Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Το επόμενο βήμα για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ: αναδρομική ισχύς του νέου ασφαλιστικού νόμου για τα χρόνια της κρίσης



Ο νέος ασφαλιστικός νόμος ως αναδρομική απόδοση δικαιοσύνης για τους ασφαλισμένους ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ

του Γιώργου Παπασπυρόπουλου*

Το νέο ασφαλιστικό είναι πλέον νόμος του κράτους. Ότι αντιρρήσεις και προβληματισμούς κι αν έχουν οι ασφαλισμένοι γι αυτό. Η ψήφισή του όμως, αλλά και η επιχειρηματολογία που προηγήθηκε από την κυβέρνηση για την αδικία της μη αναλογικότητας εισοδήματος-εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, σημαίνουν και μια αυτόματη παραδοχή: "τώρα οι εισφορές και το ύψος των χρεώσεων είναι σύννομες - τόσο καιρό ο ΟΑΕΕ σας έκλεβε... τουλάχιστον όσους και όσες είχαν χαμηλό εισόδημα".

Τι θα κάνει γι αυτό η κυβέρνηση που αποποινικοποίησε τις οφειλές στον ΟΑΕΕ και έφερε την αναλογικότητα των χρεώσεων; 
Γιατί στο ΚΕΑΟ-ΟΑΕΕ υπάρχουν ατελείωτες λίστες με ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές της μη-αναλογικής περιόδου του ΟΑΕΕ, μέσα στις οποίες είναι φυσικά και οι μη-παρεχόμενες αλλά χρεωμένες φροντίδες υγείας για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που δεν φταίνε σε τίποτα να βλέπουν να συνεχίζονται οι κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών ή της περιουσίας τους για παραδεδεγμένη πλέον, από τα πιο επίσημα χείλη, υπερχρέωσή τους που ισοδυναμεί με κλοπή τους από τον ΟΑΕΕ τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν φταίνε σε τίποτα αλλά και δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν ποτέ να πληρώσουν τα "κερατιάτικα" δηλαδή το παράνομο υπερβάλλον μέρος των χρεώσεων, το "καπέλο" που τους έβαζε ο ΟΑΕΕ με το έτσι θέλω και με απειλή τις διώξεις με νόμο της χούντας... Ακολουθούν αρκετές δίκες κατά του ΟΑΕΕ από ασφαλισμένους τους επόμενους μήνες και ευελπιστούμε οι ΕΕ στην δικαίωσή μας, αλλά αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται άμεση κυβερνητική παρέμβαση. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ Οικολόγων έκανε κάποια πράγματα για τους ελεύθερους επαγγελματίες  μέσα σε καθεστώς επιτροπείας από τους δανειστές με τουλάχιστον το ΔΝΤ να απαιτεί το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων ως μη βιώσιμων και ως εμποδίου στην εισβολή των ξένων πολυεθνικών που θέλουν να μην βρίσκουν αντιστάσεις στην "κατάκτηση" της ελληνικής αγοράς. 
Τώρα, με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την νέα συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους θα μπορεί να δει πρακτικά εκ νέου και την ελάφρυνση του παράνομου και αντισυνταγματικού χρέους που φορτώθηκαν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ τα χρόνια της κρίσης.

Ζήτημα που αν παραμείνει ως έχει, και τους ελεύθερους επαγγελματίες - συνεπώς και την ανάπτυξη θα υπονομεύσει και παράλληλα δεν θα προσφέρει κανένα έσοδο στα ταμεία.

Μια ρεαλιστική προσέγγιση λοιπόν λέει το εξής: η κρίση άρχισε το 2008-2009. 
Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25% αλλά ο ΟΑΕΕ συνέχισε να απαιτεί αβάστακτες εισφορές σαν να μην συμβαίνει τίποτα και να ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με απαγορευτικούς όρους σαν να ήθελε να εξοντώσει τους ασφαλισμένους του. 
Και εν μέρει τα κατάφερε - στις 250.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν η συμβολή του ΟΑΕΕ ήταν καθοριστική. 
Και στην σημερινή κατάσταση ζόμπι και ομηρείας που διάγουν οι εναπομείνασες, πάλι τα δυσθεώρητα χρέη που ο ίδιος ο ΟΑΕΕ δημιούργησε στα μέλη του με την άρνηση της σύνδεσης της εισφοράς με το εισόδημα, έχουν καθοριστική συμβολή.

Η κυβέρνηση αποποινικοποίησε τις οφειλές στον ΟΑΕΕ και άλλαξε το ασφαλιστικό καταργώντας τον στα πλαίσια ενός ενιαίου ταμείου όπου θα ισχύουν ίδιοι κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους. Παραδέχθηκε με τον καινούργιο νόμο την αδικία της αδύνατης να πληρωθεί αντισυνταγματικής εισφοράς με χαρακτήρα χαρατσιού και την διόρθωσε: εφάρμοσε την αναλογικότητα. 

Άρα η παρανομία των προηγουμένων ετών και αναγνωρίστηκε και διορθώθηκε. 
Αν τώρα ισχύσει ο νέος νόμος και αναδρομικά, τουλάχιστον για τα χρόνια της κρίσης, οι οφειλές θα ελαφρυνθούν καθοριστικά για τα μικρά εισοδήματα και θα αποδοθεί δικαιοσύνη στην αγορά. 

Και αυτές οι οφειλές που θα απομείνουν μπορούν να επαναρρυθμιστούν με το σύστημα των 100 δόσεων, πράγμα που θα κάνει βιώσιμη την ασφάλιση για πολλές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και την επιστροφή των μικρομεσαίων σε μια βιώσιμη διαχείριση επίσης δυνατή. Τα οφέλη για την οικονομία και την ανάπτυξη θα αποζημιώσουν για την μείωση των ούτως ή άλλως μη-εισπράξιμων, εγγεγραμμένων οφειλών στον ΟΑΕΕ.

Τι μένει λοιπόν;
Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η συμφωνία για το χρέος. Και μετά να ακολουθήσει μέσα στις πρώτες αναπτυξιακές προτεραιότητες η αντιμετώπιση του ανοιχτού προβλήματος με τις υπέρογκες - αναγνωρισμένα αντισυνταγματικές - οφειλές των ΕΕ στον ΟΑΕΕ. 
Η επίλυση του προβλήματος του ΟΑΕΕ είναι πλέον δυνατή με την αναδρομική χρήση του νέου ασφαλιστικού νόμου ως απόδοσης δικαιοσύνης.



*οι φωτογραφίες της ανάρτησης προέρχονται από τα σχετικά με τον ΟΑΕΕ άρθρα και συνεντεύξεις ΕΕ στο bangladeshnews

*Δημοσιεύτηκε στο tvxs με τίτλο "Ο νέος ασφαλιστικός νόμος ως απόδοση δικαιοσύνης"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU