Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Στις 12 Σεπτεμβρίου σπάει στην Ολλανδία το "μέτωπο των Βορείων της ΕΕ"

Ο "Τσίπρας" της Ολλανδίας

του Μιχάλη Μιχελή*

Εμίλ Ρομέρ, Σοσιαλιστικό Κόμμα

Όταν στην πιο οικολογική χώρα της Ευρώπης, την Ολλανδία, πέφτει η επιρροή του Πράσινου κόμματος (GL), αναντίρρητα κάποιο «λάκκο έχει η φάβα»!

Όταν στην εθνικιστική δεξιά (PVV) της Ολλανδίας, βλέπουν τη δημοτικότητά τους να συρρικνώνεται (από 26% σε 16%) αυτό σημαίνει, ότι το μήνυμα που εκπέμπουν, λαμβάνεται από όλο και λιγότερο ξενοφοβικό ακροατήριο. Οι Ολλανδοί φύση ανοικτόμυαλοι, δεν πέφτουν στη λούμπα των κλειστών συνόρων που θέλει η Δανία και η Φιλανδία, παρ’ όλο που έχουν μύρια προβλήματα με την ενσωμάτωση των ξένων.

Όταν στην Ολλανδία, το κόμμα της προστασίας των ζώων (PvdD), ανεβάζει την επιρροή του, αυτό σημαίνει, ότι σ’ αυτή τη χώρα, (με τις τεράστιες εντατικές κρεατοπαραγωγικές μονάδες, με την μηχανοποιημένη πτηνοπαραγωγή, μ’ ένα διατροφικό μοντέλο υπερκατανάλωσης ζωϊκών τροφίμων), το μήνυμα των ζωόφιλων για την φυτοφαγία, πιάνει τόπο, στις σκέψεις και πράξεις των πολιτών.

Όταν στην Ολλανδία, βδομάδα με τη βδομάδα, το Σοσιαλιστικό κόμμα (SP) κρατιέται στην κορυφή των προτιμήσεων, αυτό σημαίνει, ότι οι Ολλανδοί δεν έχουν την κομπλεξική συνήθεια (των γειτόνων τους) Γερμανών, που ολοένα και περισσότερο συντηρικοποιούνται. 
Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι πιστεύουν, ότι τα μέτρα λιτότητας δεν είναι μονόδρομος. Ότι μια ριζοσπαστική πολιτική (ίσως μπορεί), να τους βγάλει από το σημερινό κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο. Γι αυτό και τολμούν να ψηφίσουν τον Ολλανδό «Τσίπρα», τον Εμίλ Ρόμερ (συνημμένη φωτογραφία), ένα πρώην δάσκαλο, που οι συντηρητικές εφημερίδες τον «σημαδεύουν», ότι δεν ξέρει καλά οικονομικά όπως ο νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κι άρα θ’ αποτύχει.

Όμως ο σοσιαλιστής ηγέτης δεν κομπλάρει. 
«Η Ευρώπη χρειάζεται την αλληλεγγύη των λαών κι όχι τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών» σημειώνει. «Αν βοηθήσετε να πάρουμε σημαντική δύναμη στο νέο κοινοβούλιο της 12ης Σεπτεμβρίου, τα υπνωτικά χάπια (που παίρνουν πολλοί συμπολίτες μας σήμερα), καταπονημένοι από τις αντεργατικές και αντι-κοινωνικές αποφάσεις της τρέχουσας κυβέρνησης (της πενταμελούς συνεργασίας, που θέλει να επιβάλλει τη λιτότητα), θα μείνουν μέσα στο κουτί αχρησιμοποίητα! Είναι τρέλα, να θέλουν με το ζόρι να επιβάλλουν οι Γερμανοί και οι δικοί μας συντηρητικοί, το όριο του ελλείμματος (3%). Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε και θα το παραβιάσουμε, ότι και να λέει το κονκλάβιο της ΕΚΤ και η Κομισσιόν. Δεν θα πληρώσουμε πρόστιμα. Θα περάσουν πάνω από το πτώμα μου»!
Σύμφωνα με τα τελευταία (χθεσινά δημοσκοπικά αποτελέσματα σε 12.500 ερωτηθέντες με έντυπο, από την εταιρεία «EénVandaag»), το Σοσιαλιστικό κόμμα κερδίζει 39 έδρες, το φιλελεύθερο VVD 31 έδρες, το Εργατικό κόμμα (PvdA) 17, το Κόμμα για τα Ζώα 3 (από τις 2 έδρες που είχε) και οι Πράσινοι 5 έδρες (από τις 10 που είχαν).
Ακολουθούν η D 66 με 13 έδρες, οι Χριστιανοδημοκράτες με 7 και οι Εθνικιστές με 12.


* Ο Μιχάλης Μιχελής είναι στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU