Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Σενάρια Χρεοκοπίας, μιας χώρας που προσπαθεί να μη χρεοκοπήσει. Σενάρια βλακείας

του Κώστα Ανδρέου

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι διαμορφωτές της κοινής γνώμης , αλλά και Πολιτικοί της Αριστεράς, προεξοφλούν την πολιτική της Χρεοκοπίας, ελεγχόμενης ή μη ελεγχόμενης.

Τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά το πακέτο διάσωσης από την «άμεση χρεοκοπία» της 19ης Μαίου, που μόλις πέρασε, όλο και περισσότεροι, απ’αυτούς που είχαν προεξοφλήσει ότι δεν υπήρχε τρόπος να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία, που είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπήρχε καμία Ευρωπαϊκή βοήθεια, που στην συνέχεια βρήκαν με την συμμετοχή του ΔΝΤ στην «τρόικα» τον λόγο να διεκτραγωδήσουν την κατάσταση, επιμένουν να συζητάνε για την «μόνη» λύση που έχουμε.

Χρεοκοπία. Να κηρύξουμε μερική ή συνολική παύση πληρωμών.

Να την κηρύξουμε επειδή έτσι κι αλλιώς θα χρεοκοπήσουμε.

Δεν κατάλαβα, γιατί τους κάνει διαφορά, αν χρεοκοπήσουμε με 115% του ΑΕΠ χρέος ή με χρέος 150%, αλλά οι ίδιοι επιμένουν να το λένε ως κάτι τρομακτικώτερο.

Ωραία έτσι κι αλλιώς, όπως πάντα συνέβαινε με την κομμουνιστική αριστερά, θα επιβεβαιωθείτε και θα καταρρεύσει ο καπιταλισμός.
Σας πειράζει αν το αναβάλλουμε για λίγο;
Ο Δραγασάκης εκτιμάει ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε 3 χρόνια αλλά αυτό θα συμβεί νωρίτερα. Τον πειράζει να προσπαθήσουμε , αντί να «χρεοκοπολογούμε», ένα δύο χρόνια, πριν ανακοινώσουμε στους Δημόσιους Υπάλληλους και στους Συνταξιούχους, ότι ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ;

Νομίζει ότι θα τους ανακουφίσει αν τους το πούμε από σήμερα; Λέτε να προτιμούν την πείνα από το 2010; Λέτε να βιάζονται , να μην το αναβάλλουν μέχρι το 2012;

Είναι απίστευτη αυτή η Αριστερά.
Δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο, να βρίσκει μια χώρα τρόπο να συντηρηθεί έστω και ένα μήνα παραπάνω και να αρνείται αυτή την ευκαιρία για να ελπίσει ότι μπορεί κάτι να συμβεί και να την γλιτώσουν.
Θέλουν να μας πείσουν ότι την χρεοκοπία θα την επιφέρει η εμπλοκή του ΔΝΤ, λες και αν συνέχιζαν να μας δανείζουν οι αγορές, δεν θα πήγαινε το χρέος μας στο 150%.

Δεν ελπίζω ότι υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι στα μυαλά αυτών των ανθρώπων.
Έτσι θα συνεχίζουν. Συνέχεια κάτι θα τους φταίει.
Τώρα που δεν βρήκαν το θάρρος να ψηφίσουν στην Βουλή ΝΑΙ στην παράταση της χρεοκοπίας έστω για 2 χρόνια , θα μας εξηγήσουν, πόσο λάθος κάνει τα πράγματα, η κυβέρνηση που είχε το θάρρος να πάρει την ευθύνη.
Πόσο αισχροί είναι Αριστεροί σαν εμένα που δεν καταδικάζουν την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Τώρα θα μας εξηγήσουν ότι έχουν τα «μαντζούνια» για να βγάλουν την χώρα από την κρίση, με την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα επιλέξουν την άμεση χρεοκοπία της.

Και επειδή οι πολίτες δεν θα τους δώσουν την παράλογη στήριξη που ζητάνε, θα συνεχίσουν για χρόνια ακόμη να του λένε «καλά να πάθει που δεν τους άκουσε».


88 σχόλια:

  1. ΖΗΤΩ Η ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!

    ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ = ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΗΣΤΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ, ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!!

    ΗΜΑΡΤΟΝ!!

    ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΕΙΣ.. ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΑΠ'ΕΞΩ ΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...

    ΔΕΣ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΑΠ'ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ...

    ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΙΤΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ανόνυμε,
    μια και εσύ δεν είσαι κομπογιανίτης.
    Αν η ελλάδα επιλέξει την μερική ή ολική χρεοκοπία θα αλλάξει η ταξική δομή της κοινωνίας;
    Αν επιλεχτεί αυτό το σενάριο ποιοί θα εξαθλιωθούν περισσότερο;;
    Αν δεχτούμε πως σήμερα με τον μηχανισμό στήριξης σώζεται το ντόπιο τραπεζικό σύστημα με την υποτίμηση του νομίσματος που θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση ποιοί θα έχουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν από αυτή και να αγοράσουν φτινότερα σορρεύοντας περισσότερο πλούτο;;
    Και αν βγούμε απο ένα ενιαίο νόμισμα με τι όρους θα ξαναμπούμε σε αυτό μετά απο 2 ή 3 δεκαετίες;; εκτός αν προβλέπετε πως θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή του σμιθ και του ρικάρντο των εθνικών πολιτικών.
    Τέλος ως αφελής ποιον πλούτο και πως η αριστερά θα μπορέσει να αναδιανέμει όταν αυτός δεν υπάρχει στην παραγωγική βάση της χώρας;;
    η αφέλεια αυτών των ερωτημάτων δικαιολογείται απόλυτα νομίζω απο κάποιον κομπογιανίτη. Για αυτό περιμένουμε απαντήσεις απο τους ειδικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ότι το ΔΝΤ δεν ήταν μονόδρομος είναι μια άποψη που έχει υποστηριχθεί και πολλές φορές αναλυτικά από πολλούς Έλληνες και ξένους οικονομολόγους (και όχι μόνον), μπορεί κανείς στο Internet να βρεί πολλά σχετικά άρθρα. Άρα το να διαλέγουμε μία θέση, με ελλιπή μάλιστα στειχεία και να την διατυμπανίζουμε σαν την απόλυτη αλήθεια είναι λάθος. Γεγονός είναι ότι προτάθηκαν εναλλακτικές λύσεις αλλά δεν ακολουθήθηκαν. Η ιστορία θα δείξει αν ήταν σωστή αυτή η επίλογή. Γεγονός είναι ότι η λύση που εφαρμόζεται έχει αποτελέσματα καταστροφικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και όχι για τους έχοντες και κατέχοντες. Η επιλογή είναι καθαρά ταξική. Τώρα ύβρεις, χαρακτηρισμοί και αφορισμοί δεν απαντούν σε τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν θέλω πολύ να συμμετάσχω σε αυτήν τη συζήτηση. Θα πρότεινα να την κάνουμε όσο μπορούμε πιο ήρεμα και πολιτισμένα. Καταρχήν δηλώνω ανίδεος, μη ειδικός και κομπογιαννίτης. Γι αυτό θα θέσω ερωτήματα πραγματικά, που οφείλονται στη δικιά μου άγνοια, την οποία εκ των προτέρων ζητάω να συγχωρήσετε.
    Πρώτο ερώτημα: Είναι το ίδιο να πείς δεν πληρώνω τίποτα, δεν πληρώνω το 20% των χρεών, το 50% των τόκων, καθόλου τόκους;
    Δεύτερο ερώτημα: είναι το ίδιο να χρωκοπήσεις οφείλοντας 340 δις ευρώ , 400 δις η 500;
    Τρίτο ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση να γίνει μια προσπάθεια συλλογικής αναρδιάθρωσης του χρέους; Πολλές υπερχρεωμένες χώρες, της Ε.Ε. η άλλες; Μήπως έχει αποτέλεσμα μια τέτοια προσπάθεια;
    Τέταρτο ερώτημα: Αμα μας βγάλουν η βγούμε από το ευρώ, τι συνέπειες θα υπάρξουν;
    Αν δεν μας δανείζουν οι αγορές υπάρχει περίπτωση να βρούμε δανεικά από αλλού; π.χ. Κίνα , τρίτες χώρες;
    Τελευταίο αλλά όχι ύστατο: Σύμφωνα με τη λογική του συγγραφέα του αρχικού άρθρου αν η συμφωνία με την τρόικα είναι αναγκαία , μήπως με αυτή τη λογική οι διάφορες κινητοποιήσεις είναι λάθος;
    Επαναλαμβάνω ότι τα ερωτήματα δεν είναι προβακατόρικα, η άγνοιά μου σε αυτά τα θέματα είναι όντως τεράστια.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "...η αποχώρηση από το ευρώ, όσο πιθανή και να είναι, δεν είναι επιλογή μας. Την απεργάζονται όσοι επιθυμούν τη βίαιη υποτίμηση των μισθών, των αμοιβών, των αξιών γης. Την επιθυμούν όσοι προσδοκούν να βγάλουν τα λεφτά τους έξω για λίγες μέρες και να επιστρέψουν για να αγοράσουν κοψοχρονιά υποδομές, γη, εργασία."

    Ποιος τα λέει; Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην Αυγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Όταν προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης, η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή. Ήταν ευτύχημα ότι χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, και προπάντων σημαντικών ευρωπαϊκών παραγόντων, οι ισχυρές αντιρρήσεις στη σύστασή του κάμφθηκαν, έστω και στις 12 παρά 5. Διότι η χώρα οδηγούνταν στη χρεοκοπία, εφόσον στις αγορές δανειστές πλέον δεν βρίσκονταν: Αδυνατώντας το ελληνικό κράτος να αποπληρώσει το ομόλογο των 9 δις ευρώ που λήγει μεθαύριο, θα κήρυττε αυτομάτως στάση πληρωμών. Επειδή τα έσοδά του (φόροι) είναι λιγότερα από τις δαπάνες του, ακόμα και αν παγώσει τους τόκους και τις λήξεις που χρωστάει, δεν θα μπορούσε να πληρώνει μισθούς, συντάξεις, φάρμακα κ.λπ. Ταυτόχρονα θα πλήττονταν οι τράπεζες, καθώς πολλοί θα έτρεχαν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους παραλύοντας όλη την οικονομία, ενώ σοβαρό κλονισμό θα δεχόταν και η Ευρωζώνη. Η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας είναι μηδαμινή, για να υποθέσει κανείς ότι μόνη της θα ερχόταν σε πιο ευνοϊκή συμφωνία με τους πιστωτές της από τους κοινωνικά επώδυνους όρους που συνοδεύουν το μηχανισμό στήριξης. Κάθε εναλλακτική ήταν σενάριο τρόμου.

    Μπορούσαμε, βέβαια, να μην είχαμε φτάσει ως εδώ αν αλλάζαμε πολιτικές αρκετά νωρίτερα, όχι μόνο το τελευταίο εξάμηνο. Μπορούσε επίσης η Ευρώπη να είχε παρέμβει ενωτικά πιο έγκαιρα, αποκρούοντας τη λαίλαπα που απειλεί όλη τη Νομισματική Ένωση. Αυτά όμως ιστορικά δεν συνέβησαν. Το στοίχημα για εμάς είναι με αναγκαστική λιτότητα να κερδίσουμε ανάπτυξη και αλληλεγγύη, για την Ευρώπη να σώσει το ευρώ προχωρώντας την πολιτική ενοποίηση."

    Ποιος τα γράφει; Η Ελίζα Παπαδάκη στην Athens Voice που κυκλοφορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Δεν είναι a priori αριστερή κάθε πολιτική που αναφέρεται στη ρύθμιση, την αναδιάρθρωση του χρέους ή ακόμη και στη στάση πληρωμών. Το σωστό ερώτημα τελικά είναι: Υπό ποιες προϋποθέσεις μια ρύθμιση του χρέους μπορεί να αυξήσει τους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση μιας κοινωνικά δίκαιης πολιτικής και να έχει θετικό αποτέλεσμα με όρους δημόσιου συμφέροντος και αναγκών των λαϊκών τάξεων;"

    Ποιος το λέει; Ο Γιάννης Δραγασάκης σήμερα στην Αυγή (από συνέντευξη στο Κόκκινο 105,5)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ψυχραιμία λοιπόν θερμόαιμοι ανώνυμοι...
    Όσο για σένα φίλε ΔΥ, εξίσου άσχετοι είμαστε όλοι.
    Γι αυτό συζητάμε και δεν καταπίνουμε αμάσητα όσα πετάει ο ένας και ο άλλος "επαναστάτης".
    Κι εγώ περιμένω απαντήσεις στα ερωτήματά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυ,
    Κατ'αρχάς όποια λύση και αν είχε επιλεγεί εκτός αυτής που επιλέχτηκε θα ήταν εξ ίσου ετεροβαρής για τους εργαζόμενους με δεδομένους τους σημερινούς συσχετισμούς. Πράγμα που επιμελώς αποκρύπτεται όχι απο τους οικονομολόγους αλλά από τους απανταχού αριστερολογούντες.
    Στο περιβάλλον που βρισκόμαστε σήμερα αυτό που φαντάζει εφικτό είναι το 3 ερώτημα που θέτεις δηλαδή η συλλογική διαπραγμάτευση του χρέους ως ένα πρόβλημα όχι μόνο της χώρας αλλά συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας. Και σε αυτό είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης που δεν το έθεσε εξ αρχής σε αυτή την βάση. Πλέον έχουμε μπει στην διαδικασία της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που οι όποιες πολιτικές δεν θα είναι προϊόν εθνικών πολιτικών αφού η εθνική κυριαρχία έχει εκχορηθεί σε υπερεθνικούς οργανισμούς.
    Αυτή θα πρέπει να είναι και η απάντηση των απανταχού εργαζομένων με συντονισμό τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πχ, το πιο απλό η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να περάσει στον έλεγχο της πολιτικής και όχι να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Τώρα για τις συνέπειες της χρεοκοπίας και την επιστροφή στην δραχμή να είσαι σίγουρος πως κεφάλαια που έχουν φύγει στο εξωτερικό το έχουν κάνει για αυτό το σενάριο ώστε να επιστρέψουν και να αγοράσουν τα πάντα κοψοχρονιάς. Το θέμα λοιπόν δεν είναι πια λύση είναι η καλύτερη σε τεχνοκρατικό μόνο επίπεδο αλλά και πώς αυτή διαμορφώνει τις κοινωνικές ανισότητες.
    Τέλος φυσικά και είναι σωστές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά του ΔΝΤ και του μηχανισμού στήριξης γιατί πρόκειται για πληρωμή του λογαριασμού μονομερώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή αρχή λοιπόν. Πάντως παρατηρώ Γιώργο ότι επικαλείσαι άρθρα της Αυγής, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι αξίζει σαν εφημερίδα. Επίσης απόψεις του Δραγασάκη, που σαν οικονομολόγος δεν είναι και κακός. Επίσης ο ανωτέρω νομίζω ότι είναι και συζητήσιμος και ανοιχτόμυλος και δεν διστάζει να πεί το δεν ξέρω , δεν έχω κατασταλλαγμένη άποψη. Τον είχα ακούσει πρίν δύο -τρείς μήνες στην Κυψέλη, έμαθα πέντε πράγματα και μου έκανε εντύπωση ότι συζητάει, ακούει, διαλέγεται. Το τι κάνει στα εσωκομματικά παιχνίδια δεν ξέρω.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως τα λες είναι ΔΥ.Ο ΓΔ είναι περισσότερο νηφάλιος από κάποιους που έχουν ξεφύγει τελείως και παρά κάποιες γενικότητες που καταφεύγει συχνά, έχει μια στοιχειώδη υπευθυνότητα όταν μιλά για πράγματα που μπορεί να έχουν φοβερές συνέπειες στην ζωή μας. Αυτό τον ξεχωρίζει από τους άλλους.
    Όσο για την Αυγή, τα μισά κείμενα που διαχρονικά έχω δημοσιεύσει από κει προέρχονται... έχει τα πάντα, όλες τις απόψεις χάρη στις προσπάθειες της διεύθυνσής της και έχει αντισταθεί με επιτυχία σε απόπειρες μονολιθικότητας. Τώρα αν προβάλλει υποχρεωτικά περισσότερο την κεντρική γραμμή, αυτό είναι λογικό. Και οι διαφωνούντες το κατανοούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ radical ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Μια διευκρίνηση μόνο: ρώτησα όχι αν είναι καλές οι κινητοποιήσεις αλλά αν, αν λέγω, λογική συνέπεια , λογικό επακόλουθο της σκέψης του κ. Ανδρέου η και της κας. Παπαδάκη είναι ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία οι κινητοποιήσεις δεν ωφελούν , βλάπτουν τη χώρα.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτή η ερώτηση θα μπορούσε μα εκληφθεί και ως προκλητική ΔΥ.
    Κανείς δεν είπε να πάψουμε να διεκδικούμε - τι σε πιάνει ώρες ώρες δεν καταλαβαίνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιώργο αν θεωρήσουμε την προσφυγή στον μηχανισμό μονόδρομο, αν πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία την πτώχευση, την στάση πληρωμών, αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό η πιθανόν, αν μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη , η έξοδος από την ύφεση, είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις βλάπτουν. Αν λέγω. Δεν προβοκάρω, καλόπιστα ρωτάω, μερικές φορές περνάει και μένα από το μυαλό μου αυτή η σκέψη σαν αστραπή. Ειλικρινά. Τέτοιου είδους κρίση δεν έχουμε ξαναπεράσει, θα ματώσουμε . Πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει προς κάθε κατεύθυνση. Προσπαθώ να καλύψω κάθε πιθανή απάντηση, κάθε πιθανή εναλλακτική λύση. Αλλωστε με την ίδια λογική κάτι τέτοιο είπε και ο Καψής στα Mega Channel την 20-5-2010 τη μέρα της Πανελλαδικής απεργίας.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ας σοβαρευτούμε λιγάκι...

    Αν βρείς έστω και ΕΝΑΝ σοβαρό οικονομολόγο στον κόσμο (πλην... υπαλλήλων της Goldman Sachs) που να έχει ΣΟΒΑΡΗ ελπίδα να τη βγάλουμε καθαρή ως χώρα με τα μέτρα λιτότητας ΔΝΤ/ΕΕ και νάμαστε καλύτερα έστω και λιγάκι σε ελάχιστα χρόνια, θα εκπλαγώ πολύ.
    ΔΕΝ μιλάμε για επαναστάτες (μόνο) αλλά για ανθρώπους του ίδιου του συστήματος, που θεωρούν ΦΙΑΣΚΟ αυτή την πολιτική.

    Είναι επίσης ΨΕΜΑ η ιδέα ότι δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν μισθοί κλπ. αν δεν ερχόταν το πακέτο στήριξης. Ισα-ίσα υπολογισμοί έγκυροι (π.χ. του οικονομικού μπλόγκερ Επικουρου) ότι θα περίσσευε κιόλας, κάτι σαν 1 δις.

    ΟΛΑ τα δανεικά θα πάνε σε τόκους, θα εξυπηρετήσουν τις διεθνείς τράπεζες που δανείζουν τη χώρα. Δηλαδή αυτές που υπηρετεί και η κυβέρνηση.
    (Γιωργάκη προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα - των τραπεζών).

    Παύση πληρωμών και αναδιαπραγμάτευση κλπ. θα μπορούσε να συμβεί (1) αν η κυβέρνηση δεν ήταν ΗΔΗ όμηρος και όργανο τραπεζών και (2) αν συνοδευόταν και με άλλα μέτρα, π.χ. άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών, περιορισμός κίνησης κεφαλαίων (ΝΥΧΤΑ αν είναι δυνατόν), κ.ο.κ.

    Η λύση που επιλέχτηκε, απλούστατα δίνει μόνο ΧΡΟΝΟ, μέσα στον οποίο να προλάβουν οι τράπεζες να... ξεφορτωθούν τα δικά τους βάρη σε ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ μας, να υλοποιηθούν νεο-φιλελεύθερα μέτρα σε βάρος μας, και -τέλος- να ΦΑΝΕ κι άλλους (ή ΟΛΟΥΣ) τους Ελληνικούς πλουτο-παραγωγικούς πόρους. Κι όταν μας ΓΔΥΣΟΥΝ ΠΙΟ ΚΑΛΑ, θα προβούν στον ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ ΒΙΑΣΜΟ.

    Τώρα, ΤΙ σε έπιασε και τάβαλες με την αριστερά, ΕΣΥ ξέρεις....

    Καληνιιύχτα σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν ξέρω ΔΥ ειλικρινά. Αν θέλεις να κερδίσεις χρόνο το καταλαβαίνω να δανειστείς όπου μπορείς. Το θέμα είναι τι τον κάνεις αυτόν τον χρόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υ.Γ. Σόρυ, 2 διορθώσεις για μερικά που είπα...
    1) Δεν είναι μόνο τόκοι αλλά και "αναχρηματοδότηση χρέους" καθώς και ενίσχυση τραπεζών, που θα τροφοδοτηθεί από το πρόγραμμα στήριξης.
    2) Δεν το είπε ο Επίκουρος αλλά το είπαν άλλοι με ΒΑΣΗ τα στοιχεία και τις παραπομπές και τους υπολογισμούς του.

    Και πάλι η ουσία είναι ίδια (απλώς θέλω να είμαι ακριβώς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δυστυχώς η κοινοβουλευτική Αριστερά μόνο Αριστερά δεν είναι. Σαν να έχουν ένα κουπί και να έχουν ξανοιχτεί στο πέλαγος χωρίς να τους νοιάζει το οτιδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ = ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΗΣΤΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
    λέει ο πρώτος ανώνυμος.
    Τι λέει ρε παληκάρι;
    Ληστρικό χρέος;
    Γιατί;
    Οταν τα ζητάγαμε και τα παίρναμε, μας τα χρωστάγανε;

    Το χάλι της αριστεράς μεγαλώνει.
    Δεν φτάνει η ανεπάρκειά της να ψελλίσει οποιαδήποτε λύση, σιγοντάρει και ανήθικες απόψεις.
    Οχι ρε φίλε, η χώρα δεν θα κατρακυλήσει στο χάλι σου.

    Οτι χρωστάει θα το δόσει πίσω.
    Τα περισσότερα τα χρωστάει σε Ασφαλιστικά Ταμεία, που αποτελούν και τον βασικό αιμοδότη των κρατικών ομολόγων.
    Διάβαζα, ότι στην αγορά ομολόγων υπάρχουν τα χρήματα των ταμείων, περίπου 20 τρίς και τα λεφτά των κερδοσκόπων που είναι γύρω στο 1.5 τρίς.

    Αν η αριστερά έχασε την διεθνιστική ματιά της και υποτίθεται ότι θα αγωνιστεί για να μη πληρώσουν οι εργάτες το χρέος, να την πληροφορήσω, ότι δεν έχει εναλλακτική.
    Εργάτες θα πληρώσουν και σ'αυτή την περίπτωση, μόνο που δεν θα είναι Ελληνες αλλά Κουτόφραγκοι.
    Εργάτες της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας κλπ.
    Και θα πληρώσουν στην συνέχεια και οι Ελληνες εργαζόμενοι επειδή δεν θα τους δανείζουν πλέον οι εργάτες, αλλά οι κερδοσκόποι, με τα επιτόκια που ξέρουν αυτοί και με τους όρους που γνωρίζουν καλά.

    Χυδαίος είναι όποιος είναι ΧΥΔΑΙΟΣ φίλε.
    Ψάξε αλλού να τον βρείς. Στις παρέες σας. Εκεί έχει κομπογιαννίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. elf at bay, μάλλον τρικυμία σε μπρίκι του καφέ έχουν - ποιο πέλαγο; Θέλει κότσια να ξανοιχτείς στο πέλαγος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλοι
    Η συζήτηση στα διλλήματα
    Χρεοκοπία ή όχι
    Μεσα ή εξω από ευρώ
    είναι τελείως άστοχη.
    Γιατί σε όλα τα σενάρια υπάρχουν "αριστερές" και "δεξιές" εκδοχές.
    Κανένα από όλα τα σενάρια είναι από μόνο του θετικό.
    Ευτυχώς αυτό εστω και αργά γίνεται φανερό.
    Σημαντική η σημερινή παρέμβαση Δραγασάκη.Παραθέτω απόσπασμα

    """
    Διπλή Σεισάχθεια

    * Υπάρχει κίνδυνος να γίνει μερική παραγραφή του χρέους κι αυτό να το καρπωθεί μόνο ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας;

    Ακριβώς. Ενώ το υπόλοιπο θα συνεχίσει να πληρώνει τα βάρη. Επομένως σχηματικά θα έλεγα ότι πρέπει να σκεφτούμε με όρους διπλής σεισάχθειας, όπως ήδη είπαμε. Δηλαδή μια μείωση βαρών και σε ό,τι αφορά στις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με μια ελάφρυνση για τα οικονομικά αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, με αναδιανομή από τους έχοντες και κατέχοντες. Πρέπει να απελευθερώσουμε κοινωνικές δυνάμεις, πρέπει ο άνεργος να βρει δουλειά και ο φτωχός να μπορεί να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες του.



    * Άρα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα γενικότερο συμπέρασμα ότι το θέμα τελικά είναι πολιτικό. Δεν είναι τόσο η μορφή ή η διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα;

    Με αυτή την έννοια ναι. θα πρόσθετα και κάτι άλλο. Δεν είναι a priori αριστερή κάθε πολιτική που αναφέρεται στη ρύθμιση, την αναδιάρθρωση του χρέους ή ακόμη και στη στάση πληρωμών. Το σωστό ερώτημα τελικά είναι: Υπό ποιες προϋποθέσεις μια ρύθμιση του χρέους μπορεί να αυξήσει τους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση μιας κοινωνικά δίκαιης πολιτικής και να έχει θετικό αποτέλεσμα με όρους δημόσιου συμφέροντος και αναγκών των λαϊκών τάξεων;

    """""
    Συμπέρασμα
    Υπάρχει Δεξια και Αριστερή Χρεοκοπία
    Δεξιά και Αριστερή συνέχιση πληρωμών.
    Προσωπικά είμαι υπέρ της "αριστερής" παραμονης στο Ευρώ,της συνέχισης πληρωμών με ανακατανομή κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έτσι!
    Συμφωνώ lls.
    Χρειάζεται πολύ προσοχή όταν μετράμε τις συνέπειες κάθε πρότασης.
    Η υπευθυνότητα λείπει από πολλούς υπογράφοντες την μια ή την άλλη εκδοχή - και το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να το αφήσουμε σε εγωπαθείς επιβεβαιώσεις αριστεροσύνης ή μη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. LLS, ο Δραγασάκης, αποσιωπά τον μοναδικό μηχανισμό αριστερής Σεισάχθειας, που στο παρελθόν έχει υποστηρίξει και ο ίδιος.
    Δεν είναι άλλος από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Αξιοπρεπούς Διαβίωσης, με ταυτόχρονη άρση , ως αχρείαστη και περιττή, της μονιμότητας των ΔΥ.
    Ολοι οι εργαζόμενοι γίνονται μόνιμοι σε κοινωνικό επίπεδο. Εξασφαλίζουν το ΕΕΕ κατ'αρχήν και στην συνέχεια με την δουλειά τους χτίζουν επωφελέστερα αποτελέσματα.
    Ομως και ο Δραγασάκης, μένει προσκολλημένος στις απαιτήσεις και τις επιλογές της κρατικοδίαιτης μεσαίας τάξης, τάχα μου υποστηρίζοντας το εργατικό κίνημα διεκδίκησης ενός καλύτερου εργατικού μισθού.
    Η μάχη μισθού-ΕΕΕ είναι παμπάλαιη. Χρονολογείται από την εποχή του Μάρξ, όπου στην Κριτική του προγράμματος της ΓΚΟΤΑ, απορρίπτει την διεκδίκηση από το κίνημα του κοινωνικού μισθού, υπέρ του εργατικού μισθού. Ετσι το DNA της αριστεράς και των συνδικάτων δεν μπορούν να αποδεχθούν μορφές κοινωνικού μισθού όπως η Σεισάχθεια. Δεν θα γίνουν οι επαναστάτες ξαφνικά Λασαλικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. "Και φτάνουμε στο πιο «αντικαπιταλιστικό» κομμάτι της Αριστεράς. Εδώ τα χάνει κανείς. Δογματισμός, βερμπαλισμός και ανοησία στο όνομα του ριζοσπαστισμού .Στάση πληρωμών, για να χάσουν τα λεφτά τους οι δανειστές μας( χαιρέκακο γελάκι εδώ μόλις υποκρύπτεται). Το ότι κάποιοι θα κερδίσουν από το ποντάρισμα στην πιθανότητα πτώχευσης (μέχρι 1 προς 120 φτάνει το κέρδος) μάλλον διέφυγε. Το ότι θα πτωχεύσουν και οι εγχώριες τράπεζες δεν απασχολεί διότι θα τις δημεύσουμε. Τώρα από που θα δανείζονται οι τράπεζες αυτές για να γίνουν «μοχλός ανάπτυξης», ένας Αλαβάνος ξέρει. Το ότι θα πέσει όχι φτώχεια αλλά εξαθλίωση στον πολύ κόσμο, εεε... τι να κάνουμε , θέλει και θυσίες ο σοσιαλισμός. Το ότι η θα εξελιχθούμε υποχρεωτικά σε μια περίκλειστη αυτοσυντηρούμενη οικονομία , κάτι σαν Αλβανία επί Χότζα, παράπλευρη απώλεια. Μάλιστα. Σταματάω εδώ."

    Ποιος το λέει; ο φίλος Ανέστιος στην ωραία ανάρτηση "Όλοι εναντίον όλων(3)" http://anestiosgr.blogspot.com/2010/05/3.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εχω καιρό να γράψω σχόλιο. Διαφαίνεται ότι η υποταγή σας στο σύστημα είναι πλέον δεδομένη. Δεν θέλετε να πιστέψετε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεπουλά - στην κυριολεξία - τη χώρα. Θα το δείτε τον Οκτώβρη, αφού πρωτα προχωρήσει σε επίσημη πτώχευση υπο τις ευλογίες των αφεντικών της (Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΕΚΤ), αλλά θα είναι αργά. Ασε που μπορεί να παίζετε τους κουκουλοφόρους της κατοχής, όπως το κάνετε, ως παπαγαλάκια της κυβέρνησης των δωσίλογων, μέχρι τώρα.
    Κύριοι, καλή σας νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Βρε καλώς τον ρενττιμ.
    Τι πρεμούρα έχεις ρε Ρεντιτίμ, τι αγωνία είναι αυτή με την χρεοκοπία;
    Γιατί σε προβληματίζει και μάλιστα σε βαθμό να θεωρείς έγκλημα το ότι δεν χρεοκοπήσαμε ήδη;
    Τόσο βιάζεσαι;
    Εντάξει ας χρεοκοπήσουμε τον Οκτώβριο, όπως επιστημονικά προβλέπεις.
    Τι σημασία έχει;
    Βιάζεσαι να σταματήσεις να πληρώνονται οι ΔΥ και οι συνταξιούχοι;
    Τι ηλίθιος είσαι τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Με τη δικιά σου λογική θα γίνει στάση πληρωμών στις συντάξεις. Ηδη η μείωση που είπε για το έλλειμα ο Παπακωνσταντίνου βασίσζετα:
    1)Στη στάση πληρωμής του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων
    2)Στη στάση πληρωμών στους προμηθευτές των δημοσίων νοσοκομείων
    3)Στη στάση πληρωμών δεδουλευμένων σε γιατρούς και καθηγητές
    Και έρχονται:
    Τον Ιούλιο 1) Στάση πληρωμ΄νω των συντάξεων του ΟΑΕΕ
    2) Στάση πληρωμών τον Σεπτέμβριο των συντάξεων του ΙΚΑ
    3)Στάση πληρωμών των επιδομάτων ανεργίας
    Μήπως θέλεις κι άλλα νας σου πω για την καταστροφή που φέρνει σύμφωνα με όλους τους οικονομολόγους η πολιτική της κυβέρνησης των δωσίλογων Παπανδρού και Σια. Κια μετά απομένει η επίσημη πρώχευση του Φθινοπώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αθλιο το πληκτρολόγιο πλέον και δεν θα εχουμε και λεφτά να πάρουμε κι αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Το έχουμε ξαναπεί. Είναι ανίκητη η ρημάδα και άπειρη.
    Τώρα αυτά τα επιχειρήματα νομίζεις ότι συνηγορούν ότι κακώς δεν γενικεύτηκε η στάση πληρωμών;
    Δηλαδή το πρόβλημά σου είναι η παράταση μέχρι τον Οκτώβριο;
    Γιατί;
    Θα μας βρούν τα πρωτοβρόχια και δεν θα έχουμε προλάβει να ολοκληρώσουμε την επανάσταση, που θα μοίραζε ομπρέλες;
    Τι στο διάολο έχει το μυαλό σας. Τι πίνετε και δεν μας το λέτε και μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ο Παπανδρέου πάει για προμελετημένη πτώχευση και εσύ θες να τον στηρίζουμε. Ε, δεν θα είσαι στα καλά σου.
    Κι όταν λέω εγώ στάση πληρωμών, εννοώ στους δανειστές και όχι στους συνταξιούχους και στους άνεργους, που θα κάνει η κυβέρνηση του Γιωργάκη. Αυτή είναι η δική σου θέση. Θες χρεοκοπία υπό τον παπανδρέου. θα την έχεις λοιπόν και μετά θα μυξοκλαις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς;
    Εννοείς ότι υπάρχουν δύο στάσεις πληρωμών;
    Μία για τους εργαζόμενους και μία για τους δανειστές;
    Εννοείς ότι αν γίνει στάση πληρωμών για τους δανειστές, οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται;
    Με ποιόν τρόπο;
    Που θα τα βρούμε τα λεφτά να τους πληρώσουμε;
    Θα κόψουμε δραχμές;
    Καλά πόσο χαλασμένο είναι το μυαλό σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το τραγικό με σας είναι, ότι για άλλη μια φορά δεν έχετε το θάρρος να σέβεστε τους άλλους.
    Ετσι ο Παπανδρέου που είχε τα κότσια να αναλάβει την ευθύνη να ψηφίσει την υπαγωγή στο ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, αποκαλείται από σας δοσίλογος.
    Φτού σας ρε αλήτες.
    Εντα΄ξει μπορεί να διαφωνεί κανείς. Ισως να μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί, αλλά όχι και δοσίλογος για να δικαιολογήσεται το έγκλημά σας να αναλάβετε άλλη μια φορά τις ευθύνες σας.
    Αυτό δικαιολογεί και την πρεμούρα σας να αποτύχει η πποσπάθεια, που χρειάζεται.
    Αυτό δικαιολογεί και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που πετάτε σε όποιον δεν σκύβει το κεγάλι στις διαταγές σας.
    Αντε και γ.... σαχλαμάρες.
    Δεν έχω ανάγκη τα πιστοποιητικά σας για να σκέφτομαι και να μιλάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χρεοκοπία ηθελημένη ή αθέλητη σημαίνει μόνο να μην πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις; Μήπως σημαίνει και μαύρη αγορά στα φάρμακα, στο πετρέλαιο, στα ανταλλακτικά παντός είδους και γενικώς σε ό,τι εισάγεται; Μήπως σημαίνει και 3 ώρες μόνο την ημέρα ηλεκτρικό; Μήπως σημαίνει και άνθρωποι που πεινούν, κρυώνουν και υποφέρουν; Μήπως σημαίνει και γέροντες, άρρωστοι και παιδιά που πεθαίνουν αβοήθητοι; Μήπως σημαίνει όπου φύγει φύγει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ο αριστερίστικος ανταγωνισμός για το ποιος θα προβάλλει μεγαλύτερη "παύση πληρωμών" ίσως καινα μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα στο να γίνει κάποιος "γεωργακικότερος" του Γιωργάκη. Αλλά το να θεωρείται"βλακεία" η άρνηση και η αντίσταση στη πολιτική ΚΥΒ - ΕΕ ΔΝΤ -ΕΤ απαιτεί κάτι περισσότερο από πασοκικό θράσος γιαυτό και δεν το λένε ούτε οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Η άποψη που υμνεί τους ανωτέρω γιατί τόλμησαν και "έσωσαν" τη χώρα έστω προσορινά, θα μπορούσε να θεωρηθεί απλώς αφελής αν δεν υπήρχαν οι επίσημες προβλέψεις της τρόικας που εκτός των άλλων θεωρούν ότι σε τρία χρόνια η σχέση ΑΕΠ/χρεος θα χειροτερέψει. Αν λοιπόν σήμερα κινδυνεύουμε με πτώχευση επειδή το χρέος είναι 125% του ΑΕΠ, είναι εύλογο να περιμένει κάποιος μεγαλύτερο κίνδυνο πτώχευσης όταν το χρέος θα είναι τουλάχιστον 140% του ΑΕΠ (στοιχεία τρόικας).

    Τελικά μήπως ο Γιωργάκης δεν μας σώζει; Μήπως δεν είναι βλακεία να αντιστεκόμαστε; Μήπως αντι να υμνολογούμε σαν πράσινα παπαγαλάκια τη¨"σωτηρία" του γιωργάκη σαν άλλο ΛΑΟΣ, θα ήταν καλύτερο να σκεφτόμαστε τι μας λένε τι μας είπαν και τιο κάνουν; Τέλος μήπως ο οικοδεσπότης μιας από τις αγαπημένες μου πηγές προβληματισμού (που με το χιούμορ του δείχνει να είναι και ανοιχτόκαρδος) θα μπορούσε να είναι πιο κριτικός σε προφανώς γελοίες παπαγαλίστικες βεβαιότητες; Γιατί εκτός των άλλων, ο συντάκτης του άρθρου, εκτός από παπαγαλάκι, με την αλαζωνική βεβαιότητα του σε πτάγματα που δεν ξέρει δείχνει ότι καταγγέλοντας τη βλακεία των άλλων, μάλλον δείχνει τη δική του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Απόψεις Σταύρο, απόψεις. Δεν γίνεσαι έτσι απλά παπαγαλάκι...
    Μπορεί να είσαι εκνευρισμένος - όπως όλοι μας - με την ανικανότητα διαχείρισης της εκλεγμένης μας κυβέρνησης, αλλά τα πράγματα είναι πιο σύνθετα από ένα ναι και ένα όχι.
    Συζητάμε δεν κρίνουμε "που οδηγεί αντικειμενικά" η άποψη του καθενός μας - μακριά από μας αυτή η αντίληψη...

    Θα σου πω ευθέως ότι μπορώ να ξεχωρίσω από το κείμενο του Κωστή, την αληθινή του αγωνία για το αδιέξοδο και καταθλιπτικό κλίμα καθημερινής προαναγγελίας της πτώχευσης από μερίδα της αριστεράς, σχεδόν λες και το εύχονται...
    Της ίδιας αριστεράς που επαγγέλλεται με βεβαιότητα ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα εάν μάλιστα την προκαλέσουμε εμείς, με στάση πληρωμών!

    Όποιος είναι εργαζόμενος καταλαβαίνει ότι δεν θα αντέξει μέρα σε τέτοιες συνθήκες. Γιατί λοιπόν εκείνοι επιμένουν και μάλιστα υπογράφουν και μανιφέστα ...επίσπευσης; Κατά την γνώμη μου γιατί μιλάνε χωρίς να ξέρουν. Και μιλάνε, γιατί πιστεύουν ότι γνωρίζουν επειδή επιφυλάσσουν στον εαυτό τους το ρόλο της πρωτοπορίας (παλιά ασθένεια της αριστεράς).
    Όμως πραγματικά λένε βλακείες.

    Όσον αφορά τώρα πως τοποθετείται κανείς απέναντι στο δάνειο και τους όρους του.
    Ξερουμε από την καθημερινή μας ζωή ότι εάν βρεθούμε σε παρόμοια θέση, είναι πιθανό να υποκύψουμε προσωρινά στον εκβιασμό του δανειστή για να κερδίσουμε χρόνο να δούμε τι θα κάνουμε. Αυτό έκανε ο Παπανδρέου και τόκανε και λάθος, με καθυστερήσεις, όχι σωστή διαπραγμάτευση, καμιά κόκκινη γραμμή κλπ. Αλλά τόκανε...
    Η ανάμιξη του ΔΝΤ δεν είναι αποδεκτή - ακόμα όμως πιο αποδεκτά δεν είναι τα τοκογλυφικά επιτόκια της ΕΕ.
    Τι κάνουμε;
    1. Η μαζική και ειρηνική αντίσταση στα μέτρα (ακόμα και του διασπαστικού ΠΑΜΕ όταν δεν διώχνει τον τουρισμό) είναι χρήσιμη γιατί δημιουργεί αίτημα και κλίμα αναδιαπραγμάτευσης των μέτρων και επιρρεάζει προωθητικά παρόμοιες διεργασίες σε όλην την Ευρώπη.
    2. Η διατύπωση εναλλακτικής πορείας ανάπτυξης που να μας βγάλει το νωρίτερο από την ανάγκη μέτρων και δανεισμού είναι επίσης καθοριστική. Γιατί αν κάτι εγγυάται την χρεωκοπία είναι ο στρεβλός μηχανισμός του δημόσιου τομέα που υπονομεύει και κάθε προσπάθεια που γίνεται στην σωστή κατεύθυνση.
    Τέλος ο Κωστής έχει πει ξανά ότι η αριστερά έπρεπε να έχει την γενναιότητα να ψηφίσει την στήριξη. Διαφωνώ αλλά όχι γιατί γινόταν αλλιώς - αλλά γιατί αφήνει ανοιχτή την υπόσχεση ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ελπίδα - κάτι που ακόμα δεν μας έχει δείξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γιατί όπως λέει κι ο lls:

    "Υπάρχει Δεξια και Αριστερή Χρεοκοπία
    Δεξιά και Αριστερή συνέχιση πληρωμών.
    Προσωπικά είμαι υπέρ της "αριστερής" παραμονης στο Ευρώ,της συνέχισης πληρωμών με ανακατανομή κλπ"

    Οι προτάσεις του Κωστή για ΕΕΕ σου φαίνονται ...δεξιές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Όσο για σένα Γιώργο Ματθαίο - redteam, αρκετά!

    Είδαμε στα σπάργανα την κοινωνία που επαγγέλλεσαι με την συμπεριφορά σας απέναντι στον Φώτη Κουβέλη στην Καλλιθέα. Φαντάσου να είχατε και δύναμη τι θα κάνατε...
    Και μετά αυτήν την αλητεία τολμάς να εμφανίζεσαι ξανά ανάμεσα σε δημοκρατικούς ανθρώπους και να τους υποδεικνύεις πως να σκεφτούν;
    Έ άει χάσουουου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα σας. Γιώργο μου τα έχεις χάσει τελείως. Ο Φώτης Κουβέλης θα μπορούσε τα προηγούμενα δύο χρόνια να ήταν παρών στις συνεδριάσεις της Π.Κ. Ο Φώτης Κουβέλης θα μπορούσε να είχε πάρει τη γνώμη της ΠΚ, του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιθέας, της Δημοτικής Παραάταξης και του Κινήματος Πολιτών υπερ του Πάρκου στον Ιππόδρομο πριν ψηφίσει μαζί με τη Δεξιά την ανέγερση του Ιδρύματος Νιάρχου. Τώρα γιατί μουτζοκλαίει; Επειδή έγραψε τους Καλλιθεάτες στα παλαιότερα των υποδημάτων του τόσα χρόνια και διέλυσε ένα κίνημα διεκδίκησης του Ιπποδρόμου με μία ψήφο στη Βουλή και ξεφτέλισε του συντρόφους του στην περιοχή; Εντάξει, μερικά πράγματα έχουν και τα όριά τους! Και στο κάτω κάτω εάν θέλουν μερικοί να διορίζονται σύνεδροι εφ΄όρου ζωής να μας το πουν, για να κάνουμε και το κουμάντο μας. Οτι έχουμε σύνεδρους εξ οφιτσίου και σύνεδρους που εκλέγονται δημοκρατικά. Ολα τα άλλα είναι μπαρούφες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Σταύρο Κατσούρα
    είναι βλακεία η πλειοδοσία που παρατηρείται στην κομμουνιστοαναφορική αριστερά, για το ποιός θα προτείνει την αριστερότερη πτώχευση.
    Είναι σαν στοίχημα αν τα τέτοια μας κόβονται καλύτερα με μπαλτά ή με ξυράφι.
    Οπως έχω ξαναγράψει, η αριστερά οφείλει να έχει μερικές αρχές στην πολιτική της.
    Πρίν την επίτευξη του σοσιαλισμού, βρίσκεται η διάσωση των ανθρώπων από την φτώχεια, την πείνα, την ανέχεια.
    Δεν είναι κάτι που το λέω εγώ, είναι αυτό που τραγουδάει ο ύμνος του ΕΑΜ.
    "Το ΕΑΜ μας έσωσε απ'την πείνα ..." λέει και βέβαια θα φέρει και την λευτεριά και την λαοκρατία.
    Αλλά πρώτο καθήκον ήταν και το πραγματοποίησε να σώσει τον λαό από την πείνα.
    Τι σχέση έχει μ'αυτό το πρόταγμα η στάση της σημερινής αριστεράς;
    Καμία.

    Το πρόβλημα ξεκινάει όμως από την λάθος αρχή.
    Τότε ο Ζαχαριάδης ξεκίνησε την νομιμοποίηση του ΕΑΜ να καθοδηγήσει τον λαό με το γράμμα από την φυλακή που καλούσε όλους τους αριστερούς να μπούνε στις υπηρεσίες του κράτους, να πολεμήσουν τον κατακτητή.
    Σήμερα η Αριστερά, ξεκίνησε ανάποδα.
    Πρώτα είπε να πεινάσει ο λαός, στην συνέχεια κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην πετύχει η διάσωση και τώρα πέρασε στον ρόλο αυτού που θα κάνει ότι είναι δυνατόν να μην πετύχει η διάσωση.
    Ομως ήδη έχασε το πρώτο κρίσιμο στοίχημα, που το κέρδισε ακόμη και το ΛΑΟΣ. Δεν μπορούν να τον αντιπροσωπεύσουν, γι'αυτό και η μοίρα του είναι η μοίρα των γκρουπούσκουλων.

    Η Αριστερά όφειλε να ψηφίσει την υπαγωγή στον μηχανισμό της "τρόικα" και για να είχε από τότε λόγο στους όρους που έπρεπε να τεθούν, ειδικά σε ότι αφορά τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αλλά και για να έχουν άλλο νόημα η τωρινές κινητοποιήσεις του λαού.

    Η Αριστερά αντίθετα σύρθηκε απολύτως στην γραμμή του ΚΚΕ.

    Οπου βρεθεί και όπου σταθεί υπονομεύει την προσπάθεια της κοινωνίας να ανασάνει, να μην αναφέρω παραδείγματα.
    Οπου βρεθεί και όπου σταθεί κατηγορεί την κυβέρνηση ως χούντα και την ίδια στιγμή ούτε ένας αριστερός δεν βρήκε το θάρρος να παραιτηθεί από Καθηγητής Πανεπιστημίου, από Δικαστής , από ΔΥ.
    Ισως είσαι νέος, αλλά μετά την χούντα η μεγαλύτερη κατακραυγή ήταν αυτή.
    Κανείς πανεπιστημιακός δεν παραιτήθηκε, κανείς δικαστικός δεν παραιτήθηκε. Ολοι συνέχισαν να χειροκροτούν τον Παπαδόπουλο.
    Τα ίδια και τώρα;

    Ποιά είναι λοιπόν η βλακεία;
    Η γνώμη μου είναι ότι η χρεοκοπία δεν είναι απόλυτη, αλλά συγκριτική.
    Το πρόβλημα δεν είναι αν έχεις χρέος 150% ή 125%.
    Δεν συγκρίνονται αυτά μεταξύ τους, αλλά με το χρέος άλλων κρατών.
    Αν εσύ έχεις χρέος 125% και οι άλλοι τα μισά τότε εσύ χρεοκοπείς.
    Αν όμως εσύ έχεις 150% και οι άλλοι έχουν περισσότερο από 100% τότε δεν χρεοκοπείς.
    Μ'αυτή την έννοια η στρατηγική του χρόνου του Παπανδρέου είναι σωστή και αυτά που λέει η Αριστερά που "χρεοκοπολογεί" τρίχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @redteam
    άντε χάσου βρε φασίστα που θα μας μιλήσεις εσύ για το τι είναι ευτελισμός. Θα έρθουν οι εκλογές μην ανησυχείς και θα βρεθείτε εκεί που σας αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους σας. Ας πούμε καμμιά ευχή, μπορεί και να πιάσει.
    Νομίζω ότι είναι λάθος να κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση , για οποιοδήποτε θέμα υπό το πρίσμα των εξελίξεων σε ΣΥΝ , ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π. Ξεκινάμε να μιλάμε για την ανάπτυξη και καταλήγουμε να μιλάμε για το τι έγινε στην χ οργάνωση του ΣΥΝ.
    Επί της ουσίας: Μήπως όλες οι διαδηλώσεις, απεργίες , πορείες κ.λ.π. , έστω κι αν είναι 100% ειρηνικές, δεν θίγουν τον τουρισμό;
    Γενικά, όπου μπαίνει το ΔΝΤ, σε οποιαδήποτε χώρα , υπάρχουν αντιδράσεις, τις περισσότερες φορές πολύ βίαιες.
    Θα ήταν καλό να δούμε τι γίνεται σε χώρες της Ε.Ε. , όχι της Ευρωζώνης , που δάνεισε το ΔΝΤ, μαζί με την Ε.Ε., ΔΗΛ. Ουγγαρία, Ρουμανία, Λεττονία. Να δούμε τι συνέπειες είχαν και να προσπαθήσουμε να συντονιστούμε με αυτές τις χώρες και αυτούς τους λαούς. Υπόψη όταν << άρχισαν τα βάσανά τους >> , κανείς από εμάς , επαναστάτης η ρεφορμιστής , δε νοιάστηκε , δεν είπε τίποτα, δεν βοήθησε , συμπεριλαμβανομένων και των οργανώσεων της Αριστεράς.
    Σε αυτές τις χώρες δεν υπήρχε ευρώ, οπότε υποτίμησαν το νόμισμά τους πολύ. Η χώρα μας δεν μπορεί να το κάνει αυτό.
    Τέλος επισημαίνω ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν υπάρχουν ανώδυνες , εύκολες λύσεις. Υπάρχουν κακές και τραγικές. Επίσης δεν υπάρχουν λύσεις πανάκειες, τυφλοσούρτες. Εγώ το μόνο που έχω να προτείνω είναι, πέρα από ους αγώνες κ.λ.π., σε κοινωνικό επίπεδο, να κάνουμε μια γιγαντιαία προσπάθεια δημιουργίας κυττάρων κοινωνικής αλληλεγύης, ξαναδημιουργίας του κοινωνικού ιστού. Οχι μόνο προτάσεις σε πολιτικό επίπεδο αλλα και δράσεις κοινωνικές. Ισως το μεγαλύτερο σύμπτωμα της κρίσης αυτής να είναι ο θρίαμβος του ατομισμού και η καταβαράθρωση κάθε έννοιας συλλογικότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Πάντως να θέσω κι ένα άλλο ερώτημα, έτσι στα ξεκούδουνα: εχουμε καταλήξει ποίος είναι ο << καλός >> και ποιός ο << κακός >> στην Τρόικα; το ΔΝΤ η η Ε.Ε.; λίγο πολύ τα ίδια ζητάνε αλλά μήπως υπάρχουν διαφοροποιήσεις και αν ναι ποιές;
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Οι εξελίξεις δικαίωσαν τους τιποτένιους.
    Το δόγμα δούλεψε να φας και κλέψε νάχεις θα τους δώσει το πλεονέκτημα να είναι οι τελευταίοι που θα τουμπανιαστούν.
    Με την ίδια λογική που δεν μπορεί να πει κανείς μία καμήλα λαίμαργη επειδή όταν βρίσκει τροφή, τρώει τον άμπακο και γεμίζει και τις αποθήκες (καμπούρες) γιά τις άσχημες στιγμές.
    Οι τιποτένιοι λοιπόν με τις εξελίξεις αισθάνονται δικαιωμένοι.
    Τους τιποτένιους στην κατοχή τους τακτοποιούσε η ΟΠΛΑ.
    Τον ρόλο της ΟΠΛΑ αναλαμβάνουν σήμερα άλλοι συγγενικοί μηχανισμοί ΡΑΜΠΟ - ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΙ - ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ και θα τους κόψουν τις καμπούρες.
    Έτσι θα δικαιωθούν και οι μη τιποτένιοι.
    Να βρε χαζούληδες που αγωνιούσατε όλα δουλεύουν ρολόι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Συγγνώμην αλλα με έχει πιάσει πολυλογία σήμερα. Σε άρθρο του Γ. Βούλγαρη , που διάβασα σήμερα στην ananeotiki.gr , o συντάκτης του άρθρου, παρότι γενικά , απότι κατάλαβα, είναι υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών, θέτει το ζήτημα, στο κοντινό μέλλον, επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, κατόπιν διαπραγμάτευσης , πράγμα που είναι ένα είδος αναδιάρθρωσης του χρέους έτσι δεν είναι; και διόρθωσης ωρισμένων πλευρών της συμφωνίας με την τρόικα. Αρα και αυτός δέχεται ότι το χρέος είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο να αποπληρωθεί, τουλάχιστον εμπροθέσμως και ότι ωρισμένες τουλάχιστον διατάξεις της σύμβασης δανεισμού είναι επιεικώς απαράδεκτες. Κατάλαβα λάθος;
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Μα όλοι συμφωνούμε σ' αυτό ΔΥ.
    Γι αυτό έχουμε και αγωνία.

    Ψάχνουμε τι μπορούμε να κάνουμε:
    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προβλήματα άλλων χωρών για να αναδιαπραγματευτούμε κάποια μέτρα με τους δανειστές μας;
    Μπορούμε να σπρώξουμε διαδικασίες περισσότερης Ευρώπης και να μειώσουμε το επιτόκιο, να σπρώξουμε τον χρόνο αποπληρωμής, να αξιοποιήσουμε αναπτυξιακές διαδικασίες και μεταρρυθμίσεις για να μειώσουμε το χρέος ή να απεγκλωβιστούμε μια ώρα αρχύτερα από το ΔΝΤ;
    Τι να κάνουμε για να τρέξει η ανάπτυξη στη χώρα μας; Το εμπόδιο του γραφειοκρατικού δημόσιου τομέα πως αντιμετωπίζεται;
    κλπ, κλπ

    Όλοι οι λογικοί άνθρωποι για τα ίδια θέματα αναρωτιόνται.
    Τώρα τι λένε κάποιοι υστερικοί αντισυστημικοί που είδαν κρίση και μπήκαν λίγο μας κόφτει - έχουμε αληθινά προβλήματα να συζητήσουμε και προτάσεις να κάνουμε για το κοινό καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μην κολλάς στις λέξεις - το περιεχόμενο έχει σημασία. Κι αυτό μπορεί να είναι δεξιό ή αριστερό πίσω από το γαμάτο σύνθημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Σωστά κατάλαβες.
    Εγώ πιστεύω ότι το βλέπει στατικά το ζήτημα.
    Το χρέος μας είναι σε ευρώ και δολλάρια.
    Ποιός προεξοφλεί την μελλοντική αξία τους.
    Μόνο αυτό το δίμηνο η αξία του ευρώ και κατά συνέπεια και του χρέους έπεσε περίπου 16%.
    Αυτό μπορεί να αλλάξει τις επιλογές των πιστωτών. Μπορεί αύριο να μην είναι συμφέρουσα η αγορά ομολόγων επειδή μπορεί να είναι προτιμώτερη η επένδυση σε μετοχές ή σε πρώτες ύλες και οι ίδιοι οι πιστωτές να θέλουν ρευστό άμεσα για να προλάβουν καλύτερες τοποθετήσεις και σ'αυτή την περίπτωση να ζητούν διακανονισμούς με ευνοικούς για μας όρους.
    Μη βιάζεστε.
    Σημασία δεν έχει το 2,3% εκτός και αν ξεφύγει πολύ από τους υπόλοιπους πελάτες.
    Η στρατηγική του κέρδους χρόνου, εχει προφανώς μόνο κέρδη να δόσει.
    Χρεοκοπούμε και χωρίς να το ζητήσουμε και να το επισπεύσουμε. Στόχος δεν είναι να ξοφλήσουμε τα 300 δις, αλλά τα 50 περίπου.
    Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το καταφέρουμε.
    Το ερώτημα αφορά τους αδύναμους και πως θα τους προστατεύσουμε.
    Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό πλέον και αυτό είναι μεγάλο κέρδος.
    Απλά στην ύφεση δεν έχουν από που να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος και προσπαθούν να το βγάλουν από τα κρατικά χρέη.
    Μόλις γυρίσει το ενδιαφέρον στην ανάπτυξη, θα υπάρξουν άλλες απαντήσεις και για το ελληνικό χρέος, όπως ευρωομόλογα, ευρωπαικός προυπολογισμός κλπ. Μη βιαζόμαστε να προβλέπουμε το μέλλον σε βάθος 5 χρόνων. Τίποτε δεν θα είναι όπως σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Οταν σε κυνηγάνε οι ημερομηνίες και παρακαλάς για δανεικά δεν έχεις πολλά περιθώρια για διαπραγμάτευση.
    'Όποιος έχει πάρει δάνεια ξέρει πολλή καλά πως δεν κάθεσε να διαβάσεις τα ψιλά γράμματα που πολλές φορές είναι και τα ουσιαστικότερα.
    Εκ των υστέρων χωρίς τον βραχνά της πίεσης μπορείς να τα δεις και κάτι να κάνεις.
    Από την συζήτηση που γίνετε αυτό διατυπώνουν οι ψύχραιμοι. Οι μη σοβαροί όπως πάντα θα κάνουν σημαία διάφορα για να κολλήσουν στον τοίχο τον μαλάκα που μπαίνει μπροστά.
    Το αγαπημένο μας είναι όλα μαζί Greek salad !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Σε ύψιστο συναγερμό οι αγορές μετά τη διάσωση ισπανικής τράπεζας
    ================
    Φόβοι για 300 δισ ευρώ κακά χρέη λόγω κατάρρευσης αγοράς ακινήτων
    --------------------
    Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε καθεστώς έκτακτου συναγερμού σήμερα μετά την υποχρεωτική κίνηση που έκανε η Ισπανία το σαββατοκύριακο προκειμένου να διασώσει μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές της τράπεζες, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες σχετικά με την εύθραυστη κατάσταση της Ευρωζώνης.

    Το Σάββατο, η ισπανική κεντρική τράπεζα διοχέτευσε 500 εκατομμύρια ευρώ και ανέλαβε τον λειτουργικό έλεγχο της CajaSur, μιας από τις 44 μεγάλες περιφερειακές τράπεζες που συγκεντρώνουν το 50% της ισπανικής τραπεζικής αγοράς.

    Η είδηση ανανέωσε τις ανησυχίες σχετικά με το περιφερειακό τραπεζικό δίκτυο της Ισπανίας, το οποίο εκτιμάται πως έχει πρόβλημα με 300 δις ευρώ κακά χρέη μετά τη κατάρρευση της ισπανικής αγοράς ακινήτων.

    Η ενέργεια της κεντρικής τράπεζας κορύφωσε τις ανησυχίες σχετικά με τις ισπανικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες.

    Προσθέτοντας στις ανησυχίες της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε την Πορτογαλία πως πρέπει να δράσει άμεσα για να περικόψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

    ===========
    Ανοιξε νέο μέτωπο.
    Ολα αλλάζουν, μη βιαζόμαστε.
    Στο τέλος τα ελληνικά ομόλογα θα είναι τεφαρίκι για τους κερδοσκόπους, θα μας παρακαλάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Kostis αυτό διάβασα κι εγώ στο in.gr. Ομως άμα η κρίση είναι πανευρωπαική, τότε μικρό ρόλο έπαιξαν οι δικές μας αλχημείες της στατιστικής υπηρεσίας, της κυβέρνησης δηλαδή μην γελιόμαστε. Κάνω λάθος; Από την άλλη άν πάρει η μπάλλα όλη την Ευρωζώνη, τουλάχιστον το Νότο, αυτό δεν μας συμφέρει. Σε περίοδο κρίσης σε ποιόν να πρωτοδανείσουνε και ποιός;
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Δ.Υ.
    Όπως επιμένω συνέχεια, το πρόβλημα είναι δυναμικό. Μη βιαζόμαστε.
    Χρεοκοπία ύψους 300 δίς, δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ισπανίας, ούτε μόνο της ΕΕ. Είναι παγκόσμιο πρόβλημα.
    Εμείς στέλναμε ψεύτικα στοιχεία, πράγμα που σήμαινε ότι κρύβαμε την αδυναμία αποπληρωμής των χρεών.
    Αυτοί λέγανε ότι το τραπεζικό σύστημά τους δεν είχε κανένα πρόβλημα, οι άλλοι θα λένε κάτι άλλο.
    Στο τέλος δεν θα υπάρχουν προσχήματα για αποδιοπομπαίους τράγους και τότε θα είναι η ώρα των ανοικτών χαρτιών.
    Συνήθως γίνονται συνέδρια και υπογράφονται συνθήκες που διευθετούν τα πράγματα.
    Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά σίγουρα μεγαλώνει η παρέα και κατά συνέπεια έχουμε άλλη διαπραγματευτική δύναμη.
    Η πολιτική αποκτάει δυνατότητες για λύσεις, που στο επίπεδο μιας χώρας μόνης, δεν είναι ικανές να έχουν βιώσιμη εξέλιξη.
    Μην βιαζόμαστε. Όπως έγραφα και παλιώτερα, στο τέλος θα μας ζητάνε συγνώμη. Να δείς που τα δικά μας ψέματα θα είναι πταίσματα μπροστά στα ψέματα των άλλων.
    Σ’αυτή την μάχη μεταξύ χρηματιστικού κεφαλαίου και πολιτικής, για μένα το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Πάντα κέρδιζε η πολιτική, εφόσον βέβαια είχε την απαραίτητη δύναμη πυρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Δ.Υ.
    το πόσο ψέμα υπάρχει, εγώ το μετράω, με το ότι ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ υπολογίζεται γύρω στα 60 τρίς, στις αγορές κυκλοφορούν αξίες 300 τρίς, όπως έχω διαβάσει.
    Για κάθε 1 ευρώ, δηλαδή πραγματικής αξίας, κυκλοφορούν 5 ευρώ δήθεν αξιών.
    Πίσω από αυτό το νούμερο, κρύβονται τα μεγάλα ψέματα, οι μεγάλες απάτες.
    Οι παγκόσμιες ροές αξιών κυκλοφορούν κρυμμένες σε μια τεράστια ροή ψεύτικων αξιών.
    Το ερώτημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει που είναι οι πραγματικές αξίες, έτσι αν πάγωνε αύριο αυτή η κίνηση κανείς δεν ξέρει που θα καθόταν η μπίλια και γι'αυτό κανέναν δεν συμφέρει να καθήσουν και να συζητήσουν τι χρωστάνε και τι δικαιούνται.
    Αν απομονώσεις τον καθένα είναι σίγουρο ότι θα χρωστάει τόσα που δεν θα του φτάνουν τα επόμενα 50 χρόνια να ξεπληρώσει.
    Και την Γερμανία να βάλουν κάτω είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να πάει για στάση πληρωμών.
    Ο καθένας μόνος του κρατάει το 1 ευρώ το πραγματικό ενώ οι άλλοι τα 5 φανταστικά.
    Ετσι νομίζω ότι έχουν τα πράγματα.
    Οι 4 φορές μεγαλύτερη αξία που κυκλοφορεί ίσως αντιπροσωπεύει την αξία της συμμετοχής στο ίδιο το δίκτυο ανταλλαγών.
    Αυτό με κάνει φανατικό του να μη ξεμοναχιάσουμε. Θα μας φάνε οι λύκοι πριν να το καταλάβουμε. Το άγνωστο είναι πολύ πιό επίφοβο απ'όσο το φαντάζονται όσοι με ευκολία προτείνουν λύσεις χρεοκοπίας.
    Το παιχνίδι έχει γίνει μπάσκετ και αυτοί νομίζουν ότι είναι ποδόσφαιρο. Θα μας ξεσκίσουν στα καλάθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Red
    Του Κουβέλη καλά του κάνατε. Σας έκοψε το Πάρκο στον Ιππόδρομο. Τώρα το Πάρκο το φαντάζεσαι ε. Κάτι ξερά δενδράκια, κάτι κούνιες διαλυμένες, τίποτα υπηρεσίες του Δήμου και φυσικά ,καφετερίες στο φουλ και τραπεζοκαθίσματα για να πίνουν φραπεδιές οι Καλλιθεάτες και να κοζάρουν την κίνηση. Και δώστου κουβέντα για ποδόσφαιρο και ιππόδρομο.
    Τώρα με το ίδρυμα του Νιάρχου και τη Λυρική που θα στηθεί εκεί, άντε να φορέσετε κουστούμια και να πάτε στο χορόδραμα. Η κουφάλα η αστική τάξη φταίει και οι προδότες σαν τον ΦΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Φίλοι μου
    ΚΚΕ και Σύριζα έχουν κατασταλάξει ότι, χρεοκωπία σημαίνει επανάσταση, εργατικός Δεκέμβρης, ο ΓΑΠ να φεύγει με ελικόπτερο και να αναλαμβάνει την εξουσία η Παπαρήγα με τον Αλαβάνο. ¨Οσο χειρότερα τόσο καλύτερα. Οι ακόμη και σήμερα υμνητές του σοσιαλφασιμού (σοβιετικού και Κινέζικου) δεν έχουν τον παραμικρό διασταγμό να βοηθήσουν στην κατάρρευση προκειμένου να έχουν οφέλη.
    Χτες στη Ρόδο ετοιμαζόντουσαν να κλείσουν το λιμάνι και τους προλάβανε χιλιάδες Ροδίτες που υποδέχτηκαν το οξυγόνο τους, δηλαδή τους τουρίστες. Και ο λόγος που συναντήθηκε η Παπαρήγα με το Σαμαρά αυτός είναι. Για να δείξει ευαρέσκεια που ο βλάκας ο δεξιός δεν ψήφισε τα μέτρα, και έτσι δεν πέρασε η εθνική ομοψυχία.
    Βέβαι σύμφωνα με τη λογική του το ΚΚΕ είναι συνεπές. Να γίνουν όλα πουτάνα για νάρθει ο σοσιαλισμός. Εμείς που το βλέπουμε αλλιώς, παλεύουμε να μην πεινάσει ο κοσμάκης, να μη ζήσουμε κατάρρευση και έξοδο από το Ευρώ. Δύο κόσμοι διαφορετικοί και διαλέγεις με ποιον θα πας. Για μένα είναι φασίστες τουλάχιστον, και εγώ γι' αυτούς τουλάχιστον μίσθαρνο σκυλί του καπιταλισμού. Δεν είναι καιρός να χωρίσουμε τελείως τα τσανάκια μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Red
    κοίτα εδώ http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=333198&dt=22/05/2010

    τι θα γίνει στον Ιππόδρομο. θάχει και χώρο για φραπεδιές και φρεντοτσίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Στόχος η αύξηση κατά 14%
    Αναθεώρηση του ΑΕΠ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο
    -----------
    Αθήνα


    Τη λύση της αναθεώρησης του ΑΕΠ, ως τρόπου μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, φαίνεται -σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega- να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

    Κατά τις πληροφορίες αυτές, η αναθεώρηση θα γίνει για να συμπεριληφθεί στο ΑΕΠ το «μαύρο» χρήμα, που αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα, με τα κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων που προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 14%, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και ένα 9% ή 10% θα είναι ικανοποιητικό.

    Σε κάθε περίπτωση, εφόσον αποφασιστεί να γίνει η αναθεώρηση του ΑΕΠ, θα προχωρήσει σε συνεργασία με την Eurostat, προκειμένου να αποφευχθούν τα «παρατράγουδα» της προηγούμενης αναθεώρησης επί κυβέρνησης ΝΔ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο τότε πρόεδρος της ΕΣΥΕ Μ.Κοντοπυράκης είχε ζητήσει αναθεώρηση κατά 25% του ΑΕΠ, για την περίοδο 2000-2006, κάτι που η Eurostat απέρριψε, εγκρίνοντας αύξηση κατά 9,6%.

    ----------
    Ετσι το χρέος από 119% θα γίνει 119/1.14=104% του ΑΕΠ ή αν δεχθούμε το 125% ως το ποσοστό χρέους, δεν ξέρω ποιό ισχύει, θα γίνει 109% και το έλλειμα από 13.2% θα γίνει αμέσως 11.6% , οπότε εύκολα θα πάμε στο 9.5%.
    Μη βιάζεστε, για όλα υπάρχουν λύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Κωστή
    Εύγε
    Με γλαφυρό εύγλωτο τρόπο ανέδειξες την τρομερή αντίφαση των οικονομολόγων της αριστεράς.
    Αν η ανάλυση είναι ότι το σύστημα είναι "φουσκωμένο" και "ασταθές" τότε η λύση "ξεφουσκώματος" και "σταθερότητας" είναι εκτός τόπου και κυρίως εκτός Χρόνου.
    Μα η ίδια η υπαρξη του πιστωτικού συστήματος (χωρίς παράγωγα) είναι μια "φούσκα"
    Η κριτική για την χρηματοοικονομική "φουσκα" έχει ακαδημαικό χαρακτήρα γιατί οποιαδήποτε αποσυμπίεση σημαίνει απώλεια εισοδημάτων.
    ΄Το δύσκολο είναι να προστατευτούν τα λαικά εισοδήματα σε μια πορεία παγκόσμιας περιστολής.
    Τα λες θαύμα,σε κάθε περίπτωση ο πολιτικός συσχετισμός είναι το θέμα.
    Ακόμα προσφέρεις ωραίο υλικό με τις παρατηρήσεις για τις νέες εξελίξεις που τελικά ίσως απομειώσουν την σχετική βαρύτητα του Ελληνικού προβλήματος.Οντως το πρόβλημα του χρέους είναι μόνο σχετικό και ποτέ απόλυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Δυστυχώς ένα είναι το συμπέρασμά μου, διαβάζοντας την πλειοψηφία των σχολίων. Δεν θα μπω στον πειρασμό να απαντήσω σε πολλά από αυτά, παρά το γεγονός ότι θα το ήθελε ο αγαπητός μου Θοδωρής Μαργαρίτης (με τον οποίο διαφωνώ κάθετα και οριζόντια, αλλά θα σας πει ότι μόνο φασίστας, σταλινικός κ.λ.π δεν είμαι). Μόνο τούτο θα πω. Στην Κατοχή θα ήσασταν με τους κατακτητές. Είναι βαθιά πεποίθησή μου πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Οσο για τις απαντήσεις κοιτάξτε το κείμενο: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ,ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ,ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ και το κείμενο: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ "ΣΤΗΡΙΞΗΣ" ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
    Αυτά τα δύο δεν συμφωνούν απόλυτα, αλλά μέσα από εκεί θα βρεθεί η λύση. ολα τα άλλα είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε". Με το πρώτο συμφωνούν ακόμη οι : Πολ Γκρούγκμαν. Τζότζεφ Στίγκλιτς Σαμίρ Αμιν, Πέδρο Παέζ (τράπεζα του Νότου) και εκατοντάδες οικονομολόγοι νομπελίστες ή μη σε όλο τον κόσμο. Εάν ο Κώστης επιμένει να στηρίζει την τρόϊκα ΕΕ-ΔΝΤ -Κυβέρνηση τότε άλλος είναι ο δογματικός και φυσικά όχι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Και φυσικά ξέχασα τον Ντέιβιντ Χάρβεϊ, μόλις χθες στο "Εψιλον" της Ελευθεροτυπίας. Τίποτα και αυτή τη φορά οριστικά καλή σας νυχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Καλά ρέντ
    θα τα πούμε τον Οκτώβριο και ελπίζω να θυμάσαι ακόμη τις διακηρύξεις των Οικονομολόγων.
    Αν και αμφιβάλω. Συνήθως η μνήμη είναι κοντή.
    Θα δούμε ποιος έχει δίκιο. Οι οικονομολόγοι ή οι πολιτικοί.
    Αν έχω δίκιο σε παρακαλώ να μεσολαβήσεις στον Στίγκλιτς και τον Κρούγκμαν, για να πάρω το επόμενο Νόμπελ. Εντάξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Αν σε προλαβαίνω, να σου μεταφέρω μια πληροφορία.
    Ο Στίγκλιτς και ο Κρούγκμαν, μετά τον Δεκέμβρη εξαφανίστηκαν από τις πολλές επαφές με τον ΓΑΠ.
    Λέγεται ότι του έπαιξαν άσχημο παιχνίδι. Οτι στην πραγματικότητα ήταν μέρος των κερδοσκοπικών ομίλων που είχαν ποντάρει πολλά στα CDS για την χρεοκοπία της χώρας.
    Τότε μίλαγαν για πράσινη ανάπτυξη αν θυμάσαι, ενώ τώρα συμβουλεύουν πτώχευση.

    Μη βιάζεσαι θα αποκαλυφθούν διάφοροι ρόλοι. Δεν παίρνεις Νόμπελ χωρίς πλάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Redteam
    Οι γενικεύσεις δεν βοηθούν
    Θα έχεις παρατηρησει οτι ακόμη και εντός του συνόλου των αριστερών οικονομολόγων οι διαφορές είναι μεγάλες
    Υπάρχουν επίδικα που είναι ανοικτά
    -Μεσα ή έξω από το Ευρώ;
    -Ευρωπαική Αριστερά για Μαλακό Ευρώ ;
    -Ποτε πως και άν αναδιάρθρωση χρέους;
    -Με ποιες κοινωνικές συμμαχίες;
    -Πως συνεχίζουμε στον παγκόσμιο καταμερισμό και στην παγκοσμια ροή κεφαλαίων;
    -Προταση ΚΚΕ ,εσωτερική αυτάρκεια;

    Ας είμαστε ειλικρινεις ακόμα και οι Αριστεροί οικονομολόγοι προκρίνουν λύσεις που είναι ανεδαφικές χωρίς πολιτική στήριξη.
    Ο Κωστής κινείται σε ένα πραγματιστικό πλαίσιο,που δεν μπορούμε να αγνοήοσυμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Κωστή μου ανάποδα τα ξέρεις. Αυτό δεν το αφήνω να πέσει κάτω. Ο ΓΑΠ τους εγκατέλειψε μετά το ραντεβού στο Πεντελικό με διευθύνοντα σύμβουλο της γκολντμαν Ζακς κ. Κον. Ραντεβού που κανείς δεν διεύψευσε και προσπαθούν να το κρύψουν. Οταν πήρε απόφαση να ξεπουλήσει την πατρίδα, ανεβάζοντας τα σπρεντ και φέρνοντας εδώ το ΔΝΤ. Τα πράγματα είναι απλά κι όταβ η ιστορία θα τα καταγράψει θα δεις τη μεγαλύτερη προδοσία της χώρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Πάντως δεν πιστεύω ότι οι θεωρίες συνομωσίας αρμόζουν στην Αριστερά kostis. Δεν πιστεύω με τίποτα αυτή τη φήμη για τους δύο γνωστούς οικονομολόγους. Αλλο το οτι μπορεί να πρότειναν καμμιά απαράδεκτη λύση , ότι έκαναν λάθος προβλέψεις κι άλλο ότι συνομώτησαν. Και οι δύο έχουν γίνει πολλές φορές στόχος των συντηρητικών ( ρεμπουμπλικάνων ) στις Η.Π.Α.Είναι γνωστή όμως η ρήση του Κέυνς ότι οι οικονομολόγοι στις προβλέψεις τους είναι λιγότερο αξιόπιστοι από τους αστρολόγους.
    Επ ευκαιρία kostis, έχοντας υπόψη τη θέση σου για την υπαγωγή στον μηχανισμό στήριξης, τι πιστεύεις για τις κινητοποιήσεις που γίνονται( που πρέπει να είναι ειρηνικές κ.λ.π. );
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Σε πωλήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων προέβη η Goldman Sachs
    την προηγούμενη εβδομάδα.

    Δηλαδή, μετά το ραντεβού της κυβέρνησης με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Στο ραντεβού ήταν οι: Γιώργος Παπανδρέου, Χάρης Παμπούκης, Λούκα Κατσέλη, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και δύο στελέχη της Goldman Sachs.


    Μαζί τους πουλάνε και οι ελληνικές τράπεζες ομόλογα. Και ας μην το παραδέχονται ανοιχτά... Πουλάνε όμως για να «αδειάσουν» χαρτοφυλάκια και να μειώσουν την χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ, αλλά και για να παρουσιάσουν αυξημένη κεφαλαιακή επάρκεια στο τέλος του χρόνου.

    Και για του λόγου το αληθές Ημερησία 28 Νοεμβρίου 2009:
    "Το θέμα για τον έλεγχο και τον τρόπο διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους χειρίστηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την Goldman Sachs. Το μεγαλύτερο, όμως, μέρος της συζήτησης, ο Γ. Παπανδρέου το αφιέρωσε στην πράσινη ανάπτυξη! Μετά το ραντεβού, έφαγαν στο Πεντελικό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Κατ'αρχήν την πληροφορία την άκουσα από άνθρωπο που του έχω εμπιστοσύνη.
    Μου φαίνεται δύσκολο να ήταν θύμα συνωμοσιολογίας.
    Αλλά εν πάσει περιπτώσει ο Στίγκλιτς έχει χαθεί.
    Ομως αυτό δεν με ενδιαφέρει, το είπα επειδή τον επικαλέστηκε ο ρεντ , ως δείγμα εγκυρότητας.
    Τώρα όσον αφορά την γνώμη μου για τις κινητοποιήσεις, να σου την πώ.
    Δεν μπορούν να κάνουν κινητοποιήσεις όσοι δεν παίρνουν τις ευθύνες τους και δεν αποδέχονται το μερίδιο του βάρους που τους αναλογεί.
    Ετσι μεγαλύτερη επιτυχία θα έχουν οι πρωτοβουλίες του ΣΚΑΙ και του ΒΗΜΑΤΟΣ για την ακρίβεια, παρά οι κινητοποιήσεις που κραυγάζουν να πληρώσουν αυτοί που φταίνε. Δηλαδή όλοι οι άλλοι.
    Εγώ θα κατέβαινα ευχαρίστως σε μια διαδήλωση που θα είχε σαν θέμα το ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΟΥΣ.
    ΚΑΤΩ Η ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ
    Υπογραφή Κίνημα Αλληλεγγύης Κίνημα κατά της φτώχιας και της περιθωριοποίησης, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κλπ.
    ====
    Πιστεύεις ότι θα γίνει τέτοια διαδήλωση;
    Αν ναί θα με βρείς πρώτο στο χώρο συγκέντρωσης.

    Διαφορετικά αυτές οι διαδηλώσεις και οι απεργίες δεν έχουν καμία τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Δεν κατάλαβα γιατί κόπηκε το σχόλιό μου που αναφερόταν στη μεγαλύτερη προδοσία της χώρας από το ΓΑΠ. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Μη με καλύπτετε. Αλλωστε το παραπάνω δημοσίευμα αποδεικνύει ότι συνειδητά ο ΓΑΠ και η παρέα που μας κυβερνά ξεπούλησε τη χώρα στο ΔΝΤ με το ραντεβού με τον Gary Cohn, κεντρικό στέλεχος της Goldman. Επίσης, τον Νοέμβρη είχε γίνει και συνάντηση κρατικών στελεχών με εκπροσώπους του Paulson Hedge Fund, ενός από τα πιο επιθετικά funds ενάντια στα ελληνικά ομόλογα και το ευρώ, που ήρθαν στην Αθήνα συνοδευόμενοι από στελέχη της Goldman Sachs. Γι' αυτό τον εγκατέλειψαν Κρούγκμαν και Στίγλιτς. Γιατί κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Μάλλον τα έχει παίηει το διαδ΄ίκτυο. Τη μία μου λέει, μετά το Φ5, ότι υπάρχουν 63 σχόλια και εξαφανίζονται μερικα, την άλλη 65 και την άλλη 68. Τώρα είναι εντάκξει. Το είδα το σχόλιό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Καλέ μου kostis έχει γίνει ποτέ καμμία τέτοια διαδήλωση στον κόσμο; στην Ευρώπη που ξέρουμε πιο καλά; αν δεν έχει γίνει πουθενά , πώς θα γίνει στην ελλάδα; τόσο στην πρωτοπορεία είμαστε;
    redteam δεν κατάλαβα απόλυτα το τελευταίο σχόλιό σου αλλά η παρατήρηση μου για τις θεωρίες συνομωσίας είναι προς κάθε κατεύθυνση
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Δ.Υ.
    ούτε και εγώ πιστεύω ότι θα γίνει τέτοια διαδήλωση.
    Θα γίνουν διαδηλώσεις που θα χάνεται το δίκιο τους, κάτω από τον συντεχνιακό αέρα που θα τις καλύπτει για άλλη μια φορά.
    Μέχρι να καταλάβουν τα συνδικάτα, ότι η δύναμή τους δεν βρίσκεται στις κινητοποιήσεις που γίνονται για τα κεκτημένα τους, αλλά στην ποιότητα του λόγου τους που θα τα επανανομιμοποιεί και στην πραγματικότητα επανιδρύει, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις τους.
    Τα συνδικάτα θα πρέπει να ξαναβρούν το δίκιο τους, στην συνείδηση της κοινωνίας.
    Δύσκολο πράγμα αλλά κάποια στιγμή θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Πάντως ειρήσθω εν παρόδω ότι , στην Ευρώπη τουλάχιστον απόσο ξέρω, η Αριστερά , ρεφορμιστική και επαναστατική, συμπεριλαμβανομένων και των σοσιαλιστών , πηγαίνει χέρι - χέρι με τα συνδικάτα. Αλλο θέμα ότι τα τελευταία έχουν ανάγκη σοβαρών αλλαγών, σε μια κατευθυνση πιο δημοκρατικής αντιγραφειοκρατικής λειτουργίας κ.λ.π
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Η συζήτηση για την αριστερά και τα συνδικάτα, έχει έννοια, όταν και τα συνδικάτα είναι συνδικάτα και η αριστερά, αριστερά.
    Εδώ έχουμε τα συνδικάτα της αριστεράς που έχουμε και αριστερά των συνδικάτων που έχουμε.
    Πρόβλημα δηλαδή στον δικέφαλο όφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Δεν το κατάλαβα ακριβώς kostis. Αν μου το ανέλυες λιγάκι, αν, επιμένω, ανέφερες κανένα παράδειγμα από καμμιά Ευρωπαική χώρα της << καλής >> Αριστεράς και των << σωστών >> συνδικάτων;
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Συνδικάτα.
    Θυμάσαι μια απεργία υπέρ των ανέργων;
    Εγώ δεν θυμάμαι.
    Θυμάμαι άπειρες απεργίες με κατάλογο θεσμικών αιτημάτων και στο τέλος και ένα οικονομικό αίτημα, που μόλις ικανοποιείται το τελευταίο, σταματάει.
    Θυμάσαι συνδικάτο Μηχανικών του Δημοσίου που έκανε πορεία διαμαρτυρίας επειδή επί χρόνια ο τύπος γράφει ότι είναι βουτηγμένοι στην μίζα και αυτό τους προσβάλλει;
    Εγώ δεν θυμάμαι.
    Θυμάσαι εφοριακούς να διαδηλώνουν επειδή άδικα τους κατηγορούν ότι δεν κάνουν την δουλειά τους, για την οποία πληρώνονται καλύτερα από τους άλλους ΔΥ;

    Εχω παραδείγματα από άλλου τύπου συνδικάτα.
    Στην Σουηδία ο Κρατικός Προυπολογισμός δεν κατατίθεται στην Βουλή αν δεν έχει την συνυπογραφή της Σουηδικής ΓΣΕΕ.
    Τα συνδικάτα διαφψνούν για την μείωση των φόρων, επειδή έτσι δεν θα γίνουν οι παιδικοί σταθμοί που χρειάζονται.
    Και κυρίως είναι συνδικάτα με πολύ μεγαλύτερη μαζικότητα από τα δικά μας, αλλά ποτέ δεν θα κλείσουν τα λιμάνια ή την εθνική οδό για να εκβιάσουν για τα αιτήματά τους.
    Θα μου πείς την Σουηδία βρήκες;
    Ναί.
    Υποτίθεται ότι οι σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν να μας πούν τίποτε σε μας τους κομμουνιστές.
    Εν πάσει περιπτώσει είναι μεγάλη κουβέντα.
    Εδώ τα συνδικάτα είναι μηχανισμοί, δεν ενδιαφέρει η συμμετοχή αλλά ο έλεγχος.
    Ακόμη και το συνδικάτο οικοδόμων που έχει 20.000 μέλη , αν και οι εργαζόμενοι στην οικοδομή είναι περίπου 100.000 στην Αττική, στις εκλογές βγάζει ηγεσία με 99% ΠΑΜΕ, με 1000 περίπου ψηφοφόρους που δέρνουν όποιον άλλο πάει να ψηφίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Κοstis

    "Τι λέει ρε παληκάρι;
    Ληστρικό χρέος;
    Γιατί;
    Οταν τα ζητάγαμε και τα παίρναμε, μας τα χρωστάγανε;"

    Τοσο απελπιστικα φοβικη ,πολιτικα δειλη εχει καταντησει η Α.Αριστερα που συναγωνιζεται σε πολιτικο "ρεαλισμο" Μονο το Πασοκ καιτο Λαος;

    Κοστι εγω δεν τα ζητησα τα δανεικα ουτε ρωτησσαν την γνωμη μου οι κυβερνησεις. Μηπως ο λαος εχει συλλογικη ευθυνη γαι τις επιλογες των ηγεσιων του.

    Αλλα ακομα και εκει που υπαεχει η ατομικη ευθυνη, οπως στον ιδιωτικο δανεισμο η στο χρηματηστηριο εποχης Σημιτη παυει η μεγιστη πολιτικη ευθυνη; Αποτελει πολιτικο επιχειρημα το "Οταν τα ζητάγαμε και τα παίρναμε, μας τα χρωστάγανε;"

    Αλλα και τοσο αδιαβαστη και ασχετη (η Α.Α); Αυτο που σαν λεει ο ΟΜΑΔΕΟΝ ειναι σωστο

    Αν βρείς έστω και ΕΝΑΝ σοβαρό οικονομολόγο στον κόσμο (πλην... υπαλλήλων της Goldman Sachs) που να έχει ΣΟΒΑΡΗ ελπίδα να τη βγάλουμε καθαρή ως χώρα με τα μέτρα λιτότητας ΔΝΤ/ΕΕ και νάμαστε καλύτερα έστω και λιγάκι σε ελάχιστα χρόνια, θα εκπλαγώ πολύ.

    Αρα πτωχευση και η επαναδιαπραγματευση ειναι μονοδρομος .Δεν ειναι αριστερη η δεξια. Η μορφη και οι οροι που θα υπαρξουν αποτελουν το κρισιμο ζητημα.

    Φιλε Κοστη μαθε πρωτα πριν εκτοξευσεις τα ηθικα βελη σου

    "Τα περισσότερα τα χρωστάει σε Ασφαλιστικά "

    Ποσοστο δημοσιου χρεους σε ασφαλιστικα ταμεια 15%


    http://www.pdma.gr/%28S%28xhbsvv55xcv4fmqg4nrikr55%29%29/StaticPage1.aspx?pagenb=430

    Νταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Όλα καλά ως εδώ, και συμφωνώ με την αναγκαιότητα να μην πτωχεύσουμε.

    Εξηγήστε μου όμως ΠΩΣ ακριβώς θα γίνει αυτό, λαμβάνοντας υπ' όψη και τα παρακάτω:

    Στη Ρουμανία, ο Τσαουσέσκου αποφάσισε το 1982 να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας. Έτσι, για το σκοπό αυτό, εισήγαγε το ρουμανικό λαό (που δεν μπορούσε να αντιδράσει) σε πρόγραμμα κυριολεκτικά φονικής λιτότητας, το οποίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων:
    -δελτίο στα τρόφιμα, πέραν πάσης λογικής, με μηνιαίο όριο 1,5 κιλό αλεύρι, 100 γρ. βούτυρο, 10 αβγά, 5,5 κιλά λαχανικά, 2,5 κιλά φρούτα, 3 κιλά πατάτες, σχεδόν καθόλου κρέας κ.λπ.
    -20 λίτρα βενζίνης το μήνα για τα αυτοκίνητα.
    -η "θέρμανση" των διαμερισμάτων το χειμώνα έφτανε σε επίπεδα που δεν υπερέβαιναν τους... 12 βαθμούς θερμοκρασία.
    -σε κάθε σπίτι επιτρεπόταν να καίει ανά πάσα στιγμή μόνο μία λάμπα των... 25W, και με ούτως ή άλλως καθημερινές πολύωρες διακοπές ρεύματος.

    Πράγματι, με τέτοια μέτρα, ο Τσαουσέσκου κατάφερε να αποπληρώσει το χρέος εξ ολοκλήρου λίγους μήνες πριν την εκτέλεσή του. Για να το καταφέρει, του πήρε 7 χρόνια, στα οποία ο ρουμανικός λαός "ζούσε" υπό αυτές τις συνθήκες -η παιδική θνησιμότητα ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη (υπερτριπλάσια του μέσου όρου) και μπορούσε να συγκριθεί μόνο με εκείνη χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.

    Θα μου πείτε, γιατί τα γράφω όλα αυτά; Μα, για να αναφέρω και μια "λεπτομέρεια": το χρέος της Ρουμανίας, για την αποπληρωμή του οποίου απαιτήθηκαν αυτές οι θυσίες, ήταν 11 δις δολλάρια, ενώ το δικό μας είναι 300 δις ευρώ. Στη Ρουμανία, η αναλογία (τότε) του χρέους προς το ΑΕΠ ήταν περίπου 40%. Στην Ελλάδα, η αναλογία (σήμερα) είναι 119% και μετά από τρία χρόνια υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει στο 150%.

    Κοινώς, έχουμε να κάνουμε με ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Μήπως λοιπόν είμαστε συλλογικά αφελείς αν νομίζουμε ότι τέτοιο χρέος μπορεί να αποπληρωθεί, ακόμα και με πρόγραμμα λιτότητας αντίστοιχο εκείνου του Τσαουσέσκου (που, φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να σταθεί ούτε μέρα στην Ελλάδα);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Προς τον ανώνυμο των 9.37 π.μ.
    Συμφωνώ μαζί σου , η μόνη διαφορά με τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου είναι ότι οι Ελληνες όλο και κάποιο ακίνητο έχουμε, κάποιο αυτοκίνητο, καμμιά καταθεσούλα. Οι << φουκαράδες >> οι Ρουμάνοι δεν είχαν τίποτα. Η συντριπτική πλειοψηφία τουλάχιστον.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Αυριανιστή, το χρέος στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αποπληρωθεί - και όχι μόνο εδώ, παγκόσμια. Το "οικονομικό" σύστημα είχε ισορροπήσει καιρό πάνω στον άξονα του χρέους. Τώρα δεν μπορεί πια - αναγκαστικά θα μετακινηθεί. Κατά που, με ποιον τρόπο, δεν ξέρω. Ξέρω μόνο ότι αυτή την στιγμή έχει ξεσπάσει παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος με την μορφή που πήρε η παγκοσμιοποίηση και χρειάζονται μεγάλες αναθεωρήσεις με πχ νέο προστατευτισμό, αποπαγκοσμιοποίηση και δεν ξέρω τι...
    Σε αυτήν την συγκυρία καμιά δεδομένη θεωρία δεν προσφέρει έτοιμες λύσεις. Χρειάζονται ιδέες και πολιτική παρέμβαση πέραν των εξυπνακισμών και των διάφορων -ισμών που αναφέρονται σε άλλες εποχές. Αυτό ψάχνουμε.
    Και νομίζω ότι και στα κράτη αυτό ψάχνουν όσοι έχουν λόγο να νοιάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. @ Δ.Υ 10:59 π.μ.

    Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς συσχετίζονται οι "καταθεσούλες" και τα ακινητοαυτοκίνητα του μέσου Έλληνα με την εξυπηρέτηση ή μη του δημοσίου χρέους. Εγώ απλώς αναφέρω τις αναλογίες των χρεών και των ΑΕΠ στις δύο χώρες (Ελλάδα και Ρουμανία), προκειμένου να δείξω ότι ίσως αποτελεί ματαιοπονία το να προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε ένα χρέος που εκ των πραγμάτων δεν εξυπηρετείται. Από εκεί και πέρα, σίγουρα οι συνέπειες της πτώχευσης θα είναι οδυνηρές και δεν λέω να μην προσπαθήσουμε να την αποφύγουμε, αλλά μήπως τελικά δεν θα την αποφύγουμε ούτως ή άλλως;

    Τέλος, πολύ διδακτικό θα είναι να ρίξουμε μια ματιά και στη σημερινή οικονομία της Ρουμανίας. Μια χώρα που βγήκε καθημαγμένη από το καθεστώς Τσαουσέσκου, κι όμως το δημόσιο χρέος της σήμερα (21 χρόνια μετά από το μηδενισμό του) είναι μόλις στο 23%. Οι δε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που κατασκευάζονται αυτά τα χρόνια (και μιλάμε για χιλιάδες χιλιόμετρα), θα ανήκουν εξ ολοκλήρου, και από την αρχή, στο ρουμανικό κράτος. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Απλά θέλω να πώ ότι η φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή κ.λ.π ( νόμιμη και παράνομη ) βασιλεύει στην Ελλάδα, οπότε μια πιο αυστηρή φορολογική κ.λ.π. πολιτική έχει νόημα.
    Η Ρουμανία η σημερινή είναι στα δίχτυα των ΔΝΤ, ΕΕ κ.λ.π. Επειδή δεν έπιασε τους στόχους της τρόικας , ο πρόεδρος της ( συντηρητικός αν έχει κάποια σημασία ) σκοπεύει να κόψει κατά 25% τους μισθούς στο Δημόσιο Τομέα. και κατά 15% τις συντάξεις. Οι << ιθαγενείς >> βέβαια αντέδρασαν. Το αναφέρω για να δείξω την κατάσταση της τωρινής Ρουμανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. @ Γιώργος:

    Γράφεις:
    "το χρέος στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αποπληρωθεί - και όχι μόνο εδώ, παγκόσμια. Το "οικονομικό" σύστημα είχε ισορροπήσει καιρό πάνω στον άξονα του χρέους. Τώρα δεν μπορεί πια - αναγκαστικά θα μετακινηθεί."

    Και ερωτώ: ποια ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ διαφορά έχουν οι παραπάνω διαπιστώσεις/προβλέψεις, τις οποίες έχω ακούσει από πολλούς, με τις παραινέσεις "αφού δεν αποπληρώνεται το χρέος μας, ας κηρύξουμε στάση πληρωμών μια ώρα αρχύτερα";

    Μήπως δηλαδή καταλήγουμε κι εμείς, δια της τεθλασμένης, στα... φλάμπουρα του Αλέκου και της Αλέκας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. @ ανόνυμε τω¨ν 11:40
    η απάντηση στο ερώτημα σου είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί απο μόνη της να κάνει στάση πληρωμών. Οι λόγοι εδώ αλλά γενικότερα έχουν αναλυθεί επαρκώς. όποιος νομίζει πως ζει στην εποχή της εθνικής αυτάρκειας απλώς βρίσκεται εκτός εποχής. Το δε παράδειγμα της Ρουμανίας είναι ιστορικά άστοχο μια και αναφέρεται σε μια διαφορετική ιστορική πραγματικότητα.
    Αυτό που πρέπει να απασχολεί την αριστερά και κάθε προοδευτικό άνθρωπο δεν είναι η πληρωμή η αποπληρωμή του χρέους αλλά η δίκαιη ανακατανομή των βαρών και ο δίκαιος καταμερισμός στην παραγωγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Radical ο ανώνυμος των 11.40 είμαι εγώ ο Δ.Υ. Απλά ξέχασα να το βάλλω το ψευδώνυμο. Νομίζω ότι , αν αναφέρεσαι σε μένα, λάθος κατάλαβες. Προφανώς η Ελλάδα να κάνει μόνη στάση πληρωμών διαφωνώ. Νομίζω επίσης ότι και όλο το χρέος + όλους τους τόκους εμπρόθεσμα δεν μπορεί να αποπληρώσει. Απλώς εξηγούσα σε έναν άλλο ανώνυμο τις διαφορές με τη Ρουμανία, που λές και εσύ. Αν αναφέρεσαι σε εμένα, αλλοιώς συγγνώμην που ξέχασα το παρατσούκλι.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Δυ, λάθος... το σχόλιο αφορούσε τον αυριανιστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. "Στάση πληρωμών μια ώρα αρχύτερα" - δηλαδή να αυτοκτονήσουμε εθελοντικά;

    Ποιος λογικός άνθρωπος θα επιζητούσε την καταστροφή του;

    Και ποιος θα προχωρούσε σε τέτοιο βήμα χωρίς προϋποθέσεις, έλεγχο της διαδικασίας και με αυτούς τους πολιτικούς εκπροσώπους;
    Μόνο άνθρωποι εγωπαθείς, αλαζόνες και αδιάφοροι για την μοίρα του τόπου και των ανθρώπων του σαν τον Αλέκο και την Αλέκα.

    Όταν λέω ότι το χρέος δεν αποπληρώνεται δεν εννοώ ότι η πτώχευση είναι βέβαιη.
    Λέω ότι όλοι είναι μέσα πια στο "σπιράλ του θανάτου" και με αυτήν την έννοια, μπορείς να ανακαθορίσεις όλο αυτό το σύστημα ευρωπαϊκά και να αλλάξεις τους όρους ρύθμισής του.
    Έπειτα δεν μιλάμε για όλο το χρέος - με χρέη δουλεύει το σύστημα: εννοούμε το υπερβολικό που με πολιτικές ανάπτυξης μπορεί να μετριαστεί.

    Γιατί το θέμα δεν είναι τι χρωστάς παθητικά αλλά τι κάνεις. Κάνεις θεσμικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, αναπτυξιακές πολιτικές - και τι παλεύεις στην Ευρώπη;
    Εδώ είναι η αναζήτηση και όχι στην υστερία των αντισυστημικών και των κασσανδρών κάθε είδους που αρνούνται να αναμετρηθούν με το συγκεκριμένο δηλ. τα μέτρα.

    Δεν χρειάζονται μέτρα; Δεν λέω τα του ΔΝΤ, αλλά καθόλου μέτρα;
    Πηγαίνουμε όπως πριν;
    Κι αφού μέτρα χρειάζονται ποια είναι σωστά και ποια λάθος;

    Έναν τέτοιο κατάλογο περιμένω από την αριστερά και όχι ένα γενικό όχι που βολεύει τα λαμόγια που έφτασαν τα πράγματα ως εδώ - κάποιοι φταίνε κάποιοι δεν φταίνε.
    Ποιοι είναι;
    Το ΔΝΤ περιμένουμε να μας πει ή η ΕΕ; Ας πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία.

    ΚΑΙ πρώτα απ' όλα αίσθημα ισονομίας ως ελάχιστη προϋπόθεση για να γίνει οτιδήποτε - όχι επίπληξη στον επίορκο ή ασυλία στον βουλευτή και χάϊδεμα στις offshore κι όσους σορτάρουν στην αγορά.
    Ας τα ζητήσουμε με κινητοποιήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Συμφωνώ Γιώργο. Μόνο που υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια: όλα είναι υπό τον άλεγχο της τρόικας, κάθε τρίμηνο, μπορεί και συχνότερα. Αν κρίνουν ότι κάτι δεν οδηγεί στους στόχους, π.χ. η φορολόγηση κάποιων ελευθέρων επαγγελματιών με διαφορετικό τρόπο η κάποιων Α.Ε. η άλλων εταιριών χράπ( αγγλιστί cut ). Οπως σωστά επεσήμανε η Παπαδάκη η ελευθερία κινήσεων μας ( ως χώρας, ως λαού ) είναι περιωρισμένη. Εγώ θα πήγαινα ένα βήμα παραπέρα και θα έλεγα ότι η λαική κυριαρχία είναι περιωρισμένη.
    Πολλή δημοκρατία και πολλές ελευθερίες με παρουσία ΔΝΤ δεν έχουν υπάρξει πουθενά στον κόσμο. Θα δούμε αντιλαικούς, δύσκολους νόμους να περνάνε απνευστί από τη Βουλή και αν περνάνε. Μια μικρή γεύση πήραμε, τα ωραιότερα έπονται. Η κατάσταση είναι δύσκολη, πρωτόγνωρη . Γι αυτό οι συνήθεις λύσεις ( που εφαρμόζουν - με όλοι ) δεν αρκούν. Γι αυτό λίγη αυτογνωσία, λίγη μετριοπάθεια , λίγο περισσότερο ψάξιμο κι αναζήτηση απόλους μας δεν βλάπτει.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Παρακολουθω με ενδιαφερον την κουβεντα,τις αγωνιες ολων,τις γνωμες.Αν εξαιρεσω καποιες νεοελληνικες ακροτητες υπαρχει ενδιαφερον.Προσωπικα πιστευω οτι μονο με κοινο ευρ.προυπολογισμο που θα δεχεται οτι τα πλεονασματα του βορα ειναι τα ελειμματα του νοτου ειναι εφικτο να αλλαξουμε το Ευρωπαικο Καταμερισμο εργασιας αλλαζοντας και την δομη των νοτιων κρατων στην παραγωγη και την δημ.λειτουργια.Αυτο ομως απαιτει μια τεραστια αλλαγη των Ευρωπαικων λαων στο τι θελουν και τι ψηφιζουν τελικα.Σε καθε αλλη περιπτωση η χωρα αδυνατει να ξεπληρωσει το χρεος και θα οδηγηθει σε περιπετειες ,αφου ειναι πρωτη φορα τετοια μετρα δεν συνοδευονται απο υποτιμηση του νομισματος.Εχω πεισθει οτι η χωρα οδηγηθηκε στο ΔΝΤ εν ειδει πειραματοζωου απο ενα αρρωστο συστημα μονεταριστικης λογικης που κατεστρεψε συνειδητα και αλλες χωρες του κοσμου.Τελος ας μην ξεχναμε οτι οι πραιτωρες αυτοι δεν ενδιαφερονται να παραγης το παραμικρο,αφου εχουν αλλες ζωνες τετοιες στον κοσμο,ισως μονο η γεωπολιτικη σου θεση να εχει ενδιαφερον,πραγμα που ξεφευγει απο τους περισσοτερους.τΩΡΑ ,μονο αλλελεγγυη ενοτητα και΄΄παραλληλη'' οικονομια[αλληλοβοηθεια με διαφορετικο τροπο διανομης].Παιρνετε και κανενα ελληνικο προιον καλου μικρομεσαιου παραγωγου,δεν ειναι ντροπη! mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU