Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Άδειες ΜΜΕ: Για επενδύσεις κεφαλαίων στις δημόσιες συχνότητες πρόκειται - δεν θέλει επενδύσεις η αντιπολίτευση;


του Γιώργου Παπασπυρόπουλου*

Παρακολουθούμε ενεοί τις καθημερινές επιθέσεις των φίλιων στην αντιπολίτευση μέσων ενημέρωσης κατά της διαδικασίας αδειοδότησης. Γι αυτούς (είτε καναλάρχες χωρίς άδεια, είτε καναλάρχες με άδεια πλέον για την οποία έχουν καταθέσει και την πρώτη δόση) και τους δημοσιογράφους υπαλλήλους τους, η διαδικασία είναι παράνομη, αντισυνταγματική, δικτατορική, απεχθής κλπ κλπ Για την ΝΔ και τους ακολούθους της ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, έχει ήδη καταπέσει νομικά. Κανείς τους όμως δεν ομιλεί για τα εκατομμύρια που εισρέουν για πρώτη φορά στο Δημόσιο ταμείο ως ενοίκιο των συχνοτήτων. Γιατί; 

Γιατί θα παραδεχθούν ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει απλά ότι όφειλαν να κάνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης: να εισπράττουν από την χρήση δημοσίου αγαθού όπως είναι ο "αέρας" από επενδυτές στα ΜΜΕ, όπως γίνεται σε όλο τον σύγχρονο κόσμο και όχι να τους χαρίζουν την χρήση έναντι πολιτικής υποστήριξης, αυτό που μάθαμε να ορίζουμε ως διαπλοκή ή νταβατζιλίκι.


Τα πράγματα είναι απλά: η κυβέρνηση έκανε τους μέχρι τώρα κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, επενδυτές στα ΜΜΕ. Κι αυτή είναι μεγάλη της επιτυχία στην καταπολέμηση της διαπλοκής. Όσοι έχουν πληρώσει και αποκτήσει νόμιμα άδεια εκπομπής, δεν έχουν πια ανάγκη να προσφέρουν πολιτική υποστήριξη σε κάποιους, εκτός και αν το επιθυμούν - όπως ο Σκάι...
Επίσης μπορούν να ασχοληθούν με την απόκτηση μεγαλύτερου κομματιού της "διαφημιστικής πίτας" ασχολούμενοι με την ποιότητα των προγραμμάτων τους και όχι με την προπαγανδιστική παραποίηση της πραγματικότητας.

Αυτό δεν αρέσει καθόλου στους κρατικοδίαιτους κρατιστές πολιτικούς της χρεοκοπίας - που ελάχιστη σχέση έχουν με την ελεύθερη αγορά και τον υγιή ανταγωνισμό.... γι αυτό τόση φασαρία. Η κατάσταση ενέχει τον κίνδυνο οι νέοι και νόμιμοι καναλάρχες να τους γυρίσουν την πλάτη, αφού δεν τους έχουν πια ανάγκη. Έχουν κάνει μια επένδυση και πρέπει να την προφυλάξουν. Πρέπει να επιβιώσουν και να βγάλουν κέρδη - κι αυτό δεν υπάρχει πια η διαπλοκή να τους το εγγυηθεί.

Για πρώτη φορά αναπτύσσεται υγιής επιχειρηματικότητα - όσο υγιής μπορεί να είναι στην αστική ελεύθερη αγορά. Οι καναλάρχες θα δέχονται πλέον κριτική για την ποιότητα των προγραμμάτων τους και έλεγχο από τις ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές για την τήρηση της δεοντολογίας και των απαιτήσεων της διατήρησης της νόμιμης άδειάς τους - και θα κερδίζουν έσοδα εάν επιχειρούν ορθά.

Αστικό εκσυγχρονισμό κάνει για την ώρα η κυβερνώσα αριστερά κι όσοι αντιδρούν δεν είναι καν φιλελεύθεροι. Μεταρρυθμίζει το πελατειακό κράτος, εισάγει τον ελεύθερο από διαπλοκή και καρτέλ, ανταγωνισμό και την υγιή αστική επιχειρηματικότητα. Και κυρίως προσελκύει επενδύσεις στα ΜΜΕ - 250 εκατομμύρια μόνο για τις άδειες, είναι μεγάλη επένδυση. Δεν θέλει επενδύσεις η νεοφιλελεύθερη αντιπολίτευση;

Δεν θέλει. Θέλει έλεγχο στα ΜΜΕ μέσω της διαπλοκής, θέλει κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Δεν θέλει ελεύθερο ανταγωνισμό, ανεξάρτητες αρχές, υγιή αγορά, ενδογενή παραγωγή και επανεπένδυση στη χώρα. Όσο και να προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο, ούτε προστάτης της επιχειρηματικότητας είναι ούτε ελκυστής επενδύσεων - δεν είναι καν φιλελεύθερη, αλλά νεοφιλελεύθερη. 

Επίτηδες όλη η απολογητική της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της, συγχέει στις εκφωνήσεις και τα κείμενά της τον φιλελευθερισμό με τον νεοφιλελευθερισμό για να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο: του κρατικοδίαιτου νεοφιλελεύθερου που οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία και τα μνημόνια και επιμένει στην προσπάθεια παλινόρθωσης της ίδιας καταστροφικής πολιτικής ακόμη και σήμερα. Η τρομακτική φασαρία για τις άδειες το αποδεικνύει.

Καλώς ή κακώς ο αστικός εκσυγχρονισμός και ο διαφωτισμός είναι η βάση για σοσιαλιστικές αλλαγές και η αριστερά ξέρει πολύ καλά τι κάνει εξευρωπαΐζοντας το μεσαιωνικό πελατειακό φέουδο που δημιούργησαν ΝΔ ΠΑΣΟΚ. Εάν κερδίσει στον αγώνα της κατά της διαπλοκής, τα καλύτερα θα ακολουθήσουν για την ρημαγμένη χώρα μας.


*πηγή tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU