατικές κυβερνήσεις με ορίζοντα προεκλογικά project σαράντα ημερών. Είναι προφανές ότι οι αγορές ψηφίζουν και την αξιοπιστία Δραγασάκη ενώ γνωρίζουν ότι ο Λαφαζάνης είναι για εσωτερική ψυχοθεραπεία.

Το κείμενο του υποψήφιου ευρωβουλευτή του Σύριζα Νίκου Ξυδάκη (Πηγή: vlemma) όπου με παρρησία και εντιμότητα αποδέχεται την θετική επίπτωση από την έξοδο στις αγορές. Προφανώς η θετική επίπτωση δεν αίρεται από το γεγονός ότι χρησιμοποιείται για προεκλογικούς λόγους. Φευ, η αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών και πολιτικών συγκυριών δεν μπορεί να γίνει μέσω της πολιτικής δεισιδαιμονίας του «καλού» «κακού». Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα συνυπάρχουν.



4 σχόλια:

  1. Νομιζω οτι το αρθρο αντιστρεφει τη λογική των πραγμάτων. Οι αγορές δεν εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλα την διαφαινόμενη πλέον απομάκρυνση της προοπτικής άσκησης κυβερνητικής εξουσίας απο τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Οσο για την περίφημη αξιοπιστια του Δραγασακη, αυτη διαψεύδεται καθημερινα, όταν το βλέπουμε να κανει μια "λογική" δηλωση το πρωί και να την μαζεύει εντρομος το βραδι απο φόβο μήπως κατηγορηθεί για έλλειψη αριστεροσυνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλίκη
    Σε παρακαλώ να σχολιάσεις τον Γκ.Χαρδούβελη ( λέγε με Λάτση) ο οποίος έγραψε:

    Συγχρόνως, το πολιτικό κλίμα δεν φαίνεται να έχει δηλητηριαστεί από τις επερχόμενες ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές, οι ακρότητες έχουν αποφευχθεί ή περιθωριοποιηθεί και πολλοί ξένοι επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν την οικονομία να ανακάμπτει και θέλουν να συμμετέχουν στην άνοδο, είναι πλέον ευνοϊκά διακείμενοι στο να τοποθετήσουν για μακρό χρονικό διάστημα τα χρήματά τους στη χώρα μας, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.(υπογράμμιση LLS "ανεξαρτήτου αποτελέσματος")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννη, ο Χαρδουβελης λεει οτι δεν κατάφεραν οι ακραίοι (βλ. ΣΥΡΙΖΑ) να δηλητηριάσουν το πολιτικο κλίμα, οχι οτι έπαψαν να ειναι ακραιοι και οτι κέρδισαν την εμπιστοσύνη των αγορών.
    Το "ανεξαρτήτως αποτελέσματος" μπορει να ειναι και σχήμα λόγου -ας μην βγάζουμε απο τη μύγα ξυγκι.

    Αλλωστε, ανεξάρτητα απο τις διατυπώσεις των αρθρογραφων, εχουμε μπροστα μας την εμπειρικη πραγματικότητα. Τι μας δείχνει αυτη; Οτι με την ακραία, ανερματιστη και καιροσκοπικη πολιτεία του ΣΥΡΙΖΑ κανενας επενδυτής δεν θα ρισκαριζε να τοποθετηθεί αν δεν πίστευε οτι δεν υπαρχει σοβαρός κίνδυνος επικράτησης του κομματος αυτού.

    Σε παραπέμπω και στα σημερινά γεγονότα με την τροπολογία Λαφαζανη κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλίκη
    Δεν νομίζω ότι ο Χαρδούβελης ,και κάθε τεχνοκράτης αυτού του επιπέδου γράφει τόσο επιπόλαια
    Σεν συνηγορώ σε μια γνωμάτευση ότι ο Συριζα είναι μια ορθολογική ευρωπαική φιλελεύθερη δύναμη , αλλά η προσέγγιση με την εξουσία την ωθεί να γίνει έστω και σπασμωδικά
    Είναι η αριστερή εκδοχή των ΓΑΠ (08-10) των Σαμαρά (10-12) δηλαδή ένας κυβερνητικός καιροσκοπισμός
    Η κριτική μου είναι ότι είναι ψευδοριζοσπάστες, ψευδοδημαρ
    Μια κριτική ότι είναι ότι είναι "αριστεροί" ανεύθυνοι ή ιδεοληπτικοί δεν λαμβάνει υπ' οψιν της ότι είναι ανεύθυνοι και ιδεοληπτικοί στο αντίστοιχο των λεγόμενων "αστικών" κομμάτων (τρομάρα μας)
    Οσο με ενδιαφέρει να δω τον ελληνικό αστισμό να εξευρωπαίζεται τοσο θέλω να δω και την ελληνική αριστερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU