Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

Αλλαγή νοοτροπίας τώρα, η μόνη ελπίδα για κάτι που θα διαρκέσει

Οι παραινέσεις για ανάπτυξη πρέπει να αντιμετωπίσουν και την αρνητική ψυχολογία δεκαετιών επιδότησης και μετάθεσης των προβλημάτων
Η κρίση έχει φέρει φόβο, ανείπωτο φόβο, ανασφάλεια. Συσσώρευση προβλημάτων που μοιάζουν αξεπέραστα. Για κάποιους (πρόωρα συνταξιοδοτημένους, δημοσίους υπαλλήλους) είναι απλά περιορισμός σε μια πιο φτωχή ζωή. Για άλλους όμως είναι αδιέξοδο, απόγνωση, χρεοκοπία, ανεργία.
Οι άνθρωποι δεν έχουν πια δυνάμεις να ανταπεξέλθουν ατομικά.
Μέσα στην κρίση η μόνη ελπίδα είναι η συνεργασία. Ναι χρειάζεται κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, πολεμική οικονομία χωρίς πόλεμο!

Η πελατειακή λογική όσους "έσωσε" έσωσε. Οι υπόλοιποι μεγαλωμένοι μέσα στον καταναλωτισμό, την τυφλή πίστωση και την μετάθεση προβλημάτων πρέπει τώρα να αντιστρέψουμε πορεία: έχουμε τα προσόντα;

Έχουμε δεν έχουμε πρέπει τώρα να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να λύνουμε προβλήματα.
Κι αυτό αφορά όλους μας όσους τουλάχιστον δεν ζουν από εισοδήματα, από την πολιτική ή από την εκμετάλλευση άλλων.

Το να λες απλά "δεν αναγνωρίζω το χρέος" μπορεί να σε δικαιώνει ηθικά αλλά δεν σε πάει και πουθενά. Δεν ξεμπερδεύεις έτσι εύκολα.
Τι διεκδικείς; Να γίνει ένα θαύμα και να παραγραφεί το χρέος;

Κι αν στο μεταξύ δεν έχεις μάθει να ζεις αξιοποιώντας τους δικούς σου πόρους και παράγοντας ανταγωνιστικά πως θα ζήσεις;
Παίρνουμε τα δάνεια για να κερδίσουμε χρόνο και να κάνουμε ότι ο δικομματισμός εμπόδισε δεκαετίες: να γίνουμε νοικοκύρηδες στον τόπο μας.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παράξουμε κινητοποιώντας τους εθνικούς πόρους και το δίλημμα είναι πως και πόσο γρήγορα κι όχι αν οι δημοτικές θα ενισχύσουν το "όχι στο μνημόνιο".
Κατά τα άλλα η ανασφάλεια διασκεδάζεται με τον θυμό και την ανακάλυψη αντιπάλων και "ποπ αριστεράς" αλλά όχι για πολύ.

Είναι αλήθεια δύσκολο να ισορροπήσεις ψυχολογικά εν μέσω κρίσης.
Απαιτείται ένα ευνοϊκό "ενεργειακό" περιβάλλον και κάποιες εσωτερικές αποφάσεις.
Η χρήση του ψυχολογικού παράγοντα βέβαια, διακωμωδείται στην κοινωνία μας - και έπειτα ο καθένας μας βυθίζεται στην δική του ψυχολογική κόλαση από την οποία δεν ξέρει πως να βγει.
Είναι πράγματι δύσκολη και άγνωστη η χρήση της ψυχολογικής υποστήριξης σε μια κοινωνία ατομιστών. Γιατί η οικονομική κρίση όπως και ο πόλεμος, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και κάθε απώλεια ή καταστροφή εμφανίζει διάφανα το επίπεδο ψυχολογικής αυτογνωσίας κάθε κοινωνίας.
Εμφανίζεται η συνήθεια να "χτυπάει κόκκινο" (αυτή τη φορά όχι με αγορά εβαπορέ ευτυχώς) με αδράνεια αντίδρασης, εμπόδια παραμελημένα μέσα στην καθημερινότητα να αναδύονται μαζεμένα, προηγούμενες επιλογές να δείχνουν το βάρος και τις συνέπειές τους και μια κοινωνία να αδυνατεί να οργανωθεί και να αντιμετωπίσει "δυο προβλήματα":
Την παραγωγή, την έκτακτη κινητοποίηση των πόρων, την αυτοδιοίκηση, τα σκουπίδια...

Συνήθισε αλλιώς; Αιφνιδιάστηκε άσχημα; Αδυνατεί να αντιμετωπίσει προβλήματα; Δεν ξέρει να συνεργάζεται;

Το προφίλ του νεοέλληνα πρέπει να παρουσιαστεί, να αποτιμηθεί, να υπολογιστεί στην κρίση. Δεν γίνεται να χώνουμε το κεφάλι στην άμμο.
Αδυναμίες, ανεπάρκειες, νοοτροπίες. Εμπόδια στην οποιαδήποτε ανασυγκρότηση.
Ένα ψυχολογικό προφίλ που δεν είναι αποδεκτό "επίσημα" αν και σιγοψιθυρίζεται παντού... στα καφέ, στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, στις πολιτικές παρέες.
Ο νεοέλληνας έμαθε στην επιδότηση χωρίς έλεγχο και νόμισε ότι αυτό είναι σοσιαλισμός δηλ. να σε πληρώνουν οι ξένοι γιατί ...σε συμπαθούν ή είναι κορόϊδα.
Έμαθε να μην λύνει κανένα πρόβλημα αλλά να παίρνει ...παράταση.
Έμαθε να βάζει το ατομικό συμφέρον πρώτα και τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα.
Έμαθε ότι η συνεργασία είναι για τους αφελείς και τους κακομοίρηδες κι όχι για τους έξυπνους και ικανούς - εκτός αν αφορά το κόμπλεξ της "εθνικής ανωτερότητας" στις αθλητικές επιτυχίες που κι εκεί έβλεπε ατομικά φυλετικά χαρίσματα.

Ο νεοέλληνας ξέχασε να παράγει.
Δεν ξέρει πως.
Δεν άλλαξε τις αγροτικές καλλιέργειες, την χρήση του νερού - αν και αυτό λιγόστεψε επικίνδυνα - δεν έκλεισε τις χωματερές, δεν έμαθε να ανακυκλώνει τα σκουπίδια του.
Διατήρησε τις ίδιες ενεργοβόρες μονοκαλλιέργειες, απαίτησε εκτροπή του Αχελώου για να συνεχίσει να ποτίζει το βαμβάκι που δεν μπορεί να πουλήσει.
Βολεύτηκε στην τεμπελιά του Δημοσίου και στο "δώσε και σε μένα μπάρμπα" (ΕΕ).
Διατήρησε τον δικομματισμό ψηλά και στην εξουσία, αλλάζοντας και πολιτικό στρατόπεδο όταν χρειαζόταν για να βολέψει τα παιδιά του αδιαφορώντας για τη χώρα του, την καταστροφή της φύσης, την ανικανότητα των κρατούντων, τα σκάνδαλα, την ρεμούλα - αρκεί να είχε αυτός ένα κάποιο όφελος.
Πιστεύει στις εύκολες υποσχέσεις για ισχυρή Ελλάδα, ζηλεύει τους γερμανούς που παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και τα "σπρώχνουν" κιόλας με όποιον τρόπο βρουν, φθονεί τους γείτονες επειδή κάτι πέτυχαν...

Κι όλα αυτά γιατί δεν ξέρει πως να μεταφράσει τις ώρες που σπαταλά "απασχολούμενος" - κι είναι πολλές - σε πλούτο!
Καταριέται θεούς και δαίμονες, το ΔΝΤ που εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, τις τράπεζες που τοκογλυφούν, την Μέρκελ που υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και δεν μας επιστρέφει τα κέρδη που έβγαλε από μας...

Μα δεν παίρνει καμιάν απόφαση!
Να λύσει επιτέλους συναινετικά Κυπριακό και Σκοπιανό.
Να συνεκμεταλλευτεί το Αιγαίο (όχι μισά μισά αλλά λύνοντας το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας με διεθνή συμφωνία).
Να μηδενίσει τις αμυντικές δαπάνες ( να αρκετά όπλα έχουμε).
Να διανείμει την εκκλησιαστική περιουσία ή να βγάλει από την δημόσια μισθοδοσία και ενίσχυση κάθε είδους την εκκλησία και τα μέλη της.
Να λύσει κατά προτεραιότητα το κτηματολόγιο, το δασολόγιο, την διαχείριση των σκουπιδιών.
Να δώσει άμεσα νερό ΕΥΔΑΠ στις μολυσμένες περιοχές της Αττικοβοιωτίας και Εύβοιας.
Να ενισχύσει τα έσοδα φορολογώντας με κλίμακα βάσει κυρίως του τρόπου ζωής.
Να επιδοτήσει με γνώση και πίστωση τον καινοτόμο επιχειρηματία που φέρνει ποιότητα υπηρεσιών, εισόδημα και θέσεις εργασίας.
Να ενισχύσει τις συντάξεις με πόρους από φόρους και εξοικονόμηση από μη παραγωγικούς τομείς.
Να επιδοτήσει καθαρές ενέργειες, την βιολογική αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό ποιότητας και όχι πολυτέλειας.
Και κυρίως: Να επιβραβεύσει την συνεργασία, την συνεργατική παραγωγική καινοτομία, τον θεσμικό πειραματισμό στην παραγωγή και τις υπηρεσίες και στους τρόπους αξιοποίησης των εθνικών πόρων (τα σκουπίδια είναι ένας από αυτούς).
Να επιβραβεύσει τον νοικοκύρη και όχι τον εξυπνάκια, τον εργαζόμενο και όχι τον τεμπέλη, τον επιχειρούντα και όχι τον εισοδηματία, τον κανονικό συνταξιούχο και όχι τον πρόωρα επιβαρύνοντα τους παραμένοντες στην εργασία.

Αλλαγή νοοτροπίας. Ναι, η μόνη ελπίδα για κάτι που θα διαρκέσει.


43 σχόλια:

 1. Ενδιαφέρουσες σκέψεις και μερικές προτάσεις για προβληματισμό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ποια αλλαγή νοοτροπίας; Την ίδια εξακολουθείτε να έχετε...
  αυτό που διαρκεί είναι οι προτάσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό μάλλον τώρα το ονομάζετε ελπίδα

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=562238

  Θωμάς Σανιτόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και σένα τι σε μέλει Θωμά με ποιον θα συνεργαστεί η ΔΑ και οι ΟΠ - οππορτουνιστές είναι ό,τι θέλουν κάνουν...αναφορά θα σου δώσουν; Βλέπεις είναι και αυτεξούσιοι πλέον. Μήπως αυτό το τελευταίο δεν μπορείς να το συνηθίσεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Γιώργο

  Καθόλου δε με μέλει τι θα κάνει η ΔΑ (πως λέγαμε παλιά ΔΑ-ΔΕ, αλλά να μη κοροιδεύευετε το κόσμο ότι σας ένοιαξαν οι δήθεν αριστερίστικες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.Μ΄αρέσει να αποκαλύπτονται κάποιοι.Αλλωστε πρώτο το Φώτη τον μέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και μ΄αυτόν ασχολείται, όπως θα άκουσες και θα διάβασες.Ότι είστε αυτεξούσιοι δε σημαίνει ότι δε σας κάνει κανείς κριτική.
  Θ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @�������

  α ρε Γιώργο. Τι κομπλεξισμός είναι αυτός.. Συγνώμη αλλά στην κοινωνία των πολιτών που οραματίζεσαι η Δ.Α θα είναι στο απυρόβλητο της κριτικής;

  Αλλά καλά τα λέει ένα σύνθημα.

  20 χρονάκια κατεχόμενα...

  Βάζω στοίχημα ότι δεν γνωρίζεις την συνέχεια. Οσο για το που το πάτε.. Εκεί που το πηγαίνατε πάντα.
  http://www.youtube.com/watch?v=jJXnWQ1jR34 Αποκαλυπτικό ρεπορταζ.

  Φιλια

  Θ.Τ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. «Σπιράλ θανάτου»
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
  Υμνητικό -κατά την αντίληψη των Γερμανών- ήταν το άρθρο της Ινές Τσετλ, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος της γερμανικής έκδοσης των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου: «Ο άνθρωπός μας στην Αθήνα!» το τιτλοφορούσε. «Ενα πράγμα είναι καθαρό. Αυτός είναι ο άνθρωπός μας εκεί στην Αθήνα. Δεύτερη ευκαιρία δεν υπάρχει», υπογράμμιζε εκ νέου κλείνοντας το άρθρο. «Ανθρωπό τους» αποκαλεί τον Γ. Παπανδρέου. Αυτό είναι μεγάλο κομπλιμέντο για ένα αλαζονικό γερμανικό μυαλό, το οποίο βεβαίως ούτε καν διανοείται τι είδους αντανακλαστικά του ελληνικού λαού ενεργοποιεί μια τέτοια διατύπωση.
  Το «πνεύμα των ηρώων» της ελληνικής αρχαιότητας αποδίδει στον πρωθυπουργό η γερμανική εφημερίδα. Εξηγεί το γιατί: «Φορτώνει στον λαό του το πιο κτηνώδες (!) πρόγραμμα αγωγής (σ.σ. λιτότητας) που έχει δει ποτέ η Ευρώπη», γράφει ενθουσιασμένη. «Η Ελλάδα είναι τώρα το πλοίο-στρατόπεδο της Ευρώπης. Επανενσωμάτωση με το σκληρό ταξίδι. Σε περίπτωση που οι Ελληνες το αντέξουν, θα είναι άλλη χώρα», πανηγύριζε.
  Οι Γερμανοί είναι ωμοί. Η αρθρογράφος εξηγεί χωρίς περιστροφές γιατί χρωστούν ευγνωμοσύνη στον Γ. Παπανδρέου: «Σε σύγκριση με την τωρινή δίαιτα λιτότητας, η χρεοκοπία θα ήταν ο πιο άνετος δρόμος για τους Ελληνες. Σχεδόν το 80% των δανείων έρχονται από το εξωτερικό. Ετσι, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, οι ίδιοι οι Ελληνες θα τη γλίτωναν συγκριτικά ανενόχλητοι!», ομολογεί. Αναγνωρίζει, δηλαδή, ότι η λιτότητα επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό για να μη χάσουν χρήματα οι γερμανικές και άλλες τράπεζες που έχουν δανείσει την Ελλάδα.
  Τι κέρδισε η Ελλάδα από αυτήν τη στάση του πρωθυπουργού; Βραχυπρόθεσμα, το τριετές «πακέτο βοήθειας». Με βαρύ αντάλλαγμα την απώλεια της οικονομικής εθνικής ανεξαρτησίας λόγω της επιβολής καθεστώτος επικυριαρχίας του ΔΝΤ και της ΕΕ. Μακροπρόθεσμα, γλιτώσαμε τουλάχιστον την πτώχευση; Πιθανότατα όχι, αν πιστέψουμε το επίσης γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», το οποίο στην αγγλική ηλεκτρονική του έκδοση αναρωτιέται ήδη από τους τίτλους του αν η Ελλάδα «εισέρχεται σε σπιράλ θανάτου»!
  Μας θεωρούν χρεοκοπημένους αναπότρεπτα όχι μόνο το «Σπίγκελ», αλλά διαρκώς και περισσότεροι οικονομολόγοι. Το 43% των οικονομολόγων που ρώτησε σε δημοσκόπηση το Ρόιτερς θεωρούν τώρα ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει την επόμενη πενταετία. Το ποσοστό αυτό ήταν 33% τον Μάιο. Είναι προφανές ότι η υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς επικυριαρχίας της ΕΕ και του ΔΝΤ καταβαράθρωσε ακόμη περισσότερο το κύρος της χώρας.
  Το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στη... στρατόσφαιρα: από 115% του ΑΕΠ, που ήταν στα τέλη του 2009, εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο στο 137,2%! Το χρέος, δηλαδή, αυξάνεται με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς από όσο μας έλεγαν ότι θα αυξανόταν αν δεν μπαίναμε υπό καθεστώς ΕΕ - ΔΝΤ! Οσο για τα περιβόητα «σπρεντ», με τα οποία μας είχαν τρελάνει μέχρι να μας βάλει η κυβέρνηση σε καθεστώς ξένης επικυριαρχίας, πάνε ασυγκρίτως... χειρότερα από πριν! Ενώ, δηλαδή, πριν από το αποκρουστικό Μνημόνιο δανειζόταν η χώρα με 3% - 4% ακριβότερα από τη Γερμανία, τώρα τα «σπρεντ» έχουν απογειωθεί γύρω στο... 9% - 10%!
  Βάσανα δίχως τέλος συνεπιφέρει το Μνημόνιο. Σε «καμένη γη» μετέτρεψαν την ελληνική οικονομία ΕΕ, ΔΝΤ και κυβέρνηση -και τα χειρότερα είναι δυστυχώς μπροστά μας. Ηδη η Κομισιόν προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή νέων μέτρων σε λίγους μήνες. «Στην ελληνική κοινωνία αναβράζει ένα μείγμα φόβου, έλλειψης προοπτικής και οργής» διαπιστώνει το «Σπίγκελ».
  Κοινωνική έκρηξη περιμένουν όλοι. «Ολόκληρη η χώρα βυθίζεται σε κατάθλιψη. Παντού φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε μόνο προς τα κάτω. Το σπιράλ συνεχίζει να στρέφεται ασταμάτητα. Διέξοδος δεν είναι ορατή. Το χειρότερο όμως είναι ότι σχεδόν κανένας δεν έχει πια ελπίδα ότι κάποια μέρα τα πράγματα θα καλυτερέψουν», γράφει. «Πρώτα η κατάθλιψη, έπειτα η έκρηξη», αποφαίνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δείτε ένα μέρος του σχολιασμού της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ.

  ΤΑ ΜΕΛΗ του ευρωατλαντικού κλιμακίου (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) συγκεντρώνουν πλέον τα πυρά ελλήνων και ξένων αναλυτών όχι μόνο για τη σκληρότητα των μέτρων που επέβαλαν, αλλά και για τεχνοκρατικές αστοχίες στις οικονομικές τους προβλέψεις, στο πεδίο δηλαδή όπου θεωρούνται ειδικοί. Επίσης, ελέγχονται για τις ανεδαφικές συστάσεις τους προς την... ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που έκαναν «έξω φρενών» στελέχη της κυβέρνησης με ανειλικρινείς δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.
  Τα στελέχη της τρόικας πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στην Αθήνα στα μέσα Απριλίου. Μάλιστα έφθασαν με μικρή καθυστέρηση λόγω των προβλημάτων που είχε δημιουργήσει στις αερομεταφορές η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία. Αμέσως άρχισαν τις γκάφες, τα ψέματα και τις… τούμπες. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Αθήνα, δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους, «άδειασαν» τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ολόκληρη την κυβέρνηση δηλώνοντας (ψευδώς, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων) ότι δεν ζήτησαν να περικοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Συνεργάτες του υπουργού έστελναν non papers την επομένη με ντοκουμέντα που αποδείκνυαν ότι ζητήθηκε επανειλημμένα.
  Νωρίτερα τα στελέχη της τρόικας είχαν υποστηρίξει ότι οι συνταξιούχοι «περνούν καλά στην Ελλάδα με 700 ευρώ τον μήνα». Μήνες αργότερα αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω εκείνη την προκλητική φράση δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι «οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη». Τον Μάιο προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί το 2010 με ρυθμό 1,9%. Ωστόσο τον Ιούλιο έφθασε στο 5,5% και συνεχίζει ανοδικά…
  Εγραψαν στο μνημόνιο ότι η ύφεση θα είναι 4% το 2010• τον Ιούνιο είπαν «μάλλον θα είναι μικρότερη» και τον Αύγουστο… επέστρεψαν στην αρχική τους εκτίμηση. Συνέχισαν με ανεδαφικές συστάσεις: στο τέλος Ιουλίου ζήτησαν για πωληθεί «εδώ και τώρα» το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και απαίτησαν χιλιάδες απολύσεις στις ΔΕΚΟ, την ώρα που δήλωναν ότι ανησυχούν για την ανεργία…
  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κατά την πάγια τακτική του, προτείνει στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σκληρά μέτρα, όπως π.χ. απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά διαψεύδει ότι απαίτησε κάτι συγκεκριμένο. Στην Ελλάδα τα άλλα δύο μέλη της τρόικας (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) υιοθέτησαν αμέσως τους «τρόπους» του ΔΝΤ: οι προτάσεις
  για μέτρα διαψεύδονται δημοσίως και παρουσιάζονται συνήθως ως «ελεύθερη» επιλογή της κυβέρνησης. Πίσω όμως από τις προτάσεις υπάρχει το στοιχείο του καταναγκασμού, καθώς η μη αποδοχή μιας πρότασης από την κυβέρνηση στην οποία υποβάλλεται μπορεί να ισοδυναμεί με πάγωμα της επόμενης δόσης του δανείου και απειλή χρεοκοπίας.
  http://www.tovima.gr/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σκέψου για να κάνει τέτοια κριτική το φιλοκυβερνητικό συντηρητικό Βήμα καταλαβαίνει κανείς τι επίθεση θα κάνει σε όλους αυτούς η Δημοκρατική Αριστερά που είναι κα αριστερό κόμμα δηλαδή κόμμα των εργαζομέ4νων και συνταξιούχων. Μαζί στο αγώνα κατά της κατοχικής κυβέρνησης Τσολάκογλου - Παπανδρέου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Γιώργο πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις. Επέστρεψα από τις διακοπές και επανασυνδέθηκα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Οι αριστεριστές κάθε τύπου ονειρεύονται την χρεωκοπία εδώ και καιρό.
  Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους τώρα θα έπρεπε ήδη να είμαστε όλοι άνεργοι, άφραγκοι, κατασχεμένοι και να τρώμε σκουπίδια.
  Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι θα τους ωφελήσει κάτι τέτοιο. Τέτοιες κασσάνδρες είχα καιρό να ακούσω. Τέτοια εμμονή, τέτοια μανία...

  Αν δεις ανακοίνωση του Συριζα, Ναρ, Ανταρσύα, Κκε τρελαίνεσαι. Νομίζεις ότι ήρθε το τέλος. Κάθε μέρα καταστροφή, πάτος, χρεοκοπία. Τα ίδια έφτασε να γράφει πια και η Αυγή - αν είναι δυνατόν.

  Την ώρα που παλεύουμε να λύσουμε προβλήματα, αυτές οι φωνές μου είναι αδιάφορες.
  Επίσης μου είναι αδιάφορες οι "αποκαλύψεις" των διαφόρων ανωνύμων που έρχονται κατευθυνόμενα να σπεκουλάρουν λες και τους αφορά το θέμα.
  Τέλος ό,τι καλό προταθεί θα το στηρίξω και ας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ ή τον ίδιο τον διάβολο - κομπλεξικός είναι όποιος έχει τάπες στα αυτιά του και παρωπίδες στα μάτια του.

  Το ζήτημα σήμερα είναι να προτείνει κάποιος μια λύση σε ένα ζήτημα και εάν είναι σωστή να την στηρίξουμε - τα φτηνά προπαγανδιστικά λόγια και οι αφορισμοί είναι άλλων εποχών και άλλων πολιτικών χώρων.

  Γι αυτό δεν φύγαμε άλλωστε από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ;

  Για να μπορούμε χωρίς κόμπλεξ και πειθαρχικά εμπόδια να στηρίζουμε ότι είναι σωστό ανεξαρτήτως ποιανού πρόταση είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @drpkouts
  Ελπίζω να τις συζητήσουμε, αυτές και άλλες, μια προς μια φίλε Παναγιώτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Κακά τα ψέμματα ο Γιωργάκης είναι φίνο παιδί. Αμερικάνος τουρίστας στην Ελλάδα κάνει και τις διακοπές του (αφού δεν κυβερνά αυτός τι να κάνει στην Αθήνα;) και έχει σχέδιο (όχι πλάκα) να διαλύσει τη χώρα και να την παραδόσει στους Αμερικάνους και στους Τούρκους. Αυτό για να μην λένε κάποιοι κακοήθεις ότι ο Γιωργάκης δεν είχε πρόγραμμα. Και η Δημοκρατική Αριστερά κολαούζο του Γιωργάκη (σου λέει κάποιο υπουργείο θα προκύψει και για μας). Και από ότι φαίνεται από της εξέλιξη των πραγμάτων και την ανύπαρκτη αντίδραση του κόσμου μάλλον πετυχαίνει τον στόχο του. Δυστυχώς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πραγματικά η αλλαγή νοοτροπίας είναι σημαντική. Η Δημοκρατική Αριστερά μακρυά από τον κομματικό λόγο και από τις απολυτότητες, γνωρίζοντας ότι είναι μέρος της κοινωνίας και έτσι δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια ως Θεός (πράγμα για το οποίο καταγγέλλουμε τους δογματικοιύς αριστερούς), θα αναγνωρίσει ότι ίσως κάνει λάθος που επιμένει τόσο δογματικά στις θέσεις της συνεργασίας με τον Παπανδρέου και το ΔΝΤ και ότι ίσως μέρος της αλήθειας μπορεί να κατέχουν ίσως αυτοί που πολεμούν το μνημόνιο. Οπότε τζίφος!
  Και παιδιά έτσι να αγνοείται ότι σας γράφουν οι διάφοροι προβοκάτορες του ΣΥΡΙΖΑ κλπ και να είστε σταθεροί και αμετακίνητοι στις θέσεις σας. Διότι τι ξέρουν οι προβοκάτορες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Έλα ντε! Άλλωστε περιμένοντας το υπουργείο, sorry ανώνυμε αλλά δεν έχουμε χρόνο για άλλες μπούρδες τύπου Συριζα και άλλων κρυφολάτρεων του ΚΚΕ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΚΑΛΕ ΑΥΤΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ! ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ!
  Ουγγαρία-ΔΝΤ: σημειώσατε 1
  Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010
  ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΛΟΣ
  Ρεύμα απείθαρχων χωρών φοβάται το ΔΝΤ μήπως δημιουργήσει η Ουγγαρία, όπως αποκαλύπτει ο δυτικός Τύπος, μετά την απόφασή της να φορολογήσει τις τράπεζες παρακάμπτοντας τις οδηγίες του μισητού διεθνούς οργανισμού. Χωρίς αντίκρισμα αποδείχτηκαν οι απειλές για καταστροφή της χώρας.
  Δεν πάει ένας μήνας που ο δεξιός ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ούρμπαν τόλμησε να πεί ένα κατηγορηματικό «όχι» στις αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Αντίθετα, η –δεξιά επαναλαμβάνω– κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να επιβάλει για τρία χρόνια έκτακτη εισφορά ύψους 0,45% στον τζίρο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να καταβάλουν 700 εκατομμύρια ευρώ και να γλιτώσουν έτσι οι απλοί πολίτες ενδεχόμενα νέα μέτρα.
  «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητά μας», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Ζόλταν Κσελφάβαι. «Μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας, η… λιτότητα δεν μπορεί να είναι η λύση» πρόσθεσε!
  Το ΔΝΤ και η ΕΕ απέρριψαν κατηγορηματικά τη λύση της φορολόγησης των ουγγρικών τραπεζών –οι περισσότερες εκ των οποίων άλλωστε ανήκουν σε δυτικοευρωπαικές τράπεζες, κυρίως αυστριακές– και αποφάσισαν να μη χορηγήσουν στην Ουγγαρία την τελευταία δόση των 5,5 δισ. ευρώ που απέμεναν από το δάνειο των 20 δισ. που είχαν εγκρίνει στη Βουδαπέστη το 2008.
  Το σύνολο σχεδόν του δυτικού Τύπου είχε φρίξει με τη στάση αυτή του Όρμπαν, προβλέποντας ούτε λίγο ούτε πολύ την καταστροφή της χώρας. Το εξοργιστικό είναι ότι η εκβιαστική στάση του ΔΝΤ και της ΕΕ δεν βασίζονται, έστω και τυπικά, σε κάποια «αποτυχία» της Ουγγαρίας να πιάσει τους στόχους που της είχαν επιβάλει πριν καν αναλάβει την εξουσία η κυβέρνηση Όρμπαν. «Το έλλειμμα της Ουγγαρίας είναι μόλις 3,8% του ΑΕΠ» γράφει το γαλλικό περιοδικό Μαριάν. Και προσθέτει με έκδηλη οργή: «Το ποσοστό αυτό προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα ελλείμματα των χωρών μελών της Ευρωζώνης είναι από 5 έως και 12%»! Απλώς,τα «γεράκια» του ΔΝΤ και της ΕΕ επιχείρησαν να εκβιάζουν τους Ούγγρους γιατί φοβούνται μήπως δημιουργηθεί ρεύμα …απείθαρχων κρατών!
  Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης το ομολόγησαν απερίφραστα: «Ο αγώνας στην Ουγγαρία αντανακλά μια μεγαλύτερη μάχη που αναμένεται να δοθεί το επόμενο έτος, καθώς οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολιτικοί που επιδιώκουν να επιβάλουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, αντιμετωπίζουν όλο και πιο απείθαρχους πολίτες». Στο ίδιο μήκος κυματος και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς: «Το ΔΝΤ θα πρέπει να κρατήσει σκληρή γραμμή στην Ουγγαρία γιατί πρέπει να στείλει ένα μήνυμα σε άλλες κυβερνήσεις που θα έμπαιναν στον πειρασμό να φλερτάρουν με την απειθαρχία».
  Και όμως! Η καταστροφολογία δεν πέρασε. «Παραδόξως», γράφει η γαλλική Μοντ, «η επίδειξη δύναμης του Όρμπαν με το ΔΝΤ δεν προκάλεσε τον πανικό των επενδυτών. Το φιορίνι μπορεί να υποτιμήθηκε κάπως, αλλά η χώρα εξακολουθεί να δανείζεται χωρίς πρόβλημα από τις αγορές. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρά συμφέροντα τους τελευταίους δύο μήνες και μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει – παρά τις τεράστιες αντιδράσεις που προκαλεί» λέει ο οικονομολόγος Μαρκ Γουέισμπροτ, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Ερευνας.
  Η Ουγγαρία –με τους Σοσιαλιστές στην κυβέρνηση– έζησε τέσσερα χρόνια εξοντωτικής λιτότητας και όντως το έλλειμμα μειώθηκε από 9 σε 3,8% του ΑΕΠ. Με τα μέτρα αυτά όμως η ανεργία αυξήθηκε από 7% το 2007 στο 12% σήμερα και η οικονομία βυθίστηκε στο χάος. Και όμως οι Σοσιαλιστές παραμένουν αμετανόητοι, αν και συνετρίβησαν στις πρόσφατες εκλογές. Σε πλήρη ταύτιση με το ΔΝΤ ο Πέτερ Ότσκο, υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε την κυβέρνηση Όρμπαν να αλλάξει στρατηγική και να ακολουθησει τις επιταγές του ΔΝΤ. Αυτό θα πει υπηρετικό προσωπικό…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Εγώ, σύντροφοι, χωρίς παρεξήγηση, σας ενημερώνω με διάφορα άρθρα των εφημερίδων γιατί ξέρω ότι είστε ανοιχτοί στον διάλογο. Χωρίς Παρεξήγηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Έχω ένα σατανικό σχέδιο. Μετά την Δαμανάκη, Μπίστη κλπ προτείνω να μπούμε όλοι στο ΠΑΣΟΚ και να τους διαβρώσουμε από μέσα. Στο τέλος θα υπερισχύσουν οι αριστεροί της αριστεράς και τσακ τους πήραμε την κυβέρνηση!! Φοβερό ε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @ ανώνυμο διαφωτιστή
  Το ανέκδοτο έλεγε να πατε για ψάρεμα.
  Εκτός αν είστε "Αλιεύς ψυχών" που προσπαθεί να επαναφέρει τα απολωλότα πρόβατα στο μαντρί.
  Καλά δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε;
  vinotinto

  ΥΓ. @ Γιώργο,
  Καλώς σας βρήκα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @ανόνυμε ψαρά,
  πριν πας για ψάρεμα μετά την πανσέληνο φυσικα:
  Συγκράτησε δύο πολύ μικρές λεπτομέριες και σκέψου της εκεί στην απεραντοσύνη της θάλασσας.
  Η Ουγγαρία έχει όπως διάβασες και στο άρθρο δικό της νόμισμα.
  Η Ουγγαρία μπορεί και δανείζεται απο την διεθνή αγορά.
  Πολύ ασήμαντα Ε;;
  Από το να γράφεις βλακίες είναι καλύτερο να ψαρεύεις.
  Σίγουρα όταν γυρίσεις θα έχεις μάθει κάτι χρήσιμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. @ Ανώνυμο αποδελτιωτή,
  μπορείς να μας προτείνεις ελεύθερα το link του άρθρου που σε εκφράζει
  Δεν χρειάζεται να το κάνεις τρολ υποχρεωτικής ανάγνωσης και να γεμίζεις τον τόπο με τα κείμενα της αρεσκείας σου.

  Λίγη αυτοσυγκράτηση.
  Διαβλέπω ένα ψυχαναγκασμό να κάνουν οι άλλοι ό,τι εσύ θέλεις...
  Έτσι το κάνετε στον ...χώρο σου; Με το ζόρι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Γεια σου vinotinto, γεια σου radical. Καλό χειμώνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Γιώργο λυπήσου τον λίγο τον καημένο τον διαφωτιστή. Εγώ τον καταλαβαίνω. Δεν είναι και λίγο να τρως από παντού σφαλιάρες. Πρώτα η Σακκοράφα, Τσακνής, Μητρόπουλος, Περιμένουν τον Παπαδημούλη να τους σώσει. Από παντού τους φτίνουν και αυτοί νομίζουν πως τρώνε την βροχή του δντ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Ξέρω radical, είναι στην κατάσταση show me the way to the next whiskey bar... Αλλά ποιος τους φταίει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Καλή συνέχεια του καλοκαιριού σε όλους.
  Είναι νωρίς για χειμώνες και τέτοια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. @Γιώργο
  Η χρεωκοπία έχει έρθει. Εγώ τουλάχιστον χρεοκόπησα .Δε ξέρω για σένα μπορεί να μην έχεις καταλάβει τίποτε! Όσο για ανέργους …στην ευρύτερη παρέα μου σε λίγο θα είναι τόσοι που θα μπορούν να φτιάξουν και σωματείο. Είναι τουλάχιστον στρουθοκαμηλισμός, έστω και «αριστερός» να μη βλέπεις την πραγματικότητα. Θα μου πεις τι σου τα λέω... σου είναι αδιάφορη η φωνή μου!
  Όσο για το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή διάβολος δε φαίνεται να σε τρομάζει, επομένως πάλι δεν έχεις πρόβλημα…
  @radical, να σε προτείνω για περιφερειάρχη, είσαι καλύτερος από το Ψαριανό! ΧΑΧΑ…ο Ψαριανός περιφερειάρχης… τι άλλο θα δούμε, τον Παπασπυρόπουλο υποψήφιο δήμαρχο; απαπαπα έχει πολλά πά(από πλάκα δε χρεοκοπώ)
  τη καλησπέρα μου παρ΄όλα αυτά.

  Θ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Μην ανησυχείς Θ., δεν έχεις μονοπώλιο τα προβλήματα...
  Απλά δεν λύνονται με χολή και όξος. Και πάντως δεν σου φταίει ο διπλανός σου ειδικά ο παλιός σύντροφος - αν δεν έχεις λύση, κάτσε και σκέψου, μην παπαγαλίζεις την κάθε ανοησία των επαγγελματιών της επανάστασης.
  Καληνύχτα και καλή τύχη - μόνος σου καθορίζεις την μοίρα σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Χ.Ι
  Ρε σεις για γέλια και για κλάματα είστε τουλάχιστον βγαίνει το μεροκάματο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Θ, Δεν σε γνωρίζω προσωπικά για να πω κάτι. Αυτοί όμως που υπερασπίζεσαι είναι επαγγελματίες της πολιτικής και τυχοδιώκτες που δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Και για αυτό όπως βλέπεις κανείς δεν τους εμπιστεύεται και ούτε φερέγγυους τους θεωρεί για συνεργάτες. Μια παλαιοκνίτικη παρέα που αφού άλλωσε ένα κόμμα στην συνέχεια το διέσπασε και τώρα ετοιμάζεται να το διαλύσει. Να είμαστε καλά και θα δεις σε κανένα χρόνο περίπου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. άλλοι βγάζουν χολή και όξος Γιώργο άλλοι. Είναι δε έτρποιμοι να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ παρά με τους πρώην συντρόφους τους.
  Μόνος καθορίζω τη μοίρα μου; Έτσι πίστευα κι εγώ γι αυτό σπούδασα, έδωσα εξετάσεις ,βρήκα δουλειά και τώρα με υποχρέωσαν στη φτώχεια μαζί με την οικογενειά μου.

  @radical
  Μπορεί και να χεις δίκιο.Ουτε εγώ σε γνωρίζω, αλλά έως τώρα δεν είναι η παλιοκνίτικη όπως τη λες παρέα που διέσπασε το ΣΥΝ, αλλά η "φρόνιμη αριστερά" και η παλιά με το ζόρι "ανανεωτική" ή οποία έχει γίνει πλέον παλαιοανανεωτική παρέα. 1% δεν είχε η ανανέωση πριν έλθει η παλιοκνίτικη παρέα;εκεί συν πλην 1% να μου το θυμάσαι.

  υγ: Ποτέ δεν υπερασπίζομαι πρόσωπα, αλλά πολιτικές.

  Θ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Θ,
  χαίρομαι που υπερασπίζεσαι πολιτικές έστω και αν διαφωνούμε. Ασφαλώς και το εγχείρημα της Δα εκεί θα κριθεί στο αν έχει να δώσει κάτι καινούριο στην κοινωνία. Εγώ πάντως το ελπίζω και το προσπαθώ. Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε Θ είναι η κοινή δράση σε ζητήματα που συμφωνούμε. Και να είσαι σίγουρος πως αυτά είναι αρκετά και σημαντικά. Δεν έχουν καμία σχέση οι δαιμονοποιήσεις και οι περιχαρακώσεις με την αριστερά. Αυτές βολεύουν τους μηχανισμούς των γραφειοκρατών. Να είσαι σίγουρος πως αν θέλαμε να πάμε Στο Πασοκ θα το είχαμε κάνει εδώ και χρόνια. Για αυτό μην καταλογίζεις προθέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην ζωή και στην πραγματικότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Αδόκητο (αλλά αν πάρεις τον δρόμο για τα Σούσα, θα περάσεις κι απ' τα Καυδιανά Δίκρανα): την «απομνημονιοποίηση» (τι όρος!) των προσεχών καλλικρατικών εκλογών ζητάει ο κ. Κουβέλης.
  Λογικόν! να βάλουμε το Μνημόνιο να «κοιμηθεί» για λίγες μέρες ή να το στείλουμε «έξω απ' τη χώρα για δουλειές». Πώς αλλοιώς άλλωστε θα μπορούσαν υποψήφιοι της Δημοκρατικής Αριστεράς να συμπαραταχθούν με υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ που συντάχθηκαν με τον κ. Καρατζαφέρη, την Ντόρα και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις του Μνημονίου;
  Θλιβερό; Οχι ακόμα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Άκου λοιπόν ανώνυμε:
  Υπάρχουν δύο τρόποι να συνεργάζεσαι με το ΠΑΣΟΚ
  ο ένας είναι να λες ότι αυτός/ή που συνεργάζομαι είναι μεν στο ΠΑΣΟΚ, διαφωνεί όμως με την πολιτική του - είναι "αριστερός". Και να αναβιβάζεις γίγαντες του πολιτικού ήθους σαν τον Β.Οικονόμου σε ήρωα επειδή "είπε όχι στο μνημόνιο"!
  Αυτός είναι ο δρόμος της υποκρισίας που ασκεί χρόνια η πρώην "αριστερή πλειοψηφία" του ΣΥΝ πχ.

  Ο άλλος δρόμος είναι να αναζητάς προγραμματικές συγκλίσεις και επώνυμα κομματικά να τις στηρίζεις καθώς και προγραμματικές συμφωνίες των οποίων να παλεύεις την υλοποίηση. Επίσης να στηρίζεις φερέγγυα πρόσωπα να τις υλοποιήσουν.

  Κι ο Καλλικράτης είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα για να εγκαταλειφθεί στα χέρια των "ηρώων" του "όχι στο μνημόνιο" που όμως δεν σκαμπάζουν γρι από αυτοδιοίκηση ή είναι βολεμένοι πολιτικάντηδες που αύριο αφού τα κάνουν μαντάρα θα ξεκουραστούν στα εισοδήματά τους - άντε να μην θυμίσω ονόματα...

  Ο Καλλικράτης πρέπει να στελεχωθεί με ικανά πρόσωπα ώστε από 1/1/11 να υπάρχει αυτοδιοίκηση που να λειτουργεί και να υπηρετεί την τοπική κοινωνία - με τους ήρωες ούτε ΑΦΜ δεν θα έχουν οι δήμοι στην ώρα τους με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας τους.
  Αν αυτό θέλεις έ τότε λογικό είναι να θες την μνημονιοποίηση των αυτοδιοικητικών: έτσι θα βγει ο κάθε άσχετος αρκεί να βρίζει το μνημόνιο από το πρωί ως το βράδυ: και μετά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Και κάτι για τον Θ.:
  Νομίζεις ότι οι παλιοί σύντροφοι είναι κατά κανόνα πιο φερέγγυοι ή άξιοι από πολλά μέλη του ΠΑΣΟΚ; Δεν νομίζω...
  Δεν έφτασε τυχαία ο Συν εκεί που έφτασε κι εκεί που θα πάει.
  Πολλοί άνθρωποι στο ΠΑΣΟΚ είναι τίμιοι και ειλικρινείς και πολύτιμοι συναγωνιστές της προόδου - άλλο το βαθύ ΠΑΣΟΚ που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα (όπως και ο βαθύς ΣΥΝ άλλωστε).

  Έτσι οι ταμπέλες δεν λένε πια τίποτα: αυτό που λέει κάτι είναι η συμφωνία πάνω σε εναλλακτικές και η προώθησή τους.
  Ίσως καταλάβεις κι εσύ και οι άλλο ανώνυμοι (αν υπάρχουν άλλοι) ότι η δημιουργία της ΔΑ δεν είναι κάποιο παιχνίδι του Κουβέλη για να γίνει αρχηγός ή κάτι παρόμοιο αλλά μια πολύ σημαντική κίνηση που τα αποτελέσματά της θα φανούν σύντομα - και το σημαντικότερο: είναι μια βαθιά ριζοσπαστική εξέλιξη που περιγράφει την Αριστερά με τελείως διαφορετικούς όρους από τους γνωστούς (παραδοσιακή και ανανεωτική πχ)

  Πρόκειται για την χειραφετημένη και χειραφετητική αριστερά μαζί - τουλάχιστον αυτό επιζητεί το πολιτικό ρεύμα που την δημιούργησε!
  Και για το καλό όλων πρέπει να πετύχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Ας δημιουργήσουμε το Κίνημα των Πολιτών που είναι Ενάντια στα Μέτρα του ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ που πλήττουν στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους και ας στείλουμε ηχηρό μήνυμα στις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλα τα δημοκρατικά μπλογκς πρέπει να στηρίξουν αυτό το σύνθημα.
  Τον κ Καμίνη στην Αθήνα προτείνει δήθεν η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΑ) και έτσι θα τον στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ. Προσοχή είναι κόλπο!
  Εμείς δεν ξεχνάμε ΜΑΥΡΟ στους υποψήφιους που στηρίζουν κόμματα που είναι υπέρ του ΔΝΤ και του Μνημονίου. Μαύρο στους υποψήφιους που στηρίζει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ και η ΔΑ. Αν δεν εκφράσουμε τώρα στις εκλογές την αντίθεσή μας θα πάρουν και άλλα χειρότερα μέτρα και άλλα και άλλα έως να μας εξοντώσουν εντελώς. Μην ξεχνάτε!!! Μην αμελείτε!! Είναι κρίσιμες μέρες!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. @Γιώργος
  Διαφωνώ να συνεργάζεσαι με το ΠΑΣΟΚ.
  Αλλά άλλο να συνεργάζεσαι με άνθρωπο που διαφωνεί και τον ετοιμάζουν για διαγραφή και άλλο να συνεργάζεσαι κεντρικά μ΄ ένα κόμμα που έχει οδηγήσει τη χώρα στην ερήμωση και τον αφανισμό….
  Ο Καλλικράτης είναι πολύ σοβαρό θέμα, αλλά θέλει χρήμα το οποίο μνημόνιο το απαγορεύει. Γι αυτό οι εκλογές πρώτα είναι πολιτικές και μετά αυτοδιοικητικές. Κι αυτό το νέο κόμμα της ΔΑ δε το καταλαβαίνει ή κάνει πως δε το καταλαβαίνει.
  Επομένως θα βγει ο κάθε άσχετος που αποφάσισε να ριχτεί στην πολιτική, και άδολα και ρομαντικά (το λιγότερο) θα πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν πράγματα χωρίς χρήματα, αλλά μόνο με οράματα. Αλλά τα όραματα θρέφουν το όνειρο και όχι την πραγματικότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΦΟΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΟΣ
  του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
  Ήταν τότε – στις 27 Ιουνίου του 2010...
  Ήταν τότε που ο Κουβέλης έκανε την (μια ακόμα) γιαλατζή επανάστασή του....
  Ήταν τότε που εμείς γράφαμε: «Κανείς προφανώς δεν τους είπε (ή κανέναν δεν άκουγαν όταν τους φώναζε) πως το πρόβλημα αυτής της κοινωνίας, δεν είναι η ποσότητα των παραμάγαζων της «Αριστεράς», αλλά η ουσιαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση ανατροπής και δράσης, που θα αλλάξει τη ροή των πραγμάτων, και τη ζωή μας συνολικότερα.»
  Και τότε κάποιοι έσπευσαν να μας κακίσουν…
  Έσπευσαν να μας χρεώσουν εμπάθεια απέναντι στο «συμπαθή» πολιτικό άνδρα, λες και είχαμε να μοιραστούμε μαζί του τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες θλιβερές επιλογές.
  Όμως… Πριν αλέκτωρ κακαρίσει – όχι τρις αλλά ούτε καν άπαξ – ο «συμπαθέστατος" ήρθε να μας δικαιώσει με τις πολιτικές του επιλογές.
  Τώρα ζητάει απομνημονιοποίηση των δημοτικών εκλογών.
  Δηλαδή προωθεί την αποενοχοποίηση της κυβέρνησης των Τσολάκογλου.
  Μέσα από την επιθυμία της προσωπικής του πολιτικής επιβίωσης, προωθεί «αριστερόστροφο» συγχωροχάρτι στην πολιτική του δοσιλογισμού.
  Ο θλιβερός επαναστάτης της γιαλατζή αριστεράς, αναζήτησε το πολιτικό αποκούμπι στους θιασώτες του μνημονίου (ΠΑΣΟΚ… ΛΑΟΣ… και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις) και επιχειρεί να τους απομνημονιοποιήσει.
  Γι αυτόν τον αριστερόστροφο αβανταδόρο του σοσιαλίζοντα φασισμού, ένα δεξιόστροφο φάσκελο θα είναι η καλύτερη ανταμοιβή του.

  Δοξάστε τον ! ! !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. @ ανόνυμε,
  όσο τρολάρεις τόσο δείχνεις τον φόβο σου και δίνεις μεγαλύττερη αξία στην δα. Οι συνεχείς χλαπάτσες και ότι σε λίγο δεν θα έχετε κρατική επιχορήγηση και κοινοβουλευτική εκπροσώπιση με ξένες πλάτες παγώνει το αίμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Θωμά, ο τύπος είναι λαμόγιο.
  Ρώτα να μάθεις.
  Τι θα πει τον ετοιμάζουν για διαγραφή; Όποιος δηλ. διαγραφεί δεδικαίωται;

  Κεντρική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει. Κοινοί υποψήφιοι υπήρξαν με την αριστερά πάντα και τώρα θα υπάρξουν βέβαια.

  Την αυτοδιοίκηση δεν την εγκαταλείπουμε όποιο κι αν είναι το πλαίσιο λειτουργίας της κι όποια κι αν είναι τα οικονομικά της.
  Είναι θεσμός λαϊκής συμμετοχής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Ανώνυμε συριζαίε, Κήρυγμα της Κυριακής την Τετάρτη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Οσο διαβαζω τις Ζαχαριαδικες χυδαιολογιες των ''ανωνυμων'' , τοσο νιωθω δικαιωμενος για τις επιλογες μου.Ειναι τοσο εμετικα αυτα που βλεπω,που απορω γιατι απαντατε σε δηθεν ανωνυμους γελοιους,σε γιαλαντζι ''Βισινσκυ'' που καμωνονται τους υπερασπιστες! του λαου.Αυτα να τα πειτε στους εργαζομενους στο ''κοκκινο'' και την ''τυποεκδοτικη'' τρολλαρισμενα καλοπαιδα.Ειστε μερος της πελατειακης διαφθορας,σας εχω ζησει και ξερω οτι προστατευετε το συστημα οσο κανεις αλλος.ειπα και γω να εγκαινιασω τη νεα σαιζον της στρουθοκαμηλου και επεσα πανω στον καθε καραγκιοζη mike

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια