Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Εμφύλιος στην Δεξιά για τις συχνότητες: οι καραμανλικοί διαχωρίζουν την θέση τους από τους νταβατζήδες

του Γιάννη Καλαϊτζή/efsyn (από τα τελευταία σκίτσα του μεγάλου μας καλλιτέχνη που έφυγε χθες...)
Παππάς: Δεν θα αφαιρεθούν άδειες, γιατί απλά δεν υπάρχουν - Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός

Στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση αφαιρεί τις άδειες από τα κανάλια απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δηλώνοντας ότι «δεν θα αφαιρεθούν τηλεοπτικές άδειες, γιατί απλά δεν υπάρχουν».

Μιλώντας στην εφημερίδα "Παραπολιτικά", ο Νίκος Παππάς λέει ότι ήρθε η ώρα η πολιτική και η Δημοκρατία «να πάρουν τη ρεβάνς», και σημείωσε ότι η τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν αποτελεί εκδίκηση αλλά «αποκατάσταση της ομαλότητας».

Πως θα γίνει ο διαγωνισμός

Προαναγγέλλοντας ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα προκηρυχθεί εντός ολίγων ημερών, ο υπουργός Επικρατείας εξηγεί πως θα γίνει ο διαγωνισμός αυτός.

«Ο διαγωνισμός θα γίνει σε πολλαπλούς γύρους. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει αρχικά ο διαγωνισμός για την πρώτη άδεια, μετά ο διαγωνισμός για τη δεύτερη, μετά για την τρίτη και, τέλος για την τέταρτη», λέει.

«Ο περιορισμένος αριθμός των αδειών είναι αυτός που μπορεί να διασφαλίσει ότι και ο διαγωνισμός θα γίνει και η ποιότητα θα μπορεί να εξασφαλιστεί και τα σχήματα θα είναι βιώσιμα», τονίζει επίσης ο κ. Παππάς και προσθέτει: «Τα μη βιώσιμα σχήματα δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, όπως είχαν τα κανάλια το προηγούμενο διάστημα».

Κι αν κριθεί αντισυνταγματικός;

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Νίκος Παππάς λέει πως «αν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε ρητά και αποκλειστικά η αρμοδιότητα αδειοδότησης να ανήκει στο ΕΣΡ, δεν θα είχε παρά να την αναφέρει στο ίδιο εδάφιο που αναφέρει τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις, στο Άρθρο 15 του Συντάγματος».

Αναφερόμενος στην πρόθεση ορισμένων ιδιοκτητών να εκπέμψουν μέσω της Κύπρου, ο Νίκος Παππάς ξεκαθαρίζει ότι για αυτό δεν χρειάζονται άδεια, μπορούν να το κάνουν και τώρα, ενώ σημειώνει ότι η Digea θα μπορεί να μεταδίδει το σήμα μόνο όσων καναλιών έχουν άδεια.

tvxs.gr

Αρ.Σπηλιωτόπουλος: Εμείς είχαμε συμπεράνει ότι «χωρούν» το πολύ 2,5 άδειες

Ο πρώην υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος επί ΝΔ τάχθηκε υπέρ της επιλογής της κυβέρνησης Τσίπρα για μικρό αριθμό τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, ώστε η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων να διασφαλίζει ότι δεν θα χρησιμοποιούνται για «αλλότρια συμφέροντα» μιλώντας Στο Κόκκινο και το Μαγκαζίνο του Κ.Σαββόπουλου.

Ο κ.Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος ανέφερε ότι έχει «διαφορετική άποψη από τη Νέα Δημοκρατία», καθώς στο παρελθόν είχε συμμετάσχει σε ομάδα που είχε συνεργαστεί και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη μελέτη όλου του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου.

«Πάνω σε κριτήρια βιωσιμότητας, είδαμε με συγκεκριμένους αριθμούς ότι, για να υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα, δεν μπορούν να υπάρχουν πάνω από 2,5 πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί. Από εκεί και πάνω αρχίζει και κλυδωνίζεται -ως και χάνεται- η οικονομική βιωσιμότητα και μιλάμε για ζημιογόνες τηλεοπτικές επιχειρήσεις».

«Δεν ξέρω πολλούς επιχειρηματίες που να θέλουν να βάλουν τα χρήματά τους για να έχουν μία ζημιογόνο επιχείρηση, εκτός εάν υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα», προκειμένου να πιέσουν την πολιτική εξουσία και να πάρουν άλλες δουλειές και να βγάλουν περισσότερα χρήματα και άλλους τρόπους, υπογράμμισε.

Μπορεί η μελέτη του πανεπιστημίου με το 2,5 να είναι λίγο αυστηρή. «Να δεχτούμε να είναι 3; Να δεχτούμε να είναι 4; Παραπάνω δεν θα μπορούσαν να είναι», τόνισε ο κ.Σπηλιωτόπουλος.

Σημείωσε παράλληλα ότι «σε μία περίοδο κρίσης πολλοί μπορούν να μιλήσουν για τις θέσεις των ανέργων, αν κλείσουν τηλεοπτικοί σταθμοί, αλλά δεν είναι απαραίτητο να κλείσουν ... μπορεί να υπάρχουν συνεργασίες, συγχωνεύσεις».

Θα πρέπει «να επιδιωχθεί να διατηρηθούν ούτως ή άλλως οι θέσεις των εργαζόμενων, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην μπει και μία τάξη σε ένα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, το οποίο λειτουργούσε με καθεστώς ημιπαρανομίας ... από το 1989 και κανένας δεν έβαζε τάξη ... είτε από φόβο πολιτικού κόστους είτε γιατί πίστευαν τότε οι πολιτικοί ότι μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα ΜΜΕ», συνέχισε ο κ.Σπηλιωτόπουλος.

Σαν αποτέλεσμα, «όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, έγινε ακριβώς το αντίθετο: τα ΜΜΕ εκμεταλλεύτηκαν την πολιτική εξουσία και τελικά από τέταρτη εξουσία έγιναν πρώτη».

ακούστε την συνέντευξη stokokkino


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU