Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Διαπραγμάτευση Επιτέλους!

AdTech AdΜια λεπτομερής ενημέρωση από την huffingtonpost.gr:

Σύνοδος Κορυφής. Ο Τσίπρας για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τη Μέρκελ

TSIPRAS
Ραντεβού τη Δευτέρα (στη συνεδρίαση του Eurogroup) έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το θέμα της Ελλάδας, ενώ οι περισσότεροι στις δηλώσεις τους ήταν εξαιρετικά λακωνικοί αναφορικά με τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στη Σύνοδο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «χρειαζόμαστε μια συμφωνία για την Ελλάδα την Δευτέρα», σημειώνοντας επίσης ότι κάποια μέτρα μπορούν να αντικατασταθούν αν είναι ισοδύναμης απόδοσης. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα ισχύει και πρέπει να επεκταθεί».
Αντίθετα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη Συνέντευξη Τύπου -στην οποία είχαν προσέλθει και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, τόνισε ότι αποκλειστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων ήταν η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεωκοπίας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδεχόταν και δεν υπέγραφε την παράταση του μνημονίου, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν υπογράψαμε και καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».
«Πολλοί έλεγαν ότι η Ελλάδα ήταν απομονωμένη. Δεν αισθάνθηκα έτσι απόψε. Πολλοί πήραν τον λόγο και ζήτησαν κατανόηση για τις Ελληνικές θέσεις», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει σημαντικά βήματα, ωστόσο δεν καλύψαμε όλη την απόσταση. Επεσήμανε και ο ίδιος ότι οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα.

Τι έγινε στη Σύνοδο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ανοικτά ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι. Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ραχόι ήταν ανήσυχος στη Σύνοδο Κορυφής αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξωτερικεύει κανείς τα εσωτερικά του προβλήματα.
Συμφωνία Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ για διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο
Στο πλαίσιο της Συνόδου, επετεύχθη συμφωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για εντατικές διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο να προετοιμάσουν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την προσεχή Δευτέρα.
Δύο τεχνικές ομάδες εργασίας, μία ελληνική και μία που θα εκπροσωπεί τους δανειστές, θα διαπραγματευθούν άμεσα το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας και παράλληλα θα προετοιμάσουν -αν υπάρξει συμφωνία- και το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Αυξάνεται το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 5,6 δισ. ευρώ

Ένα πρώτο θετικό μήνυμα της ημέρας είχε έρθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αυξήσει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, κατά 5,6 δισ. ευρώ.
Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τη Reuters, με τηλεδιάσκεψη των αξιωματούχων της ΕΚΤ και όπως επισημαίνεται η Ελλάδα έλαβε το ποσό που αιτήθηκε. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεδριάσει πάλι στις 18 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε πως κάλυψε η HuffPost Greece λεπτό προς λεπτό τη Σύνοδο Κορυφής σε μορφή LiveBlog

LIVE BLOG

σήμερα 12:37 πμ EET
Ολοκληρώνεται από τη HuffPost Greece η ενημέρωση σε μορφή LiveBlog όλως των εξελίξεων από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
σήμερα 12:28 πμ EET

Τσίπρας: Η Ελλάδα υπέφερε τα τελευταία χρόνια από ένα πρόγραμμα τρομερής δημοσιονομικής προσαρμογής, που είχε ως συνέπεια μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε με μία κοινή απόφαση για την αναγκαία απομείωση του δεν θα βρούμε βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.
σήμερα 12:26 πμ EET
Αλέξης Τσίπρας: Στόχος μας είναι ένα πρόγραμμα γέφυρα που θα οδηγήσει μετά από 6 μήνες σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εταίρους. Σε αυτό το συμβόλαιο θα συμπεριλαμβάνονται δεσμεύσεις για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
σήμερα 12:20 πμ EET

Τσίπρας: Εμείς θα επικοινωνούμε με τους θεσμικούς μας εταίρους, κυρίως με την ευρωπαϊκή επιτροπή.
σήμερα 12:19 πμ EET
Τσίπρας: Το μνημόνιο δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι πως θα βρούμε κοινούς δρόμους από το προηγούμενο πρόγραμμα, σε μια συμφωνία γέφυρα. Δεν είναι θέμα αριθμητικό, είναι θέμα ουσίας.
Η έννοια της τρόικας δεν υπάρχει πια
σήμερα 12:01 πμ EET
Ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού
Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεωκοπείας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδεχόταν και δεν υπέγραφε την παράταση του μνημονίου.
Δεν υπογράψαμε και καμία καταστροφή δεν επήλθε.
Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup.
Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται.
Η Ελλάδα προσέρχεται με καθαρές θέσεις,
Η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την ...
κρίσιμη διαπραγμάτευση. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που σκοπό θα έχουν να πληρώσουν και οι οικονομικά ισχυρότερο. Πρωτεραιότητα είναι η άρση των ανισοτήτων, αλλά και η προστασία των αδύναμων. Δεν είναι θέμα ευαισθησίας της ελληνικής κυβέρνησης είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι ζήτημα πολιτισμού, ευρωπαϊκού πολιτισμού.
02/12/2015 11:43 μμ EET
Μέρκελ: Πολύ φιλική η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Το ελληνικό πρόγραμμα για την Ελλάδα ισχύει και πρέπει να επεκταθεί είπε η ΆνγκελΜέρκελΤουσκ: Η Ελλάδα ζήτησε τεχνική βοήθεια. Τα τεχνικά κλιμάκια θα προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup της Δευτέρας. Θα πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές σε εθνικό επίπεδο.
Γιουνκερ: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα τη Δευτέρα.
02/12/2015 11:24 μμ EET

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στα τεχνικά κλιμάκια
Οι τεχνικές επιτροπές Ελλάδας-δανειστών αρχίζουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις με στόχο μια νέα συμφωνία. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν πιθανότατα από αύριο Παρασκευή.
Από στιγμή σε στιγμή αναμένονται οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Στο κέντρο τύπου ήδη γίνεται το αδιαχώρητο.
Κοινοποίηση +
02/12/2015 10:59 μμ EET

Για δικαίωση στις Βρυξέλλες κάνει λόγο ο Πάνος Καμμένος
kammenos

Κοινοποίηση +
02/12/2015 10:32 μμ EET

Σχέδιο Γιούνκερ
Σύμφωνα με τον Πητερ Σπίγκιελ των Financial Times, στη σύνοδο κορυφής, ο Γιούνκερ παρουσίασε τις ιδέες του για το μέλλον της Ευρωζώνης. Για μία ακόμη φορά, ο αρθρογράφος των FT επικαλείται φωτοτυπία εγγράφου που διέρευσε.
Ο τίτλος του άρθρου είναι: «Ο Γιούνκερ αναβιώνει το σχέδιο εμβάθυνσης της ευρωζώνης»
Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζητά μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παρά τον ευρω-σκεπτικισμό
ft
02/12/2015 10:10 μμ EET
Οι τράπεζες της Ελλάδας μπορούν να λάβουν ρευστότητα ακόμη και χωρίς συμφωνία, δηλώνει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας
bank
Ακόμη και ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα στήριξης με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις δεν θα έκλεινε την πόρτα στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ αυτές θα επανέλθουν στον ομαλό δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εάν υπάρξει συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Κι αυτό γιατί η ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα της ΤτΕ να αυξηθεί το ποσό που μπορεί να διατεθεί μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες στα 65 δισεκ. ευρώ.
Ο Νοβότνι δεν θέλησε να αναφερθεί λεπτομερειακά στο τι θα συνέβαινε εάν δεν συναφθεί ως τα τέλη του μήνα συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας. Ερωτηθείς ωστόσο εάν η έλλειψη συμφωνίας θα σήμαινε αυτόματα τη διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του ELA, κάτι που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες, απάντησε: «Όχι, σε καμία περίπτωση».
02/12/2015 9:37 μμ EET

Εικόνες πίσω από τις κάμερες
Κοινοποίηση +
02/12/2015 9:36 μμ EET

Η Ελλάδα και η Γερμανία πιο κοντά σε έναν συμβιβασμό, μεταδίδει το Bloomberg.

Κοινοποίηση +
02/12/2015 8:34 μμ EET

Κατά της χαλάρωσης του ελληνικού προγράμματος ο Βάιντμαν
weidmann
Το ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων του ελληνικού προγράμματος βοήθειας απέρριψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν. Ειδικότερα δήλωσε ότι «Η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη. Αλλά η στήριξη μπορεί να παρασχεθεί μόνο εφόσον τηρούνται οι συναφθείσες συμφωνίες».
02/12/2015 8:31 μμ EET
Ανοδικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
stocks europe
Αναλυτικά,
Λονδίνο FTSE 100 6.828,11 +9,94 +0,15%
Παρίσι CAC40 4.726,20 +46,82 +1,00%
Ζυρίχη SMI 8.611,03 +33,27 +0,39%
Φραγκφούρτη DAX30 10.919,65 +167,54 +1,56%
Φραγκφούρτη EuroStoxx50 3.417,61 +43,47 +1,29%
02/12/2015 8:26 μμ EET
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: «Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν πρέπει να γίνει εμπόδιο»
Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, το μόνο πιθανό εμπόδιo για τις σημερινές διαπραγματεύσεις είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, «Οι ηγέτες της ΕΕ υπογράμμισαν την ετοιμότητα τους να βρουν μια λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και εξέφρασαν την ελπίδα τους, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν θα διακινδυνεύσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά».
02/12/2015 8:19 μμ EET
tsipras eu summit
Η Μέρκελ τολμά τον συμβιβασμό
Αυτό αναφέρουν τα γερμανικά μέσα, τονίζοντας ότι το Βερολίνο είναι πιο κοντά σε συμφωνία παρά σε ρήξη. Δεν συμφέρει κανέναν ένα Grexit, λένε.
02/12/2015 8:16 μμ EET
Προκειμένου να αρχίσουν εργασίες με σκοπό την τεχνική αξιολόγηση του κοινού εδάφους.

Κοινοποίηση +
02/12/2015 7:44 μμ EET
Ξεκινά το δείπνο εργασίας και ιδού πως θα παρακαθίσουν οι ηγέτες της Ε.Ε.
Κοινοποίηση +
02/12/2015 7:40 μμ EET
Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την «Πρώτη» του Τσίπρα, σε Σύνοδο Κoρυφής στηHuffPost Greece.
02/12/2015 7:33 μμ EET
Ένα απρόσμενο καλωσόρισμα στις Βρυξέλλες
Κοινοποίηση +
02/12/2015 7:31 μμ EET
Οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Ελλάδας, Ματέο Ρέντσι και Αλέξης Τσίπρας,πριν τη Σύνοδο.
default
02/12/2015 7:26 μμ EET
Το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για την Ουκρανία. «Η Ευρώπη παραμένει ενωμένη -όταν υπάρχει ανάγκη για μια ηχηρή αντίδραση ή για να στείλουμε μια μεγάλη βοήθεια για να βοηθήσουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Κοινοποίηση +
02/12/2015 7:19 μμ EET
Το ενσταντανέ Μέρκελ - Τσίπρα, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής
merkel tsipra
02/12/2015 7:14 μμ EET
Morgan Stanley: Αν αναδιαρθρωθούν τα διμερή δάνεια της Ελλάδας, τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν πιο ασφαλή από αυτά πολλών άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
02/12/2015 7:10 μμ EET
Ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίστηκε με την γοητευτική πρωθυπουργό της Δανίας,Χέλε Τόρνινγκ Σμιντ και την Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέμα Εξωτερικής Πολιτικής. Λίγο πιο δίπλα ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός,Έντα Κένι.

tsipras eu summit
02/12/2015 7:01 μμ EET
Με την επισήμανση πως αυτή είναι η πρώτη φορά που εκπροσωπείται στη Σύνοδο Κορυφής η Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας «τουίταρε» την οικογενειακή φωτογραφία με τους ηγέτες της Ε.Ε.
Κοινοποίηση +
02/12/2015 6:58 μμ EET
«Καρφιά» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς για τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καμμένο. «Δεν είμαι σίγουρος ότι ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με όλα όσα κάνει τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Άμυνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ υποστήριξε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο μέχρι να σταθεί γερά στα πόδια της.
02/12/2015 6:48 μμ EET
Οι διαδηλώσεις συμπαράστασης στην Ελλάδα αλλά και διαμαρτυρίας για τις πολιτικές λιτότητας, που προγραμματίζονται για την ερχόμενη Κυριακή.

Η πρώτη «οικογενειακή» φωτογραφία με τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα
belgium eu summit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU