Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Το σχόλιο της ημέρας
του Left division

Νέος ουσιαστικά πολιτικός θεσμός η περιφέρεια. Αιρετή δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση για πρώτη φορά σου λέει ο άλλος … τσσσσσσς …. Μπαίνεις λοιπόν στο διαδίκτυο να διαβάσεις πέντε πράγματα μπας και μπεις στο πνεύμα.
Να ξέρεις στο περίπου τι σου γίνεται αδερφέ καθώς πλησιάζουνε κι εκλογές.
Και μένεις άφωνος.
Ξεκινάς από το perifereies.gov.gr που περιγράφει το θεσμικό πλαίσιο. Και διαβάζεις αυτό ακριβώς:

ΝΟΜΟΣ 2647/1998
Με το νόμο 2647/1998 μεταβιβάζονται στις Περιφέρειες διάφορες αρμοδιότητες που ασκούνται από Υπουργούς.
Συγκεκριμένα, στις Περιφέρειες μεταβιβάζονται αρμοδιότητες από:
το Υπουργείο Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
το Υπουργείο Ανάπτυξης το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων
το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
το Υπουργείο Γεωργίας
το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας το Υπουργείο Πολιτισμού
το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών
Επίσης, στις Περιφέρειες μεταβιβάζεται επιπλέον μία σειρά αρμοδιοτήτων που ασκούνται σε συναρμοδιότητα, κατά περίπτωση, από τους Υπουργούς
Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,
Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης,
Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων,
Γεωργίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,
Υγείας και Πρόνοιας,
Εμπορικής Ναυτιλίας
και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Όλες οι αρμοδιότητες που εκχωρούνται από Υπουργεία στις Περιφέρειες παρατίθενται σε επόμενη ενότητα της μελέτης και συγκεκριμένα κατά την αναλυτική παρουσίαση της δομής και των αρμοδιοτήτων των Διευθύνσεων της Περιφέρειας.
Χαρακτηρισμοί όπως … διάφορες αρμοδιότητεςπου ασκούνται κατά συναρμοδιότητα …. (και περιγράφονται έτσι χύμα σε σχέδια νόμου παρακαλώ) (και υλοποιούνται χύμα όπως συνέβη και στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό) δείχνουν ξεκάθαρα ο τρόπος που λειτουργούμε σαν χώρα περιγράφεται αποτελεσματικά από την φράση (τη λέω όσο πιο κομψά γίνεται) ΚΟΙΤΑ ΨΗΛΑ ΚΙ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕ.

Μπαίνεις στη συνέχεια και στο attiki.gov για ν’ αντλήσεις πιο ειδική πληροφόρηση για την περιφέρεια Αττικής και πέφτει μπροστά σου σαν μετωπική σύγκρουση ακριβώς αυτό (κι όχι μόνο αυτό):

22/09/2010 > δηλαδή σήμερα
Προκήρυξη Πρόχειρου Διαγωνισμού Νέο! !!!
Προκήρυξη Πρόχειρου Διαγωνισμού για την επιλογή εξωτερικού συνεργάτη για το ευρωπαϊκό έργο "2InS Clusters - S.M.E.s' Innovation and Internationalization Support Clusters".

Δεν σε παίρνει να πεις τίποτα, απλά σταυροκοπίεσαι αναλογιζόμενος πως γίνονται (ακόμα) οι προμήθειες του δημοσίου που σωρεύουν ελλείμματα κι από ποια κεφαλή βρωμάει τελικά το ψάρι.
Πως λύνεται όλο αυτό;
Μετατρέποντας τις επερχόμενες εκλογές σε δημοψήφισμα κατά του μνημονίου.
Λες κι αν ακυρώσουμε αύριο το πρωί την όντως καταραμένη συμφωνία με την τρόικα θα θεραπευτούνε όλα μας τα προβλήματα, όπως θα θεράπευε υποτίθεται το νερό του Καματερού πάσα νόσο και πάσα μαλακία.
Ή μήπως υπάρχει επεξεργασμένο αποτελεσματικότερο πολιτικό σχέδιο και στελέχη έτοιμα να το υλοποιήσουν στις δεδομένες σήμερα ελληνικές συνθήκες και δεν το ξέρουμε ακόμη;

Ως εκ τούτου το μόνο που μου ξανάρχεται στο μυαλό είναι το γνωστό ερώτημα για το πως λέγεται η χώρα που τη μια στιγμή προσδιορίζεται σαν φτωχή αγρότισσα και την άλλη σαν κυρία των τιμών (όλων των τιμών … και των αγορών … και των αγοραίων …)
Η απάντηση είναι: ΤΣΑΠΑ-ΤΣΟΥΛΑ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Προτείνω το τρίτο σχέδιο αυτοδιοικητικής ανατροπής μετά τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη όποτε κι αν μας προκύψει να ονομαστεί Αγαθαρχίδης ή Αγαθαρχίδας.
Για να μην παρεξηγηθώ δηλώνω πως η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την φράση άρχειν-αγαθώς και το ουσιαστικό που προκύπτει σημαίνει καλός ηγέτης. Μας ταιριάζει γάντι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU