Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Τραγικές φιγούρες - απονενοημένα σχέδια;

Ελπίζουμε να μην ισχύουν οι εκτιμήσεις του παρακάτω άρθρου - κι αν ισχύουν να μην πετύχουν στα σχέδιά τους όποιοι και αν τα έχουν ετοιμάσει - αλλά καλύτερα να προλαβαίνεις... 
ΑΣ

Με υπογραφή Μαξίμου στήνεται η μεγάλη προβοκάτσια-Το κυβερνητικό σχέδιο για την σημερινή ημέρα

από το alterthess
Από τις αρχές της εβδομάδας στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και σύμβουλοι του Αντώνη Σαμαρά έχουν εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο χειρισμού της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού και αντιμετώπισης του πρωτοφανούς κινήματος αλληλεγγύης που εκδηλώνεται. Βασικός στόχος η νίκη στη μάχη του δρόμου και εξαγωγή πολιτικών οφελών, έναντι κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για το σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων που εκπονήθηκε από το πιο δεξιό τμήμα της Νέας Δημοκρατίας, μετά την εξέγερση του Δεκεμβρίου του 2008, ως κριτική στην αντιμετώπιση των γεγονότων από την κυβέρνηση Καραμανλή. Οι σύμβουλοι του Αντώνη Σαμαρά υποστήριζαν και τότε μέσω αρθρογραφίας, πως ο Δεκέμβρης υπήρξε η χρυσή ευκαιρία της Δεξιάς, να ανακτήσει την ιδεολογική ηγεμονία, να ενεργοποιήσει στον απόλυτο βαθμό τα ένστικτα ανασφάλειας των ΅νοικοκυραίων΅ και να κερδίσει μετά από δεκαετίες τους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Αυτό άλλωστε είχε εκφράσει και ο πρωθυπουργός με την περίφημη φράση του ΅να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας΅, που από πολλούς θεωρήθηκε πως περιοριζόταν στα μεταναστευτικά ζητήματα. Το σχέδιο παρέμενε στο τραπέζι των συζητήσεων του Μαξίμου και από τις αρχές της εβδομάδας έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ, με σημείο κορύφωσης την 6η Δεκέμβρη.
Κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής λύσης στο θέμα του Ρωμανού, ενώ δεν παρέλειψαν να αποποιηθούν των ευθυνών τους για κάθε ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι είναι δουλειά του περιβάλλοντος του κρατούμενου, να πείσει τον απεργό πείνας να θέσει τέρμα στον αγώνα του. Η κυβέρνηση επέλεξε να καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους την άρνησή της να χορηγήσει τις άδειες στον Ρωμανό με τις δηλώσεις του υπουργού δικαιοσύνης και ακολούθως του γραμματέα της ΝΔ , την Τετάρτη το απόγευμα. Μάλιστα ο κ.Παπαμιμίκος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, χαρακτηρίζοντας πολιτικό εκβιασμό την στάση του απεργού πείνας, δίνοντας άλλη διάσταση στο θέμα.
Παράλληλα υπήρξε ξεκάθαρη αλλαγή της γραμμής άμυνας της κυβέρνησης στα οικονομικά θέματα και στο ζήτημα της συμφωνίας με την τρόικα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τη Δευτέρα το βράδυ από το βήμα του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, χρέωσε την αδυναμία συμφωνίας στην εσωτερική αστάθεια της χώρας και πιο συγκεκριμένα στην αδιάλλακτη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης –του οποίου οι δηλώσεις παρερμηνεύτηκαν- απεύθυνε κάλεσμα συστράτευσης όλων των δυνάμεων, οικονομικών και πολιτικών, προκειμένου να μείνει η κυβέρνηση στην εξουσία. Στην έκκληση Βενιζέλου ανταποκρίθηκαν άμεσα ως χρυσές εφεδρείες οι ανεξάρτητοι βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο-κάλεσμα σε συνεννόηση, επιβεβαιώνοντας ότι οδηγούμαστε σε ένα καλοστημένο δίπολο, με τις δυνάμεις της σταθερότητας να αντιπαρατίθενται με αυτές του γενικευμένου χάους.
Κάπως έτσι φτάνουμε στην 6η Δεκέμβρη που αποτελεί μέρα ορόσημο για την κυβέρνηση, προκειμένου να εγκαθιδρύσει ένα νέο καθεστώς με κεντρικό άξονα την επιβολή ενός μοντέλου τάξης και ασφάλειας, κόντρα σε όσους ΅επιδιώκουν μια διαλυτική κατάσταση΅, όπως δήλωσε η Σοφία Βούλτεψη. Με άγαρμπο τρόπο η κυβερνητική εκπρόσωπος αποκάλυψε το πλήρες σχέδιο, προαναγγέλλοντας συγκρούσεις και ταραχές στην Αθήνα και επιρρίπτοντας προκαταβολικά για όσα συμβούν τις ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΙ εντολές που έχουν δοθεί στην ηγεσία τις ΕΛΑΣ για τις διαδηλώσεις είναι παραπάνω από σαφείς. Μηδενική ανοχή, αλλά όχι από το πρώτο λεπτό, καθώς σε αυτή την περίπτωση η τηλεοπτική εικόνα των φλεγόμενων κάδων είναι απαραίτητη

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ένας χώρος που βρίσκεται σε ύπνωση από την διαδήλωση της 5ης Μάη και έπειτα, σε συνδυασμό με την οργή που επικρατεί σε μεγάλα τμήματα της νεολαίας για την αντιμετώπιση του Νίκου Ρωμανού, θα αντιδράσουν δυναμικά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. 
 Η εντολή που έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις είναι να προχωρήσουν σε εκτεταμένες επιχειρήσεις με στόχο αφενός την εξαγωγή μιας εικόνας ισχυρού κράτους και αποφασιστικότητας της κυβέρνησης, αλλά αφετέρου την χαρτογράφηση μέσω μαζικών συλλήψεων του άγνωστου χώρου των ηλικιών 18-22. Έτσι καταλήψεις ιδρυμάτων δεν πρόκειται να γίνουν ανεχτές, ενώ ήδη έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο εκκένωσης του πολυτεχνείου της Αθήνας και ανάλογων σημείων σε όλη την Ελλάδα. Άνθρωποι που γνωρίζουν τη λειτουργία των αστυνομικών αρχών, τονίζουν πως θα δοκιμαστεί στο δρόμο το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ, ενώ σε αυτό το κλίμα εντάσσονται οι συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του υπουργού Δημοσίας Τάξης, Βασίλη Κικίλια.

Οι επιτελείς του Μαξίμου προσδοκούν σε πολιτικά οφέλη, καθώς εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγεί απολογούμενος στο δημόσιο λόγο του, ενώ το ηθικό πλεονέκτημα των αλληλέγγυων στο Νίκο Ρωμανό, που προκύπτει από τη σθεναρή στάση του απεργού πείνας, θα εξανεμιστεί μετά τις πρώτες εικόνες. Με δεδομένο ότι η υπόθεση Ρωμανού έχει μέλλον και δεν αποτελεί η διαδήλωση του Σαββάτου την τελική μάχη, στη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για σχέδιο που θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του κινήματος αλληλεγγύης τις επόμενες και πιο κρίσιμες ημέρες.

Όπως τονίζουν σχολιαστές, έχουμε να κάνουμε με ένα μείγμα ανικανότητας και ακροδεξιάς αντίληψης, ικανό να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παραβρέθηκαν στη συνάντηση με τον Αθανασίου, το βράδυ της Τετάρτης τόνιζαν πως οι τεχνοκράτες σύμβουλοι του υπουργού έδειχναν ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς αντιλαμβάνονταν πως δεν πρόκειται για τον χειρισμό μιας υπόθεσης, αλλά για πολιτικό τζογάρισμα με στοιχεία ρεβανσισμού. Μένει να αποδειχτεί αν η κυβέρνηση έχει δίκιο σε αυτές τις εκτιμήσεις και πως θα καταφέρει να αντιδράσει η από εδώ μεριά σε ένα οργανωμένο σχέδιο που στήνεται προσεχτικά τα τελευταία χρόνια.

Λ.Α


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU