Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Τα ντοκουμέντα της ευρωπαϊκής "κωλοτούμπας"

Τα ντοκουμέντα της ευρωπαϊκής «κωλοτούμπας» 


Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τον φάκελο παρουσιάσεων του Γιάνη Βαρουφάκη στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup, μαζί με τα non papers τεκμηρίωσης που κατέθεσε η διαπραγματευτική ομάδα στις 11 και 16 Φεβρουαρίου, την πρόταση Μοσκοβισί αλλά και το σχέδιο δήλωσης του τελευταίου Eurogroup του Γερούν Ντάισελμπλουμ, το οποίο και απορρίφθηκε τελικά από την ελληνική πλευρά.
Στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει η ελληνική πλευρά τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την αποπληρωμή δόσεων προς τους δανειστές, σύμφωνα με τον φάκελο των ελληνικών παρουσιάσεων στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να μη λάβει καμία δράση που θα θέτει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό ή θα έχει επιπλοκές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και καμία ενέργεια «κουρέματος» του χρέους.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα με τα δάνεια και τους τόκους των ληξιπρόθεσμων οφειλών και υποστηρίζει πως σκοπεύει να νομοθετήσει κατόπιν συνεννόησης-συμβουλής με τους εταίρους.
Αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέμα υστέρησης εσόδων, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως μπορούν να εισπραχθούν 5,5 δισ. ευρώ:
  • Από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
  • Με καλύτερο έλεγχο.
  • Με αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Με προοδευτική φορολογία για τους πλουσιότερους.
Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο στόχος είναι 1,5%, αλλά για να επιτευχθεί θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αυτή θα καλυφθεί από περικοπές δαπανών του κρατικού Προϋπολογισμού.
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται να λάβει μέτρα που εκτιμώνται ως υφεσιακά, όπως οι μειώσεις συντάξεων και οι αυξήσεις ΦΠΑ, ενώ απορρίπτει ως αναποτελεσματικό το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και τον στόχο που έχει τεθεί για φέτος που είναι 2,2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα γίνεται αναφορά πως στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σημειώθηκε καλή πρόοδος. Οι ελληνικές Αρχές μπορούν να στηρίξουν την τρέχουσα ατζέντα μεταρρυθμίσεων:
  • Φορολογική μεταρρύθμιση.
  • Μεταρρύθμιση συλλογής εσόδων.
  • Διαχείριση δημόσιων οικονομικών.
  • Αντιμετώπιση διαφθοράς.
  • Ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
  • Μεταρρύθμιση των δημόσιων συμβάσεων.
  • Βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος.
  • Μεταρρύθμιση δικαστικού συστήματος.
  • Εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα βιομηχανικά δίκτυα και τους ανταγωνιστικούς τομείς.
Απαιτείται χρόνος τις προσεχείς εβδομάδες ούτως ώστε η κυβέρνηση να προβεί σε μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως να συνεχίσει τις προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς. Θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της εντολής να επιταχύνει την εφαρμογή αποφασιστικών πολιτικών που η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει: αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αντιμετώπιση της διαφθοράς και αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Είναι έτοιμη να δεσμευτεί για βραχυπρόθεσμη εφαρμογή βασικών πολιτικών.
πηγή badiera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU