Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Η ισχυρή γερμανική αριστερά βάζει πλάτη στην ελληνική απαίτηση για πληρωμή του κατοχικού γερμανικού χρέους

Οφειλή προς την Ελλάδα οι πολεμικές αποζημιώσεις για τη γερμανική Αριστερά

από το tvxs.gr

Να αναλάβει τις ευθύνες της για τα ναζιστικά εγκλήματα και να καταβάλει τις πολεμικές αποζημιώσεις ως οφείλει, καλεί τη γερμανική κυβέρνηση η γερμανική Αριστερά

Το ηγετικό στέλεχος του Die Linke, Γκάμπι Τσίμερ, δεν παραλείπει να σχολιάσει και τη στάση της Γερμανίας προς την Ελλάδα αλλά και τις προοπτικές που βλέπει στην πιθανή άνοδο της ελληνικής Αριστεράς στην εξουσία.

Σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ηγετικό στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς, Die Linke, σχολιάζει σχετικά με το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων πως το κόμμα της «έχει κινητοποιηθεί για να τεθεί σοβαρά το θέμα των δεινών από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα και να ρυθμισθεί σε συνδυασμό με το ελληνικό χρέος». 

«Η δική μας η θέση είναι πως από ηθικής απόψεως η Γερμανία οφείλει να καταβάλει τις παλαιές αποζημιώσεις και το χρέος», θα πει χαρακτηριστικά, για να δηλώσει με αισιοδοξία πως «στο τέλος, το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και της Κατοχής θα έχει αίσιο τέλος και θα βρεθεί μία δίκαιη λύση και τελικά οι μελλοντικές κυβερνήσεις, όσο και ο κόσμος στην Ελλάδα, θα έχουν αυτό που επιθυμούν».

Αναφορικά με την πολιτική που η Γερμανία ακολουθεί στο θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους η Τσίμερ, εκτιμά πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από την αρχή όφειλε να γνωρίζει πως μία μονολιθική λιτότητα, μία μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση και ιδιωτικοποίηση, ένας αυστηρός περιορισμός των δημοσίων δαπανών, μία μείωση του δημόσιου τομέα, δεν θα συνιστούσαν αναπτυξιακό μέτρο και πως από την αρχή θα έπρεπε να υπάρχει ένα εξειδικευμένο σχέδιο για την ανάπτυξη

«Όπως με την Ελλάδα, θα έπρεπε να βοηθηθούν κι άλλες χώρες να ξεπεράσουν την κρίση, χωρίς ν΄αναχαιτισθεί η ανάπτυξη, να αντιμετωπιστεί η ανεργία κι έτσι να επικρατήσει και η κοινωνική σταθερότητα, με προσανατολισμό στα κοινωνικά προγράμματα, στην αειφόρο ανάπτυξη, τις κοινωνικές παροχές και φυσικά την ενίσχυση του μικρομεσαίου τομέας της Οικονομίας», τονίζει.

Απαντώντας στις επικρίσεις που θέλουν το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς να τηρεί αποστάσεις από το ελληνικό ζήτημα, η κα. Τσίμερ υπεραμύνεται της στάσης που κρατάει το κόμμα της υπογραμμίζοντας πως το Die Linke έχει μία πολύ συγκεκριμένη σχέση αλληλεγγύης ως προς τον ελληνικό λαό. «Έχει εναντιωθεί στους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στην ελληνική κρίση, αντιτείνοντας πως οι χειρισμοί αυτοί είναι αντιπαραγωγικοί, δεν βοηθούν, είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Δική μας εκτίμηση είναι πως όλα αυτά τα δισεκατομμύρια της βοήθειας δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν διατίθενται προς την σωστή κατεύθυνση και στο τέλος καταλήγουν στις τράπεζες και δεν έρχονται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό κινείται η κριτική μας», λέει στη συνέντευξη της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όσον αφορά την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που αυτός αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, η πρόεδρος της ευρω-ομάδας της Αριστεράς, διατυπώνει την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τις απαντήσεις που όλοι περιμένουν και τη βεβαιότητα ότι θα αγωνιστεί, ώστε να δοθούν αυτές οι απαντήσεις. 
Δεν παραλείπει να προειδοποιήσει ωστόσο πως σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της εξουσίας «δεν θα πρέπει μετά τη νίκη του να χαλαρώσει, αλλά να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού κυβερνητικού έργου». 

«Να προχωρήσει σε ρήξεις και να αποτελέσει την απαρχή για μια ακόμη πιο επιτυχημένη πορεία», συμπληρώνει.


1 σχόλιο:

  1. Πρακτικη φιλοσοφια απο τον ΑΦ για τον υποκριτικο ελληνικο και -κατ επεκταση- για τον νοτιοευρωπαϊκο θρηνο (απο προ ετους σχολιο μου-βελτιωμενο)

    “1.Δεν ειδα να θρηνουμε τους χιλιαδες θανατους βρεφων, παιδιων και νεων στον τριτο κοσμο απο διαφορες αιτιες. Ο θρηνος μας ειναι -σχεδον- εθνικιστικος, προπαγανδιστικος.

    Τι ειναι η ζωη; Τι ειναι ο θανατος για τον “γυμνο πιθηκο”(Desmond Morris) ;

    Μηπως, δινοντας τοσο μεγαλη σημασια στον φοβο της απωλειας των “κεκτημενων” της χρυσης εποχης της νεωτερης ελλαδας (1954-2004) και του φοβου του θανατου, αγομεθα και φερομαστε απο τσαρλατανους της πολιτικης που καλλιεργουν τον φοβο, ωστε και αυτοι να συνεχιζουν να ….φοβουνται εξουσιαζοντας μας;

    Μια ηττοπαθης χωρα, χωρις οραμα, σχεδιο για το μελλον, φοβαται συλλογικα και δεν θα πολεμησει για τιποτα (μεταφορικα ή πραγματικα)

    2.Συμπερασμα :

    H τιιτιβιζουσα (ή θορυβουσα) ευπορη μεσηλικη αριστερα κινειται σε δυο κατευθυνσεις :

    η πρωτη κινειται στην κατευθυνση της επαναστασης (μαλιστα θελοντας να ηγηθει ως “ειδικος” της εξουσιας)
    η δευτερη (θα λεγαμε η ‘σημιτικη” ) θελει -σχεδον με καθε κοστος- τον υστερο ευρωπαϊκο εκσυγχρονισμο της χωρας

    3.Παρατηρω οτι , απο την μεταπολιτευση και εντευθεν , αντι να αναπτυσσεται η – καλως εννοουμενη- ατομικη πνευματικη και συναισθηματικη βελτιωσις ακολουθειται η αγελαια-μιμητικη κατηφορικη οδος της συλλογικοτητας στην εμφανιση, την συμπεριφορα και λιγοτερο στην σκεψη, η οποια βεβαιως εχει αποδειχθει-παγκοσμιως- οτι ευνοει και μονον την “συλλογικοτητα” των καθε λογης ηγετισκων, ηγετων και εξουσιαστων. Ακομη και σε ελευθεριακα ή αλλου τυπου κοινοβια, παντοτε ο αρχηγος ειχε διαφορα προνομια, πλεον το χαρεμι του (Charles Manson,…)

    Πλειστα οσα παραδειγματα μπορω να αναφερω, οπως
    τα μπααθικα μαρξιζοντα επαρχιωτακια πασποπουλα, τα κνιτοπουλα, ….
    τα πανκια, τα σκινχεντοπουλα-χουλιγκανους
    τους ‘κουρσαρους” με τα σκουλαρικια και τα tattoo
    του γιαπηδες και τους μεταγιαπηδες του Πασοκ, του Ρηγα και της ΚΝΕ, (της ΝΔ)
    τους νεοφασιστες και προσφατως τους χρυσαυγιτες
    [......]

    Το κοινο στοιχειο της συλλογικοτητας ειναι οτι ενω το ατομο εχει αταβιστικα τον φοβο της επαφης (μην με πλησιαζεις, προσωπικη αποσταση κ.λπ.)
    οταν αποτελει ομαδα, ακομη καλυτερο μαζα παυει να φοβαται και αισθανεται τεραστια δυναμη («Μάζα και εξουσία» , Elias Kanetti) , αλλα φευ αυτη ειναι προσωρινη και… fake

    Μετα την καταστροφη, ακολουθουν τα ασθενοφορα με τους τραυματιες και τους νεκρους, οι μανικες και τα σαρωθρα του δημου που θα πλυνουν τα αιματα απο τις πλατειες και τους δρομους και θα σαρωσουν τα καμμενα σκουπιδαι, τα σπασμενα τζαμια, τα εμπορευματα απο τις βιτρινες των καταστηματων,……και καθε μελος της επαναστασης θα παει σχεδον οπως ηταν και πρν (χωρις καμμια ουσιαστικη βελτιωση) να ξαποστασει στο τσαρδι του, ενω δημοσιολογουντες, ηγετισκοι και ηγετες θα βγαζουν πυρινους λογους υπερ ή κατα, συνεχιζοντας την αεναη διανωνιση της συλλογικοτητας τους :-) .”

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU