Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Με αφορμή τις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο: Ο λόγος στους Πολίτες (#Σπανίως αλλά Τώρα)

Το ιστολόγιό μας είναι καλεσμένο σήμερα μαζί με πολλά άλλα, από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε μια συζήτηση με θέμα «Απειλές κατά της δημοκρατίας στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές: Η αναζήτηση μιας νέας αφήγησης για την Ευρώπη». Αφορμή για διάλογο και περίσκεψη λίγες μέρες πριν τις εκλογές:
του Γιώργου Παπασπυρόπουλου

Οι απειλές κατά της δημοκρατίας προέρχονται από τον χώρο των πολιτικών δυνάμεων που ενώ χρησιμοποιούν τις εκλογές για να συγκεντρώσουν δύναμη και χρήματα πρεσβεύουν ιδεολογικά το μονοκομματικό κράτος, την ρατσιστική Ευρώπη φρούριο και την εθνικιστική αναβίωση. Που όμως πατάνε οι δυνάμεις αυτές για την ισχυροποίησή τους; Προφανώς στην οικονομική κρίση.


Τους καιρούς της ευημερίας οι απειλές για την δημοκρατία είναι περιορισμένες - κυρίως εδράζονται στον ρατσισμό των βολεμένων απέναντι στην φτώχεια που εισβάλλει στην ήσυχη ζωή τους από τις πρώην αποικίες.
Τον καιρό της κρίσης όμως, οι απειλές έχουν πολλές αφορμές και ενδυναμώσεις: στην Ευρώπη η καθυστέρηση της ενοποίησης διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό: οι διαφορές Βορρά Νότου στο επίπεδο διαβίωσης, στα δικαιώματα, στην συμμετοχή στο ίδιο το μέλλον διευρύνονται. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο παραμένει διακοσμητικό - οι αποφάσεις λαμβάνονται διακρατικά και διακομματικά σε κλειστά κέντρα αποφάσεων, χωρίς πρόσβαση ή έλεγχο από τους πολίτες. Οι ίδιες οι ευρωεκλογές υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιήσουν: την Ευρώπη που θέλουμε θα ψηφίσουμε αλλά θα εισπράξουμε την πολιτική της ομάδας των κρατών που κυριαρχούν οικονομικά στην Ευρώπη.

Οι απειλές για την δημοκρατία προέρχονται από την φτώχεια του Νότου και τον ρατσισμό του Βορρά. Από την χρεοκοπία όλο και περισσότερων κρατών και τα αφύσικα πλεονάσματα κάποιων λίγων. Η αίσθηση ότι η ισχυρή Γερμανία εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματά της έναντι των εταίρων της για να τα διευρύνει, δυναμώνουν τον ευρωσκεπτικισμό. Η άρνηση των ευρωομολόγων, της αμοιβαιοποίησης του χρέους μαζί με τα σκάνδαλα της προώθησης με παράνομους τρόπους της δεσπόζουσας εμπορικής θέσης της γερμανικής οικονομίας (μίζες και συγκάλυψη, άρνηση αποζημιώσεων, άρνηση κουρέματος στα χρέη όταν η ίδια ωφελήθηκε από αυτό το ίδιο γεγονός το 53) δημιουργούν την αμφιβολία κατά πόσον η ιδέα της ομοσπονδιακής Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, είναι καν στα σχέδια των ευρωπαϊκών ελιτ.

Στον δρόμο για τις ευρωεκλογές οι ευρωσκεπτικιστές ενισχύονται. Οι κυρίαρχες ελιτ πλαστογραφούν μια πορεία που δεν γίνεται στην πραγματικότητα. Και οι χρεοκοπημένοι λαοί σηκώνουν τα βάρη μιας πολιτικής για την οποία δεν ευθύνονται. 
Υπάρχει φάρμακο; Ναι, η άμεση ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης. Η αποφασιστική λειτουργία του ευρωκοινοβουλίου. Η ευρωπαϊκή FED, ο ένας υπουργός οικονομικών, ενέργειας, εξωτερικών με άμεση λογοδοσία στο ΕΚ. Το ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Η αμοιβαιοποίηση του κέρδους και του χρέους - η επένδυση στην πράσινη ενέργεια και στην έξυπνη ανάπτυξη. Οι ποιοτικοί έλεγχοι των εισαγωγών από χώρες εκμετάλλευσης της εργασίας και ακριβών κοινωνικά και ενεργειακά, "φτηνών" προϊόντων. Η άσκηση κοινής ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής. Και πολλά άλλα.

Στην Ελλάδα, να αποκατασταθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην θεσμική ανεξαρτησία (ακόμη έχουμε κομματικό κράτος) στην επιχειρηματικότητα (ακόμη έχουμε παράλογους φόρους και είσπραξη ανείσπρακτου ΦΠΑ), στο ασφαλιστικό (εισφορές χωρίς σύνδεση με εισόδημα), στον καταλογισμό ευθυνών στους κυβερνώντες (μη ευθύνη διοικούντων), στην λειτουργία της δικαιοσύνης (παρεμβάσεις). Με αδικίες τέτοιου μεγέθους, δύσκολα μπορούν να αντιμετωπισθούν οι απειλές κατά της δημοκρατίας όταν οι κυβερνώντες οι ίδιοι τις ενισχύουν...
Ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης τώρα και ευρωπαϊκό κεκτημένο παντού, λοιπόν. Και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που κυβερνά την ήπειρό μας, όχι διακοσμητικό.
Ο λόγος στους Πολίτες. Σπανίως συμβαίνει αυτό στην τριτοκοσμική μας χώρα, αλλά Τώρα, με αφορμή τις αυτοδιοικητικές και ευρωκοινοβουλευτικές εκλογές στις 25 Μαΐου, συμβαίνει. Είναι ευκαιρία να δοθεί το σωστό μήνυμα.
Σπανίως αλλά Τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU