Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Οικολόγοι Πράσινοι: Στροφή 180 μοιρών από την κ. Μπιρμπίλη για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό

εικόνα: zabetakis.net

Σοβαρό πολιτικό θέμα δημιουργούν οι πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη στη Βουλή, που αναιρούν όλες τις δεσμεύσεις του υπουργείου της για δραστικά μέτρα προστασίας των πολιτών από το εξασθενές χρώμιο.

Οι δηλώσεις της υπουργού, στη συζήτηση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης, μεταθέτουν στο απροσδιόριστο μέλλον το πρόγραμμα παροχής καθαρού νερού στη μολυσμένη περιοχή της Μεσαπίας στην Εύβοια, πετούν σε άλλο υπουργείο το μπαλάκι για τις προδιαγραφές του νερού, επικαλούνται αβάσιμα στοιχεία για υποτιθέμενες τεχνικές δυσκολίες ανίχνευσης του εξασθενούς χρωμίου και για τη διεθνή πρακτική, ενώ παραπέμπουν αδιαμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα στην κρίση.... διεθνούς συνεδρίου στα τέλη του 2010.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε τη στροφή αυτή επικίνδυνο πολιτικό ακροβατισμό και εγκληματικό παιχνίδι για τη δημόσια υγεία. Η σύνδεση του εξασθενούς χρωμίου με κίνδυνο καρκίνου είναι επιστημονικά εξακριβωμένη και δε μπορεί να συγκαλυφθεί πίσω από αυθαίρετους συμψηφισμούς για το «ολικό χρώμιο». Κάθε καθυστέρηση στην παροχή ασφαλούς νερού στις πληττόμενες περιοχές, τη θέσπιση ανώτατων ορίων εξασθενούς χρωμίου στο νερό και τη ριζική επίλυση του προβλήματος, κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Απαιτούμε να μάθουμε σε τι δεδομένα στηρίχθηκαν οι αποφάσεις αυτές και τι συμφέροντα εξυπηρετούν.

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους όσους αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα για νερό απαλλαγμένο από εξασθενές χρώμιο και οποιαδήποτε άλλη τοξική ουσία. Στο πλαίσιο αυτό η εκπρόσωπος Τύπου μας κ. Ελεάννα Ιωαννίδου μαζί με άλλα στελέχη μας θα επισκεφθεί τη Μεσσαπία τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Αναλυτικότερα για το θέμα :

Μιλώντας στις 15 Ιουλίου από το βήμα της Βουλής σε ερώτηση για τα μολυσμένα νερά του Δήμου Μεσαπίας, η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι «το Υπουργείο που είναι αρμόδιο για να αποφασίσει αν το νερό είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο για πόση είναι το Υπουργείο Υγείας» κι ότι «θα υπάρξει μία πολύ στενή συνεργασία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία για να παρθούν όλα τα απαραίτητα θεσμικά μέτρα». Τόνισε επίσης, περισσότερες από μια φορά, ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει διαχωρισμός του εξασθενούς με το ολικό χρώμιο», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες να ξεχωρίσουμε το εξασθενές χρώμιο από το ολικό αλλά και σε αυτές του να προσδιορίσουμε την προέλευση του εξασθενούς χρωμίου. Τέλος προανήγγειλε τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου ειδικών επιστημόνων προς το τέλος του έτους στη χώρα μας με σκοπό «να δούμε τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου και αν αυτό μπορεί να υπολογιστεί ξεχωριστά από το ολικό χρώμιο στο πόσιμο νερό».

Λίγους μόλις μήνες νωρίτερα, σε συνέντευξη τύπου στις 8-2-2010 στα Οινόφυτα, ο καθηγητής Α. Ανδρεαδάκης, αρμόδιος για θέματα νερών Γεν. Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος της, είχε αναφερθεί σαφέστατα στην καρκινογόνο δράση του εξασθενούς χρωμίου μέσω κατάποσης και είχε δημιουργήσει αίσθημα ικανοποίησης στους παρευρισκόμενους δηλώνοντας ότι θα θεσπιστεί ξεχωριστό όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, όπως υπαγορεύουν όλα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Ιδιαίτερη σημασία είχε ότι αποδέχθηκε την αναγκαιότητα εισαγωγής ξεχωριστού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στη βάση των 0,06 μg/λίτρο που προσδιορίστηκε από Αμερικανούς επιστήμονες1 ως ασφαλές για τη δημόσια υγεία, ενώ δεσμεύθηκε για θέσπιση ορίου στα τεχνολογικά εφικτά επίπεδα των 2-3 μg/λίτρο2. Πέντε μήνες μετά, οι προσδοκίες από τις εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ για οριστικές λύσεις στα μακροχρόνια προβλήματα ρύπανσης των περιοχών του Ασωπού και της Μεσσαπίας και για παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού στους κατοίκους, φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται .

Ως Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι τα παραπάνω δεν είναι μόνο επικίνδυνοι πολιτικοί ακροβατισμοί αλλά και εγκληματικά παιχνίδια με τη δημόσια υγεία. Κι επειδή δε συνηθίζουμε να αποδίδουμε χαρακτηρισμούς χωρίς τεκμηρίωση, ειδικά για τόσο σοβαρά θέματα, εξηγούμαστε:

Ο χωριστός προσδιορισμός του εξασθενούς χρωμίου είναι τεχνολογικά εφικτός εδώ και χρόνια και μάλιστα σε χαμηλά επίπεδα, με παραπάνω από μία τεχνικές3. Τα όρια ανιχνευσιμότητας εξαρτώνται από τη συσκευή και το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται. Είναι επίσης γνωστό ότι στη γειτονική Ιταλία υπάρχει ήδη ξεχωριστό όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό4,5 και καλό θα ήταν η υπουργός και το επιτελείο της να είναι ενημερωμένοι πριν προχωρούν σε δηλώσεις ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει διαχωρισμός του εξασθενούς με το ολικό χρώμιο».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουμε ότι είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει ασφαλές πόσιμο νερό σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες πολίτες. Στα πλαίσια αυτά είναι απαραίτητος ο αξιόπιστος ποσοτικός προσδιορισμός επικίνδυνων ουσιών, όπως το εξασθενές χρώμιο, στο πόσιμο νερό. Με βάση τα ευρήματα των αναλύσεων ποιότητας για το πόσιμο νερό (αλλά και στο νερό άρδευσης και άλλων χρήσεων) θα πρέπει να καθοριστούν οι στόχοι αποκατάστασης, σε συνδυασμό με τη θέσπιση διακριτού ορίου για επικίνδυνες ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο, και να αποδοθεί το ανάλογο κόστος στους ρυπαίνοντες.

Συνοψίζοντας σημειώνουμε ότι:

α) Η ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου είναι τεχνολογικά εφικτή με ακρίβεια, ακόμη και σε επίπεδα κάτω του 1μg/λίτρο.

β) Tα επιστημονικά δεδομένα για τις βλαβερές του συνέπειες υπάρχουν

γ) H απόφαση για θέσπιση ορίου μπορεί να παρθεί άμεσα, χωρίς περαιτέρω διαβουλεύσεις σε θολά νερά μεταξύ υπουργείων.

Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση τους ακροβατισμούς κι ας μας πει τι είναι διατεθειμένη να κάνει άμεσα για όσα όφειλε να είχε ήδη εδώ και μήνες υλοποιήσει:

  1. Θέσπιση ξεχωριστού, ανώτατου επιτρεπτού ορίου για το εξασθενές χρώμιο, σε πανελλαδικό επίπεδο.
  2. Παροχή καθαρού πόσιμου νερού για όλους του κατοίκους της Μεσσαπίας
  3. Παροχή νερού άρδευσης για τους αγρότες απαλλαγμένου από το εξασθενές χρώμιο.
  4. Ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης των ρυπασμένων περιοχών, των υπόγειων και επιφανειακών νερών, με σαφείς ποιοτικούς/ποσοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα και με επιβολή του πλήρους κόστους στους ρυπαίνοντες.

Δεν είναι δυνατόν το 2010 να τοποθετείται ο πήχης τόσο χαμηλά («ΘΑ σας φέρω νερό», σε απροσδιόριστο μελλοντικό χρόνο) και μάλιστα να καταφέρνει η υπουργός να περνάει από κάτω.


Αναφορές

1 http://oehha.ca.gov/water/phg/pdf/Cr6PHGdraft082009.pdf

2Real news (real planet), «Άμεση δράση για τον Ασωπό» της Αλεξάνδρας Χαΐνη, 14 Φεβρουαρίου 2010

3http://www.swrcb.ca.gov/water_issues/programs/gama/docs/coc_hexchromcr6.pdf

4FANTONI, D., BROZZO, G., CANEPA, M. & F. CIPOLLI (2002). Natural hexavalent chromium in groundwaters interacting with ophiolitic rocks. Environmental Geology, 42, 871-882

5STEPEK, J., R.G., C.E.G, C.H.G. (2002). DRAFT GROUNDWATER INFORMATION SHEET Chromium VI. In: SWRCB-Division of Clean Water Programs Groundwater Special Studies Unit

3 σχόλια:

  1. Από left division
    Το θέμα που θίγεται στη συγκεκριμένη ανάρτηση είναι πολύ σοβαρό κι έγω ο πιο ακατάλληλος για να πάρω θέση επί της ουσίας.
    Προσωπικά θέλω να σταθώ σε κάτι άλλο. Στην ανακοίνωση του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ορίζεται ευθαρσώς, πως η επιλογή της συνεργασίας με τους Οικολόγους Πράσινους είναι στρατηγική, ταυτόχρονα με την ανάδειξη πολύ ψηλά στην θεματική ατζέντα της ανάγκης μπολιάσματος της κοινωνίας με την έννοια της πολιτικής οικολογίας.
    Δεν γνωρίζω αν η προοπτική αυτής της συνεργασίας σε οποιοδήποτε επίπεδο έχει προχωρήσει κι αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας ενημερώσει κι εμάς τους υπόλοιπους.
    Προσωπικά την θεωρώ τουλάχιστον χρήσιμη έστω και σε πιλοτικό επίπεδο, όχι με την έννοια της καταγραφής μεγαλύτερου εκλογικού ποσοστού ώστε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σαν πολιτικό μαξιλάρι, ούτε της εκλογής περισσότερων συμβούλων αφού δυστυχώς στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης οι αποφάσεις λαμβάνονται ακόμα και σήμερα με την λογική του ''Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει''.
    Αυτό που προσδοκώ είναι ν' αρχίσει να προκύπτει ειδικά στους καιρούς που ζούμε μια εντελώς διαφορετική διαχείριση των μικρών και μεγάλων θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα μας.
    Η κινηματική αντίληψη είναι θέμα ''εκ των ουκ άνευ'' για την όπως κι αν προσδιορίζεται αριστερά. Κι είναι πραγματικά άδικο να ταυτίζεται μονοσήμαντα και αποκλειστικά με πρακτικές επαναστατικής γυμναστικής.
    Η αφύπνιση του κάθε πολίτη για τα μικρά και μεγάλα θέματα που κλέβουν από την ζωή μας δεν είναι απλά χρήσιμη, αλλά κυριολεκτικά κρίσιμη.
    Η επιλογή του αποτελεσματικότερου δυνατού τρόπου γι' αυτό είναι μέγα ζητούμενο και φυσικά ζητημα διαβούλευσης.
    Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένω τις τοποθετήσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων στα αξιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι άτομα που την χρησιμοποιούν για προσωπικό όφελος.
    Οι περισσότεροι άσχετοι με την πολυπλοκότητα των αυτοδιοικητικών θεμάτων την χρησιμοποιούν σαν σκαλοπάτι για την βουλή.
    Μιά άλλη κατηγορία βλέπει ΔΟΥΛΕΙΕΣ πολλές δουλειές και γιαυτό οι συνεργασίες στην κατάρτηση των ψηφοδελτίων μοιάζουν περισσότερο με συμμορίες παρά έχουν στόχο το όφελος των δημοτών.
    Μία άλλη κατηγορία είναι οι τοπικοί ΝΟΝΟΙ των περιοχών που η εκλογή τους δίνει ασυλία για παρανομίες που έχουν κάνει και δυνατότητες για νέες και ποιο δυναμικές.
    Συνήθως αυτή η ομάδα δραστηριοποιείται σε καταπατήσεις, αποχαρακτηρισμούς, αυθαίρετα, επιδοτήσεις κ.α.
    Το στοίχημα για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και την συμμετοχή της ή μη σε ψηφοδέλτια των εκλογών του Νοέμβρη είναι να αποφύγει τις παραπάνω λογικές.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο ελ,
    Αυτή είναι η επιθυμία κάθε προοδευτικά σκεπτόμενου ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU