Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Πρέπει άραγε να "σωθεί" η ΑΕΠΙ;



1. Το σκάνδαλο της εταιρίας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και οι εφιαλτικές προβλέψεις της Μελίνας Μερκούρη και του Αλέξη Σεβαστάκη που επιβεβαιώθηκαν. Ο επίμαχος νόμος, η Κονιόρδου και το τεράστιο ηθικό πρόβλημα.

του Κωνσταντίνου Παρίσση

Στις 10 Νοεμβρίου 1992 εισάγεται για πρώτη φορά στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα το οποίο, μετά την ψήφισή του λίγους μήνες αργότερα, θα λάβει τον γνωστό σε όλους αριθμό 2121/1993 (τα επίσημα Πρακτικά της συνεδρίασης εδώ, σελ. 93/1007 επ.).

Σε μια αποστροφή του λόγου της, η τότε υπουργός Πολιτισμού Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη δηλώνει πως δέχεται να συζητήσει το ενδεχόμενο οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (οι "εισπρακτικοί φορείς", όπως πολύ σωστότερα τους ονομάζει) να μην είναι μόνο κερδοσκοπικές εταιρίες.

Με αυτόν τον τρόπο, στην πραγματικότητα, αναγνωρίζει ότι το νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά τη συλλογική διαχείριση, είχε σχεδιαστεί ειδικά για την ΑΕΠΙ. Δηλαδή, η Βουλή κλήθηκε να νομοθετήσει βάσει των συμφερόντων μιας ιδιωτικής επιχείρησης και η αρμόδια υπουργός δεν είχε καν σκεφτεί (μέχρι να της το επισημάνει η αντιπολίτευση) ότι μπορεί να υπάρχει κι άλλος δρόμος, αυτός της αυτοοργάνωσης των δημιουργών. Και τούτο, παρότι η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν ο μόνος "εισπρακτικός φορέας" στην Ευρώπη που δεν ανήκε σε δημιουργούς αλλά σε δικηγόρους.

Από τις εισηγήσεις που ακολουθούν την ίδια μέρα ξεχωρίζουν εκείνες της Μελίνας Μερκούρη από το ΠΑΣΟΚ και του Αλέξη Σεβαστάκη από τον Συνασπισμό, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές.

Η Μελίνα, σε έναν μεστό, ευθύ και πλούσιο σε ιστορικές αναφορές και επιχειρήματα λόγο, προβλέπει με ανατριχιαστική ακρίβεια όλα όσα επακολούθησαν από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα. Επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το νομοσχέδιο αυτό πάσχει σε ένα μόνο σημείο, αλλά δυστυχώς το σημείο αυτό είναι το σημαντικότερο. (...) Και κυρίως πάσχει στην επιλογή που κάνει στο αρχέγονο δίλημμα: ανάμεσα στο πρόβατο και στον λύκο, το νομοσχέδιο τίθεται αταλάντευτα στο πλευρό του λύκου. (...) Εκείνο, όμως, που είναι από την πρώτη μέχρι την τελευταία του λέξη απαράδεκτο είναι το κεφάλαιο για τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων, το κρισιμότερο ίσως κεφάλαιο του νομοσχεδίου. (...) Το βέβαιο είναι ότι κάθε επιτήδειος θα μπορεί να λυμαίνεται ασύδοτος και κάθε δημιουργός θα μπορεί να ληστεύεται απροστάτευτος».

Η Μελίνα μίλησε ακόμη για είλωτες δημιουργούς και Κροίσους εισπράκτορες και για πολλά άλλα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν στο σύνολό τους. Κατά ειρωνεία της τύχης, στο κλείσιμο της συνεδρίασης η Μελίνα αναφέρει, για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, τι σημαίνει ευθεία και άμεση εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κάτι που ίσως αποτελεί τον χειρότερο νομικό εφιάλτη της ΑΕΠΙ σήμερα, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πολύ σύντομα.

Ο Σεβαστάκης, από την πλευρά του, απευθύνεται στην υπουργό λέγοντας μεταξύ άλλων: "Σκληρός πυρήνας του νομοσχεδίου είναι οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης. (...) Αυτό το γκρίζο και σκυθρωπό οικοδόμημα των άρθρων 54 έως 58 (...) με αυθάδεια αγνοεί τις σύγχρονες ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Οι διατάξεις θωπεύουν τους οργανισμούς και υποδουλώνουν τους δημιουργούς. (...) Ο δημιουργός μεταβάλλεται σε πρώτη ύλη και μετατρέπεται σε υπήκοο του οργανισμού. Είναι σημείο βρασμού η διάταξη, με την οποία οι οργανισμοί καθορίζουν το ποσοστό επί των εισπράξεων που παρακρατούν για τα έξοδα διαχείρισης. Ο δημιουργός από υπήκοος μεταβάλλεται σε δουλικό οικοδόμο των επιχειρηματικών φαραωνικών πυραμίδων". Ο αγωνιστής του '40 και εμβληματική προσωπικότητα της Αριστεράς συνεχίζει αποδομώντας τις διατάξεις των συγκεκριμένων άρθρων μία προς μία, ενώ όταν αναφέρεται ονομαστικά στην ΑΕΠΙ τη χαρακτηρίζει "καλλιτεχνοφάγο".

Σήμερα, σχεδόν 25 χρόνια μετά, η Λυδία Κονιόρδου, καλλιτέχνις όπως και η Μελίνα, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού και μέλος μιας κυβέρνησης που δηλώνει ιδεολογική συνεχίστρια του φρονήματος του Αλέξη Σεβαστάκη, δηλώνει απερίφραστα πως η πολιτική της βούληση είναι "η ΑΕΠΙ να συνεχίσει να λειτουργεί".

Παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και χαρακτηρίζονται πανταχόθεν ως σκάνδαλο, παρά τη μήνη των δημιουργών, παρά την εξόντωση των χρηστών, αυτή η οικογενειακή επιχείρηση, που επιβεβαίωσε στο ακέραιο τις ζοφερές προβλέψεις της Μελίνας και του Σεβαστάκη, πρέπει, για κάποιον ακατανόητο λόγο, να διασωθεί. Λες και δεν υπάρχει άλλος αδειοδοτημένος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής, ή σαν να είναι αδύνατο τα σημερινά μέλη της ΑΕΠΙ να συστήσουν εν πάση περιπτώσει νέο, δικό τους Οργανισμό, απαλλαγμένο από οποιαδήποτε βάρη και αμαρτίες.

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι πως η σημερινή υπουργός δείχνει να μην αντιλαμβάνεται πως είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτο το κράτος να υποκαταστήσει την ιδιωτική βούληση και είτε να επιβάλει νομοθετικά την αφαίρεση περιουσιακών στοιχείων από τους σημερινούς τους ιδιοκτήτες για να "διαμοιραστούν" στους δημιουργούς, όπως κάποιοι δημιουργοί επιθυμούν, είτε να αναγκάσει μια ιδιωτική επιχείρηση να διοικείται από τους πελάτες της, εν προκειμένω τους δημιουργούς -διότι αυτό φημολογείται ότι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Αλλά ας μην κάνουμε δίκη προθέσεων. Θα κρίνουμε το νομοσχέδιο όταν κατατεθεί. Εξάλλου, υπάρχει το ακόμη μεγαλύτερο ερώτημα για το αν είναι νομικά εφικτό να "σωθεί" η ΑΕΠΙ.

Το δυστύχημα εν προκειμένω είναι πως, μετά από 25 χρόνια και παρά τα όσα αποκαλύφθηκαν, η "μελαγχολική ελληνική πραγματικότητα", όπως είπε χαρακτηριστικά ο αείμνηστος Σεβαστάκης, παραμένει ότι το ελληνικό κράτος νομοθετεί σύμφωνα με τα συμφέροντα μιας οικογένειας. Κι αυτό είναι πολύ πιο θλιβερό από το ίδιο το "σκάνδαλο".


*Ο Κωνσταντίνος Παρίσσης είναι Δικηγόρος και Οικονομολόγος με ειδίκευση σε θέματα διοίκησης, επιχειρηματικότητας και πνευματικής ιδιοκτησίας.
Πηγή άρθρου a contrario



2. Περισσότερoι από 300 οι δημιουργοί που ζητούν παρέμβαση Τσίπρα για την ΑΕΠΙ

Με τις υπογραφές των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιάννη Σπανού, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοου Ιωαννίδη και εκατό επιπλέον δημιουργών ενισχύθηκε η επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού μέσα σε λίγες ώρες. 
Σχεδόν σύσσωμο το Ελληνικό τραγούδι σε μια πρωτοβουλία, με περισσότερους από 300  δημιουργούς που ζητούν άμεση επέμβαση της  πολιτείας για να προστατευθεί η πνευματική δημιουργία και να αποδοθεί δικαιοσύνη μετά το πόρισμα που φέρνει στο φως το σκάνδαλο ΑΕΠΙ. 
Ζητούν μεταξύ άλλων  την προσθήκη στο νομοσχέδιο αυξημένων αρμοδιοτήτων του εποπτικού συμβουλίου των δημιουργών, όπως το ορίζει η κοινοτική οδηγία και την τοποθέτηση επιτρόπου.
Εξηγούν δε στους χρήστες της μουσικής πως «τιμωρώντας τους Έλληνες δημιουργούς μουσικής και τραγουδιού - που ήδη ζουν πολύ δύσκολα μετά την πλήρη κατάρρευση της δισκογραφίας - δεν επιτυγχάνεται κανενός είδους δικαιοσύνη» και τους ζητούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για τη χρήση των τραγουδιών και της μουσικής τους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση και οι 300 υπογράφοντες και υπογράφουσες 
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δημιουργοί παρακολουθούμε τις καταιγιστικές εξελίξεις σε σχέση με την ΑΕΠΙ οι οποίες ήρθαν στο φως με το πόρισμα της Ernst @ Young, που παραγγέλθηκε  με πρωτοβουλία του Υπουργού Νίκου Ξυδάκη το οποίο και  αποκάλυψε την έκταση της έκνομης διαχείρισης των μετόχων. Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για κακουργηματικές πράξεις, (όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κ.α.), ήρθε η έφοδος στα γραφεία της ΑΕΠΙ από την οικονομική αστυνομία, η οποία αναμένεται να αποδώσει τους δικούς της καρπούς.
Εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για το μέλλον των πνευματικών δικαιωμάτων στην χώρα μας και κάνουμε έκκληση:
·Προς  τον πρωθυπουργό κο Αλέξη Τσίπρα και την Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου , να αναλάβουν αμέσως πρωτοβουλία με την τοποθέτηση επιτρόπου κατά τα τραπεζικά πρότυπα με σκοπό την εξυγίανση της ΑΕΠΙ και τον μετασχηματισμό της σε έναν οργανισμό ο οποίος θα ελέγχεται από τους δημιουργούς κάνοντας χρήση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας που δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στο εποπτικό συμβούλιο.
·Προς την ελληνική δικαιοσύνη
να μεριμνήσει για την ταχύτερη δυνατή απόδοση δικαιοσύνης στον ευαίσθητο και εύθραυστο τομέα της Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων
·Προς τον πολιτικό κόσμο, όπου διαπιστώνουμε μία σύγκλιση  ως προς την διάγνωση και την θεραπεία της παθογένειας της Συλλογικής Διαχείρισης. Καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων,  να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση και να στηρίξουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον διορισμό επιτρόπου και για μια μόνιμη λύση εξυγίανσης και διαφάνειας. 
·Προς τους χρήστες των τραγουδιών και της μουσικής μας να σεβαστούν τη νομιμότητα και να συνεχίσουν ως οφείλουν να πληρώνουν για την χρήση των έργων ώστε να συνεχιστεί αδιατάρακτα η είσπραξη και διανομή και να επανέλθει ισορροπία στην αγορά. Υποστηρίζουμε ότι είναι άλλο οι μέτοχοι της ΑΕΠΙ, άλλο εμείς και άλλο η νομιμότητα προς το περιουσιακό μας δικαίωμα. Τιμωρώντας τους Έλληνες δημιουργούς μουσικής και τραγουδιού -που ήδη ζουν πολύ δύσκολα μετά την πλήρη κατάρρευση της δισκογραφίας- δεν επιτυγχάνεται κανενός είδους δικαιοσύνη. Εμείς δεσμευόμαστε πως θα φροντίσουμε σοβαρά και αυστηρά τα του οίκου μας με την συνδρομή της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης. Οι χρήστες σεβόμενοι τη νομιμότητα οφείλουν  να συνεχίσουν να πληρώνουν για την χρήση των έργων μας. Αυτό αποτελεί το ελάχιστο αναγκαίο βήμα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να συνεχιστεί αδιατάρακτα η είσπραξη και η διανομή που θα συνδράμουν στην ίδια τη διάσωση και συνέχεια του ελληνικού τραγουδιού και άρα την προστασία της ίδιας μας της γλώσσας.
Βρισκόμαστε ανυπεράσπιστοι μέσα σε μια δύσκολη κρίση, ανάμεσα σε πολλαπλά και αντικρουόμενα συμφέροντα, ζητούμε βοήθεια κι ελπίζουμε πως η φωνή μας θα εισακουσθεί.
Η ανταπόκριση των δημιουργών στη συλλογή υπογραφών συνεχίζεται …
Αβατάγγελος Μιχάλης
Αγγελάκας Γιάννης
Αθανασόπουλος Γιώργος
Αθανασσάκης Νικόλαος
Αλατάς  Θανάσης
Αμπαζής Παντελής
Αμπλιανίτης Μάκης
Αναστασιάδης Ηρακλής
Ανδρεάδης Θέμης
Ανδρικάκης  Αντώνης
Ανδρουλιδάκης Μανόλης
Αντιπαριώτης Στράτος (Stan)
Αντύπας Νίκος
Αρβανίτης Κωνσταντίνος
Αρναούτης Δημήτρης
Αχαλινωτόπουλος Μάνος
Βαβάτσικας Ηρακλής
Βαγιόπουλος Πέτρος
Βάκης Αλέξης
Βαμβακούσης Ηλίας
Βαρδής Γιάννης
Βαρσαμάκης Γιώργος
Βασιλείου Γιάννα
Βασιλόπουλος Γιάννης
Βαφειάδου Αναστασία
Βελισσάρης Γκωτιέ
Βερέμης Τιμολέων (Leon)
Βεριώνης Δημήτρης
Βιτάλη Ελένη
Γαβαλάς Ιωάννης
Γαδέδη Στέλλα
Γαλάνη  Δήμητρα
Γαργάλας Στέργιος
Γελασάκης Μιχάλης
Γερογιώργη Παναγιώτα
Γεωργίου  Γιούλα
Γεωργουλάς Θάνος
Γιαννακόπουλος  Σεραφείμ
Γιαννόπουλος Βασίλης
Γιουνανλής  Μιχάλης
Γκαβογιάννης  Γιώργος
Γκέκας Γιώργος
Γκικοδήμας  Γιώργος
Γκόνης Θοδωρής
Γκρους Τάσος
Γκωτιέ Βελισσάρης
Γούδας  Αλέξης
Γουργιώτης Πάνος
Γραμμένος Σπύρος
Γράψας Νίκος
Γρηγοριάδης Νίκος
Γρίτσης  Νίκος
Δαβέλος Τάκης
Δεληβοριάς Φοίβος
Δήμας Γεώργιος
Δημόπουλου Λίνα
Διαμαντής Στράτος
Διαμαντίδης Διαμαντής
Δικοπούλου Τασία
Δόξας Γιάννης
Δούρου Φωτεινή
Δουτσούλης Μίμης
Δρακονταειδής Βασίλης
Δράκος  Ευστάθιος
Ελευθερίου Μάνος
Εμμανουηλίδης Αλέξανδρος
Ευαγγελάτος Γεράσιμος
Ευθυμιάδης  Γιάννης
Ευσταθία
Ζαφειρέλης  Δημήτρης
Ζεμενίδης Ευριπίδης
Ζευγαδέλλης Κωστής
Ζουγανέλης Γιάννης
Ζούδιαρης Νίκος
Ζυγομαλάς Χρήστος
Θαλασσινός Παντελής
Θεοδώρου Χρήστος
Θεοτοκάτος Πέτρος
Ιωαννίδης Αλκίνοος
Ιωάννου Κ. Γιάννης
Ιωάννου Οδυσσέας
Καγιαλίκος  Γιώργος
Καζαντζίδου Βασιλική  (κληρονόμος Στέλ.Καζαντζίδη )
Κακίσης Σωτήρης
Καλαμπακάκης Χαρίλαος
Καλαντζή Βάγια
Καλατζόπουλος Παναγιώτης
Καλδάρας  Κώστας
Καλλίνης Νίκος
Καλλίρης Θάνος
Καλογεράκης  Μιχάλης
Καμπανέλλης Γιώργος
Καραδήμος Γιώργος
Καραμουρατίδης Θέμης
Καραντωνίου  Χρυσόστομος
Καραπάνου Αγγελική
Καρασούλος Παρασκευάς
Καρατζόλη Ελισάβετ
Καρούνης Ζαχαρίας
Κατσάνη Νικόλ
Κάτσαρης Αναστάσιος
Κατσιγιάννης Ανδρέας
Κελαιδής Βασίλης
Κετεντζόγλου Βασίλης
Κετιμέ Αρετή
Κιφοκέρης  Κοσμάς
Κληρονόμοι Άκη Πάνου
Κληρονόμοι Γιώργου Ζαμπέτα
Κληρονόμοι Μαρίας Χαλκιά
Κληρονόμοι Τάσου Χαλκιά
Κλιντ  Νικήτας
Κόκκινου Αρετή
Κοντοβά Μυρτώ
Κοντόπουλος Δημήτρης
Κορδέλας Γιώργος
Κοροβίνης  Θωμάς
Κοτονιάς  Θοδωρής
Κουγιουμτζή Μαρία (κληρονόμος Σ. Κουγιουμτζή)
Κρητικός Γιώργος
Κυπουργός Νίκος
Κυρατσός Γιάννης
Κυρμιζή Κατερίνα
Κωτούλας Κώστας
Λαϊνάς Χρήστος
Λαλιώτη Μαρία
Λάμπος Δημήτρης
Λάμπουρας Παναγιώτης
Λαμπρίδη  Φωτεινή
Λαρυγκάκης Νίκος
Λέντζος Δημήτρης
Λιάκος  Μηνάς
Λιανός Γιώργος
Λιβιεράτος Λάμπης
Λιόλιος Γιάννης
Λιούγκος Ηλίας
Λιτίνα Ευαγγελία
Λογαριδης Σταυρος
Λογοθέτης Νίκος
Λοϊζου Μυρσίνη
Λούκος Σπύρος
Λουκούμη Ρούλα
Λουμακης Αρης  (rec)
Λυγνός Κωνσταντίνος
Λυκούδη Πηγή
Μάγνη Ευανθία
Μαθές Γιάννης
Μακρίδης Ηλίας
Μάλαμας Πέτρος
Μάλαμας Σωκράτης
Μαμαγκάκης  Μίνως (κληρονόμος Ν. Μαμαγκάκη)
Μάνεσης  Σπύρος
Μανωλαράκη Άννα
Μαραμής Δημήτρης
Μαριδάκης  Λεωνίδας
Μαρκέλλου Μάρω
Μαστορίδου Δήμητρα
Μάτσας Μίνως
Μαυρος Γιαννης
Μαυροφρύδου Κατερίνα
Μαχαίρας Βαγγέλης
Μεζές   Δημήτρης
Μητρογιαννόπουλος  Γιώργος
Μητσοτάκης  Δημήτρης
Μήτσου Πάρης
Μιτζέλος Αντώνης
Μίχας Γιώργος
Μόσιος Απόστολος
Μουρατίδου Ελισάβετ
Μουράτογλου Χρυσόστομος
Μουτσάτσου  Αναστασία
Μπακιρτζής Αργύρης
Μπαλτατζή Πέννυ
Μπαρμποπουλος Κωνσταντινος (ΒΗΤΑ)
Μπαρπέρης Τάκης
Μπήτρος Νεκτάριος
Μπιλίδα Άννα-Μαρία
Μπισκίνης Περικλής
Μπουκουβάλας Διονύσης
Μπουρμάς Τάκης
Μυστακίδης Δημήτρης
Μυτακίδης  Μιχάλης (Active member)
Μυτιληναίου  Μαργαρίτα
Μωραῒτης Νίκος
Νάτσου Χρήστος
Νεντεβέσης Μάνος
Νόνης Αδριανός
Νταλαχάνη Πόπη
Ντίνου Κατερίνα
Ντούμος Κυριάκος
Ντούσκα Κατερίνα
Ξαρχάκος Σταύρος
Ξυδάκης Νίκος
Οικονόμου Νίκος
Παναγόπουλος Δημήτρης
Πανοσιάν Μαρία
Παντελίδης Παντελής (κληρονόμοι)
Παπαβομβολάκης Δημήτρης
Παπαγεωργίου Μαρία
Παπαδόπουλος Θύμιος
Παπαδόπουλος Λευτέρης
Παπαδόπουλος Μπάμπης (Τρύπες)
Παπαδόπουλος Χρίστος Γ.
Παπαδοπούλου Μαρία
Παπαϊωάννου Σωκράτης
Παπακωνσταντίνου Θανάσης
Παπακώστας Νίκος
Παπαχαραλάμπους Δημήτρης
Παρασκευάκος Σπύρος
Παρίσης  Κώστας
Πασχαλίδης Μίλτος
Παυλίδης Παύλος
Παυριανός  Γιώργος
Παχίδης Στάθης
Πάχου Μιρέλα
Πέσκου Λένκα
Πλατύραχος Νίκος
Πλάτωνος  Λένα
Πλέσσας  Αντώνης
Πολυδώρου Ειρήνη
Πολύζος Γρηγόρης
Πολυκανδριώτης Θανάσης
Προβής  Στέλιος
Πυριόχος Άγγελος
Ραμαντάνη  Πένυ
Ράπτης Παναγιώτης
Ρεμπούτσικα Ευανθία
Ρίζος Απόστολος
Ρίζου Μαρίζα
Ρουμάνη Λήδα
Ρουμελιώτης Σταύρος (usurum
Ρούση Ρεβέκκα
Ρούσκας  Οδυσσεύς
Ρωσόπουλος Τάσος
Σαγκρής Μάνος
Σακκάς  Βασιλικός  (Vassilikosc )
Σαλταγιάννης Βασίλης
Σατραζάνης Πέτρος
Σάττι Μαρίνα
Σεβίλογλου Μάκης
Σιαπαντά  Κατερίνα
Σινάνογλου  Δημήτρης (Αλκμάν)
Σιόλας Σταύρος
Σιώμος Θωμάς
Σιώτας Φώτης
Σκάρκου Ελένη
Σούρλα Γωγώ
Σουσάμογλου Αντώνης
Σπανός  Γιάννης
Σταυρακούδης Χρήστος
Σταύρου Σταύρος
Στόκας Μπάμπης
Στρόφαλης Μάριος
Ταβαμπής Βλάσης (ΕΝΟΧΟ ΛΑ)
Ταγκούλη Βικτωρία
Ταλαδιάνος Παντελής
Ταμπουρατζής Χρήστος
Τελειούδης Στάθης  (Αλχημιστής / ΝΕΒΜΑ)
Τερζής Μιχάλης
Τζαβάρα Φιόνα
Τζάνος Κώστας
Τόνιος Πασχάλης
Τορλακίδου Σοφία
Τουλιάτος Νίκος
Τούντας Βαγγέλης
Τράγκας  Σωτήρης
Τρανουδάκης Μιχάλης
Τριανταφυλλίδης Κώστας
Τριανταφύλλου Κωστής
Τσάγκαρης Μάριος
Τσακίρης Μιχάλης
Τσαμπόκαλου Γιολάντα  (Active member)
Τσαπάρας Πάνος
Τσελίδου Εύα
Τσεσμελή Ελεάνα
Τσιρίδου Κατερίνα
Τσιτρούδης Χρήστος ( Mr Minimal )
Τσιτσάνη Βικτωρία (κληρονόμος Β. Τσιτσάνη)
Τσιτσάνης Κώστας (κληρονόμος Β. Τσιτσάνη)
Τσομπάνογλου Παντελής
Φάκος Δημμήτρης
Φαλάρας Πάνος
Φαλκώνης Κώστας
Φασουλάς Κώστας
Φραγκούλης  Μάριος
Φωτάκη Ελένη
Χάλαρης Χριστόδουλος
Χαλβατζής Νίκος
Χαλικιόπουλος Γιώργος
Χαλκιάς Λάκης
Χαριτάτος Κώστας
Χαριτοδιπλωμένος Κώστας
Χαρούλης Γιάννης
Χαρσούλα Στεφανία
Χατζηγιάννης Μιχάλης
Χατζηευσταθίου Σταμάτης
Χατζησταύρου Αριστείδης
Χατζηστεφάνου Νίκος
Χατζιδάκις Γιώργος  (κληρονόμος Μ. Χατζιδάκι)
Χατζίδου Ελένη Χριστιανάκης Γιώργος
Χριστοδούλου Γιώργης            
Χρονοπούλου Στέλλα (Stella) 


πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU