Thursday, February 4, 2010

Και τώρα, ήρθε η ώρα για συγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς

Παράλληλα...
Ξέρω...ξέρω... Είμαι βιαστικός. Ή μήπως άργησα;
Έχουμε μπλέξει τις αρχές μας, την βιωσιμότητα του σχήματος, τις πιθανότητες ανάνηψης του Συνασπισμού, την αποπειρούμενη συγκρότηση του Συ(ριζα) σε κόμμα, την συμμετοχή ή όχι στο συνέδριο του ΣΥΝ, τις επιθυμίες μας, την πραγματικότητα, τις επείγουσες ανάγκες πολιτικής έκφρασης, όλα σε ένα κουβάρι.
Σύντροφοι εντός και εκτός περιμένουν, ασφυκτιούν, ονειρεύονται...
Χρειαζόμαστε ηγεσία και που θα την βρούμε: άλλοι πρόθυμοι, άλλοι απρόθυμοι, άλλοι τολμηροί, άλλοι φοβισμένοι...
Η ανάγκη όμως ΕΚΕΙ, πεισματάρα, επείγουσα, ξεκάθαρη, απειλητική.
Οι προθεσμίες τρέχουν, η συγκυρία ευνοϊκή - ίσως δεν ξανάρθει...
Ο κόσμος που ψήφισε μεταρρυθμιστές περιμένει ...μεταρρυθμιστικό λόγο, θέσεις , προτάσεις, πρωτοβουλίες. Λέει, ξεμπλέξτε με τα εσωκομματικά, κινηθείτε ανεξάρτητα, κάντε αυτό για το οποίο σας υποστηρίξαμε... και μεις του λέμε, περίμενε αυτό, περίμενε εκείνο, ίσως μετά, ίσως του χρόνου, ίσως στις δημοτικές...
Έ λοιπόν, πάντα υπάρχει λύση! Και συνήθως αυτός που σου την αποκαλύπτει είναι ο ίδιος ο αντίπαλός σου...
Τι έκαναν οι συριζαίοι ασφυκτιώντας μέσα σε μια συμμαχία που δεν μπορούσε να εκφράσει τον αντισυστημικό τους οίστρο; Άλλαξαν τρόπο συμμετοχής και μεταβλήθηκαν από ισότιμες και ανεξάρτητες συνιστώσες, σε μέλη μιας πλειοψηφικής/μειοψηφικής συγκρότησης. Κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Άλλοι αιφνιδιάστηκαν... οι συριζαίοι φαντάζουν νόμιμοι και έχουν και την πρωτοβουλία των κινήσεων εγκαλώντας την πτέρυγα για ...απειθαρχία (!)
Η ανανεωτική αριστερά επίσης όμως έχει "μέλη" στον Συνασπισμό, στην ΚΟ του Συριζα, στην Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της ΑΑ, στην ΑΡΣΗ, στους Οικολόγους Πράσινους, ανάμεσα στους ανέντακτους αριστερούς και άφθονους ψηφοφόρους και συμπαθούντες έξω στην κοινωνία. Δεν περιορίζεται ούτε στην Πτέρυγα ούτε στον Συνασπισμό.
Αποτελεί μια κοινωνική συμμαχία περισσότερο παρά μια τάση ή μια συνιστώσα...
Κι όπως θα έλεγαν τα σαΐνια του Συριζα, είναι κάτι περισσότερο από μια συμμαχία. Είναι μια πολιτική οντότητα αναντικατάστατη από υπαρκτά ή μη πολιτικά σχήματα ή παροδικές συμμαχίες!
Ας αφήσουμε λοιπόν τα ψευτοδιλήμματα.
Η συγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς δεν εξαρτάται από την επιβίωση ή όχι του Συνασπισμού ούτε απαιτεί την αποχώρηση όσων μελών της παραμένουν σε αυτό το πολυτασικό κόμμα και εργάζονται μέσα από αυτό.
Ούτε την αποχώρηση όσων μελών της εργάζονται μέσα από την ΚΟ του Συριζα. Ούτως ή άλλως θα έρθει η ώρα που οι εκεί πλειοψηφίες θα αποφασίσουν γι αυτό...
Ούτε ακόμα εξαρτάται από την συμμετοχή ή όχι στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ.
Δεν χρειάζεται λοιπόν κανείς να νοιώθει παγιδευμένος μέσα σε διλήμματα και να διαφωνούμε μεταξύ μας για το τι μέλει γενέσθαι.
Ας πραγματοποιήσουμε αυτό για το οποίο όλοι συμφωνούμε κι αυτό που έχει ανάγκη η αριστερά και ο τόπος: την συγκρότηση αυτόνομου φορέα της ανανεωτικής αριστεράς!
Και δεν χρειάζεται κανείς να φύγει από πουθενά. Ας συνεχίσει να δουλεύει στο πόστο που έχει επιλέξει για όσο διάστημα κάτι τέτοιο είναι παραγωγικό και χρήσιμο - και παράλληλα ας συγκροτήσει τοπικές επιτροπές, ομίλους ή λέσχες της ΑΑ στον χώρο του με πανελλαδική οργάνωση και συντονισμό και ας αφήσουμε τα μπες βγες, κάτσε φύγε και ας κάνουμε κάτι χρήσιμο και παραγωγικό...
Παράλληλα με ότι άλλο.
Ακούστε και τον σ. Νότη...
Διάβασε ολόκληρο το κείμενο και τα σχόλια, εδώ...

No comments:

Post a Comment