Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ανεξέλεγκτη η Ραδιενέργεια στην Ιαπωνία: Ιδιωτική εταιρία, υπεύθυνη για μόλυνση 35 εκατομ. Γιαπωνέζων! Κερδοσκοπία ως τον τάφο;



της Βασιλίκας Σαριλάκη*

Χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο, η διεφθαρμένη Ιαπωνική κυβέρνηση «εμπιστεύτηκε» και παρέδωσε σε μια ιδιωτική εταιρεία την χρήση, λειτουργία και ασφάλεια ούτε ενός, ούτε δύο, αλλά 19 αντιδραστήρων στην πιο σεισμογενή περιοχή του κόσμου! Παρέδωσε την δημόσια ασφάλεια δηλαδή πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων, στο έλεος μιας ιδιωτικής, διεφθαρμένης κερδοσκοπικής εταιρείας που απέτυχε στο κεντρικότερο θέμα, την ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων και που βαρυνόταν από το 2002 για ψευδή πιστοποιητικά ασφάλειας 17 πυρηνικών αντιδραστήρων! Επίσης το 2007 υπήρξαν ατυχήματα που απέκρυψε!
Σήμερα στο Τόκυο των 13 εκατομ. κατοίκων , που μαζί με τα περίχωρα φτάνουν τα 35 εκατ., οι τιμές της εναέριας ραδιενέργειας είναι 20 φορές πάνω από το κανονικό. Τρεις Ελλάδες σε πληθυσμό έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια, έστω κι αν θεωρείται -προς το παρόν ..ασφαλής-. Μέρες πριν, με θράσος η ανεύθυνη Ιαπωνική κυβέρνηση δήλωνε στους πολίτες του Τόκιο ότι έλαβαν την «ασφαλή δόση» ραδιενέργειας ενός ταξιδιού ως την Νέα Υόρκη, προσδίδοντας κι ένα χαϊλίκι στην δόση ραδιενέργειας που έλαβαν! Οι τιμές βέβαια διπλασιάστηκαν σε μια μέρα, άγνωστο το πού θα φτάσουν, ενώ οι αρχές παρέλειψαν να πουν το αν αυτές οι δόσεις ραδιενέργειας θα κοστίσουν ζωές σε αρρώστους, βρέφη, ευπαθείς πληθυσμούς, ζώα κ. λ. π

Πριν καλά-καλά περάσει μια γενιά από το Ναγκασάκι και την Χιροσίμα, η άθλια κυβέρνηση της Ιαπωνίας «δώρισε» σε εκατομμύρια Ιάπωνες και στον κόσμο, έναν νέο πυρηνικό όλεθρο. Tίποτα δεν διδάχθηκε από τους 74.000 θανάτους κι άλλους τόσους τραυματίες στο Ναγκασάκι.. Ούτε από τους 100.000 θανάτους στην Χιροσίμα!
Μετά τον πρόσφατο τεράστιο σεισμό και το τσουνάμι που κόστισε την ζωή σε 5.700 περίπου ανθρώπους κι ενώ αγνοούνται 10.000, άρχισαν να εκρήγνυνται και οι αντιδραστήρες. Οι πρώτες πληροφορίες δίνονταν με το σταγονόμετρο και σταδιακά ο εφιάλτης μεγάλωνε. Τώρα πολλοί μιλάνε για επερχόμενη Αποκάλυψη..

 Η «φτηνή» ζωή.. Εν τω μεταξύ, τόσο η ιδιωτική εταιρεία, όσο και οι Ιαπωνικές αρχές αρνούνται να δώσουν τις επίγειες τιμές ραδιενέργειας- στους πολίτες και το Εξωτερικό. Ο λόγος είναι προφανής και προκαλεί την οργή στην Αμερικανική κυβέρνηση και τους Ρώσους που κινδυνεύουν να δεχτούν άμεσα  στο έδαφός τους το πυρηνικό νέφος ανάλογα με την φορά του ανέμου!
 Κι ενώ η γιαπωνέζικη κυβέρνηση ζήτησε να εκκενωθεί η περιοχή σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων, η αμερικανική ζήτησε την εκκένωση υπηκόων της σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων και η Σιγκαπούρη 100 χιλιομέτρων.
Αυτό δείχνει το πόσο ανεύθυνα η ιαπωνική κυβέρνηση παίζει με τις ζωές χιλιάδων Γιαπωνέζων που η ζωή τους ως φαίνεται, θεωρείται «φθηνότερη» έναντι των Αμερικανών. Η αναξιοπιστία της Ιαπωνικής κυβέρνησης προκαλεί βέβαια την εκκένωση τμήματος του πληθυσμού και του Τόκυο το οποίο εγκαταλείπουν οι τουρίστες και οι ξένοι.


Η Ιαπωνική Κυβέρνηση γνώριζε. .Αλλά η αναξιοπιστία της κυβέρνησης αυτής, -στην οποία κανονικά πρέπει να  αποδοθούν διεθνείς ευθύνες για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας- φαίνεται και από αλλού. Σήμερα έδωσε συνέντευξη στο CNN ένας μηχανικός που πριν 35 χρόνια παραιτήθηκε από την δουλειά του στον πυρηνικό σταθμό Fukushima για λόγους ελλιπούς ασφάλειας. .. Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία ηλεκτρισμού του Tokyo (TEPCO) κάτω από διαπιστώσεις έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών ασφάλειας, αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά το 2002, 17 αντιδραστήρες. Και η εταιρεία Kansai Electric κι αυτή είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές γνώριζαν τα προβλήματα των πεπαλαιωμένων αντιδραστήρων αλλά σιώπησαν τόσα χρόνια με δραματικές συνέπειες.. Αλλά και τώρα, δίνοντας συνεντεύξεις τύπου, όπως η χθεσινή, με κρυψίνοια και διαφορετικές τιμές μόλυνσης από διαφορετικές πηγές επιτείνουν την σύγχυση. Η δε χτεσινή προσπάθεια τους να ρίξουν τα αεροπλάνα νερό για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες και να μην εκραγούν οι πυρήνες τους, απέτυχαν. Η αναγκαστική ρίψη από ψηλά (αφού η ραδιενέργεια των καπνών είναι θανατηφόρα) δημιουργεί μεγάλη κρούση και κινδύνους νέων θραυσμάτων. Τώρα επιχειρούν να ρίξουν νερό από επίγειες υδροφόρες αλλά δυστυχώς τα σενάρια είναι απελπιστικά.
 Οι 180 εργάτες- ήρωες που προς το παρόν παραμένουν εκεί παρόλη τα τεράστια ραδιενεργή μόλυνση, δεν επαρκούν βέβαια. Εν τω μεταξύ, όσο περνάνε οι μέρες η ραδιενέργεια αυξάνει και μαζί ο κίνδυνος θανατηφόρας έκρηξης. Εννοείται ότι σε λίγο κανείς άνθρωπος  δεν θα μπορέσει να πάει εκεί. Όλοι αναμένουν μια επερχόμενη  Αποκάλυψη, καθώς οι εργάτες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τους αντιδραστήρες στο έλεος εκρήξεων και μιας ανυπολόγιστης διαρροής στον ωκεανό, τον αέρα και το έδαφος ραδιενεργών υλικών. Τι θα σημάνει αυτό; Η μόλυνση δεν θα μεταφερθεί και παραπέρα; Δεν θα μολυνθούν ψάρια, έντομα και πουλιά που θα μεταφέρουν την  μόλυνση άγνωστο που; Θα νεκρώσει εδαφικά η όχι μια ζώνη ακτίνας 100 χιλιομέτρων τουλάχιστον, ενώ περιμένουμε και τα χειρότερα;


Ζώντας με την ραδιενέργεια. Εν τω μεταξύ στην ισοπεδωμένη από τσουνάμι περιοχή υπάρχει τρομερό ψύχος και χιόνι, ενώ φυσικά δεν υπάρχει ούτε ρεύμα, ούτε τρόφιμα, ούτε βοήθεια στους διασώστες.. Στην δε μολυσμένη και απαγορευμένη ζώνη ακτίνας 30 χιλιομέτρων πέριξ των πυρηνικών αντιδραστήρων, που υποτίθεται πως εκκενώθηκε, υπάρχουν πολλοί που παραμένουν αναγκαστικά. Είτε επειδή είναι τραυματίες, είτε άρρωστοι, γέροντες κι εγκλωβισμένοι. Οι άνθρωποι που έφυγαν δεν θα μπορέσουν ΠΟΤΕ να επιστρέψουν σπίτια τους και δεν θα έχουν καμμία περιουσία πλέον, ενώ πολλούς από αυτούς, τους περιμένει στο άμεσο μέλλον η αρρώστια κι ο θάνατος.
Αλλά και τα εκατομμύρια που ζουν στο Τόκυο, με συνεχείς διακοπές ρεύματος, εκτεθειμένοι στην ακτινοβολία και το άγχος της επόμενης μέρας που θα λιώσουν οι αντιδραστήρες και θα ξεχυθεί η μόλυνση για τα καλά, είναι πανικόβλητοι.
Όχι μόνον άδειασαν τα supermarket από τρόφιμα αλλά αγόρασαν όλο το διαθέσιμο και υπάρχον αλάτι, καθώς ένα Κινέζικο ρεπορτάζ ανέφερε ραδιενεργή μόλυνση σε κεντρική αλυκή της Κίνας, λόγω ραδιενεργής διαρροής στον ωκεανό. Οι πολίτες στο Τόκυο, αγοράζουν χάπια ιοδίνης στην ελπίδα τους να απαλλαγούν από την ακτινοβολία. Σε περίπτωση ακόμη μεγαλύτερης τιμής ραδιενέργειας στο Τόκυο, οι αρχές έδωσαν τις ακόλουθες οδηγίες. Να μην κυκλοφορούν παρά μόνο αν είναι αναγκαίο. Να έχουν ομπρέλα και να αποφεύγουν τα αέρια ρεύματα και τον κλιματισμό. Όταν γυρνάνε σπίτι, να γδύνονται πριν μπουν μέσα και να κλείνουν αεροστεγώς τα ρούχα τους σε μια σακούλα, για να μην μολυνθεί το δωμάτιο. Ύστερα να κάνουν ένα μπάνιο. Και ρωτάω: Είναι αυτό κατάντια ή όχι; Είναι αυτό το επίπεδο ζωής που επεφύλαξε η υψηλή –υποτίθεται- τεχνολογική κοινωνία της Ιαπωνίας, με αντιδραστήρες πιθανόν χειρότερους σε ασφάλεια κι από του Τσέρνομπιλ;

Αμετανόητοι. Κι ενώ θα περίμενε κανείς, όλα αυτά να συνετίσουν τα μυαλά των κυβερνώντων ανά την Υφήλιο, με έκπληξη διαπιστώνουμε, ότι στα μεταλλαγμένα μυαλά π. χ του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογκάν, ή των Πολωνών καμμία εγκεφαλική σύναψη δεν δημιούργησε η πυρηνική κόλαση της Ιαπωνίας. Θα συνεχίσουν την δημιουργία πυρηνικών σταθμών, αδιαφορώντας για το εάν, αυτή τους η απόφαση θα έχει επιπτώσεις και τις γύρω χώρες σε περίπτωση ατυχήματος.
Οι άνθρωποι αυτοί, μάλιστα, ρίχνουν τις ευθύνες στον σεισμό και την φύση, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει ασφαλής πυρηνικός αντιδραστήρας. Αδιαφορώντας για το γεγονός, ότι ούτε το τσουνάμι, ούτε φυσικά ο σεισμός θα δημιουργούσαν αυτόν τον όλεθρο από μόνα τους. Αυτό αποδεικνύεται γιατί υπάρχουν σπίτια και κτίρια που σώθηκαν και πολλοί άνθρωποι επίσης στην πληγείσα περιοχή.
Όσο για μας, είναι στο χέρι μας να διαδώσουμε την αλήθεια και να προσπαθήσουμε να διασώσουμε την κοινή λογική, την υγεία μας και την αξιοπρέπεια της ζωής.

*η Βασιλίκα Σαριλάκη είναι δημοσιογράφος, ιστορικός τέχνης

11 σχόλια:

  1. Στο Τσερνομπίλ η ευθύνη των πυρηνικών ήταν στο κράτος.
    Τα μηχανήματα των Φιλανδών και των Σουηδών έδειχναν τρελές τιμές ραδιενέργειας και για 5 ημέρες δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την πηγή γιατί οι κομουνιστές κρατικοί δεν ανακοίνωναν τίποτε.
    Και λίγο στα δικά μας τώρα.
    Όταν κλείνουν οι δρόμοι και είναι στην ευθύνη του κράτους, η απάντηση του μηχανισμού είναι ακραία καιρικά φαινόμενα όταν είναι σε ιδιώτη φταίει ο πούστης ο ιδιώτης εργολάβος.
    Για τα πυρηνικά ατυχήματα και πάλι.
    Η τύχη μέσα στην ατυχία των πυρηνικών ατυχημάτων ήταν που έγιναν σε Ρωσία και Ιαπωνία με λαούς που έχουν αυξημένη συνείδηση ευθύνης.
    Εάν το ατύχημα γινότανε σε Ελλάδα Ιταλία κ.α. σιγά μη καθότανε κανείς να θυσιαστεί να ψύξει την καρδιά του αντιδραστήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαπιταλισμός είναι η λέξη που περιγράφει τα πάντα.
    κ.Βασιλίκα Σαριλάκη συγχαρητήρια!
    Ελπίζουμε να "γράφετε" πιο συχνα στο blog για να υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν πολιτική σκέψη και στάση στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.
    Γιώργο έκανες και κάτι "καλό" τον τελευταίο καιρό.
    Δείξε εμπιστοσύνη σε "σταθερές" αξίες και σταμάτα να "κολυμπάς" στα νερά του δεξιόστρ.....ας μη το πώ γιατί το άρθρο είναι αριστουργηματικό.
    Για σήμερα δεν έχει "γκρίνια"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασιλίκα τέλειο

    Ο καπιταλισμός της Σοβιετικής ένωσης του Τσέρνομπιλ, ακριβώς, την οποία κλαίτε ακόμα παρέα με το Λαφαζάνη και τους υπόλοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλό κείμενο. Και δυστυχώς περιγράφει ακριβώς την πραγματικότητα. Το αναδημοσιεύω, με την άδεια σας φυσικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eυχαριστώ παιδιά, εννοείται πως όποιος θέλει αναδημοσιεύει.Το κείμενο είναι λίγο παραπάνω οργισμένο απο οτι πρέπει αλλά σήμερα που έλεγξα την κατάσταση περισσότερο διαπίστωσα ότι η οργή ήταν δικαιολογημένη.
    Υπάρχει και άλλο σκάνδαλο με το συστημα ΜΑΧ που χρησιμοποιήθηκε στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα και που είχε εδώ και χρόνια καταγγείλει η Greenpeace.Eπίσης υπήρξε καταγεγραμμένη διαρροή σε άλλο πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας, καταγεγραμμένο το 2007 απο το υπουργείο εθνικής άμυνας των ΗΠΑ. Επομένως εδώ παίχτηκε άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι δεν είναι ότι δεν ήξερα την άθλια κατάσταση των απηρχαιωμένων αντιδραστήρων. Κάποιοι πήραν τεράστιες μίζες, προφανώς, υπήρξε μεγάλη δωροδοκία για να υπάρξουν τέτοια ρίσκα και τόση σιωπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτη ειναι η αποθεωση του ολοκληρωτικου καπιταλισμου της αυτορρυθμισης και της αναπτυξης της καταστροφης. Δειτε τον τροπο που οι καταστροφες γινονται απειρως μεγαλυτερες απο τα κερδη μιας χουφτας οικονομικων εγκληματιων που επαιζαν με τις ζωες εκατομμυριων στη χωρα της Χιροσιμα. Ο σαδισμος της ιστοριας περιγραφεται με σαφηνεια στο θαυμασιο κειμενο που διαβασα. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολύ καλό άρθρο...

    με την ευκαιρία ας θυμηθούμε τι ακριβώς έγραφε το 1986 ο Ριζοσπάστης...

    πόσο μοιάζει με τις δικαιολογίες των ιαπώνων σήμερα...

    όλες οι εξουσίες τελικά το ίδιο χρώμα έχουν...

    το μαύρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περίσσευμα ανοησίας κατάθεση βλακείας.
    Ο καθένας συνεισφέρει αυτό που του περισσεύει.
    Από κεί και πέρα αναλαμβάνει η συνείδησή του και η κοινωνική του συμπεριφορά να τον «χαρακτηρίσει» μέσα στο όποιο κοινωνικό σώμα.
    Μπορεί ένα άτομο εθισμένο στον πυραμιδικό τρόπο αντίληψης της συμμετοχής να λειτουργήσει διαφορετικά και ναι και όχι.
    Στο ναι, όταν συνειδητοποιήσει ότι το «περιβάλλον» έχει άλλους κανόνες σκέψης για την συμμετοχή και τη δράση.
    Στο όχι, όταν κατ έξη και εξακολούθηση εννοεί την όποια προσέγγιση ως μερικό και όχι ως ΟΛΟΝ.
    Δύσκολα, είναι βέβαιο ,εδώ και διακόσια χρόνια ο μηχανισμός λειτουργίας της ρεπούμπλικας «δημοκρατίας λειτουργεί με αυτούς τους κανόνες.
    Παντελής έλλειψη σεβασμού στις μειοψηφίες «επιθέσεις» και «βία» στην διαφορετική άποψη.
    Δυό λόγια για τους «νεόκοπους» παλαιολιθικούς σχολιαστές .
    Η «τραγωδία» της Ιαπωνίας σήμερα, Το Πίτσμπουργκ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1979,η Ινδία της UNION CARBIDE ,το Τσερνομπίλ, και το χειρότερο Αύριο έχουν κοινό παρονομαστή, Ανάπτυξη με κάθε τρόπο που δεν λαμβάνει υπόψη τίποτε άλλο παρά μόνο τον άνθρωπο «Κυρίαρχο» του πλανήτη μέσα από την επιβιοτική του συμπεριφορά.
    Είχα ένα αρχείο που με «βασάνιζε» χρόνια για το τι έγραφε ο Ριζοσπάστης για το τι έγραφε στο τεύχος 8 ? η πσκ για το Πολυτεχνείο μου πήρε χρόνια αλλά τελικά τόκαψα.
    Τι να το έκανα άλλωστε αφού ήρθε το πασοκ το 81 και έκανε το "σοσιαλισμό"(με τη συμμετοχή της αριστεράς ως λοιπή δημοκρατική δύναμη για να μη ξεχνιόμαστε) και ο Αντρέας έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την επάρατο δεξιά(των Μακρονήσιων,της Γιούρας και τ άλλα γνωστά,"αγνωστα" βεβαίως στον παπατζή).
    Τι καθεστώς ήταν η σοβιετία το απάντησε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο «σοβιετικός» λαός.
    Το πρόβλημα επομένως είναι αν μπορούμε να πάμε παρακάτω.
    Ε, η απάντηση είναι ότι μπορούμε και θα πάμε ευτυχώς όχι όλοι αλλά οι συντριπτικά περισσότεροι, οι «Θωμάδες» σκεπτικιστές, οι λάτρες του σχολαστικισμού, οι θρησκόληπτοι θετικιστές , ,οι νεωτερικοί οι πάσης μορφής « θρησκευόμενοι» χιλιαστές και ιδιαιτέρως οι σύγχρονοι της «επιστήμης» Θεάς με Θεό άνθρωπο θ αργήσουν , τι να κάνουμε.
    Το «επίδικο» της κοινωνίας ανθρώπων προσώπων ,πολιτών ,δεν τους αφορά.
    Οι «υπήκοοι» θεσμίσεων μηχανισμών χειραγώγησης δεν θα ακλουθούσαν ποτέ αυτό που θα τους οδηγούσε στην αυτοκατάργησή τους.
    Καλημέρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Βασιλίκα
    Ανώνυμος 8.46
    "Χίλια συγγνώμη"
    το άρθρο σου είναι κα τα πλη κτι κό!
    Και με μια παράφραση ενός τραγουδιού.

    "χαρά σ αυτούς που σ εχουν δίπλα τους να καμαρώνουν"
    Ελπίζω να μη προκαλέσω οικογενειακούς καβγάδες...
    Νάσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ ανώνυμο,
    "το «περιβάλλον» έχει άλλους κανόνες σκέψης για την συμμετοχή και τη δράση."
    "εδώ και διακόσια χρόνια ο μηχανισμός λειτουργίας της ρεπούμπλικας «δημοκρατίας λειτουργεί με αυτούς τους κανόνες.
    Παντελής έλλειψη σεβασμού στις μειοψηφίες «επιθέσεις» και «βία» στην διαφορετική άποψη."
    Χαίρομαι για τα λόγια σου. Αυτό είναι το πρόβλημα "όλων" μας των κολλημένων στα παλιά και τα έτοιμα. Πόσα χρόνια χρειάζονται για να απεξαρτηθούμε από τον δογματισμό στην σκέψη, την "ορθοδοξία" στην συμπεριφορά, την υποταγή στην κομματική καμαρίλα;
    Σκέφτομαι συχνά ότι αυτό το φαινόμενο έχει να κάνει με τους κανόνες της φύσης που ο καπιταλισμός εκμεταλλεύεται εύστοχα υποδυόμενος το "μόνο φυσικό σύστημα": αυτό της ζούγκλας δηλαδή και της υποταγής των μικρών ζώων στα μεγάλα και της φύσης στο πιο επικίνδυνο.
    ίσως σε σοκάρω αλλά η παραδοσιακή αριστερά τουλάχιστον μου θυμίζει θεοκρατία, κι όσο περνά ο καιρός, πέρα από τα λόγια δεν μπορώ να ξεχωρίσω παπάδες, κκε και λαος (μαζί με τους πωλητές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων) - όσο για το λαό που τους ακολουθεί, το μόνο που καταλαβαίνω είναι ότι αυτοί είναι το πραγματικό ανάχωμα του καπιταλιστικού συστήματος (αν το ατύχημα γινόταν στην σοβιετία τι θα μας έλεγε το κκε; πχ)
    Επίσης καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ B.Σαριλάκη
    Ένα πραγματικά σοκαριστικό video.

    106 ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ... Εσείς που ήσασταν μεταξύ 26 Απριλίου και 9 Μαίου 1986??


    http://www.irsn.fr/FR/popup/Pages/tchernobyl_video_nuage.aspx

    Για όσους πιθανόν δεν το έχουν υπόψη τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU