Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Οι νέες ...αστρολογικές προβλέψεις των οικονομικών δολοφόνων του ΔΝΤ


Διαβάζουμε στην ανταπόκριση του έγκριτου δημοσιογράφου Θάνου Δημάδη στο theTOC:
Κόλαφος από ΔΝΤ: Στις χώρες με πολιτικά ρίσκα η Ελλάδα
Ρίσκα λόγω πολιτικής αβεβαιότητας βλέπει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεσή του που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην θέλει να αγγίξει τυχόν δημοσιονομικές και άλλου είδους οικονομικές προβλέψεις για την Ελλάδα. Σε μία ακόμα νέα έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα (Fiscal Monitor Report) το Ταμείο επιμένει να μιλάει για αβεβαιότητα εν μέσω των ακόμα εν εξελίξει διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ την ίδια στιγμή και σε αυτήν την έκθεση επιλέγει να κάνει λόγο για πιθανό νέο πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα, το οποίο από κάποιους οικονομολόγους εκτός Ταμείου ερμηνεύεται είτε ως τέταρτο μνημόνιο είτε ως ένα συμπληρωματικό μνημόνιο που θα έρθει να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και το οποίο- όπως είναι γνωστό- εκλαμβάνεται από το ΔΝΤ ως ξεπερασμένο σε πολλά σημεία του που χρήζουν αναθεώρησης και αναπροσαρμογής.

Την ίδια στιγμή, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον εμφανίζεται να έχει η κατάταξη της Ελλάδας μαζί με την Αμερική και την Αυστραλία ως τις χώρες που κουβαλούν την μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα, είτε λόγω προγραμματισμένων εκλογικών αναμετρήσεων είτε λόγω της πιθανότητας πολιτικών αδιεξόδων που ενδέχεται να καταστήσουν περισσότερο περίπλοκη ή ακόμα και να αποθαρρύνουν την εφαρμογή αναγκαίων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων το 2016.

«Ο εκλογικός κύκλος ή τα πολιτικά αδιέξοδα μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων ή να αποθαρρύνουν τη λήψη ισχυρής πολιτικής δράσης το 2016 σε μια σειρά χωρών, περιλαμβανομένων ανεπτυγμένων οικονομιών (Αυστραλία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες), αναδυόμενων (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βενεζουέλα) και αναπτυσσόμενων (Γκάνα, Ζάμπια)» αναφέρει στην έκθεσή Fiscal Monitor το Ταμείο.

​Και αυτά την ώρα που οι κκ Τσακαλώτος και Σταθάκης φθάνουν στην Ουάσινγκτον για να μετέχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η οποία τελεί υπό μάλλον μη θετικούς οιωνούς για την Ελλάδα στην σκιά ακόμα μίας διάψευσης προσδοκιών για το κλείσιμο της αξιολόγησης, της υποβολής νομοθετημάτων από την ελληνική κυβέρνηση στην Βουλή χωρίς την μέχρι στιγμής σύμφωνη γνώμη από τους εκπροσώπους των δανειστών, και το χαμήλωμα του πήχη σχετικά με την ελπίδα για ένα δυναμικό ξεκίνημα της συζήτησης για το θέμα του χρέους, θέμα για το οποίο και το ίδιο το ΔΝΤ δείχνει να αυτοπεριορίζεται πλέον στις δημόσιες δηλώσεις του λόγω των κόκκινων γραμμών που έχουν θέσει Γερμανία και Ευρώπη."

Κατ΄αρχήν, ας θυμηθούμε τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα (πίνακας 1) αλλά και την διεθνή οικονομία (πίνακας 2) :


 (πίνακας 1)

(πίνακας 2)


Προφανώς οι "προβλέψεις" του ΔΝΤ δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις γνωστές προβλέψεις των ...αστρολόγων. Και θα αναρωτηθεί κανείς τί και σε ποιούς χρειάζεται το κατά κανόνα αποτυχημένο ΔΝΤ ως ..."πολύτιμος οικονομικός σύμβουλος" της ΕΕ για τις δημοσιονομικές προσαρμογές που εκείνη προωθεί για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στις χώρες της ευρωζώνης. 

  • Μια πρώτη απάντηση είναι ότι και οι ευρωπαίοι τα έχουν το ίδιο χαμένα με το ΔΝΤ - πράγμα που έχει επανειλημμένα αποδειχθεί.  
  • Μια δεύτερη και πιο σημαντική είναι ότι το ΔΝΤ έχει αναλάβει το ρόλο του οικονομικού δολοφόνου όντας ανεξέλεγκτο και μη υποκείμενο σε δημοκρατικό έλεγχο όργανο του διεθνούς λόμπι του νεοφιλελευθερισμού. 


Το ευρωπαϊκό κομμάτι της τρόικας υπόκειται σε συσχετισμούς, έλεγχο των συνόδων κορυφής και παρακολούθηση από το ευρωκοινοβούλιο - του είναι δύσκολο να επιμένει σε παραλογισμούς, να απαιτεί μέτρα που δεν υπάρχουν στην συμφωνία, να καθυστερεί την αξιολόγηση αλλά και την συζήτηση για την συμφωνημένη ελάφρυνση του χρέους πέραν κάποιου "λογικού" διαστήματος. Ακόμη και η πολυφωνία, οι διαφορετικές δηλώσεις γάλλων ή σοσιαλδημοκρατών γερμανών και συντηρητικών, δείχνουν μια πραγματική διαδικασία διαπραγμάτευσης σε λειτουργία όπου οι πολιτικές λύσεις συχνά είναι πιο σημαντικές από τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές εμμονές της συντηρητικής Ευρώπης. 

Γι αυτό, ο ρόλος του ΔΝΤ, είναι αναντικατάστατος για τον νεοφιλελευθερισμό: μπορεί να λέει μπούρδες όταν κάνει προβλέψεις, μπορεί να τόχει τερματίσει με την τελευταία τελείως γενικόλογη αστρολογικού τύπου πρόβλεψη για ...αρνητική συναστρία χωρών που θα κλυδωνιστούν επειδή έχουν εκλογικές διαδικασίες μπροστά τους (!!) αλλά... είναι το ΔΝΤ! 

Έχει "την άδεια να σκοτώσει" χώρες σαν την Ελλάδα γιατί έτσι είναι το σχέδιο του παγκοσμιοποιημένου λόμπι του νεοφιλελευθερισμού: αν πέσεις στα χέρια τους επειδή χρειάστηκες "διάσωση" - εξ αιτίας πχ των διεφθαρμένων πολιτικών  - εδώ των ΝΔ ΠΑΣΟΚ - που παρασίτησαν μέχρι θανάτου τον πλούτο της χώρας σου και διέλυσαν την ενδογενή ικανότητα ανάκαμψης - γίνεσαι το πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού. Διαλύεται η οικονομία σου με σκοπό οι πολίτες να χάσουν τα δικαιώματά τους και η χώρα την ανεξαρτησία των επιλογών της για απρόβλεπτο χρονικό διάστημα. 

Τι θέλει το ΔΝΤ για την χώρα μας; Να μην δει ποτέ ξανά αυτοδύναμη ανάπτυξη, ενδογενή δυναμική, παραγωγική ανασυγκρότηση. Να ολοκληρωθεί ο κύκλος της καταστροφής του παραγωγικού ιστού της χώρας, να κλείσουν οι μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις αστικές και αγροτικές και να παραδοθεί η οικονομία στις ορέξεις των κορακιών - "επενδυτών" που απ΄όπου περνούν αφήνουν πίσω τους καμμένη γη και γονατισμένα έθνη.

Η αξιολόγηση στην πραγματικότητα έχει ολοκληρωθεί προ πολλού. Το ΔΝΤ δρα ως η πέμπτη φάλαγγα των νεοαποικιοκρατικών  οικονομικών πολιτικών του νεοφιλελεύθερου λόμπι. 

Είναι στο χέρι των ευρωπαίων εταίρων να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν: αν θα "μείνουν Ευρώπη" ή θα επιτρέψουν - πρόθυμα ή απρόθυμα δεν έχει πια καμία σημασία - στο ΔΝΤ να παίξει άλλη μια φορά τον ρόλο του οικονομικού δολοφόνου με θύμα όμως αυτήν την φορά ένα μέλος τους και προοπτικά την ίδια την ενότητα της Ευρώπης. 

Και είναι στο χέρι της ελληνικής πολιτικής αντιπολίτευσης να αποφασίσει αν θα υποστηρίξει την χώρα στην πιο δύσκολη μάχη πολιτικής και οικονομικής ανεξαρτησίας της ή θα παραμείνει στον ρόλο του εσωτερικού υπονομευτή στην γραμμή του ΔΝΤ, ζητώντας να πέσει η κυβέρνηση πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ανοίξει η συζήτηση για την τόσο καθοριστική για την τύχη μας ελάφρυνση του χρέους (που άλλωστε η διόγκωσή του είναι δικό τους έργο!).

Κατά τα άλλα ο πνιγμένος το νερό δεν το φοβάται - πόσο μάλλον τους αλμπάνηδες αστρολόγους...

Γιώργος Παπασπυρόπουλος


Σημειώσεις:

κόλαφος
(αρχαία λέξη κόλαφος < κολάπτω «τρυπώ, τσιμπώ» < κολ- ομόρριζα : κλῶ, κλάσμα, κλάδος, κολοβός, δικέλλα [από τοκόλαφος, μέσω τού λατινικού colap(h)us, προήλθαν το γαλλ. coup και το ιταλ. colpo που ξαναγύρισε στα Ελληνικά (αντιδάνειο) κόλπο]
= χαστούκι, ράπισμα, πλήγμα – προσβολή
π.χ. «Ο τρόπος που αντιμετώπισαν την πρόβλημά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κόλαφος για την Κυβέρνηση»
πηγή babiniotis.gr

πηγή πίνακα 2: facebook.com/photo










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU