Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου: Οι πολίτες από όλο το κόσμο για πρώτη φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα παγκόσμιο συλλαλητήριο για την Κλιματική Αλλαγή

της Favianna Rodriguez από την σελίδα peoples climate march
Η μοναδική λύση για τη σωτηρία του πλανήτη είναι η μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια

της Βασιλικής Γραμματικογιάννη /athens voice
Η Αθήνα συμμετέχει στη Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα 
Σύμφωνα με την 5η και τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Ο.Η.Ε για το κλίμα, η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και τα αποτελέσματα της πρόκειται να γίνουν πολύ πιο έντονα. Η έκθεση προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας πείνας και αύξηση των τιμών της τροφής σε προϊόντα που είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι.
Μερικά ανησυχητικά στοιχεία που υπογραμμίζονται στην έκθεση είναι ότι η οικονομική ζημιά θα ξεπεράσει τα όποια οικονομικά οφέλη μπορεί να έχουμε σήμερα από το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθούμε. Οι επιστήμονες της IPCC εκτιμούν ότι το 2% του παγκόσμιου εισοδήματος θα χαθεί εάν η θερμοκρασία ανέβει 2.5C, ενώ αδυνατούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια τι πρόκειται να συμβεί εάν ξεπεραστούν οι 2,5C. Η ύπαιθρος και τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα πρόκειται να πληγούν περισσότερο, προκαλώντας εντονότερη κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση από αυτή που ζούμε σήμερα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι μεταξύ των ετών 2000 και 2010 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν τεράστια αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες. Συνεπώς τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε τώρα δεν έχουν καμία σχέση με τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε το 2010. Σύμφωνα με την έκθεση μέχρι το 2050 οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν από 40 έως 70% για να αποφευχθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 2C. Αυτό σημαίνει ότι η μοναδική λύση για τη σωτηρία του πλανήτη είναι η μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια.

Καθώς τα περιθώρια για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν στενέψει επικίνδυνα, ο ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση για να συζητηθεί το μέλλον του πλανήτη. Οι πολίτες από όλο το κόσμο για πρώτη φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα παγκόσμιο συλλαλητήριο προκειμένου να πιέσουν τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση. Έτσι την 21η Σεπτεμβρίου ετοιμάζεται η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το κλίμα στην ιστορία. Ήδη το Avvaz πραγματοποιεί ψηφοφορία στο διαδίκτυο (https://secure.avaaz.org/el/100_clean_final/?turBrab) για να παραδώσει ψήφισμα στους παγκόσμιους ηγέτες πριν τη συνάντηση τους.

Μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν υπογράψει περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες. "Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως αυτή είναι η πιο σημαντική ψηφοφορία που κάναμε ποτέ" αναφέρει ο Ricken Patel του Avaaz.

Η Αθήνα θα δώσει το δικό της παρόν σ’ αυτή τη παγκόσμια κινητοποίηση των πολιτών με συγκέντρωση την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στις 4:00 το απόγευμα στο Πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Στάση Μετρό: Ακρόπολη). Τη στήριξη τους στην κινητοποίηση έχουν δηλώσει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF, Greenpeace, Mom, MEDASSET και ΕΚΠΑΖ (Περίθαλψη Άγριων Ζώων). 
"Είμαστε όλοι διαφορετικοί και ποικίλοι. Αλλά όποιοι κι’ αν είμαστε, η κλιματική αλλαγή απειλεί όλα όσα αγαπάμε κι’ αυτό είναι που μας φέρνει κοντά. Ας ενώσουμε λοιπόν τις φωνές μας τώρα" καταλήγει στο μήνυμα του ο Ricken Patel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU