Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ήξεραν και το πρόβλημα και την λύση για τον ΟΑΕΕ από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

Από τον Ιούλιο του 2013 η ΓΣΕΒΕΕ, με έρευνά της είχε αναδείξει το πρόβλημα της διαρκώς μειωμένης είσπραξης εισφορών στον ΟΑΕΕ, αλλά και τι ζητούσαν οι ασφαλισμένοι ώστε να είναι συνεπείς, κάτι που θα απέτρεπε το επερχόμενο αδιέξοδο.
Σημειωτέον πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η αύξηση οφειλετών προς τον ΟΑΕΕ στα χρόνια της κρίσης ήταν εκρηκτική. Έτσι, ενώ το 2007 μόνο το 15% των ασφαλισμένων είχαν οφειλές, το 2008 το ποσοστό έγινε 18%, το 2009 έγινε 21%,  το 2010 αυξήθηκε στο 34% , το 2011 ανέβηκε στο 43%  και το 2012 στο 44%, για να φτάσει στο 50% το 2013.
Η έρευνα είχε πραγματοποιηθεί πανελλαδικά σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΑΕΕ από την εταιρεία marc για το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Στην έρευνα συμμετείχαν 1200 άτομα, 800 ασφαλισμένοι και 400 συνταξιούχοι και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια ημερίδας της Συνομοσπονδίας με θέμα: «Το Ασφαλιστικό των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων – ΟΑΕΕ: Προβλήματα και Προοπτικές».
Ας δούμε μερικά από τα ευρήματα εκείνης της έρευνας :
Σχεδόν οι 9 στους 10 ερωτηθέντες της έρευνας, εκτιμούν ότι δεν έχουν εξασφαλισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Μόλις το 9,9% του δείγματος θεωρεί ότι τα δικαιώματα του είναι ασφαλή.
Οι 7 στους 10 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν θα έχουν μελλοντικά, καμία πηγή πρόσθετου εισοδήματος, πέραν της σύνταξης.
Σχεδόν οι 9 στους 10 ερωτηθέντες, αξιολογούν ως ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιητικές τις παροχές αλλά και τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, σε σχέση με το ύψος των εισφορών σε αυτόν.
Πάνω από 1 στους 4 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, έχει πλέον σταματήσει να καταβάλλει εισφορές στο ταμείο.(σσ. ήδη από τον Ιούλιο του 2013) με την πλειοψηφία να έχει σταματήσει τον τελευταίο χρόνο.
Μόνο οι μισοί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που συμμετείχαν στην έρευνα, θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις εισφορές του για το επόμενο διάστημα του 2013.
Πάνω από 9 στους 10 ερωτηθέντες είναι υπέρ της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης και ανάλογη προσαρμογή της σύνταξης.
Οι 4 στους 10 ασφαλισμένους εκτιμούν ότι μπορούν ανταπεξέλθουν σε μια εισφορά έως 300€ το δίμηνο, ώστε να είναι συνεπείς.
***
Πέρα από τα όποια συμπεράσματα θα μπορούσε να βγάλει κάποιος, σχετικά με τον ΟΑΕΕ,  η αποκάλυψη ότι η πλειοψηφία των ασφαλισμένων, «δεν θα έχουν μελλοντικά, καμία πηγή πρόσθετου εισοδήματος, πέραν της σύνταξης», στην ουσία συνιστούσε και ομολογία πως τα εισοδήματά τους δεν τους επέτρεπαν να εξασφαλίσουν κάποιας μορφής πρόσθετο εισόδημα. Το στοιχείο αυτό, γνωστό στην τότε κυβέρνηση μέσω της ΓΣΕΒΕΕ, αποκαθήλωνε τον καθολικό χαρακτήρα της φοροδιαφυγής και ειδικά το μέγεθος αυτής στον συγκεκριμένο χώρο ελευθέρων επαγγελματιών, αναδεικνύοντας πως η ενδεχόμενη φοροδιαφυγή του κάθε «τυροπιτά», παρά το γεγονός πως συνιστά μια παράνομη πράξη, σε αρκετές περιπτώσεις είναι πράξη επιβίωσης κι όχι πλουτισμού κι ανάλογα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται.
Μετά από αυτά έχει κανείς αμφιβολία για το ποιοι οδήγησαν σε οικονομική ασφυξία τον ΟΑΕΕ, δημιουργώντας 375 χιλιάδες οφειλετών, για εξωπραγματικές εισφορές και μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ένα εκατομμύριο ανασφάλιστων  ;
Γιάννης Μανιάτης                      
Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας είναι επισυναπτόμενα στο ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Σχετικά άρθρα :


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU