Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

H Wall Street Journal για το πρωτογενές πλεόνασμα: "Και άλλα greek statistics;"

Η Wall Street Journal αμφισβητεί το πλεόνασμα και ειρωνεύεται την Κομισιόν
του Βαγγέλη Παπαβασιλείου

από το topontiki.gr

«Και άλλα greek statistics», αναρωτιέται η Wall Street Journal (εδώ) έπειτα από την επιβεβαίωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, πολλοί θα πανηγυρίσουν με το άκουσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος των 1,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κομισιόν, το οποίο ξεπερνά το στόχο και ανοίγει το δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους μέσα στη χρονιά. 
«Ζήτω!, θα πουν πολλοί: Η Αθήνα έπιασε επιτέλους τους δημοσιονομικούς στόχους της, έπειτα από χρόνια στα οποία αδυνατούσε να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της λιτότητας», σημειώνει η Wall Street Journal.«Αλλά κάντε ένα βήμα πίσω και κοιτάξτε πιο προσεκτικά: Κάτι δεν πάει σωστά. Πραγματικά, η υπηρεσία στατιστικών στοιχείων της ΕΕ, η Eurostat, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισ. ευρώ το 2013 και ξόδεψε 7,2 δισ. ευρώ για τις πληρωμές τόκων. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο -υπό τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η Eurostat- εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Εκπρόσωπος της Eurostat είπε πως το μέγεθος της Κομισιόν για το πρωτογενές πλεόνασμα περιλαμβάνει προσαρμογές στον ορισμό της Eurostat, αλλά δήλωσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς ποιες είναι αυτές, και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Simon O’Connor».
Ο οποίος έδωσε τις λεπτομέρειες: 

 • «Πρώτον, εξαιρέσαμε τις δαπάνες των τόκων της τάξης του 4% του ΑΕΠ». Αυτό, όπως εξηγεί η Wall Street Journal, ευθυγραμμίζεται με το γενικό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
 • «Δεύτερον, εξαιρέσαμε αρκετά ειδικά μεγέθη, κυρίως για να αποτυπώσουμε καλύτερα τη βαθύτερη δομική δημοσιονομική θέση. Για το 2013, οι προσαρμογές αυτές ισοδυναμούν στο 9,5% του ΑΕΠ και αποτελούν κυρίως το έκτακτο κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ανήλθε στο 10,8% του ΑΕΠ, καθώς και την επιστροφή των κερδών που έβγαλαν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.

Έτσι, καταλήγουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ», προσθέτει ο O'Connor.

Όταν ερωτήθηκε εάν η μεθοδολογία αυτή έχει εφαρμοστεί και σε κάποια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε στη WSJ: «Όχι, ο ορισμός αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά».


*Το δημοσίευμα της Wall Street Journal :  http://blogs.wsj.com/brussels/2014/04/23/greek-primary-surplus-statistics-troika-edition/?KEYWORDS=greece


1 σχόλιο:

 1. Το τεράστιο "έκτακτο κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ανήλθε στο 10,8% του ΑΕΠ", είναι το περιβόητο πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης που χορηγήθηκε με "εθνικό μεσάζοντα" το ΤΧΣ, και για το οποίο γίνεται ο μεγάλος καυγάς. Πρόκειται για τη μερίδα του 2013 απο τις εγγυήσεις 50 δις του ESM.
  Το ανοιχτό ζήτημα είναι άν τελικά θα μετρήσει στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας ή θα καταλογισθεί ως απευθείας ανακεφαλαιοποίηση που παρέχεται στις εμπορικές τράπεζες (επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα) από το ESM.
  Το άλλο θέμα, είναι η επιστροφή των "κερδών" της ΕΚΤ (και των επιμέρους κεντρικών τραπεζών) απο τα Ελληνικά ομόλογα. Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι εμπορικές ούτε επενδυτικές. Τα "κέρδη" που προκύπτουν απο αγοραπωλησίες ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, που γίνονται μέσα στα πλαίσια του ρυθμιστικού ρόλου τους, διανέμονται βάσει του καταστατικού στα κράτη-μέλη αναλογικά. Η επιστροφή απο τα κράτη-μέλη στην Ελλάδα αυτών των διανεμημένων κερδών από ελληνικά ομόλογα, ήταν πολιτική απόφαση της συνόδου κορυφής το καλοκαίρι του 2012.
  Προφανώς στη WSJ αγνοούν τις πολιτικές αποφάσεις και τις υπάρχουσες πολιτικές εκκρεμότητες μέσα στα πλαίσια της ΕΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια