Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Μοιραζόμαστε το ίδιο διαπραγματευτικό όπλο με τους συνομιλητές μας. Την βιωσιμότητα του χρέους.


Κράτος παρίας σε μόνιμη ομηρία; Όχι ευχαριστώ!
του Γιώργου Πασχαλίδη

Μοιραζόμαστε το ίδιο διαπραγματευτικό όπλο με τους συνομιλητές μας. Την βιωσιμότητα του χρέους. 
Δεν αξιοποιήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν διαπραγματεύτηκαν αναπτυξιακές πολιτικές για να παραχθεί νέος πλούτος για την αποπληρωμή του παλαιού χρέους. Υιοθέτησαν το σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης που τους πρόσφερε η Μερκελ. Κατέφυγαν σε κρατικό δανεισμό για να αποπληρώνουν το ομολογιακό χρέος, απαλλάσσοντας από το ρίσκο, όσων κερδοσκοπούσαν επισφαλώς. 
Αυτή η επιλογή, το μνημόνιο δηλαδή, μετατρέπει την Ελλάδα σε κράτος παρία και την θέτει σε μόνιμη ομηρία. Μετά από πέντε χρόνια καθολικής εσωτερικής υποτίμησης, μεγάλωσε το χρέος και η αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί.

Ας αποστασιοποιηθούμε από την ηττοπάθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει διαπραγματευτικά όπλα. Αντανακλά μόνο στα ενοχικά συμπλέγματα όσων ευθύνονται για το φαύλο καθεστώς που με την διαφθορά και τον άφρονα δανεισμό, οδήγησαν στην εθνική ζητιανιά και την χρεοκοπία. Το μνημόνιο δεν επιβλήθηκε για να σωθεί η χώρα. Είναι σανίδα σωτηρίας προς τις ΓαλλοΓερμανικές τράπεζες που κερδοσκοπούσαν συστηματικά με τα επισφαλή Ελληνικά ομόλογα. Με το τέχνασμά τους να μεταφέρουν στις επόμενες γενεές Ελλήνων την αδυναμία αποπληρωμής του χρέους, ξεγελάνε την κοινή γνώμη στην Ευρώπη. 

Δεν ξεγελάστηκαν όμως οι Έλληνες που βιώνουν δραματικά την πραγματικότητα. Υπερέβησαν την ανασφάλεια των πρόωρων εκλογών και τιμώρησαν τους υπαίτιους. Εκλέχτηκε μια νέα ακομπλεξάριστη πολιτική ηγεσία που διαπραγματεύεται επιθετικά και χωρίς συμπλέγματα ενοχής για να ανορθωθεί η χώρα από την κατάντια που την οδήγησαν οι ημεδαποί σύμμαχοι της Μέρκελ.

Ποιος ισχυρίζεται ότι η νέα εθνική ενότητα που εδράζεται στην βούληση για ουσιώδεις αλλαγές και το άφθαρτο της νέας πολιτικής ηγεσίας δεν είναι διαπραγματευτικά όπλα;

Η Νέα Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές την αδυναμία της Ελλάδας να τους επιστρέψει 291 δις €υρώ τα επόμενα 15 χρόνια. Διαπραγματεύεται το άγχος των δανειστών. Αν η Ελλάδα δεν επιβιώσει οι δανειστές θα χάσουν τα χρήματα τους. Υπάρχει αμοιβαίο όφελος η Ελλάδα να επιβιώσει και αυτοί να εισπράξουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους.

Με την διεθνοποίηση της διαπραγμάτευσης εξασφαλίστηκαν νέα όπλα. Οι συνέπειες στο €υρώ από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και οι νέες στρατηγικές συμμαχίες που αναφύονται.

Είναι πολλά τα όπλα και η στρατηγική της διαπραγμάτευσης. Όλοι ξεκινούν εμμένοντας στις θέσεις τους έως να κάνουν την απαραίτητη αναδίπλωση για να επέλθει συμφωνία. Μόνο ο Σαμαράς ξεκίνησε με ‘ήμαρτον’ ‘φτου τα Ζάππεια’ και τον έβαλαν στο τσεπάκι τους.

Μάταια οι νεκροθάφτες αναμένουν τους Τσίπρα-Βαρουφάκη σε φορείο. Μάλλον θα μας κυβερνούν την επόμενη 15/ετία.

Αναθέτοντας την εκπροσώπηση μας σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν χάσαμε χρόνο και πόρους. Όμως το σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν αρμόζει στην ψυχοσύνθεση των Ελλήνων.


πηγή: σχόλιο στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU