Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Το μήνυμα του debate: Ενωμένα Δεξιά Εργοστάσια για την Παλινόρθωση του Χθες! (και δυο ξεχασμένοι σοβιετικοί μέσα στο πλήθος)

Γιάννης Καλαϊτζής  / efsyn
 Ο "μεγάλος συνασπισμός 
a la ελληνικά" θάταν σαν το χθεσινό debate..
Η ενωμένη αφήγηση της αντιπολίτευσης ξεδιπλώθηκε βαρετά στο χθεσινό debate: το τρίτο "χειρότερο" μνημόνιο που κι εμείς ψηφίσαμε αλλά εσείς φταίτε, τα 90 δις (60, 50 whatever ...μεγάλη ποικιλία) που φόρτωσε στη χώρα η 7μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το χρέος που είναι ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα απομειωθεί, οι μετανάστες που δεν πήρατε τα λεφτά έγκαιρα...
Το ίδιο το debate έδειξε ότι στην Ελλάδα όταν πολλά διαφορετικά κόμματα "συμφωνούν" για οτιδήποτε σε ένα ελάχιστο κοινό παρονομαστή, αυτός εκπροσωπεί το τίποτα! Οι κανόνες που συμφωνήθηκαν δεν επέτρεπαν στοιχειώδη συζήτηση - φανταστείτε αναλογικά την "οικουμενική διακυβέρνηση" που διακαώς επιθυμούν τα ενωμένα εργοστάσια της δεξιάς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι για να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ: δεν θα είναι σε θέση να αποφασίσει το παραμικρό και έτσι απλά θα εφαρμόζει χωρίς αντισταθμιστικά ή αναπτυξιακά μέτρα το νέο μνημόνιο ευνουχίζοντάς το από κάθε προωθητική διαχείριση. Αυτό είναι το πλάνο του δεξιού ρεβανσισμού.

Η άλλη πλευρά των δυο κομμουνιστικών κομμάτων ΚΚΕ και ΛΑΕ, έδειξε την αφασία της σοβιετικής εναλλακτικής: κλασικός ενδοκομμουνιστικός εμφύλιος παρά την συμφωνία σε όλα, αόριστο πρόγραμμα παραδείσιων υποσχέσεων με τον "λαό στην εξουσία" δλδ την κομματική γραφειοκρατία να "εκπροσωπεί" με τον νόμο τον λαό. Όπως ΕΣΣΔ...
Κατά τα άλλα απίθανη αμετροέπεια και ανευθυνότητα: 4 με 6 μήνες τα βάσανα από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και μετά οι φοβερές εξαγωγές θα χρηματοδοτούν την ανάπτυξη! Καλόν ύπνο Στρατούλη, καλόν ύπνο Λαφαζάνη, καλόν ύπνο ΚΚΕ...

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεξιοί και νεοκομμουνιστές έχουν την ίδια αφήγηση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ: η διαπραγμάτευση ήταν ένα ψέμα, δεν έγινε - κι αν έγινε, έγινε λάθος και απέτυχε - κι αν πέτυχε κάτι ήταν γιατί η Φώφη μεσολάβησε στους ευρωσοσιαλιστές, ο Ποτάμης στον Γιούνκερ και ο Λαφαζάνης στους Ρώσους - αλλά "υπόγραψες μνημόνιο Τσίπρα!" πράγμα που σημαίνει ότι ο ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ που μας έβαλαν στα μνημόνια (όταν υπήρχε εναλλακτική) δικαιώθηκαν, το ΚΚΕ που το είχε προβλέψει (παρότι δεν ήθελε επιστροφή στην δραχμή τώρα) δικαιώθηκε, ο Λαφαζάνης που προτιμούσε επιστροφή στην δραχμή δικαιώθηκε, ο Ποτάμης που ζητούσε οποιαδήποτε συμφωνία δικαιώθηκε, η ΝΔ που έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο δικαιώθηκε κλπ κλπ.... Πιάσε το αυγό και κούρευτο. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι νάναι αρκεί να εμποδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει το έργο του. Άλλοι για να γλυτώσουν τα συμφέροντα, η διαπλοκή και οι μηχανισμοί νομής της εξουσίας που τους στηρίζουν και άλλοι για να κρύψουν την δική τους ανεπάρκεια και ανικανότητα παρουσίασης βιώσιμων εναλλακτικών. Δεξιοί και νεοκομμουνιστές ενωμένοι απέναντι στην εγκαθίδρυση της κανονικότητας στην χώρα μας. Επειδή οι ίδιοι δεν είναι κανονικοί...

Η διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργασία ΑΝΕΛ Οικολόγων Πράσινων, δεν φόρτωσε την χώρα με δεκάδες δις νέο χρέος - αντίθετα η νέα συμφωνία περιέχει και την δυναμική μιας αναδιάρθρωσης στην εξυπηρέτηση του παλιού χρέους που μας φόρτωσε ο παλιός δικομματισμός ΝΔ ΠΑΣΟΚ!

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ Οικολόγων Πράσινων χειρίστηκε ευφυώς το προσφυγικό ζήτημα ανοίγοντας τον διάδρομο προώθησης των διωκόμενων προς την Ευρώπη φιλοξενώντας τους και μεταφέροντάς τους αντί να τους πνίγει στο Αιγαίο. Ήδη η Ευρώπη αποδέχθηκε την πραγματικότητα. Και τα χρήματα που η συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ δεν εξασφάλισαν στο τέλος του 2014, τα εξασφάλισε ταχύτατα ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν επέλεξε μνημόνιο - της επεβλήθη έναντι του grexit ή της πριμοδοτούμενης επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Επέλεξε τον συμβιβασμό απέναντι στην καταστροφή. Διαπραγματεύτηκε τον συμβιβασμό, έκανε συμμαχίες, κράτησε θέσεις της και ανάσες, άφησε ανοιχτούς διαδρόμους ανασυγκρότησης, κράτησε την δημόσια περιουσία στα χέρια της. Το νέο μνημόνιο προφανώς δεν είναι "το χειρότερο" - περιλαμβάνει ιστορικές μεταρρυθμίσεις ανάμεσα στα δημοσιονομικά μέτρα και εξισορροπιστικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς διαπραγματεύτηκε εξαντλώντας κάθε μέσο, φτάνοντας σε στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, βάζοντας στο τραπέζι τον λαό με το δημοψήφισμα, αποδομώντας κάθε επιχείρημα της πλευράς Σόιμπλε, αποκρούοντας την πρόταση Γιούνκερ και υποχωρώντας συντεταγμένα στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων. Όλος ο πλανήτης γνωρίζει τι έγινε - η καμπάνια #ThisIsACoup, οι παρεμβάσεις Ομπάμα, η ενεργοποίηση Γάλλων και Ιταλών στο πλευρό μας το αποδεικνύουν. Ακόμη και οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις των γερμανών. Οι μόνοι που δεν το παραδέχονται παγκοσμίως είναι οι έλληνες δεξιοί και νεοκομμουνιστές!

Τα capital controls δεν κατέστρεψαν την χώρα. Την προστάτευσαν. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 20 δις δεν προέκυψε από την διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ - προέκυψε από την μεθοδευμένη πολιτική για απόσυρση καταθέσεων με δηλώσεις στελεχών της ΝΔ και αυτοεκπληρούμενες προφητείες των δανειστών που εφάρμοσαν τακτικές στραγγαλισμού και κλίματος grexit στην ελληνική οικονομία. Ίσως έπρεπε να γίνουν και πολύ νωρίτερα, αμέσως μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη, Μπακογιάννη κλπ...

Η μεγάλη επιτυχία της διαπραγμάτευσης είναι η χρονικά προσδιορισμένη και δεσμευτική για όλους τους εταίρους απομείωση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος. Αυτή θα αλλάξει τα πάντα στις δυνατότητες και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην σχέση της με τις αγορές και στις δυνατότητες παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτή και μόνο η επιτυχία αποδομεί τις αιτιάσεις και την προπαγάνδα της αντιπολίτευσης - και δικαιολογεί απόλυτα το αίτημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ Οικολόγων για μια δεύτερη ευκαιρία. Οι δημοσιονομικές περικοπές και η διατήρηση φόρων σαν τον ΕΝΦΙΑ είναι δολοφονικές όσο δεν υπάρχει ανάπτυξη ή ελπίδα ανάπτυξης - εξισορροπούνται όμως αν η ελληνική οικονομία πάρει μπροστά με μια γενναία απομείωση του χρέους της!

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την συμπόρευσή του με τους κρατιστές νεοκομμουνιστές του αντιμνημονιακού λαϊκιστικού αφηγήματος. Θόλωσε η μεταρρυθμιστική του προγραμματική δέσμευση και στο τέλος έχασε και την δεδηλωμένη η κυβέρνησή του. Απελευθερώθηκε όμως ταυτόχρονα από την παραχάραξη της ταυτότητάς του. Ολοκλήρωσε την διαπραγμάτευση, εξασφάλισε τρίχρονη εγγυημένη χρηματοδότηση στο μέτωπο του χρέους, ετοίμασε την ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους και αναμένει στην συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση και άλλα θετικά βήματα. Με την χώρα και τους ανθρώπους της όρθιους - όσο στην διαχείριση παραμένει η "ταξική" του μεροληψία.

Η πιθανή διαχείριση από τα ενωμένα δεξιά εργοστάσια θα είναι καταστροφική. Θα αντιστραφεί η "ταξική" μεροληψία. Θα επιστρέψουν τα συμφέροντα, θα ανασταλεί κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση και θα συνεχιστεί το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους εταίρους για να μην αλλάξει τίποτα όπως έκανε η συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ επί Σαμαρά. Η αντιπολίτευση απέδειξε στο debate στα μέτρα της πως εννοεί την παλινόρθωσή της στην εξουσία: αχρήστευση κάθε εναλλακτικής, εξισορροπιστική εξουδετέρωση κάθε δυναμικής. 

Το χθεσινό debate ήταν η εικόνα του μεγάλου συνασπισμού στην ελληνική του εκδοχή, που διακαώς επιθυμούν για να μπλοκάρουν τα πάντα οι άνθρωποι του χθες: Μεϊμαράκης, Λαλιώτης, Θεοδωράκης, Μπακογιάννη, Βενιζέλος κλπ - και στο κρυφό τσεπάκι τους Γεωργιάδης, Μπαλτάκος, Βορίδης, Λοβέρδος, Ψαριανός, Τατσόπουλος κα. 

Ο μεγάλος συνασπισμός (που και οι δανειστές διέψευσαν ήδη a propos ότι θεωρούν προαπαιτούμενο για την ρύθμιση του χρέους) τους μόνους που αφορά στην Ελλάδα είναι τους χρεοκοπημένους παλαιοκομματικούς του χθες και τα συμφύρματά τους στο Ποτάμι, τον Λεβέντη και άλλες προτεινόμενες εναλλακτικές της συστημικής διασποράς. Το debate το απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας. Η επανάκαμψη της συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται μετά από την ανία της χθεσινής αντιπολιτευτικής μπουρδολογίας, γεωμετρική.

Γιώργος Παπασπυρόπουλος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU