Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει

Τα όρια της αριστερής σκέψης

from blog www.aformi.wordpress.com on Vimeo

Έχω βαρεθεί να ακούω ωραίες αναλύσεις από αριστερούς που καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Τι συμβαίνει ρε σύντροφοι;
Φταίει η πολυετής μαθητεία μας στην σχολή σκέψης του ΚΚΕ; Είναι ο δογματισμός και η αλαζονεία στοιχείο του αριστερού DNA μετά από δεκαετίες τυπολατρείας και μονολιθικότητας; Ή ακόμα δεν συνήλθαμε από το σοκ της πτώσης αλλά και την κρυφή νοσταλγία του υπαρκτού;
Σε κάθε περίπτωση, ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου είναι ένας σοβαρός αναλυτής και συγγραφέας αξιόλογων βιβλίων καθώς και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ.
Η ανάλυσή του για την κρίση είναι γοητευτική και χειμαρρώδης κι όμως δεν μπορεί και αυτός (όπως τόσοι άλλοι αριστεροί αναλυτές των ημερών μας) να ολοκληρώσει ομαλά την ανάλυσή του σε λογικά συμπεράσματα αλλά ξάφνου πηδάει στο πουθενά.
Γιατί τι σχέση έχει η όμορφη ανάλυσή του με τα συμπεράσματά του για το τι πρέπει να γίνει;

Ξεκάρφωτα εμφανίζονται ταυτίσεις του αριστερού μεταρρυθμισμού με το σύστημα, του κατ' όνομα αντικαπιταλισμού όσων επιλέγουν τίτλο πριν αρθρώσουν πολιτική με κάποια κατά φαντασία επαναστατική διαδικασία.
Επιλέγονται πολιτικές όπως η απειλή στάσης πληρωμών για αναδιαπραγμάτευση του χρέους ως το απόλυτο και μοναδικό μέσο ανατροπής του προγράμματος στήριξης για κάθε ώρα και στιγμή, χωρίς ιδιαίτερη αναφορά στο "σύντομο (δίχρονο κατά τον ίδιο) διάστημα" των συνεπειών της πτώχευσης στο λαϊκό εισόδημα.
Απονέμεται αυθαίρετα το χρίσμα του οδηγητή μέσα στις περίπλοκες αυτές συνθήκες στον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...) και δεν αναλογίζεται καν για την επάρκεια των αυτόκλητων καθοδηγητών την ώρα που η κρίση σοβεί στην αριστερά και οι προτάσεις των σοβαρότερων αναλυτών προσαρμόζονται καθημερινά από την εξέλιξη των γεγονότων την ώρα που τα στελέχη της έχει καταλάβει η εγωπάθεια και οι προσωπικοί ανταγωνισμοί...
Με λίγα λόγια εμφανίζεται ξανά το φαινόμενο των ορίων της αριστερής σκέψης: ο δογματισμός, τα λογικά άλματα, τα προαποφασισμένα συμπεράσματα. Το πάει καλά μέχρι ένα σημείο, πολύ καλά μάλιστα, και μετά απογειώνεται στους ουρανούς της υποκειμενικότητας.

Ακόμα και οι καλύτεροι αναλυτές μας, φαίνεται ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από την παιδεία της μονολιθικότητας, του κατόχου της μοναδικής αλήθειας και των εύκολων και προκάτ απαντήσεων.
Η ανανέωση του τρόπου σκέψης της αριστεράς παρουσιάζει ακόμη μεγάλη δυσκολία...
Δείτε το πάντως και ...διορθώστε με αν κάνω λάθος.



11 σχόλια:

  1. έχεις απόλυτο δίκιο. Ήδη άφησα δύο σχόλια στο http://aformi.wordpress.com/
    σχετικά με το θέμα που βάζεις. Υπάρχει ένας βολονταρισμός χωρίς καμιά αιτία που ακυρώνει την κάθε ανάλυση. Και κυρίως δεν μπαίνει στον κόπο να περιγράψει δύο πράγματα.
    1. Με ποιο τρόπο η Αριστερά συγκροτεί ένα μαζικό κίνημα και σε ποια πολιτική βάση.

    2. Ποια είναι η επόμενη μέρα μιας πολιτικής της νίκης, δηλαδή πως διαχειρίζεται το κράτος μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

    ¨Ολοι οι αντίστοιχοι αναλυτές βιάζονται να καταθέσουν το όνειρο του άλλου κόσμου (του σοσιαλιστικού), χωρίς να το περιγράφουν. Τουλάχιστον η κάθε θρησκεία έχει πιο σαφείς περιγραφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως το λες είναι leo. Ότι ονειρευόμαστε, το περιγράφουμε ως εναλλακτική, και δραπετεύουμε από την πραγματικότητα και την ανάγκη σύνθετων πρωτοβουλιών που να απαντούν πρώτα στο σήμερα και να αφήνουν δρόμο για το αύριο.
    Εδώ το αύριο, θολό και αμυδρό όπως τα όνειρα, σκεπάζει τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουμε για το σήμερα: θάλεγα ότι αυτή η συνήθεια προδίδει και μια επίκτητη οκνηρία στην αριστερή σκέψη που έχει βαθιές ιδεολογικές ρίζες - αφού είμαι "από χέρι" ο κάτοχος της μιας και μοναδικής επιστημονικής ανάλυσης (του μαρξισμού φαντάζομαι) και συνεπώς είμαι πάλι από χέρι πιο κοντά στην μια και μοναδική αλήθεια, γιατί να ιδρώσω;τόχω έτοιμο, παίρνω και τους ψήφους μου, όλα εντάξει.
    Το ροχαλητό τους ακούγεται ως εδώ...
    Την ώρα που ο κόσμος διψάει για απαντήσεις και αγωνιά για το που πάμε, εκείνοι μας πετούν θέσφατα.
    Πολλή τεμπελιά ρε φίλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο για το κείμενο του ΠΠ, με απογοήτευσε ιδιαίτερα επειδή μοιάζει λογικός άνθρωπος και σκέφτεσαι ότι κάποιες διεργασίες στην αριστερά από ανθρώπους σαν κι αυτόν θα βρουν ευήκοον ους, αλλά τίποτα... Κολλημένοι στο χτες. Τι τους έκανε το ΚΚΕ ρε γαμώτο; Κι αν υποψιαστώ ότι το ίδιο κάνει και στους σημερινούς οπαδούς του...

    Επίσης με το αβαντάρισμα της απεργίας του Κορτζίδη (την ώρα που στον υπόλοιπο ΣΥΝ έχουν έτοιμους τους συνδυασμούς με ΠΑΣΟΚ κλπ) τρελαίνομαι - "ότι πάρομεν καλόν είναι": αυτή είναι η πολιτική της αριστεράς; (πολύ καλό και συμφωνώ, το κείμενο του lls για τον Κορτζίδη - δεν σχολίασα για λόγους χρόνου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάλι τα ίδια;
    Άμα πέσει ο καπιταλισμός, όλα θα αλλάξουν.
    Και λοιπόν;

    Άμα..τόχουμε πει.
    Άμα..τόχουμε ξανακούσει.
    Άμα..είχαν όλοι τις απόψεις του, ας πούμε.
    Άμα..

    Πως θα γίνει από το 0,5% να πάει στο 45%;
    Απλή ερώτηση,

    Πιστεύει οτι είναι άμεσα πραγματοποιήσιμο ή γενικώς και αορίστως το συνιστούν οι 100 ειδικοί που δεν αμφισβητώ τις διαπιστώσεις τους;

    Πιστεύει ειλικρινά, ότι δίνει σε μένα ή σε ένα άνεργο ή σε ένα νεό ή σ'ενα απλό εργάτη και καθημερινό μεροκαματιάρη, βρε αδελφέ, δίνουν αυτά, λοιπον, κάποια πολιτική προοπτική;

    Λυπάμαι, ειλικρινά.
    Με κάθε σεβασμό θα έλεγα
    "σε παρακαλώ πολύ έχω τα προβληματά μου, και όχι μόνο εγώ βέβαια, αλλά είναι πολλοί εκέινοι που περνούν παραπολύ δύσκολα,

    γιατί καλέ μου άνθρωπε, δεν τα βλέπεις; Όχι βέβαια δεν τα βλέπει, διότι μονολογεί, χωρίς να βλέπει τι λένε γύρω του."

    Δεν μπορεί κανείς να απαιτεί να δουν οι άλλοι αυτόν, αλλά αυτός να δει και να μου εξηγήσει σε ποιόν εργαζόμενο θα τα πεί αυτά, όταν δεν 'έχει να πληρώσει το νοίκι του σπιτιού του..

    Δείξε μου το χρήμα.
    Για το χρήμα δεν μιλάμε..;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιτέλους!Να διαβάσουμε και κάτι διαφορετικό στα blogs.Oλα τα ιστολόγια που έχουν ταχθεί να φυλάνε τις αντικαπιταλιστικές θερμοπύλες έσπευσαν,οχι μόνο να αναρτήσουν τη συγκεκριμένη συνεντευξη,αλλά να τη διανθίσουν με εγκωμιαστικά,διθυραμβικά σχόλια.Δικαίωμά τους. Ομως,τόσο οι απόψεις του ΠΠ όσο και τα σχόλια που τη συνόδευαν ήταν τόσο απόλυτα διατυπωμένα,σχεδόν εκφοβιστικά.Ηταν σαν να έλεγαν:"όποιος διαφωνει δεν είναι αριστερός"Το δυστύχημα είναι ότι αυτό το είδος λόγου εκπορεύεται από επιστήμονες.Και είναι δυστύχημα, γιατί και ένας πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει οτι κυρίαρχο γνώρισμα του επιστημονικού πνεύματος είναι η αμφιβολία.Σ αυτό το κλίμα όλο και πυκνώνουν δημόσια εκφρασμένες απόψεις οτι "έχουμε πόλεμο και πρέπει να διαλέξουμε μερια"!!Κανένα περιθώριο για σκέψη και αμφισβήτηση σε μια εποχή που απαιτεί περισσότερο απο ποτέ κριτική,διάλογο,ελεύθερη διακίνηση ιδεών.Αναμεσα στην προπαγάνδα της πολιτικής και οικονομικης εξουσίας απο τη μια και της σταχανοβίτικης προπαγάνδας απο την άλλη,καλούμαστε να διαλέξουμε στρατόπεδο!Βρήκαμε και τον Ελληνα-Μεσσία και όλα καλά,δηλαδη ΕΥΚΟΛΑ!!

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
    Σαββίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαββίνα, συμφωνούμε απόλυτα.
    Σιγά μη φοβηθούμε και πρέπει να δεχθούμε την κάθε αναπόδεικτη παρόλα του κάθε επιστήμονα ή "επιστήμονα" Βy the way, o Πέτρος Π. πτυχίο Φυσικής έχει πάρει, ήταν 3 χρόνιο μικρότερος από μένα στο Πανεπιστήμιο.
    Απλά, έγινε και πάλι της μόδας, η επανάσταση. Ακόμα δεν ακούω για ένοπλο πέρασμα, αλλά όπου νάναι, να είστε σίγουροι ότι θα σκάσει. Προς το παρόν, κάτι οι πέτρες, κάτι οι φωτιές και τα οδοφράγματα, όλο και προς τα κει το πάνε.
    Έτσι γίνεται ένα λογικό άλμα και ξυπνάμε στο σοσιαλιστικό περιβάλλον και από κει αρχίζει το πανηγύρι.
    Πρόσεξε και κάτι άλλο. Επειδή ο καθένας έχει ανάγκη να πει και κάτι πραγματικό προβάλλει την πορεία της Τετάρτης, ως μαζική κλπ. Μέχρι χτες ήταν ο Δεκέμβρης. Τώρα η πορεία.
    Τα μέτρα έχουν περάσει, είναι νόμοι πλέον, σχέδιο για μετά δεν υπάρχει. Μονάχα επανάσταση στα λόγια. Και όπως λέει ο Σπίθας από το 5% στο 45% πως πάνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αναλύσεις και διαπιστώσεις, leo, κάναμε στα 18-20 ( άντε και μέχρι τα 25 μερικοί σκράπες..)

    Αυτά τα λέγαμε στην παραλία στα 17 μας όταν ήρθε η μεταπολίτευση..

    Μετά πήγαμε στις σχολές και είχαμε
    το Μ-Λ και το Λ-Μ , κορυφή η ΑΑΣΠΕ..

    θα κάνουν μάθημα σε μένα, ποιός ο Π.Π ή ο Ρινάλντι;
    Τι να πω; Δηλαδή ελικρινά έχω αρχίσει και πιστεύω ότι μας "ψεκάζουν"..
    Δεν πάει καλά ο κόσμος, δεν είναι αστείο.

    Ρε σεις το 4% κάνει συνέδριο και κατεβάζουν 4 προτάσεις !
    Εκτός των άλλων 11 απέξω..

    Και δεν βγάζεις άκρη..
    Θα κάνουμε επανάσταση σ'όλη την ευρώπη και θα έχουμε λαϊκές κυβερνήσεις???

    Δηλαδή, ποιός θα μου το πει αυτό, να τρελαθώ δηλαδή..
    Ο Αλαβάνος ;
    Ρε παιδια έλεος δηλαδή, προκαλούν με βλακείες, δεν είναι δυνατόν δηλαδή.
    Γελάνε τα παρδαλά κατσίκια μ'αυτά..
    Άντε με τις μπούρδες του κάθε ανεύθυνου.
    Τα λέει αυτά στο γιό του;
    Εμένα ο δικός μου κοντεύει να με δείρει που σχολιάζω τις ανοησίες του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ..
    Θα με διώξει από το σπίτι λέει..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σου Σαββίνα.
    Κουράγιο...
    Δεν μασάμε από εκβιασμούς, απλά λόγω της σύγχυσης των ημερών η παλιά σχολή της σταλινικής σκέψης είδε φως και μπήκε.
    Κι επειδή το άλλο μαγαζί (της ανανεωτικής αριστεράς) είναι μισοδιαλυμένο έχουν πάρει και φόρα οι της δογματικής αλαζονείας και διανομής πιστοποιητικών αριστεροσύνης και νομίζουν ότι η παλινόρθωση του υπαρκτού είναι κοντά...
    Όποιος βιάζεται όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αφήγηση του ΠΠ είναι η αναμενόμενη.
    Τυπική κνίτικη αφήγηση, τυπική αναδιατύπωση της "μέγιστης συνωμοσιολογικής αφήγησης" , που είναι ο Λενινισμός.
    Το μοτίβο είναι σταθερό.
    Πρώτο στοιχείο είναι η αφήγηση του Ιμπεριαλισμού ως τελευταίου σταδίου ανάπτυξης του καπιταλισμού.
    Δεύτερο στοιχείο η επανάσταση, όπως περιγράφεται στο Κράτος και επανάσταση.
    Δύο βιβλία στην περίληψη ενός.
    Ολη η γοητεία αυτών των αφηγήσεων , έγκειται στην γοητεία που έχουν οι μεγάλες αφηγήσεις, όπως ο Χριστιανισμός.
    Πτώση και Λύτρωση.

    Αν σ'αυτό το σταθερό αφήγημα βάλεις επιλεκτικά αριθμούς και στατιστικές, έχεις το "γοητευτικό αποτέλεσμα".
    Με λίγα λόγια τα λές όλα.
    Τα ίδια στοιχεία έχει και ο λόγος του Αλαβάνου και οι "επίκαιρες προσαρμογές" του Δραγασάκη.
    Μέχρι προχτές πόνταραν στην κατάρρευση των τραπεζών, μετά στην σίγουρη χρεοκοπία και τώρα στην σίγουρη αποτυχία των "Νέων μέτρων" που μας επέβαλε η "τρόικα".
    Αύριο που θάχει διαψευσθεί και αυτή η προφητεία τους, θα ποντάρουν κάπου αλλού.
    Δεν με ξαφνιάζει η επανάληψή τους.
    Στο κάδρο του Λαικισμού, υπάρχει πάντα μια θέση και για τον Αριστερό Λαικισμό.
    Σεισμοί που μετακινούν τον άξονα της γής, σιγουριές ότι το κέντρο του καπιταλισμού μετακινείται πάντα προς τα ανατολικά και άλλες τρίχες.
    Για να υπάρξει αριστερά στην χώρα, είναι χρήσιμη αυτή η "αριστερά" η "κομμουνιστοαναφορική", μόνο για να υπάρχει ως όριο για την μη διολίσθησή της στον λαικισμό.
    Τους εύχομαι κάθε επιτυχία και μακροημέρευση, αρκεί κάποτε η Ανανεωτική Αριστερά να αποφασίσει να δρομολογήσει την πορεία της προς την Δημοκρατική, Λογική Αριστερά.
    Ελπίζω -όχι και πολύ- ότι το συνέδριο θα αποδειχθεί ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βλέπω ότι εσείς οι Πασόκοι περνάνε φίνα. Κάθεσετε μαζί και ξύνετε ο ένας την πλάτη του άλλου, με πολλές αλήθειες, αναμειγμένες -φυσικά- και με μπούρδες και με κοινοτοπίες (και με ανακρίβειες, όπως εκείνο το σχόλιο σε άλλο ποστ που μιλάει για το ΠΟΥ Χρωστάει η Ελλάδα, ότι δήθεν χρωστάει κυρίως σε ξένα ασφαλιστικά ταμεία).

    Εγώ πάντως από την ομιλία του Πέτρου Παπακωσταντίνου κράτησα γύρω στα 10 λεπτά, που μου φάνηκαν ιδιαίτερα καλά και διαφωτιστικά, και τα ανέβασα στο YouTube.
    Πέτρος Παπακωσταντίνου συζητά με blog AFORMI για χρέος, ΔΝΤ

    (Υπάρχουν κι άλλα 10 λεπτά που αφορούν άλλο θέμα, την ΕΝΤΕΛΩΣ ΝΕΑ αντίληψη περί αριστεράς, και θα μπουν προσεχώς. Την υπόλοιπη συνέντευξη δεν τη θεωρώ τόσο σημαντική, απλώς καλή).

    Εντύπωση μου κάνει που... ΟΛΑ τα σοβαρά επιχειρήματα κατά του ΓΑΠ και των επιλογών του, όλοι εσείς οι ΠΑΣΟΚοι τα παρακάμπτετε κι αρχίζετε αντί αυτού τη... γκρίνια και τη μεμψιμοιρία επειδή θεωρείτε την αριστερά ανεφάρμοστη και ουτοπική ενώ εσείς ΦΑΝΤΑΣΙΩΝΕΣΤΕ πως είστε οι "πραγματικοί αριστεροί"!!!! χαχαχαχαχα

    Εγώ πάντως είμαι ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΣ ανένταχτος οπότε... δεν θίγομαι, απλώς ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ μαζί σας.

    Στρουθοκάμηλε, είσαι ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΜΑ. Συνέχισε να κρύβεις το κεφάλι στην άμμο! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έ άμα το διασκεδάζεις OMADEON, πάλι καλά... (πάντα οι καθαρόαιμοι ανένταχτοι το διασκέδαζαν περισσότερο - μήπως όμως είχαν και καμιά ευθύνη να σηκώσουν;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU