Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Guardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να "σκοτώσει" τη λιτότητα στην Ε.Ε.

Greece’s radical left could kill off austerity in the EU

If Syriza wins a possible snap poll in the new year, positive repercussions could be felt across Europe

του Owen Jones, The Guardian, Monday 22 December 2014

μτφ/απόδοση άρθρου από το capital.gr
Ένας νέος πόλεμος ετοιμάζεται να ξεκινήσει στην Ευρώπη, που δεν θα γίνει όμως με όπλα και άρματα μάχης, αλλά με τις αγορές και τα διατάγματα της ΕΕ. Η προειδοποίηση έρχεται από άρθρο της Guardian που περιγράφει πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό "μέτωπο" κατά της λιτότητας.
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Owen Jones, η ρημαγμένη από τη λιτότητα Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται στα πρόθυρα εθνικών εκλογών που θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία μια κυβέρνηση που απορρίπτει κατηγορηματικά τη λιτότητα. Σημαντική στιγμή: κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στα έξι χρόνια περικοπών και επιδείνωσης του επιπέδου διαβίωσης που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Αν πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει σε τυχόν εθνικές εκλογές το επόμενο έτος, είναι βέβαιο ότι θα γίνει συντονισμένη προσπάθεια να καταπνιγεί το πείραμα άμα τη γενέσει του, σημειώνει η Guardian. Και αυτό γιατί δεν θα έχει σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλους όσους θέλουν ένα διαφορετικό είδος κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τα τόσα χρόνια λιτότητας.

H Guardian περιγράφει τη μιζέρια στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος. Το ποσοστό φτώχειας έχει εκτοξευτεί στο 40,5% και οι έρευνες δείχνουν πώς οι βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, έχουν πληγεί σοβαρά από τις περικοπές δαπανών. Δεν είναι απορίας άξιον, παρατηρεί ο Guardian, που η χώρα βιώνει μια πολιτική πόλωση που προκαλεί συγκρίσεις με την «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» και επισημαίνει την άνοδο της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις.

Έπειτα από χρόνια κοινωνικής εξαθλίωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στους Έλληνες ένα πολύτιμο πράγμα: ελπίδα. Παρότι άλλαξε στάση στο αίτημα για άμεση διαγραφή του χρέους, ζητά μια λύση μέσω επαναδιαπραγμάτευσης. Έχει κατά νου το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το χρέος για μερική διαγραφή χρέους, όπως συνέβη με τη Γερμανία το 1953. 
Σύμφωνα με το μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ, η αποπληρωμή του χρέους θα μπορούσε να έρθει μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και όχι από τις περικοπές του προϋπολογισμού. 
Θέλει ένα ευρωπαϊκό New Deal που θα στηρίζεται από μια επενδυτική τράπεζα. 
Θέλει να κηρύξει πόλεμο, με κάθε μέσο, ενάντια στην ενδημική φοροδιαφυγή της ελληνικής κοινωνίας. 
Θέλει ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την απασχόληση, αύξηση κατώτατου μισθού και αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 
Σε συμμαχία με δυνάμεις που τάσσονται κατά της λιτότητας, όπως το ολοένα πιο δημοφιλές ισπανικό κόμμα Podemos, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ΕΕ να εγκαταλείψει τις εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας υπέρ μιας ποσοτικής χαλάρωσης και μιας ανάκαμψης που θα υποκινείται από την ανάπτυξη.
Ωστόσο ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για το ΣΥΡΙΖΑ: με την Ελλάδα να έχει βιώσει το καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών από το 1967 έως το 1974, το αντι-αριστερό αίσθημα παραμένει ανεπτυγμένο. Στην αστυνομία έχουν διεισδύσει οπαδοί της Χρυσής Αυγής που φέρονται να έχουν βασανίσει αντι-φασίστες διαδηλωτές. Στο μεταξύ, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας προειδοποίησε για ανεπανόρθωτη βλάβη της οικονομίας εάν η Ελλάδα αποκκλίνει της πορείας της. Κάποιου είδους πραξικόπημα -ακόμη και σε πιο ήπια μορφή από αυτό των Συνταγματαρχών το 1967- δεν μπορεί να αποκλειστεί, σημειώνει η Guardian. Και έπειτα υπάρχει ο επικεφαλής της Κομισιόν Jean-Claude Juncker, o οποίος δύσκολα εμπνέει το δημοκρατικό αίσθημα και έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ψηφίσει με το λάθος τρόπο. Ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις για πιθανή φυγή κεφαλαίων και "bank runs".

Εσωτερικά, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επικρίσεις από την αριστερή πτέρυγα. Αυτοί μοιράζονται απόψεις όπως αυτές του Κώστα Λαπαβίτσα, καθηγητή Οικονομικών στο LSE, ο οποίος πιστεύει ότι το πρόγραμμα του κόμματος είναι αδύνατο να εφαρμοστεί εντός μιας νομισματικής ένωσης και χαρακτηρίζει αφελή την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μεταμορφώσει την Ευρώπη.

Ο οικονομολόγος πιστεύει ότι θα υπάρξει «σύγκρουση μεταξύ μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Ε.Ε. και πως η Ελλάδα θα χτυπηθεί από εκβιασμούς και ενδεχόμενες «θανάσιμες πιέσεις» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες θα μπορούσαν να στραγγαλίσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα μέσα σε λίγες ημέρες. Το "Grexit" μπορεί να συμβεί, είτε το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι.

Ωστόσο, καταλήγει ο Guardian, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δώσει ώθηση και σε άλλες δυνάμεις που μάχονται εναντίον της λιτότητας στην Ευρώπη. Και ενδεικτικά αναφέρεται στην πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας από το κόμμα Podemos στην Ισπανία εντός του 2015. Ώθηση θα μπορούσαν να λάβουν και τα αντίστοιχα του γερμανικού Die Linke.


πηγή theguardian.com/commentisfree/2014/dec/22/greece-radical-left-austerity-syriza-poll

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU