Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Δημοσκοπήσεις: Η εξάντληση της ...αναποφασιστικότητας

efsyn.gr/arthro/diavaste-simera-stin-efimerida-ton-syntakton-205
Όπως γράφτηκε και χθες εδώ: "Το (προ)χθεσινό debate ήταν η εικόνα του μεγάλου συνασπισμού στην ελληνική του εκδοχή, που διακαώς επιθυμούν για να μπλοκάρουν τα πάντα οι άνθρωποι του χθες: Μεϊμαράκης, Λαλιώτης, Θεοδωράκης, Μπακογιάννη, Βενιζέλος κλπ - και στο κρυφό τσεπάκι τους Γεωργιάδης, Μπαλτάκος, Βορίδης, 
prorata.gr/Portals/0/pdf/ProRata_Presentation_27_08_2015.pdf
Λοβέρδος, Ψαριανός, Τατσόπουλος 
κα. 
Ο μεγάλος συνασπισμός (που και οι δανειστές διέψευσαν ήδη a propos ότι θεωρούν προαπαιτούμενο για την ρύθμιση του χρέους) τους μόνους που αφορά στην Ελλάδα είναι τους χρεοκοπημένους παλαιοκομματικούς του χθες και τα συμφύρματά τους στο Ποτάμι, τον Λεβέντη και άλλες προτεινόμενες εναλλακτικές της συστημικής διασποράς. 
Το debate το απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας. Η επανάκαμψη της συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται μετά από την ανία της χθεσινής αντιπολιτευτικής μπουρδολογίας, γεωμετρική."

Σήμερα με την πρώτη μετα-debate δημοσκόπηση (παρότι χρονικά ταυτόχρονη άρα και ανεξάρτητη από  αυτό) αποδεικνύεται η φορά των πραγμάτων: η άνοδος της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο 64% ανέβασε την διαφορά με την ΝΔ από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 25 Αυγούστου από το 3,5% στο 5%. Και έπεται συνέχεια εφόσον οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι θυμωμένοι ή σοκαρισμένοι από το νέο μνημόνιο δεν έφυγαν προς άλλες πολιτικές κατευθύνσεις, απλά μη έχοντας άλλη επιλογή εξαντλούν την ...αναποφασιστικότητά τους. 
Έτσι λοιπόν:
Οι αναποφάσιστοι από 25,5 πέφτουν στο 17,5%
Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 23 ανεβαίνει στο 28,5%
Η ΝΔ από το 19,5 ανεβαίνει στο 23,5%
Η ΧΑ σταθερή στο 6,5%
Το Ποτάμι σταθερό στο 4% (*)
Το ΚΚΕ πέφτει από το 5 στο 4,5%
Οι ΑΝΕΛ ανεβαίνουν από το 2 στο 2,5% 
Το ΠΑΣΟΚ σταθερό στο 4,5%
Η ΛΑΕ πέφτει από 3,5 στο 2,5% (**)
Η Ένωση Κεντρώων  ανεβαίνει από το 3 στο 3,5%
και τέλος το "άλλο κόμμα" πέφτει από 3,5 στο 2,5%

Πρόβλεψη; Η τάση που περιγράφεται από την σύγκριση των δυο δημοσκοπήσεων θα συνεχιστεί και οι δημοσκόποι θα αρχίζουν να τα μαζεύουν σιγά σιγά για να μην εκτεθούν και πολύ από τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την δεύτερη ευκαιρία του, προφανώς και οι ΑΝΕΛ και το μόνο ερώτημα που απομένει είναι αν η επικράτησή τους θα βγάζει αυτοδυναμία ή θα χρειαστούν και κάποιο ακόμη μικρό κόμμα στην κυβερνητική παρέα και ποιο. Το "σύστημα" είναι φανερό ότι "προτείνει" ...ΠΑΣΟΚ. Και η επανεμφάνιση Λαλιώτη στα ψηφοδέλτια της Φώφης, ενδεικτική. Η τάση δείχνει πάντως ότι ακόμη και η αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ με ταυτόχρονη συρρίκνωση της ΛΑΕ, δεν είναι ακόμη ένα τελείως απίθανο σενάριο.... 
ΛΑΕ και Ποτάμι θα πρέπει να έχουν αρχίσει να ανησυχούν - οι πρώτοι γιατί κινδυνεύουν να αποδειχθούν τελικά κάτι σαν το Plan B του Αλαβάνου (του οποίου τις απόψεις επαναλαμβάνουν καρμπόν), οι δεύτεροι του Ποταμιού γιατί αντί τρίτο κόμμα κινούνται σε τροχιά διάττοντος αστέρος μη πείθοντας προφανώς ότι εκπροσωπούν το καινούργιο με τα μεταχειρισμένα υλικά που εκθέτουν στα ψηφοδέλτιά τους.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο πολιτικό σκηνικό παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια παλινόρθωσης του δεξιού συνασπισμού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Το ερώτημα αφορά καθαρά στον ΣΥΡΙΖΑ και την μετεκλογική πορεία του στον χώρο των μεταρρυθμίσεων, τώρα που δεν βαρύνεται πλέον από την υποχρεωτική συμπόρευση με το αναχρονιστικό δογματικό κομμάτι της αριστεράς. Έχουμε πολλές θετικές ενδείξεις αλλά όχι ακόμη αποδείξεις ότι έχει συνέλθει οριστικά από την "αριστερή μελαγχολία". Ίσως το εκλογικό αποτέλεσμα του δώσει την αναγκαία ώθηση προς τα μπρος που χρειάζεται για να αποκοπεί οριστικά από τα δεσμά της συντηρητικής τελικά αφήγησης της πρώην "αριστερ(ιστικ)ής πλατφόρμας" του. Ο δρόμος για ένα μεγάλο σύγχρονο κόμμα της αριστεράς στη θέση της προσχωρήσασας στον νεοφιλελευθερισμό, πάλαι ποτέ σοσιαλδημοκρατίας θα είναι ανοικτός από τις 21 του μηνός και μετά - αλλά ο χρόνος περιορισμένος.

η αριστερή στρουθοκάμηλος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU