Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Νεο- ή Υπερ-Φιλελεύθεροι και Κομμουνιστές: Δυο Όψεις του ίδιου νομίσματος;

του Μιχάλη Πιτσιλίδη*

1. Με το ίδιο δογματικό πάθος, τόσο οι ΥΦ όσο και οι Κ θεωρούν εαυτούς ως κατόχους της μόνης αλήθειας, με έτοιμες, απλές και ξεκάθαρες λύσεις για κάθε πρόβλημα που απορούν πώς οι "αλλοι" δεν τις αντιλαμβάνονται.


2. Και οι δυο επικαλούνται πεφωτισμένα πρόσωπα, ιδεολογικούς ταγούς, όπως π.χ. ο Μίλτον Φρίντμαν για τους ΥΦ και ο Καρλ Μαρξ για τους Κ.

3. Και οι δυο υπόσχονται την "εκτός τόπου και χρόνου ευτυχία": στην απελευθέρωση της αγοράς οι ΥΦ, στον πλήρη κρατισμό οι Κ. Στο πλαίσιο αυτό, όσα ζούμε σήμερα αποτελούν συνέπειες του ερμαφρόδιτου πολιτικού-κοινωνικού συστήματος που δεν είναι ΥΦ ούτε Κ.

4. Και οι δυο συγκεντρώνουν στους κόλπους τους εκείνους που θεωρούν εκλεκτή την ιδεολογίας τους, λοιδωρώντας τους λοιπούς ως "σοσιαλίζοντες" (οι ΥΦ) ή "νεοφιλελεύθερους" (οι Κ).

5. Και οι δυο αποσιωπούν σαν να ντρέπονται, τις πολλές κοινές τους θέσεις π.χ. σε ζητήματα ατομικών ελευθεριών, ρατσισμού, μειονοτήτων, εθνικισμού κλπ.

6. Οι ΥΦ αποθεώνουν την πρωτοβουλία του ατόμου σε ένα καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού, αγνοώντας επιδεικτικά τα αλλεπάλληλα κρούσματα οικονομικών εγκλημάτων (φούσκες κλπ) που όλα αυτά συνεπάγονται. Οι Κ αποθεώνουν την προστασία του ατόμου από τα αδηγάφα τέρατα της αγοράς και του ανταγωνισμού, μέσω κατάργησης του ιδιωτικού πλούτου και κεντρικά σχεδιαζόμενης οικονομίας, αγνοώντας επιδεικτικά ότι το μοντέλο κατέρρευσε όπου εφαρμόστηκε.

7. Ο ΥΦ χρεώνουν στον καθένα την προσωπική του τύχη, αγνοώντας ότι δεν υπάρχει ισότητα ευκαιριών ούτε ισότητα πόρων, ούτε ισότητα ικανοτήτων, ώστε τα άτομα να κριθούν αντικειμενικά. Ο φτωχός είναι φτωχός γιατί δεν υπήρξε ανταγωνιστικός και μαχητικός. Οι Κ χρεώνουν στους πλουτοκράτες, στην κλοπή, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά κλπ της αγοράς, την ύπαρξη φτωχών και ανήμπορων ανθρώπων, αποσιωπώντας ότι υπάρχουν πράγματι φιλόδοξοι και ικανοί άνθρωποι που θέλουν και μπορούν περισσότερα. Στον ΥΦ χάνεται ο φτωχός, στον Κ χάνεται ο φιλόδοξος.

8. Οι ΥΦ αποσιωπούν το γεγονός ότι η αγορά εξ ορισμού απευθύνεται στους έχοντες και κατέχοντες, μεταξύ των οποίων ανήκουν οι περισσότεροι ΥΦ, ως οπαδοί ή ...

μέλη ανάλογων κομμάτων. Στους ΥΦ ανήκουν όλα τα "ανθρώπινα αρπακτικά". Οι Κ αποσιωπούν το γεγονός ότι ο κρατισμός συρρικνώνει την αγορά στα όλο και λιγότερα "απαραίτητα" προϊόντα και υπηρεσίες, εκφυλίζοντας έτσι τη ζωή σε κάλυψη βιολογικών αναγκών. Οι Κ προσελκύουν τους οπαδούς της ελάσσονος προσπάθειας, τους κατόχους δικαιωμάτων χωρίς υποχρεώσεις. 

9. Δεν υπάρχουν στον πλανήτη ούτε ορθόδοξα ΥΦ καθεστώτα ούτε ορθόδοξα Κ. Αυτό αρνούνται να το δουν και οι δυο πλευρές, αποδίδοντας ή μια στην άλλη, ως "ολίσθημα" κάθε μέτρο που δεν "προβλέπεται" από την ιδεολογία τους.

10. Αδιαφορούν εξίσου και οι δυο ιδεολογίες για τον μέσο άνθρωπο, αυτόν που δεν θέλει να πλουτίσει εξαπατώντας ή εκμεταλλευόμενοι αδίστακτα συνανθρώπους τους ή το κράτος, συνήθης πρακτική των ΥΦ ατόμων, αλλά και δεν επιθυμεί ρύθμιση της ζωής του από νόρμες και κανόνες που αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό του, συνήθης πρακτική στον Κ.

πηγή το χρονολόγιο michael.pitsilidis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU