Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελλάδα να καταθέσει ως δικό της αίτημα επέκτασης του προγράμματος, το σχέδιο Μοσκοβισί!

Μοιάζει μονόδρομος για άρση του αδιεξόδου που έφερε το γερμανικό "πραξικόπημα", να προχωρήσει η χώρα μας  σε δικό της αίτημα επέκτασης του δανειοδοτικού προγράμματος με όρους αμοιβαία επωφελείς για Ελλάδα και ΕΕ, δλδ να επαναφέρει ως δική της πρόταση το - στο παρά πέντε - αντικατασταθέν με το σχέδιο Σόιμπλε, σχέδιο Μοσκοβισί! 
Η κίνηση αυτή θα φέρει προ των ευθυνών τους όλους τους εταίρους μας, αφού η πρόταση αυτή με τις μεγάλες παραχωρήσεις από κάθε πλευρά εγγυάται μια θετική και δημιουργική διέξοδο από την κρίση για όλη την Ευρώπη. 
Ήδη οι πληροφορίες που διαχέονται στο διαδίκτυο επιβεβαιώνουν την παρασκηνιακή δραστηριότητα υποστήριξης τέτοιων ιδεών από τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ αλλά και τον προέδρο της ΕΕ, Γιούνκερ (που είναι ικανοποιημένος από την μη-υποψηφιότητα για ΠτΔ του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου) - και φυσικά της ιταλικής και αυστριακής πλευράς και όσων δεν επιθυμούν  - αλλά σιώπησαν στο eurogroup - να επιβληθεί στην Ελλάδα ένα αυτοκαταστροφικό για όλους grexit, για χάρη της επιμονής της Γερμανίας στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής καταστροφής. 
Η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται υπεύθυνα και με λογική - και έχει φέρει υπόψιν όλων των πλευρών την ανευθυνότητα της γερμανικής προσέγγισης. 
Η λογική είναι το μόνο μέσο για να επιτευχθεί το πρώτο μεγάλο ρήγμα στην "γερμανική" Ευρώπη. Το δημοψήφισμα πάει τα πράγματα στα άκρα με δική μας ευθύνη αυτήν την στιγμή - εφόσον το σχέδιο Μοσκοβισί δεν έχει απορριφθεί επίσημα από τα όργανα της ΕΕ... 

Διαβάστε αναλυτικά τι έγραφε το τελικό προσχέδιο Μοσκοβισί

"Σήμερα, το Eurogroup προέβη σε ανασκόπηση της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, με βάση τον εντατικό διάλογο ανάμεσα στις νέες ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύει στη στερεή βελτίωση αναπτυξιακών προοπτικών. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει επείγουσες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να αναχαιτίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι τα όποια νέα μέτρα δε θα ακυρώσουν τις τρέχουσες δεσμεύσεις και θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους. Θα απέχει από μονομερείς δράσεις και θα εργαστεί σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους για τη διασφάλιση υγιών και διατηρήσιμων οικονομικών μεγεθών. Η δυνατότητα επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα εξεταστεί υπό το φως των οικονομικών εξελίξεων. Τα μέτρα ελάφρυνσης του δανειακού βάρους και επίτευξης περαιτέρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ θα εξεταστούν με βάση τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική τους δέσμευση αναφορικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Τα παραπάνω αποτελούν τη βάση για την επέκταση της παρούσης δανειακής σύμβασης, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [4μηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως ενός μεταβατικού σταδίου προς ένα νέο σύμφωνο ανάπτυξης για την Ελλάδα το οποίο θα συζητηθεί και διαμορφωθεί μέσα σε αυτή την περίοδο.

Όποτε θεωρείται χρήσιμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες με τις ελληνικές αρχές. Αυτή θα περιλαμβάνει την επισήμανση ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, τον τρόπο κάλυψής τους και τους κατάλληλους όρους. Οι θεσμοί θα αναφέρουν στο Eurogroup μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU