Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Το χρέος της γενιάς της Μεταπολίτευσης


του Βασίλη Παππά
Γενιά της Μεταπολίτευσης:
Αυτή που θέλησε με τον δικό της τρόπο να αλλάξει τον κόσμο.
Αυτή που διαδήλωνε με σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», με τις νωπές μνήμες της  χούντας των συνταγματαρχών.
Αυτή που 20 Ιουλίου έκλινε το γόνυ στους νεκρούς και αγνοούμενους της Κυπριακής  τραγωδίας  όχι αφρόνων , αλλά πρακτόρων του αμερικανικού Πενταγώνου.
Αυτή που διαδήλωνε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής  εν μέσω αυρών και δακρυγόνων που έστελνε ο Καραμανλής.
Αυτή η γενιά που στα αμφιθέατρα προσπαθούσε να βρει αν η πορεία μετάβασης προς τον σοσιαλισμό θα γίνει με τη θεωρία των σταδίων ή της μετωπικής κατάληψης  των θερινών ανακτόρων. 
Αυτή η γενιά του Ευρωκομουνισμού και των σφοδρών αντιπυρηνικών διαδηλώσεων στην Ευρώπη. 
Αυτή η γενιά που προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσει  την Μετά-Μάο εποχή , και το πόσο «αριστερός» ήταν ο Βιντέλα στην Αργεντινή.
Αυτή η γενιά της ετεροχρονισμένης αμφισβήτησης και των αγώνων του φεμινιστικού κινήματος.
Αυτή η γενιά που την περίοδο αποκατάστασης της δημοκρατίας είχε τους δικούς της νεκρούς. Για τους αμνήμονες : Ισιδωρόπουλος  - 1976 (Κ.Ο. Μαχητής), Τσιρώνης – 1978, «αυτοκτόνησε», Βασιλακοπούλου – 1980 (ΚΝΕ), Κουμής,  Κανελοπούλου – Πολυτεχνείο 1980, Καλτεζάς  - 1990, Κάπα Μαρούσης (Ρεπάνης, Κοντόπουλος, Νεμετζίδης, άγνωστος) – 1991.  Και για να προλάβουμε τους καλοθελητές ναι ας βάλουμε στο «ζύγι» και τους νεκρούς της 17 Νοέμβρη. 
Αυτή η γενιά πριν εξαιρέσεων χαμαιλεόντων, οσφυοκαμπτών που την μεταπήδηση από κόμμα σε κόμμα δεν την επέλεξαν ως απλοί στρατιώτες, αλλά ως στελέχη και υπουργοί, είναι η γενιά του σύγχρονου παραγωγικού ιστού της χώρας. Αξιοπρεπείς εκπαιδευτικοί, γιατροί με εξοντωτικά ωράρια στην εποχή του covid19, ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφυκτιούν χωρίς «πέτσινα» δάνεια, αγρότες που δεν ξεπούλησαν τη γη τους με τις επιδοτήσεις (θυμάστε τον αγρότη Χατζηγάκη  στο τρακτέρ), εργαζόμενοι στην χειμάζουσα τουριστική βιομηχανία της χώρας, άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης με οικογένεια και παιδιά με αβέβαιο μέλλον. 
Τα παιδιά τους λοιπόν, αυτής της γενιάς της Μεταπολίτευσης, με μέλλον άδηλο , με όνειρα που συνθλίβονται από τα νεοφιλελεύθερα κυνικά προτάγματα, από τον αμοραλισμό της νεοδημοκρατικής εξουσίας και των φασιστοειδών συνοδοιπόρων της , προσπαθούν να βρούν  διέξοδα. Και πέφτουν πάνω στα γκλοπς  των Ματ που με περισσή ευκολία τα ανεβοκατεβάζουν πάνω στα κεφάλια και τις πλάτες  διαδηλωτών! Πέφτουν πάνω στην κατευθυνόμενη χορηγία εκατομμυρίων  ευρώ στους «κολλητούς» των ΜΜΕ!  Πέφτουν πάνω σε Τσουκάτους και Μαντέληδες με βαλίτσες του ενός εκατομμυρίου και νεοδημοκράτες με βαλίτσες δύο και τριών εκατομμυρίων ευρώ! Πέφτουν πάνω σε αρίστους με πέτσινα ή ανύπαρκτα μεταπτυχιακά! Πέφτουν πάνω σε εισαγγελείς που πλημυρίζουν τα υπόγειά τους και «χάνονται» δικογραφίες χωρίς να γνωρίζουν τις μίζες του συζύγου (Novartis), εκτός και αν είναι κατά συνθήκην σύζυγοι! Πέφτουν επάνω σε ένα παγκόσμιο σκάνδαλο (Novartis) , το οποίο ειδικά στη χώρα της φαιδράς  πορτοκαλέας είναι σκευωρία στην οποία με τους εισαγγελείς γίνεται του «κουτρούλη ο γάμος»!  Πέφτουν πάνω σε υπουργό Δημόσιας Τάξης που μπροστά του ο Μπάλκος ήταν κολεγιόπαις! με τα πορίσματα προ-έτοιμα στο γραφείο του!  Πέφτουν πάνω σε ανακριτές που κολλούν μια νέα αρρώστια απόρροια  της ηρωίνης  την νοορονήτιδα από το πλοίο noor-one!  Πέφτουν πάνω σε εκείνο το όνειδος υπουργού που ισχυρίζεται ότι αν υπουργός «πηγαίνει» με πιτσιρίκες 17 ετών δεν τρέχει και τίποτα, αρκεί να μην είναι οι δικές του!
Φίλοι, αστοί, μικροαστοί της γενιάς της μεταπολίτευσης πενηντάρηδες και εξηντάρηδες οικογενειάρχες. Δεν μπορούμε ως γονείς να βλέπουμε τα παιδιά μας να κινδυνεύουν από την μπολσονάρια εκδοχή της δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να βλέπουμε στην κοινωνία να σκηνοθετείται από τη Νέα Δημοκρατία το πραγματικό σίριαλ «La patrona»! Δεν μπορούμε να αγωνιούμε για τα παιδιά μας, πως θα μας έλθουν αν έλθουν μετά τις διαδηλώσεις. Εμείς πρέπει να ξανακατέβουμε στους δρόμους. Τα παιδιά μας έχουν να χάσουν πολλά. Εμείς σχεδόν τίποτα (μόνον τον καναπέ μας)! Και επειδή κάποιοι «φύλακες» της τάξης τολμούν και λένε ότι η δημοκρατία τους περιορίζει  στην εκτέλεση των «καθηκόντων»  τους, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους άλλα …
Ας υπενθυμίσουμε  ότι η βία της εξουσίας μπορεί να έχει και κοινοβουλευτικό μανδύα (βλ. μπανανίες λατινικής Αμερικής). Χρειάζεται λοιπόν πριν γίνουμε μπανανία, να υπενθυμίσουμε στους κρατούντες ότι:
Η ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος (άρθρο 120 παρ. 4) ορίζει: "Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία". 

Βασίλης Παππάς  - εκπαιδευτικός  - Καλαμπάκα Τρικάλων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU