Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ηγέτης της διαπλοκής ο Σημίτης;

Ο ρόλος του Κώστα Σημίτη την περίοδο που η διαπλοκή οργίαζε και ο ίδιος "δεν γνώριζε", έχει επιμελώς μείνει στο σκοτάδι - ο ίδιος θεωρείται ο τελευταίος αρμός της ηθικής αμάξης του ΠΑΣΟΚ (αν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο). Ο ρόλος του στις απόπειρες ανασύνταξης της κεντροαριστεράς, επίσης, είναι σαφής - κάτι σαν "την ευλογία σου δέσποτα" - αλλά και αμφιλεγόμενος: μοιάζει να είναι σημαντικό το που θα γείρει ενώ στην πραγματικότητα, κανέναν δεν ενδιαφέρει. Και δεν ενδιαφέρει γιατί είναι αλήθεια ότι ο Κ.Σημίτης "την έκανε" την κρίσιμη στιγμή - άφησε άλλους να υπερασπιστούν το όποιο έργο του, που όμως είχε διάρκεια μια καθοριστική οκταετία για την χώρα και το μέλλον της, όπως την συμμετοχή της στο ευρώ αλλά και πολλά άλλα (χρηματιστήριο, σκάνδαλα). Η πρακτική αυτή είναι συχνή όταν κάποιος πολιτικός θέλει (ή θέλουν) να κρατηθεί ως εφεδρεία (περίπου το ίδιο έκανε και ο Κ.Καραμανλής στην συνέχεια...), αλλά στην περίπτωσή του ήταν πρωτοφανής: κανονική δραπέτευση από κάποιον που αν μη τι άλλο, ενσάρκωνε τις ελπίδες των εκσυγχρονιστών της εποχής ως τελευταία καταφυγή μέσα σε ένα ζέον περιβάλλον ακραίας διαπλοκής. Το "ξέσπασμα" λοιπόν του Γιάννη Πανούση που αναδημοσιεύουμε έχει πολύν κοινό νου μέσα του... για τα πιθανά κίνητρά του ακολουθεί ένα "αριστερό" σχόλιο που επίσης αναδημοσιεύουμε αμέσως μετά. Τα τελικά σχόλια, δικά σας (αλλά αυτή η συζήτηση έπρεπε να ανοίξει!)
ΑΣ

Ο ανεύθυνος εκσυγχρονισμός 
και ο ανεύθυνος ηγέτης του

του Γιάννη Πανούση, βουλευτή της ΔΗΜΑΡ*

Το (υπο)φαινόμενο Σημίτη δεν έχει όμοιό του.
· Έδωσε (αντιδεοντολογικά, αντιδημοκρατικά, αντικομματικά) το «δακτυλίδι» (άρα την εξουσία) στον ΓΑΠ και τώρα… κάνει πως δεν τον αναγνωρίζει.
· Ως ρίψασπις εγκατέλειψε (όντας Πρωθυπουργός) το ΠΑΣΟΚ (λόγω – λέει – κακών δημοσκοπήσεων) και τώρα… κόπτεται για τη Δημοκρατική Παράταξη.
· Όλα τα σκάνδαλα (Siemens, Υποβρύχια κλπ.) είχαν «γερμανικό» άρωμα αλλά ο ίδιος… δεν μύρισε τίποτα.
· Έγραφε/ξέγραφε στο μπλοκάκι του αλλά και τόσο στο στενό περιβάλλον του (τα «εξαπτέρυγα») όσο και στον ευρύτερο πολιτικό χώρο η διαφθορά έκανε πάρτι.
· Θα του κρατούσαν – λέει – υψηλές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά… ατύχησε.
· Γράφει κείμενα και άρθρα έχοντας λησμονήσει… ότι ήταν Πρωθυπουργός επί 8 χρόνια (πάντοτε φταίνε οι άλλοι).

Αυτός ο μικρόψυχος, φοβικός, ανθρωποδιώχτης, σοβαροφανής, άφιλος πολιτικός των σαρδάμ, τον οποίο σε λίγο θα τον έχει ξεχάσει η Ελλάδα (την οποία – όπως και το ΠΑΣΟΚ – ουδέποτε αγάπησε) εμφανίζεται σήμερα ως Κήνσορας (αντί να απολογείται), συνεχίζει να είναι κρυφός υποβολέας (στους 58, στην Ελιά κ.α) και μας κάνει μαθήματα ηθικής (απ’ ότι διάβασα τηλεφώνησε και στην Ακαδημία για να εκλεγεί ένας «δικός του»).
Τώρα γιατί ένα ολόκληρο μιντιακό, πανεπιστημιακό και λοιπό σύστημα τον κρατάει ζωντανό ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Έλεος πια με τους «κατασκευασμένους μύθους» και τους ηγέτες της διαπλοκής.


Σχόλιο**: 

Ετεροχρονισμένες ευαισθησίες από τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούση


Είναι εντυπωσιακό κάποιες ετεροχρονισμένες ευαισθησίες που παρουσιάζουν ορισμένοι τώρα που αποχωρούν από την πολιτική ζωή, όπως ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης.
Αγανάκτησε το στέλεχος του πολιτικού μορφώματος του Κουβέλη γιατί ο πρώην πρωθυπουργός παρουσιάστηκε στην πρόσφατη εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τον «λούζει» με μια σειρά ...

κοσμητικά επίθετα όπως μικρόψυχο, φοβικό, ανθρωποδιώχτη, ηγέτη της διαπλοκής και κατασκευασμένο μύθο.

Κατά την άποψη μας είναι υποκριτικό το ξέσπασμα που έχει στόχο τον Σημίτη του πανεπιστημιακού, που κατά δήλωση του δεν πρόκειται να πολιτευτεί ξανά και επιστρέφει στα διδακτικά καθήκοντα του. Αφήνει στην άκρη όλο το σάπιο αστικό πολιτικό κατεστημένο –με το οποίο το κόμμα του συνεργάστηκε αρμονικότατα και ο ίδιος υποστήριξε όλες τις αποφάσεις της τριτοκοματικής κυβέρνησης-  και βάζει στο στόχαστρο του έναν ξοφλημένο αστό ηγέτη. 
Αλλά κι έτσι να είναι, ποιο ήταν το ερέθισμα του για να «πυροβολήσει» τον Σημίτη; Το ότι πήγε σε μια εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; 

Βγαίνει στην τηλεόραση ένας καραβανάς –ο υποστράτηγος Κ. Φράγκος- και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει τον Σημίτη  τροχονόμο στην λεωφόρο της μίζας με τους πολεμικούς εξοπλισμούς. (Ο Σημίτης  προέδρευε τότε στο ΚΥΣΕΑ όταν ο Τσοχατζόπουλος τα παντελώνιαζε χοντρό).
Ο Γ. Πανούσης δεν έδειξε καμιά ενόχληση. Ούτε όταν στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού (Μαντέλης – Τσουκάτος) αποδείχτηκε ότι λαδωνόταν από την Ζήμενς, για να μην μιλήσουμε για τα δεκάδες άλλα σκάνδαλα που φέρνουν την υπογραφή Σημίτη. Τότε δεν έχουμε εντοπίσει κάποια παρέμβαση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ να καυτηριάζει τον πρώην ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.
Το ότι πήγε σε μια εκδήλωση του κόμματός του τον ενόχλησε, και ξαφνικά ανακάλυψε όλο τον βίο και την πολιτεία του Σημίτη ;

Γι’ αυτό λέμε ότι είναι υποκριτική και ετεροχρονισμένη η αντίδραση του στελέχους της ΔΗΜΑΡ. Την κάνει για τις δικές του σκοπιμότητες. Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Σύριζα έχει πολλά κυβερνητικά πόστα να καλύψει και πιθανόν ο πανεπιστημιακός να βάζει υποθήκες για το μέλλον του τώρα η βουλευτική καρέκλα του έχει ημερομηνία λήξης. 


*πηγή κειμένου Γ. Πανούση, Το κουτί της πανδώρας
**πηγή σχολίου Βαθύ Κόκκινο


2 σχόλια:

  1. Μετά το 2008, στην Ελλάδα και όχι μόνον, έχουμε γεμίσει τύπους που καθονται μέσα σε γυάλινο θερμοκήπιο και πετάνε πέτρες ο ένας στον άλλο.
    Που ήταν όλοι αυτοί προηγουμένως; Δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν;
    Και βγαίνει τίποτε σπάζοντας τα τζάμια που τους στέγαζαν στοργικά επί δεκαετίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχόλιο του Β.Κ. έρχεται από τα σπλάχνα εκείνου του τμήματος της Αριστεράς το οποίο συνομιλεί μοναχά με τον καθρέφτη του, και ενδιαφέρεται μόνο για την απάντηση που αυτός δίνει στο καθημερινά διατυπωνόμενο ερώτημα για το πόσο Αριστερή Αριστερά είναι.
    Η στάση του Πανούση είναι εντυπωσιακή. Όχι τόσο για τη συγκεκριμένη επίθεση στον Σημίτη, όσο για το μπαραζ δηλώσεων που επιτίθενται στον Κουβέλη. Με δεδομένο ότι ο Πανούσης δεν συμμετείχε στο Αριστερό Δίκτυο της ΔΗΜΑΡ, παρά το γεγονός πως βρισκόταν κοντά στις θέσεις του, εξαιτίας της στενής πολιτικής σχέσης του με τον Κουβέλη και των ορίων που του έθετε η αίσθηση ότι αποτελεί συνιδρυτή του κόμματος. Αυτή η σχέση και η προηγούμενη μετρημένη στάση του Πανούση ενισχύει την πιθανότητα να έχει βάση η καταγγελία του πως ο Κουβέλης θα αποδεχθεί την προεδρία της Δημοκρατίας.
    Εξέλιξη που αν συμβεί, εκτός των άλλων δεινών που θα επιφέρει στην κοινωνία, θα ακυρώσει την δυνατότητα της συνέχισης της αυτόνομης ύπαρξης του τμήματος της ανανεωτικής Αριστεράς που εκφράσθηκε από την ΔΗΜΑΡ, ακόμα και στο επίπεδο της εσωκομματικής τάσης, όπως για πολλά χρόνια ήταν η ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ.
    Και καλά, ο Κουβέλης μπορεί να αδιαφορεί για την τύχη αυτού του ιστορικού ρεύματος, στο οποίο συμμετείχε μόνο όταν του προτάθηκε η διεκδίκηση της προεδρίας ως αντίπαλο δέος στον Τσίπρα (μέχρι τότε είχε διακριθεί για την αποστροφή του για την σαφήνεια και άλλες παρόμοιες ιδιότητες και ικανότητες, συνεργαζόμενος πότε με το Αριστερό Ρεύμα και πότε με τους προεδρικούς της εποχής Κωνσταντόπουλου).
    Τα ιστορικά στελέχη όμως αυτού του ρεύματος που μάλλον πλειοψηφούν στο κεντρικό όργανο της ΔΗΜΑΡ είναι δυνατόν να μην αναλογίζονται τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης του Κουβέλη ?
    Το παραπάνω ερώτημα είναι αληθινό και όχι ρητορικό. Αγνοώ την απάντηση.

    Μιχάλης Καστρινάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU