Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Τι διαπραγματεύεται στην πραγματικότητα τώρα η κυβέρνηση

Χρέος; μόνον
η κορυφή του παγόβουνου

Η ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

του Γιάννη Χατζηχρήστου*

H επερχόμενη ενεργειακή κρίση 2017-2025, αναλύεται στην ετήσια έκθεσης της Lukoil στο καρφιτσωμένο** αρχείο πιο κάτω.

Το πως θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ΤΩΡΑ η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ στην βάση αυτής της προοπτικής θα έπρεπε να είναι το σημαντικό θέμα που επηρεάζεται και από τις διαπραγματεύσεις. Βεβαίως χωρίς κάποιο κούρεμα/διευθέτηση του χρέους στην Ελλάδα (αλλά και τις άλλες χρεωμένες χώρες της ΕΕ) και χωρίς ριζικές αλλαγές στις δημοσιονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ, "την κάτσαμε την βάρκα" λόγω αυτής της προοπτικής...

Θα προσπαθήσω με ένα παράδειγμα να δείξω την σημασία αυτών των πολιτικών που διακυβεύονται τώρα με αφορμή μια κονσέρβα ροδάκινο:

Μια ελληνική κονσέρβα ροδάκινο από την Νάουσα, έχει σήμερα κόστος 1 ευρώ. Αυτό διαμορφώνεται
-Από 8% εργατικό κόστος (από το 12% που ήταν πριν την κρίση και τα μνημόνια, και που αποτελεί το μοναδικό μέλημα όλων των νεοφιλελεύθερων εμμονών
-18% χρηματοοικονομικό κόστος (τόκοι δανείων και αποσβέσεις), που διαμορφώνεται κυρίως από τα παρα πολύ ψηλά επιτόκια που "προσφέρει" σήμερα η Πειραιώς (8%)
-62% ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ κόστος, (που αυξήθηκε κατακόρυφα μάλιστα μέσα στα χρόνια της κρίσης)
-Το υπόλοιπο όλα τα άλλα (πρώτες ύλες, μεταφορικά κλπ)

Η κονσέρβα αυτή πουλιέται γύρω στο 1,3 ευρω στα ελληνικά supermarket. Δίπλα της κατοικοεδρεύει και μια κονσέρβα Γερμανικής ετικέτας που προσφέρεται σε τιμή 0,90ευρω και μοσχοπουλάει. 
Πως είναι αυτό δυνατό αυτό, όταν το εργατικό κόστος στην Γερμανία είναι μεγαλύτερο από το δικό μας (κοντά στο 12%) και οι πρώτες ύλες είναι οι ίδιες, ροδάκινο από την Νάουσα, και τα μεταφορικά κόστη μεγαλύτερα?
Το colpo grosso βρίσκεται στο κόστος της θερμικής κιλοβατώρας (απ' όπου διαμορφώνονται όλα τα άλλα κόστη ενέργειας) στην Ελλάδα και την Γερμανία. Στην τελευταία στοίχιζε στους Γερμανούς παραγωγούς 33% λιγότερο απ' ότι στην Ελλάδα μιας και γι αυτό φρόντισαν όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις από τον Σημίτη και μετά να ακολουθούν γερμανικές συνταγές. Τώρα οι έξω τώρα προσπαθούν να την διατηρήσουν σε αυτά τα επίπεδα με την αύξηση του ΦΠΑ της ενέργειας! 

Από το 2000 μέχρι τώρα όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα:

1. Να αγοράζουμε φυσικό αέριο στις πιο ακριβές τιμές στην Ευρώπη, ελέω του γνωστού μεσάζοντα.
2. Να διαλύουν την ΔΕΗ και να την στρέφουν σε αποσπασματικές επενδύσεις που την οδηγούν σε ψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (άμεσα ή έμμεσα μέσω του συστήματος ρύπων) και σε επιδοτήσεις ιδιωτών.
2. Να μην επιτρέπουν την αξιοποίηση σημαντικών φτηνών ενεργειακών πόρων, και μάλιστα με οικολογικό πρόσημο, όπως πχ τα πολύ πλούσια γεωθερμικά πεδία στην Βόρειο Ελλάδα. 

Διέλυσαν το ΙΓΜΕ και την Αγροτική Τράπεζα (που είχαν την διαχείρισή τους) και ανέθεσαν την διανομή(! σιγά μη χρειάζεται τέτοια...) σε εταιρία του Μπόμπολα, που αμέσως μετά χρεοκόπησε τεχνητά, καθιστώντας νομικά δύσκολη την εξαγωγή έστω και μιας θερμικής κιλοβατώρας μέχρι να αποφανθούν δικαστήρια!

Και έτσι κάθεται ακόμα ήσυχα η γερμανική κονσέρβα (και όχι μόνο, τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν για όλα τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα) στο ράφι της, κραυγάζοντας την δήθεν υψηλή Γερμανική παραγωγικότητα που την παρήγαγε!

Νομίζω ότι είναι η ώρα να μείνουν στο ράφι των αζήτητων αυτές οι πολιτικές made in Germany μαζί με όλες τις εγχώριες γεροντοκόρες υπερασπίστριες τους.

Και φυσικά δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και η επόμενη μεγάλη πρόκληση: 
Οι συμφωνίες TTIP/CETA έχουν σχεδιαστεί να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα: Η άρση των όποιων εθνικών ή κοινοτικών πολιτικών προστασίας της ανώτερης ποιότητας των εγχώριων αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών προϊόντων, θέλει να φέρει τα αντίστοιχα αμφίβολης ποιότητας αμερικανικά σε κυρίαρχη θέση, μιας και το κόστος τους διαμορφώνεται εκεί κυρίως από την φτηνή ενέργεια των σχιστολιθικών κοιτασμάτων ή την επικίνδυνη πυρηνική ενέργεια.
Αυτά διαπραγματεύεται στην πραγματικότητα τώρα η κυβέρνηση, το χρέος μας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

**Global_trends_to_2025.pdf

*πηγή ΣΥΡΙΖΑ Τμήμα Βιομηχανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU