Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Λύνοντας το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών με εφαρμογή της ανωτάτης μπακαλικής... (#γιατί βλέπω τους σοφούς να παιδεύονται...)

από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τον ΟΑΕΕ  (2013): imegsevee.gr//ereuna_ime_oaee.pdf



Διαβάζουμε:

"Σύμφωνα με το νέο Διοικητή του ΟΑΕΕ, οι ανείσπρακτες εισφορές φθάνουν τα 10 δις ευρώ και το σύνολο των οφειλετών τις 529.000, ενώ πρόσθεσε ότι τα 1,3 δις ευρώ οφείλονται από ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν διακόψει την απασχόλησή τους." (*)

Χοντρικά ο/η κάθε οφειλέτης χρωστά 18.900 ευρώ δλδ τουλάχιστον 3 χρόνια εισφορών. Ο ένας μετά τον άλλο οι ΕΕ εγκαταλείπουν την καταβολή των εισφορών και τις ρυθμίσεις για να επιζήσουν. Τρελά χρέη και τρελές τρέχουσες εισφορές μαζί με τα ανύπαρκτα αποθεματικά έχουν στην πράξη "τελειώσει" τον ΟΑΕΕ:

"...το έλλειμμα είναι σήμερα στα 347 εκατ. ευρώ και εκτίμησε ότι θα ανέλθη έως το τέλος του έτους στα 546 εκατ. ευρώ" (*)

Επίσης λοιπόν χοντρικά χρειάζονται 455.000 ασφαλισμένοι που θα επιστρέψουν στις εισφορές από τις 529.000 που ...απέχουν - και οι οποίοι/ες να καταβάλουν 100 ευρώ μηνιαίως ή 1200 ευρώ τον χρόνο για να καλυφθεί τελείως το έλλειμμα
Αρκεί δλδ να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα στην κλάση των 100 ευρώ για όλους για τα χρόνια της κρίσης. Μαζί με την απελευθέρωση στην επιλογή κλάσης που ζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ...έναν αιώνα τώρα.

Σε αυτήν την περίπτωση ακόμη και αν επιστρέψουν πολλοί/ές λιγότεροι/ες το έλλειμμα θα μειωθεί δραματικά και θα είναι πολύ πιο εύκολο να καλυφθεί. Και οι ασφαλισμένοι θα έχουν επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση όσον αφορά τουλάχιστον τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Τέλος αγωνίες και παράλογα έξοδα.

"Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ στα τέλη του 2014 οι ασφαλισμένοι στο ταμείο ήσαν 739.767. Οι συνταξιούχοι όλων των κατηγοριών (αναπηρίας, γήρατος και θανάτου) ήσαν 357.180. 
Θεωρητικά αναλογούν 2,07 ασφαλισμένοι για έναν συνταξιούχο." (**)

Στην πράξη οι 530.000 έχουν βγεί ήδη εκτός εισφορών λόγω των παράλογων και παράνομων ποσών που χρεώνει το ταμείο, άρα απομένουν 210.000 ασφαλισμένοι για να καλύψουν 360.000 συνταξιούχους... 
Δλδ σήμερα αναλογούν ...0,6 ασφαλισμένοι για έναν συνταξιούχο!

Η επιστροφή ασφαλισμένων στην καταβολή εισφορών με θεσμοθέτηση της αναλογικής του εισοδήματος εισφοράς ή έστω της κλάσης των 100 ευρώ για όλους και για κάποιο χρονικό διάστημα με πάγωμα των παλιών οφειλών μέχρι την αναδρομική τους αναδιάρθρωση/κούρεμα/ρύθμιση, είναι κρίσιμη για την ύπαρξη του συστήματος.

Τα παλιά χρέη γιγαντώθηκαν τα χρόνια της κρίσης και δεν πρόκειται να εισπραχθούν - και γιατί είναι παράνομα και γιατί είναι αδύνατον λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της ύφεσης.

Χρειάζεται η εφαρμογή της κοινής λογικής.

για την ανωτάτη μπακαλική: Γιώργος Παπασπυρόπουλος

(**) πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU