Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Για να γνωρίζουν οι Έλληνες πως βγαίνουν τα λεφτά στην Ελλάδα της κρίσης (#κέρδη για ίλιγγο, ΑΜΚ Eurobank)

Κέρδη για ίλιγγο

Με την έγκριση της Βουλής, τις ευλογίες του Υπουργείου Οικονομικών και του ΤΧΣ θα έχει στηθεί ένα σύστημα ασφαλούς και ιλιγγιώδους πλουτισμού. Ένα σύστημα στο οποίο μπορούν να μπουν μόνον ολίγοι επίλεκτοι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψω ότι η ηγεσία του ΤΧΣ δεν αντιλαμβάνεται τους πιο πάνω συλλογισμούς. Τότε όμως γιατί προχωράει σε τέτοια ρύθμιση;

του Στέφανου Μάνου*

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα το P/B (τιμή προς λογική αξία) των 4 μεγάλων ελληνικών Τραπεζών ήταν:

Εθνική: 1,282
Alpha: 1,272
Πειραιώς: 1,081
Eurobank: 0,7736

Πρόθεση της κυβέρνησης και του ΤΧΣ είναι η κατά 3 δισ. αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Για να αυξήσει την ελκυστικότητα της αύξησης, η κυβέρνηση νομοθέτησε ότι οι νέες μετοχές μπορούν να προσφερθούν σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς. Π.χ. σε τιμή που να αντιστοιχεί σε P/B 0,500. Το ίδιο το ΤΧΣ, που κατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της Eurobank (98%), σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοθέτημα, δεν δικαιούται να συμμετάσχει στην αύξηση του κεφαλαίου.

Με αυτούς τους όρους προεξοφλώ ότι η αύξηση θα είναι επιτυχής. Το ΤΧΣ δεν θα είναι πια σημαντικός μέτοχος της Eurobank και δεν θα μπορέσει να ανακτήσει το κεφάλαιο που αρχικά τοποθέτησε στην Τράπεζα. Η ζημιά που θα προκύψει θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

Τι θα πρέπει να αναμένει ο επενδυτής που θα τοποθετήσει 3 δισ. για την πλειοψηφία των μετοχών της Eurobank;

Θα έχει αποκτήσει την πλειοψηφία με P/B 0,5000 και η τράπεζα με τα φρέσκα 3 δισ. θα είναι περισσότερο από σωστά κεφαλαιοποιημένη. Θα περιμένει ο επενδυτής συνεπώς (ευλόγως πιστεύω) ότι σε βραχύ χρονικό διάστημα ολίγων μηνών το P/B των μετοχών θα φθάσει τα επίπεδα των άλλων τραπεζών. Δηλαδή κάπου μεταξύ 1,000 και 1,300 ή και περισσότερο. Σε λίγους μήνες τα 3 δισ. θα έχουν γίνει 6, 7 ή και περισσότερα δισ.

Με την έγκριση της Βουλής, τις ευλογίες του Υπουργείου Οικονομικών και του ΤΧΣ θα έχει στηθεί ένα σύστημα ασφαλούς και ιλιγγιώδους πλουτισμού. Ένα σύστημα στο οποίο μπορούν να μπουν μόνον ολίγοι επίλεκτοι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψω ότι η ηγεσία του ΤΧΣ δεν αντιλαμβάνεται τους πιο πάνω συλλογισμούς. Τότε όμως γιατί προχωράει σε τέτοια ρύθμιση;

Τι θα έπρεπε να γίνει; Να αναλάβει την αύξηση εξ ολοκλήρου το ΤΧΣ. Έχει τα λεφτά και θα έχει και τα κέρδη που περιέγραψα.

Έχω πάψει να ελπίζω ότι η Ελληνική κοινωνία έχει τα ανακλαστικά να σταματήσει τέτοια φαινόμενα ιλιγγιώδους πλουτισμού και γι΄ αυτό έχω πάψει και να γράφω. Ας υπάρχει πάντως το κείμενο αυτό ως μια πρόβλεψη του τι θα συμβεί με την επιχειρούμενη ΑΜΚ της Eurobank. Για όσους θα λένε "δεν ήξερα".

Ελπίζω τα ΜΜΕ να αφιερώσουν λίγο από τον πολύτιμο χώρο τους για να περιγράψουν τους όρους πώλησης των μετοχών του ΟΠΑΠ, τις αποτιμήσεις των καλοπληρωμένων εκτιμητών (και στην Eurobank θα μας διαβεβαιώσουν οι εκτιμητές ότι όλα είναι όπως πρέπει) και ποια τελικά είναι η τιμή των μετοχών λίγους μόλις μήνες μετά. Για να γνωρίζουν οι Έλληνες πως βγαίνουν τα λεφτά στην Ελλάδα της κρίσης.


*Πηγή:www.capital.gr


η εικονογράφηση είναι της ΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Έπρεπε να παραμείνει ο νόμος ως είχε, απαγορεύοντας στο ΤΧΣ να πουλήσει κάτω από την τιμή κτήσης. Το Ταμείο θα κρατούσε τις μετοχές μέχρι να τελειώσει η κρίση. Θα γίνονταν ίσως κάποιες αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες. Ο σχεδιασμός αφορά το Ταμείο. Όμως αυτό που έπρεπε να είχε γίνει είναι η στήριξη της μετοχής.

    Δεύτερον, καθώς πουλάει πολύ χαμηλότερα, μπορεί να θεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «κρατική επιδότηση» και άρα να εμποδίσει την πώληση για λόγους ανταγωνισμού. Η επιστολή του Αλμούνια λέει ότι «είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε να πουλήσετε λιγότερο αλλά με εύλογη μείωση». Το σύνηθες είναι μια μείωση της τάξης του 10% επειδή μπορεί να μην βρίσκονται επενδυτές. Όχι όμως της τάξης του 80%! Αυτό θεωρείται κρατική επιδότηση εκείνου που θα αποκτήσει την τράπεζα.

    Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι πουλάει κάτω από την χρηματιστηριακή τιμή, που είναι 0,40 ευρώ. Άρα δίνει 25% κάτω της χρηματιστηριακής τιμής σε μια συναλλαγή με ένα κερδοσκοπικό fund με μόνη ρήτρα να κρατήσει τις μετοχές για έξι μήνες, από εκεί που θα έπρεπε να τις κρατήσει 18.

    Αυτό είναι αδιανόητο γιατί σε ένα μήνα η τιμή θα είναι 0,50 και σε έξι μήνες θα βγάλει υπερκέρδος. Αυτό δεν είναι επένδυση. Δεν τους ενδιαφέρει μακροπρόθεσμα;

    Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις επενδύσεις;

    Υπάρχει ένα στοιχείο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Τέτοιοι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται μόνο για την υπεραξία. Συνήθως κάνουν και μια αναδιάρθρωση στην εταιρία στην οποία επενδύουν και μόλις πάρουν υπεραξία φεύγουν. Αυτό έγινε πολύ έντονα στην Ιρλανδία, όπου βέβαια αγόραζαν τα δάνεια της εταιρίας και κατόπιν πήραν την εταιρία. Την αναδιοργάνωσαν βίαια, με απολύσεις, και μόλις πήρε υπεραξία την πούλησαν.

    Από αυτά βλέπουμε ότι η απάντηση είναι πιο σύνθετη συνήθως. Δεν είναι απλά η υπεραξία. Είναι απομύζηση και επικερδής έξοδος.

    Στην ελληνική περίπτωση, το παιχνίδι είναι πολύ ασφαλές καθώς οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα ενταχθούν στην ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση. Άρα η υπεραξία είναι δεδομένη. Για αυτό τον λόγο το ΤΧΣ έπρεπε να κρατήσει τις μετοχές.

    Ακόμη δεν ήταν υποχρεωμένο μέχρι το 2018 να ξεφορτωθεί τις τράπεζες και η υπεραξία που θα αποκτήσουν με την τραπεζική ενοποίηση δεν συμφωνεί με μια βεβιασμένη πώληση – εκτός και αν συντρέχουν άλλοι λόγοι.

    Γιατί συμβαίνει αυτό;

    Η πολιτική των Βρυξελλών είναι αμφίσημη. Κάποιοι λένε ότι βιάζονται να επανιδιωτικοποιήσουν τις τράπεζες πριν υπάρξουν πολιτικές ή άλλες εξελίξεις. Κάποιοι άλλοι λένε ότι κρατούν επιφυλάξεις για την άμεση ανάκτηση των τραπεζών από τους Έλληνες τραπεζίτες. Είναι λίγο συγκεχυμένο το ποιός εκφράζει τι σε αυτή την διαμάχη στο εσωτερικό της τρόικας συνολικά.

    Η ΕΚΤ γιατί διαφωνεί με την Κομισιόν;

    Η Κομισιόν είναι πολύ επιφυλακτική στο να επανακτηθούν πολύ γρήγορα οι τράπεζες από τους παραδοσιακούς τραπεζίτες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι – όπως και η Τράπεζα της Ελλάδος – εχθρική προς την Εθνική Τράπεζα. Θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους παραδοσιακούς τραπεζίτες και να εκποιηθεί τη Εθνική, που την θεωρούν το μεγάλο αγκάθι.

    Η Εθνική είναι τεράστιας σημασίας. Είχε γίνει εισήγηση που είχε εγκριθεί από το ΤΧΣ για 2,5 δις ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, όμως δεν πέρασε από το ΔΣ της τράπεζας. Έγινε πανικός με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (4-3) και χθες δόθηκε αναβολή στην συνέλευση. Αυτό δείχνει την ένταση των συγκρούσεων στο εσωτερικό του ΤΧΣ – και κατ’ επέκταση της τρόικας – για το μέλλον της Εθνικής.

    Υπενθυμίζω ότι η ενοποίηση Εθνικής και Eurobank, που θα ενίσχυε σημαντικά την πρώτη, απετράπη πέρυσι την τελευταία στιγμή.

    Υπάρχει πόλεμος στους σχεδιασμούς στον τραπεζικό χώρο. Ανάμεσα στους παραδοσιακούς τραπεζίτες. Κυρίως για τον ρόλο που θα έχουν στο μέλλον. Θέλουν να αποδυναμωθεί η Εθνική και να φύγει από τον δημόσιο έλεγχο που της ασκείται.

    Άρα όλα γίνονται για τον σχεδιασμό του τραπεζικού χάρτη μετά την κρίση;

    Ναι. Πως θα είναι από 1/1/2015, οπότε και αναμένεται αυτός ο χάρτης. Δεν είναι η διάσωση της τράπεζας αλλά ο σχεδιασμός του χάρτη. Και όταν παίζονται μερικά δισεκατομμύρια δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μικρό παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU