Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Δώστε εκλογές τώρα, πάρτε Δήμα ΠτΔ... αυτή ναι, είναι συναίνεση και κανονικότητα

του Πέτρου Ζερβού
Το ζητούμενο είναι "εκλογές τώρα", όχι ποιος ή ποια θα είναι ΠτΔ... 

Είναι λογικό να λέμε, ότι εάν εξασφαλισθεί η συγκροτημένη δημοκρατική διέξοδος στο πρόβλημα διακυβέρνησης της χώρας και διαπραγμάτευσης του χρέους, με εκλογές τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, θα σπάσει η φούσκα της προεδρολογίας και τα πλαστά διλήμματα χάους και αστάθειας; Ναι, είναι λογικό: η πρόταση "εκλογές τώρα, συναίνεση για Πρόεδρο" απομακρύνει τις περιττές εντάσεις και τις παράπλευρες απώλειες από την μάχη για τους 180, που απελπισμένα δίνει η κυβέρνηση τραβώντας την χώρα βαθιά στον βούρκο της "απολιτικής συναίνεσης" και στην δυσοσμία της συναλλαγής.

Την πρόταση έκανε πρώτος ο Σταύρος Θεοδωράκης παίρνοντας πίσω προηγούμενη θέση για εκλογές τον Νοέμβριο του 2015. 
Το Ποτάμι παραμένει φυσικά ένα αρχηγικό κόμμα με μέλη-κομπάρσους και πολλές λάθος θέσεις - αλλά αυτή η πρόταση ανήκει στις σωστές... Τι πειράζει που την έκανε ο Θεοδωράκης; Ακόμη κι αν την παίρνει περίπου πίσω τώρα συμφωνώντας με το διάγγελμα Σαμαρά... Την έκανε πάντως.

Την πρόταση επανέλαβε χθες στο tvxs.gr, ο Στέλιος Κούλογλου, συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωψηφοδέλτιο και πρώτος επιλαχών ευρωβουλευτής, .

Τέλος, όπως λέει και ο ιδρυτής της Δράσης Στέφανος Μάνος στο fb, υπενθυμίζοντας την ουσία του προβλήματος: "αυτούς τους ανθρώπους δεν τους εμπιστεύομαι να αλλάξουν το Σύνταγμα (μολονότι χρειάζεται βέβαια Αναθεώρηση). Δεν τους εμπιστεύομαι ότι θα τηρήσουν όσα τώρα υπόσχονται για να επιτύχουν την αποφυγή εκλογών.
Μακάρι να αποφύγουμε τις εκλογές. Διατύπωσα και επαναλαμβάνω την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση που απερίσπαστη θα σαρώσει τα σάπια και θα προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για ανάπτυξη.
Πρώτα τέτοια κυβέρνηση και μετά η ψήφος για τον κ. Δήμα. Απομένουν 9 ημέρες."
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν κάνει εκείνος, κάποια στιγμή μεταξύ 1ης και 3ης εκλογής την παραπάνω πρόταση, ειδικά μετά το διάγγελμα Σαμαρά (που υπόσχεται υπουργικές καρέκλες έναντι ψήφου...) θα έχει κάνει κίνηση ματ στον στριμωγμένο αντίπαλο: 
  • αν ο Σαμαράς αρνηθεί την συναίνεση, παίρνει πάνω του το βάρος της προεδρικής αναταραχής και όσα απορρέουν από αυτήν την φούσκα που πάει να αποκρύψει το πραγματικό πρόβλημα που είναι τα νέα καταστροφικά μέτρα που ακολουθούν αν η κυβέρνηση αυτή παραμείνει. 
  • αν ο Σαμαράς δεχθεί την πρόταση, πάμε σε εκλογές νομιμοποιημένες για τον ρόλο που ακριβώς χρειάζονται (νωπή λαϊκή εντολή - διαπραγμάτευση του χρέους από κυβέρνηση πλειοψηφίας, όχι μειοψηφίας), σε κλίμα κανονικότητας  - και ο Σαμαράς παραδίδει ήσυχα την εξουσία σε κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι καταστροφολογίας.
Ποιος νοιάζεται άλλωστε επί της ουσίας αν ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο Δήμας, ο Κουβέλης ή η ...Αρβελέρ; Αφού είναι ένα πρόσωπο θεσμικό μεν αλλά σχεδόν διακοσμητικό. Αν μάλιστα γίνουν και οι σχετικές περικοπές σε μισθούς και προεδρικές αποζημιώσεις, κανένας και καμία δεν θα έχει πρόβλημα για ένα πρόσωπο με ρόλο συνταγματικό μεν, περιορισμένο δε. Αρκεί να κάνει για την δουλειά.

Υπάρχει πάντα ένα ερώτημα: αν εκλεγεί ο Δήμας συναινετικά και μετά οι μαιτρ της απάτης Σαμαράς Βενιζέλος αρνηθούν τις εκλογές με πρόσχημα "εθνικό ζήτημα" ή κάτι ανάλογο; Φανταζόμαστε ότι θα υπάρχει τρόπος δέσμευσης για αποκλεισμό τέτοιου ενδεχομένου... 

Εκλογές λοιπόν 25 Ιανουαρίου ή 1 Φεβρουαρίου και ο Δήμας ...χάρισμά σας. 

Αυτό είναι συναίνεση και ανοίγει δρόμους για τον ΣΥΡΙΖΑ ως διακυβέρνηση, να έχει στήριξη ή ανοχή από ευρύτατες δυνάμεις από το κέντρο έως και την αριστερά στις δύσκολες εθνικές διαπραγματεύσεις για το χρέος που θα ακολουθήσουν.

Γιώργος Παπασπυρόπουλος

υγ Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και τις εκλογές θα επιβάλλει με την τακτική του, και θα τις κερδίσει και ΠτΔ θα εκλέξει η νέα βουλή μετά συναινετικά - αλλά στο μεταξύ, θα έχουμε περάσει δια πυρός και σιδήρου, με απειλές για χάος, προβοκάτσιες και ακραία παραπειστικά επιχειρήματα δλδ με μεγάλες παράπλευρες απώλειες για την κλονισμένη ήδη κοινωνική καθημερινότητα και την ισχνή αγορά. Υπάρχει πιθανότατα και άλλη μέθοδος με πολύ μικρότερο κόστος (και ολόκληρο στις πλάτες του Σαμαρά): η παραπάνω πρόταση...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU