Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Αντιμέτωποι με την κρίση χωρίς δίχτυ ασφαλείας (...την ώρα που το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο κάθε άλλο παρά καταρρέει! )


μαζί τα φάγαμε... 


του Μάνου Ματσαγγάνη*

Με ή χωρίς Μνημόνιο, έχουμε μπροστά μας δύσκολα χρόνια. Πολλά ή λίγα; Αυτό δεν το ξέρουμε. Αν τα πράγματα πάνε καλά, αν αντιδράσουμε δηλαδή δημιουργικά και συντεταγμένα στην κρίση (μεγάλο «αν»), η πορεία μας θα έχει σχήμα «U». Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, η πορεία μας θα έχει σχήμα «L». Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολα χρόνια.

Το ερώτημα είναι; Πώς αντιμετωπίζουμε τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης;

Ας δούμε τι κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατ’ αρχήν, συνηθίζουμε να λέμε και να γράφουμε ότι η κρίση είναι διεθνής, πανευρωπαϊκή κτλ. Στην πραγματικότητα, οι υπόλοιπες 26 χώρες της Ε.Ε. βγήκαν από την ύφεση ήδη από τα μέσα του 2010. Στις μισές από αυτές η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, με χαμηλότερους όμως ρυθμούς. Η δική μας κρίση είναι βαθύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο, επειδή είναι διαφορετική.

Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λοιπόν, βγήκαν ή βγαίνουν από την κρίση. Διέλυσε η κρίση την κοινωνική τους συνοχή; Αυτό ισχυρίζονται, συχνά χαιρέκακα, οι εγχώριοι καταστροφολόγοι και αντιευρωπαϊστές κάθε απόχρωσης. Η πραγματικότητα δείχνει το αντίθετο: η ανεργία στην Ευρώπη αυξήθηκε πολύ λιγότερο από ό,τι στις ΗΠΑ (όπου η κρίση ήταν το ίδιο έντονη), ενώ η φτώχεια και η ανισότητα έμειναν γενικά αμετάβλητες.

Πώς το πέτυχαν αυτό; Η βασική διαφορά της Μεγάλης Κρίσης του 1929-31 με τη Μεγάλη Ύφεση του 2007-09 είναι ότι τότε δεν υπήρχε κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας άξιο λόγου – ενώ τώρα ναι. Η κρίση ενεργοποιεί τους αυτοματισμούς του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Τα ευάλωτα στρώματα που πλήττονται από αυτήν ανακτούν μέρος των απωλειών μέσω των μηχανισμών εισοδηματικής στήριξης: επιδόματα ανεργίας, οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα κατοικίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Με αυτά και με αυτά, η κοινωνική δαπάνη στην Ε.Ε. αυξήθηκε σε 30,7% (από 27,5% του ΑΕΠ το 2007). Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο κάθε άλλο παρά καταρρέει.

Αυτά στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα σπαταλήσαμε 20 χρόνια συζητώντας αν πρέπει ή όχι να βγαίνουν οι μητέρες ανηλίκων στο Δημόσιο στη σύνταξη στα 47. Έτσι επαληθεύτηκε η προ 15ετίας προφητεία του κ. Πολυζωγόπουλου, ότι για να χρεωκοπήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει πρώτα να χρεωκοπήσει το κράτος. Την ώρα όμως που οι ευνοημένες ομάδες φώναζαν, οι φτωχές οικογένειες έμεναν χωρίς φωνή. Για τα προβλήματα τους δεν γίνονταν διαδηλώσεις, ούτε επερωτήσεις στη Βουλή. Έτσι αποκτήσαμε το κοινωνικό κράτος που αξίζαμε: γενναιόδωρο με τους δυνατούς, σκληρό με τους αδύνατους.

Και τώρα που το χρειαζόμαστε, διαπιστώνουμε ότι το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας είναι διάτρητο. Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους έχουν να περιμένουν λίγα πράγματα από αυτό.

Π.χ. το τακτικό επίδομα ανεργίας (καλό ως σύστημα ενίσχυσης της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό και στην ιδιωτική παραπαιδεία) μετά από 12 το πολύ μήνες σταματά – και τότε; Το 2003 είχε θεσμοθετηθεί ένα φιλόδοξο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Έκτοτε όμως ξεχάστηκε. Ο ΟΑΕΔ που το χορηγεί δεν θεωρεί ότι η ενημέρωση των πιθανών αποδεκτών για τα δικαιώματά τους είναι δική του δουλειά. Τα ανέκαθεν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια δεν αναπροσαρμόστηκαν ποτέ. Αποτέλεσμα: ο αριθμός των δικαιούχων – 733 άτομα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία – δεν φτάνει ούτε το 0,5% των μακροχρόνια ανέργων!

Τα οικογενειακά επιδόματα για τους περισσότερους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα φτάνουν τα 8 ευρώ το μήνα για ένα παιδί, 25 ευρώ για δύο παιδιά. Βέβαια, για τους υπαλλήλους ΔΕΚΟ, τραπεζών και δημοσίου τα πράγματα είναι καλύτερα. Όσο για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, δέχονται καταιγισμό παροχών: από επιδόματα πολλαπλάσιας αξίας έως πράσινο φως για μετεγγραφή σε πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ τελευταία έχουν τεθεί υπό την προστασία του ΛΑΟΣ. Και όμως, η συντριπτική πλειονότητα των φτωχών παιδιών ζει σε οικογένειες με ένα ή το πολύ δύο παιδιά.

Ενώ στην Ευρώπη τα επιδόματα κατοικίας βοηθούν τις φτωχές οικογένειες να τα βγάλουν πέρα με το νοίκι και τα άλλα έξοδα, ιδίως σε εποχές κρίσης, ο ΟΕΚ δεν κατέβαλε καθόλου επίδομα ενοικίου το 2010 («λόγω κρίσης»). Είδατε να διαμαρτυρήθηκε κανείς;

Όσο για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ως γνωστόν δεν έχουμε καθόλου – μόνοι εμείς στην Ε.Ε. των 27.

Θα μου πείτε: Και τι περιμένω; Τώρα, εν μέσω Μνημονίου και κρίσης, να κάνουμε για το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας όσα δεν κάναμε τα χρόνια των παχιών αγελάδων;

Αυτό ακριβώς περιμένω. Επειδή η κυβέρνησή μας ομνύει στην κοινωνική συνοχή. Επειδή ακόμη και το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα άγριων περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση Συντηρητικών-Φιλελεύθερων στη Βρετανία, περιέχει μέτρα προστασίας των πιο ευάλωτων στρωμάτων. Και κυρίως, επειδή τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.



* Ο Μάνος Ματσαγγάνης διδάσκει Ευρωπαϊκές κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011)

24 σχόλια:

  1. Απεργία στην ΕΒΟ.
    Όποιος έχει επισκεφθεί την ΕΒΟ ξέρει πολύ καλά πως πρόκειται για ένα εργασιακό άσυλο χωρίς αντικείμενο.
    Οι άεργοι απεργούν επειδή φοβούνται μην μείνουν άνεργοι.
    Νισάφι πια με τους δήθεν εργαζόμενους.
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλέξανδρε συγχαρητήρια. Συνέχισε να κατακεραυνώνεις όλους τους άχρηστους. Μια κάρτα μέλους στη ΔΡΑΣΗ ή έστω στη Δημοκατική Συμμαχία σε περιμένει
    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς δεν κατακεραυνώνει τους "άχρηστους", αλλά την αριστερά που παγίως καλύπτει και γεννοβολάει "άχρηστους" και μοιράζει ταυτότητες της ΔΡΑΣΗΣ, του ΛΑΟΣ κλπ, σε όποιους τολμούν να "αποκαλύψουν" τις "νησίδες υπαρκτού σοσιαλισμού" που έχει επιβάλει στην χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ως γνωστόν στις νησίδες αυτές του υπαρκτού απαγορεύονται οι έννοιες "αξιολόγηση" και "εξομοίωση" - έννοιες βασικές στον δημοκρατικό σοσιαλισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πρόβλημα με τους δήθεν εργαζόμενους είναι ότι αποτελούν τον σκληρό πυρήνα ενός μηχανισμού που παλεύει να μην αλλάξει τίποτα.
    Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πληρώνονται, να παίρνουν τα εφάπαξ τους, και στα παπάρια τους τα προβλήματα των άλλων.
    Είναι οι αντίστοιχοι πιστοί του Καντάφι και του κάθε κατεστημένου που μπαίνουν μπροστά για να υπερασπιστούν τα παράλογα.
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν το διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου είναι τόσο ενημερωμένο όσο και ο συγγραφέας τότε μάλλον χρειάζεται η αξιολόγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πρόβλημα της αριστεράς είναι πως εδώ και πολλά χρόνια έχει πάψει να είναι ο καταλύτης η δύναμη που θα σπρόχνει την κοινωνία μπροστά. Την εποχή των παχέων αγελάδων μαγεύτηκε και αυτή από τις σειρήνες και ενσωματώθηκε με τον συντεχνιασμό. Αποδοχή επιδοματικών εισοδηματιών ενισχύσεων σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, κεκτημένα χωρίς ανταπόδωση των παροχών στην κοινωνία και αυτά βαφτίζοντας ως νίκες του εργατικού κινήματος.
    Αυτά έσπειρε αυτά ας θερίσει τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Sleepless in Seattle
    Δε ξέρω τι μου συμβαίνει. Λίγο οι απεργίες για το Μνημόσυνο, λίγο η ανάγκη να βρω «εδώ και τώρα» 50 δις ευρώ για να πληρώσω τα δάνεια που πήρε ο μπαμπάς, οι θείοι Μητσοτάκ και Ραφηνάτ, ο Gollum de Bidet Central και εγώ ο ίδιος αυτοπροσώπως και με έχουν κάνει να χάσω τον ύπνο μου. Και να ήταν μόνο αυτά. Πριν ένα μήνα ένας από τους αντιπροέδρους του Cartoon NetWork, o Ben Ali της Τυνησίας εκδιώχθηκε από τον λαό, ακολούθησε ακόμα ένας σοσιαλιστής, ο Χόσνι Μουμπάρακ και, όπως βλέπω στο “Αλ Ζαζίρα” (επειδή η Miss Piggy απεργεί), ετοιμάζεται η αποκαθήλωση του Γκαντάφι. Ο ΥΦΥΠ.ΕΘ.Α Μάνος -Dongle Fires- Dominatrix είπε ότι, οι ημέρες του είναι μετρημένες και πως σύντομα (ίσως τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές), η Λιβύη να διχοτομηθεί σε ανατολικό και δυτικό τμήμα. Στην εξίσωση, μου είπε ο ΥΠΕΞ από το Εξωτερικόν Συνταγματάρχης von Dietrich Landa (θα τον θυμάστε από το φιλμ του Tarantino “Inglourious Basterds”), θα πρέπει να βάλω και τις φυλές της χώρας, αφού οι φύλαρχοι είναι πανίσχυροι κα οι εντολές τους εκτελούνται άμεσα. Δεν είναι άλλωστε, συμπλήρωσε Dietrich, τυχαίο ότι η φημολογία των προηγούμενων ημερών ήθελε τον Γκαντάφι να έχει βρει καταφύγιο στην έρημο στη φυλή από την οποία προέρχεται.
    Αυτές τις μαλακίες σκεφτόμουν μέχρι που άκουσα κάποιο από τα σκυλιά της προπαγάνδας ενημέρωσης ότι ο κ.Παπακωνσταντίνου είχε διαδοχικές και εποικοδομητικές συναντήσεις, με τους αρχηγούς των κομμάτων ΛΑΟΣ ΔΗΣΥ και ΔΑ και ησύχασα.
    «Πρόθυμοι» και «χρήσιμοι ηλίθιοι» για την σωτηρία της χώρας.
    Ο «ηγέτης» της ακροδεξιάς,(εκλεγμένος με το κόμμα του)η κόρη του «πρωταγωνιστή» της αποστασίας του ΄65,και ο μαϊντανός της "αριστεράς", οι δύο τελευταίοι ακόμη δεν έχουν εξηγήσει γιατί έφτιαξαν καινούργια μαντριά και μάλιστα με «ξένα κόλλυβα».(τόσα πολλά πρόβατα έχει αυτός ο τόπος?)
    Τσιμπήθηκα διαπίστωσα ότι ήμουν ξύπνιος, ο Γιώργος εξακολουθούσε να είναι «πρωθυπουργός» της Ελλάδας, πρόεδρος του πασοκ, πρόεδρος της Σοσιαλ-Διεθνούς,ο κ.Πεταλωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ.Πάγκαλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κόμματος των πασόκων, ο κ.Θ.Μαργαρίτης πάλι δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί!!! ( αυτή τη φορά δημ.σύμβουλος) αλλά ήταν και πάλι!!! σε κάποιο όργανο
    απο-κόμματος, και "κατσικωμένος" στα πάνελ της αποχαύνωσης.


    Η Ακρόπολη ευτυχώς ήταν ακόμη στη θέση της,άφησα μια κλανιά,γύρισα πλευρό και με πήρε ο ύπνος.
    ΥΓ Για να μη το ξεχάσω δηάρηδες τα έξοδα του συνεδρίου ποιος θα τα πληρώσει?
    Τους τεμπέληδες σας(κομματικά κοπρόσκυλα) ποιος τα πληρώνει??
    Πάλι ο μαλάκας φορολογούμενος
    κωλο-Έλληνας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Κωλοελληνας πραγματι, λεει συνεχως ψεμματα [ η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν επιδοτειται ως γνωστον , οι αποψεις της δημοσιοποιηθηκαν μετα την συναντηση και ηταν σαφεστατες δια στοματος Χ΄΄σωκρατη κλπ.] . Τωρα τι μ΄επιασε και ασχοληθηκα με σενα το μαλακα, μαλλον η χθεσινη κουβεντα με κατι μακρινα ξαδερφια σου. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γρηγόρης, Θεσσαλονίκη5 Μαρτίου 2011 στις 12:51 π.μ.

    Την τελευταία δεκαετία το ελληνικό δημόσιο έχει χάσει 95 δις από φοροδιαφυγή/εισφοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου.Την τελευταία διετία χάρισε αθροιστικά 75 δις(ρευστό+ομόλογα+εγγυήσεις) στις τράπεζες.Εσείς βρήκατε τον φταίχτη.. στους εργαζόμενους της ΕΒΟ.Χωρίς να αναρωτηθείτε γιατί δεν παράγει πραγματικά.Γιατί κάποιοι εντέχνως την οδηγούν σε μαρασμό=ιδιωτικοποίηση.Γιατί δεν παράγει προϊόντα που εισάγουμε με πολλαπλάσιο κόστος από τις γαλλογερμανικές βιομηχανίες.

    Η Ντόρα είναι πλέον περήφανη και σίγουρη για σάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάπως πιο αναλυτικά;

    Νούμερα πάνε κι έρχονται, ικανά να δικαιολογήσουν σχεδόν τον οποιονδήποτε - γι αυτό λίγη τεκμηρίωση πριν το επιθυμητό συμπέρασμα με την ...Ντόρα, κακό δεν κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mega σαββατοκύριακο 8.47 5/2011
    Τάδε έφη πεταλωτής!!!!
    «To πρώτο που μ΄ ενδιαφέρει για την εικόνα υπουργών και κυβέρνησης είναι η επιτυχία της καταιγιστικής αλλαγής της κατάστασης» !!!!
    @Μαικ

    Τώρα είναι που δεν «ησύχασα» που δεν πληρώνω και την ΔΗΜΑΡ*.
    Μιχάλη Φ.ή mike ή όπως αλλιώς σου αρέσει να σε αποκαλούν, οι απορίες παραμένουν αναπάντητες ποιος πληρώνει τους αποσπασμένους ανεπάγγελτους δημόσιους υπαλλήλους της ΔΗΜΑΡ, μια και κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις.
    …αν χρωστάς της Μιχαλούς, να σε αντιμετωπίσουμε ως κουκουρούκου ,να σε πάρουμε στο «ψιλό», να λέμε και κανα ανέκδοτο, να γελάμε αν μπορούν οι μαλακίες σου να βγάλουν γέλιο.
    Κατά τα άλλα για να μην ενοχλείσαι, και αριστερός της Κεντροαριστεράς είσαι, δεν στο αμφισβητεί κανείς αυτό, όπως είναι και ο ΓΑΠ και η «παρέα» του.
    Το πρόβλημά σου/ας είναι ότι ο «τύπος» που παριστάνει τπν πρωθυπουργο |κυρίαρχης» χώρας που την έκανε προτεκτοράτο, σας έχει στο «φτύσιμο» μέχρι στιγμής ,και έχετε αγωνίες, αυτό όμως είναι δικό σας υπαρξιακό ζήτημα , και όχι της κοινωνίας.
    Βy the way τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου για την Ελλάδα τα είδες?(που δεν είναι στοιχεία από τους «ντόπιους» γκαλοπητζήδες) κάτι 95% αρια και πάνω ,στην «κόντρα».
    Γειά σου ρε πεταλωτήΜιχάλη( μια λέξη)
    Τώρα για το πια είναι η διαφορά του κωλο-Έλληνα με τον Κωλοέλληνα , η απάντηση
    στο καθρέφτη σου.


    *Το γεγονός οτι φτιάξατε καινούργιο μαντρί,στη συνείδηση της κοινωνίας,δεν σας απαλάσει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών,οτι φάγαμε φάγαμε περασμένα ξεχασμένα και άλλα Κωλοελληνικά κατάλαβες μιχάλη μας?
    Που θα σου άρεσε να εξακολουθείς να γελάς με το χάλι μας.
    κωλο-Έλληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αντε και ενα τελευταιο. Μας ειπες πως το ευρωβαρομετρο ειναι σοβαρο και αξιοπιστο? ευρωλιγουρι και συ [οποτε νομιζεις οτι σε βολευει]. Επισης εγω εχω μια σταθερη διαδικτυακη ταυτοτητα αρκετα χρονια , αφου δεν φοβαμαι να πω τις αποψεις μου, εσυ φροντισε αντι να λες mike, μιχαλη φ. κλπ βαλε ενα ψευτικο εστω ονοματακι μην εισαι τοσο κοτα πεταλωμενη. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ρε! μεγάλε αγωνιστή ανώνυμε 11:21 & 8:15 μμ δώσε το στίγμα σου και πείσε μας για αυτά που πιστεύεις.
    Πολλοί από εμάς ψαχνόμαστε.
    Μας λες ότι είσαι χρόνια στο κουρμπέτι, ωραία που σε βρίσκουμε?
    Εκτός εάν κάνεις πόλεμο τύπου Πρέκα με άσφαιρα σε ταινίες.
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάποτε, Αλέξανδρε και mike, οι αριστεροί ήταν περήφανοι άνθρωποι που έλεγαν την άποψή τους και την υπέγραφαν φαρδιά πλατιά ακόμα κι αν αυτό είχε επιπτώσεις πάνω τους ή στην οικογένειά τους. Γι αυτό συχνά λέμε ότι η αριστερά "τρώει από τα έτοιμα" σήμερα - γιατί είναι σπάνιοι τέτοιοι άνθρωποι και πραγματικά όση λύσσα κι αν έχουν οι "ανώνυμοι", η αλήθεια είναι μία: ότι καλύτερο πέρασε από την αριστερά είχε και έχει κάποια σχέση με την ανανεωτική της εκδοχή. Και είναι η μόνη εκδοχή που αξίζει τον κόπο!
    Λυσσάξτε τώρα ελεύθερα ανώνυμες κότες... (και συγγνώμη από τα συμπαθή δίποδα:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι ψυχάκηδες υπάρχουν παντού.
    Τους συναντάς στις κερκίδες των γηπέδων, στους συνδικαλιστικούς χώρους, στα κόμματα, στις εκκλησιαστικές οργανώσεις.
    Όπου και να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους έχουν ημερομηνία λήξεως μέχρι να βρεθεί αυτός που θα πεί, δεν πάει άλλο και πέσουν οι πρώτες σφαλιάρες.
    Ο ψυχάκιας μαζεύει τα κουράγια του και ψάχνει άλλον χώρο να προσφέρει τις υπηρεσίες του.
    Δίνει όμως πάντα μιά υπόσχεση στον εαυτό του πως αυτή την φορά θα την κάνει πριν αρχίσουν οι σφαλιάρες.
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάποια γνωστή του ΔΗΜΑΡ με ρώτησε τι θα έκανα αν ήμουν πρωθύπ.ή "επαναστάτης" της ΔΗΜΑΡ Πρώτα απ’ όλα δεν θα ήμουν πρωθύπ.ουτε "επαναστάτης" της ΔΗΜΑΡ Ένας απλός πολίτης θα ήμουνα που θα ζητούσε απ’ τους συμπατριώτες Ιρλανδούς “από τη Δευέρα” να κάνουν 10-15 κλικ πίσω στις απαιτήσεις και συνήθειες για 1-2 χρόνια. Θα τους έλεγα ότι, αυτό είναι απαραίτητο για να πούμε στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ, στους Αργυραμοιβούς και στους διεθνείς τοκογλύφους πως ή μειώνουν το “χρέος” κατά 70% ή αλλιώς να πάνε να @@μηθούν. Μετά θα παρακαλούσα τους συμπατριώτες Ιρλανδούς να επισκεφθούν τις οικίες όσων με τις “πολιτικές” τους γονάτισαν τη χώρα και να τους ζητήσουν (ευγενικά) να γονατίσουν κι’ αυτοί… Αφού, ένα μεγάλο τμήμα του ιρλανδικού λαού είχε ικανοποιπήσει τις σεξουαλικές τους επιθυμίες θα τους συγκέντρωνα στο “μέγαρο” για να παρακολουθήσουν (με τις τουαλέτες, τις φούστες και τα μπότοξ τους), μία συναυλία με όλα τα “σκυλιά” στα οποία πετούσαν γαρίφαλα και έσπαγαν πιάτα στα “πολιτιστικά ιδρύματα” της πρώϊμης κεντροαριστερήςνεοδημοκρατίας. Μετά το πέρας της συναυλίας θα ζητούσα από όλες τις πρέσβυρες και πρεσβευτές Καλής Θελήσεως της CIA-UNESCO να εκφωνήσουν λόγους για την μεγάλη σπουδαιότητα της κλοπής του εθνικού πλούτου από τις 20-30 Οικογένειες του Bidet Central, της Ekalis και του Parasite Beach,της Κενροαριστεράς Α.Ε.και δημοσιοϋπαλληλικής τους καμαρίλας. Εκεί θα απένειμα και τον Μεγαλόσταυρο της Ανοιχτής Παλάμης στα πλέον διακεκριμένα botox της μάζωξης.

    Επόμενο βήμα (επειδή είμαι “κάθετα” αντίθετος με τις αγριάδες), θα ήταν να χτίσω ένα γυάλινο κτήριο στον Ελαιώνα όπου θα τους συγκέντρωνα με τα λουμπουτέν, τα γουνάκια “αλεπούς”, τα σακάκια χρώματος “σκατί” και τα πουκάμισα σε κάτι “μουσταρδί”. Έξω απ’ το “γυάλινο” θα συγκέντρωνα μικροπωλητές που θα διέθεταν μπανάνες, φιστίκια, καρύδες αλλά, και βιομηχανοποιημένες ροχάλες που οι Ιρλανδοί θα μπορούσαν να ταϊζουν τις ανθρωπίδες. Αν, οι συμπατριώτες αποφάσιζαν, κατόπιν δημοψηφίσματος, να φτιάξουν ένα θίασο που θα πήγαινε στις πόλεις και τα χωριά της Ιρλανδίας θα συμφωνούσα διότι, η νέα γενιά έχει μείνει πίσω ως προς τα ιστορικά γεγονότα. Ένα άλλο που θα ζητούσα από τους πατριώτες θα ήταν να αποφασίσουν αν η Ιρλανδία θα συνεχίσει να κατοικείται από Ιρλανδούς ή αν θα μετανομαστεί σε Νότια Κανταχάρ αλλά, αυτό είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα που προέκυψε “ξαφνικά” σαν την προδοσία της Κύπρου, τη δικτατορία του 67, τα Ίμια, τη Μαδρίτη, το Δουβλίνο ΙΙ και άλλες επιτυχείς πρωτοβουλίες της Χαρτοβιακής Ιρλανδίας, που συνορεύει με την Χαρτοβιακή Ελληνίτσα που δημιουργήθηκε το 1821, μετά την σφαγή των Τούρκων στη Τρομπολιτσά από τις ορδές των ατάκτων του Θόδωρου Κολοκοτρώνη και τους μπούτζους των Καραΐσκάκη και Μακρυγιάννη.

    Για τους παρααπάνω (και άλλους 5.000 λόγους) δεν κατάφερα να γίνω όχι πρωθύπ αλλά ούτε σύμβουλος του Χατζηδάκη, του Ευθυμίου, της Μαριλίζας και των Ρουσόπουλου-Πεταλωτή και βεβαίως όχι μέλος των επαγγελματιών της "αριστεράς" των ευρωλιγούρηδων της "ανανέωσης"..........γέλιο πολύ!!! .. και λοιπών κρατικο-επιχορηγούμενων εθνικοσυνδικαλιστών ,κλάμα και αγανάκτηση μεγάλη...

    Μασκαράδες καλή αποκριά με τον καρνάβαλο "συνέδριό" σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι παράξενο...
    Μασκαράς αν δεν απατώμαι είναι αυτός που φοράει μάσκα...
    Έ ανώνυμε;
    Φαντάζομαι θα σε ενοχλούν τα φώτα του συνεδρίου επειδή συνήθισες στα σκοτάδια και τις μεταμφιέσεις, αλλιώς θαρχόσουνα και συ να μας τα πεις αυτοπροσώπως και επωνύμως όπως όλος ο κόσμος.
    Αλλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οταν όλα τα @@@ρούνια έχουν την ίδια μούρη νομίζεις οτι αν "ντυθείς" στουθοκάμηλος θα "σωθείς"

    Greco maskara

    http://www.youtube.com/watch?v=0XgBGzcIDEc&feature=player_embedded#at=249

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η λίστα της "ντροπής"πολλά απο αυτά τα "κοπρόσκυλα" βγαίνουν και στο γυαλί και μιλάνε για ανεργία για μισθωτούς,τα γνωστά εμετικά δηλαδή.
    Μέρος 1ο

    1. Γρ. Ρουμπάνης (3692 +2000) Ζάκυνθος ανύπαρκτος εδώ και δύο χρόνια –Παραιτείται)
    2. Άννα Παναγιωταρέα (2849 ευρώ/μηνα για 2 ωρες την εβδομάδα) καθηγήτρια στο ΑΠΘ
    3. Αρετη Σιδηροκαστρίτου (4339 ευρώ/μηνα – 1 ωρα τη βδομάδα με Τασσιόπουλο) διευθυντικό στέλεχος του ομίλου Κυριακίδη(φλαςκλπ) και υπάλληλος της ΓΓΤύπου.
    4. Γιώργος Βλάχος (2332 ευρώ /μηνα, πολιτικό σχόλιο , 1 από τους 19 πολιτικούς συντάκτες του σταθμού) με ελάχιστη συμμετοχή και εργάζεται στον Αλφα και είναι υπάλληλος στη ΓΓΤύπου)
    5. Γιώργος Ταμπακόπουλος (4384/μηνα ανύπαρκτος ,διευθυντής στο ΚΑΡΦΙ )
    6. Μαρία Σταματέρη (2421/μηνα – ένα δυο 10λεπτα , εργάζεται και στον ΣΤΑΡ) δήλωσε ότι ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ
    7. Φωτεινή Καλλίρη (2114 /μηνα,καλύπτει θέματα Δημόσιας διοίκησης-εργάζεται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, και στο Γρ.τυπου Εθνικής Τράπεζας)
    8. Γιάννης Τασσιόπουλος (3879/μηνα, μια εκπομπή κάθε Παρασκευή, δ/ντης εκδηλώσεων, εργάζεται στο ΧΡΗΜΑ και άλλου τύπου εργασίες) ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ μέχρι 5/2011)
    9. Αντώνης Ζησιμάτος (2239/μηνα -ΙΑΣΩ- δεν έκανε τίποτα , άδεια μετ αποδοχών για 14 μήνες)) ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ
    10. Ολγα Προυκάκη (1324/μηνα – 15΄την εβδομάδα-ΑΝΤ1-με δελτίο))ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ
    11. Κώστας Ζούλας (3200/μηνα – εκπομπή Δ-Π 3-4 με Παπαγεωργίου) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΡΤ
    12. Νικόλαος Καρούτζος (2713/μηνα, μία εκπομπή με Κομίνη κάθε Π 6-7μμ, ΑΞΙΑ κ.α)
    13. Γιάννης Κουρτάκης (2255/μηνα, ωριαία εκπομπή Δευτέρα- Πέμπτη με τον Χρήστο Ράπτη- εργαζεται ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΑΞΙΑ ,σύμβουλος Μαρινάκη, παραπολιτικα.γρ)
    14. Γιάννης Σαραντάκος (1852/μηνα ένας από τους 19 πολιτικούς συντάκτες με ελάχιστη συμμετοχή, Εργάζεται στο ΕΘΝΟΣ και ΜΕΓΚΑ)
    15. Νικ. Στέφος (μουσικός επιμελητής, Εργάζεται στην ΕΡΤ-με άδεια άνευ αποδοχών) – Παραιτείται-ΣΥΝΤΑΞΗ τον Μάιο)
    16. Αμαλία Κυπαρίσση (εξαφανισμένη από 2003 γρ Ρουσσόπουλου, άδεια ανευ αποδοχών μέχρι τέλους του 2011-ζεί μόνιμα στην Ισπανία) δεν επικοινώνησε
    17. Στάθης Βαρυτιμιάδης (2174/μηνα . Σημετοχή ένα τηλ σε πρωινό Μαγκαζίνο. Εργάζεται στον Ελευθερο Τύπο και σε αθλητική)
    18. Φώφη Γιωτάκη (2016/μηνα, Μία από τις 19 πολιτικούς Συντάκτες του σταθμού, με ελάχιστη προσφορα. Είναι αρχισυντάκτρια πολιτικού στο ΕΘΝΟΣ)
    19. Άγγελος Μόσχοβας (2438/μηνα. Πρωινό 7-8 με Λοβέρδο-πολλές απουσίες – Εργάζεται στο κέρδος ΚΕΡΔΟΣ)
    Ορισμένου Χρόνου

    20. Νίκος Ελευθερόγλου (1759,τίποτα, ανύπαρκτος free press δήθεν, εφημ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
    21. Φοίβος Καρζής (4018/μηνα –Εργάζεται στη Eurobank) Αποχώρησε μόνος του σε φιλικό κλίμα
    22. Δημήτρης Κατής (1840/μηνα,μουσικός , μία εκπομπή)
    23. Ελένη Κομίνη (1173/μηνα,μία εκπομπή με Καρούτζο κάθε Παρασκευή. Εργάζεται στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)
    24. Παναγιώτης Μουσάς Ένας από τους 19 πολιτικούς συντάκτες. (μόνο ένα πολιτικό σχόλιο-1278ευρώ//μηνα
    25. Σωτηρης Ξενάκης (παραιτήθηκε)
    26. Χάρης Παυλίδης (2658, /μηνα -ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ)
    27. Γιωργος Μητσικώστας (5856/μηνα, δεν χρειάζεται 10΄. Ακυρο το συμβόλαιό του)
    28. Λάμπρος Πέγκος (1623/μηνα . Γρ τύπου Δήμου. Εργάζεται ,σε διάφορες εφημερίδες)
    29. Χρήστος Ράπτης (2029/μηνα. Μία εκπομπή Δευτ- Πέμπτη με τον Κουρτάκη. Εργάζεται και στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)

    30. Μαρία Αντωνιάδου (1500/μηνα. Εργάζεται στο ΒΗΜΑ ανύπαρκτη)
    31. Αμέλια Αναστασάκη (1250/μηνα. Εκπομπή κάθε Παρασκευή)
    Εργάζεται στο. ΣΤΑΡ Ιωάννης Βασιλακόπουλος( 1167 ,απών, γρ Τύπου Βαρβιτσιώτη)
    32. Αλέξανδρος Βέλλιος (1332 /το μήνα, άφαντος)
    33. Ιωάννα Ζαρακέλη (1250/το μήνα . Πλημμελής παρουσία γρ Τύπου ΔΕΡΑ- Εργάζεται στο Κόντρα,)
    34. Ελένη Καλογεροπούλου 1500 /μηνα (Μία από τους 19 πολιτικούς συντάκτες. Εργάζεται στη ΓΓΤύπου, ΠΟΝΤΙΚΙ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μέρος 2ο
    35. Ηλίας Κανέλλης (ΝΕΑ, παραιτήθηκε, σε πολύ καλό κλίμα)
    36. Θυμιος Καρακατσάνης (1446/μηνα.Δεν έκανε τίποτα)
    37. Καρρερ Λουκίλα (θα έρθει δωρεάν)
    38. Ανδρέας Κάτσενος (Εξαφανισμένος.1000/μηνα)
    39. Χριστίνα Κοραή (2046/μηνα. Μία από τους 19 πολιτικούς συντάκτες . Συμμετοχή με ένα σχόλιο. Εργάζεται στην Ελευθεροτυπία κλπ)
    40. Άκης Κοσώνας (1501/μηνα. Ανύπαρκτος. Εργάζεται στο ΑΠΕ)
    41. Γιώργος Κουβαράς (2325/μηνα. Μία εκπομπή Δευτέρα- Πέμπτη. .Εργάζεται στον ΕΤ)
    42. Άλκης Κούρκουλας ανταποκριτής, με μηδενική προσφορά
    43. Δήμητρα Κουτουρίνη (Εξαφανισμένη)
    44. Βασιλική Κουτσούμπα(Εξαφανισμένη)
    45. Αλέξανδρος Κυριακόπουλος (Ελευθεροτυπία, 875/μηνα, ελάχιστη προσφορά)
    46. Λάζαρος Λασκαρίδης (παραιτήθηκε)
    47. Γιάννης Λοβέρδος (2341/μηνα +1260 Μυρτώ Λοβέρδου> Πρωινή εκπομπή με τον Αγγ. Μόσχοβα. Πολύ συχνά εγκατέλειπε την εκπομπη για να εμφανιστεί στην τηλεόραση, ως σχολιαστής. Έμενε η εκπομπή χωρίς παρουσιαστη συχνά μεταξύ 7.30 με 8.00. Απροετοίμαστος και όταν ήταν στην εκπομπη. Σχόλια εκ του προχείρου. Είναι δ/ντης της εφ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΥΝΗ, ενώ γράφει και σε ηλεκτρονικές σελίδες)
    48. Κώστας Μελισσόπουλος. Ενας εκ των 19 πολιτικών συντακτών
    49. Γιώργος Μαντέλας (1250/μήνα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
    50. Δημήτρης Νασιόπουλος (γρ Τύπου Δήμου )
    51. Βασιλική Νικολακάκη (Γρ τύπου ΠΟΔΑ)
    52. Αχιλλέας Οικονόμου (900 μουσική εκπομπή /Κυριακή 5-6)
    53. Κων Παναγιωτόπουλος (Bar-Bar) (2325/μηνα,μία εκπομπή την εβδομάδα)
    54. Παναγιωτοπούλου Στέλλα (γρ τυπου ΠΟΔΑ ,1300/μηνα)
    55. Γιάννης Παπαδήμος (γρ τυπου δήμου 1581/μηνα)
    56. Γιάννης Παργινός (15’ κάθε Δευτέρα . Εργάζεται στηνΑυριανή-Παρόν 1125/μηνα)
    57. Γιώργος Σιαδήμας. Ενας εκ των 19 πολιτικών συντακτών του σταθμού. Εργάζεται στο ΑΛΤΕΡ, 1250/μηνα)
    58. Παναγιώτης Σιάνης (1736/μηνα. Εκπομπή κάθε Παρασκευή, Εργάζεται και στο Κανάλι Βουλής και ΓΓΤ)
    59. Άρης Σκιαδόπουλος (μια εκπομπή κάθε Σάββατο, 1674/μηνα)
    60. Γιάννης Τζαννετάκος (2700/μηνα -σύμβουλος Προέδρου. Καμία συμμετοχή)
    61. Στέφανος Τζανάκης (1643//μηνα. Μία εκπομπή 16-17 Δευτέρα Πέμπτη με τον Κουβαρά. Εργάζεται στα ΝΕΑ)
    62. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος (1500/μηνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κύριε Καμίνη: Αυτοί γιατί παραμένουν στον 9,84?


    Σε έναν πραγματικά “υπέρβαρο” και “υπερχρεωμένο ραδιοφωνικό σταθμό από τις ρουσφετολογικές προσλήψεις,ήταν πράγματι μονόδρομος η εξυγίανση. Την οποία ευαγγελίσθηκε προεκλογικώς και μετεκλογικως ο νυν δήμαρχος και πρώην συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης.
    Το κόστος μισθοδοσίας και τα χρέη του δημοτικού σταθμού ήταν βρόχος– 9,5 εκ ευρώ λέει ότι ήταν το κόστος λειτουργίας ο κ. Κακλαμάνης, 12,5 υποστηρίζει ο κ. Καμίνης.
    Ο κ. Καμπύλης και η κα Σαρρή μπορούν (;) να εξηγήσουν. Μερικά καραμπινάτα παραδείγματα όσων έμειναν:

    Αχιλλέας Βουνάτσος (Δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο αγγλόφωνο του 9.84 τον Air 104,4)

    Μάνος Ελευθερίου (ο γνωστός συνθέτης. Συνταξιούχος, 80 ετών)

    Νίκος Κανελλόπουλος (Διευθυντικό στέλεχος Εθνικής Τράπεζας)

    Αθηνά Καραλή (ΑΠΕ, σύζυγος Αιμίλιου Λιάτσου)

    Λιβανίου Έμη (Καραμπινάτη περίπτωση παραμονής με κοινωνικά κριτήρια. Διαμένει στην περιοχή “Ανάκτορα”, στην Ηρώδου του Αττικού….)

    Γεώργιος Σγουράκης (συνταξιούχος 70 ετών)

    Αντώνης Σκυλλάκος (Διευθυντής εφημερίδας “Αποκαλύψεις” και site Newspost)

    Τάσος Παπάς (αορίστου χρόνου παραμένει αν και εργάζεται στην “Ελευθεροτυπία”)

    Σπύρος Μουρελάτος (αορίστου χρόνου παραμένει αν και εργάζεται στις “Αποκαλύψεις” και την Athens News)

    κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Επειδή απάντηση δεν θα πάρει κανείς εκτός απο κανένα "διατεταγμένο" ιδου και η εικόνα ενημέρωσης που έχει και ο δήμαρχος της πόλης.
    Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ:

    «Αυτή η τραγική εξέλιξη δείχνει με τον πιο έντονο τρόπο βασικές αδυναμίες της κοινωνίας μας και των οργανωμένων θεσμών μας.Το γεγονός ότι συνάνθρωποί μας έχουν φτάσει σήμερα να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, στα πεζοδρόμια, τις πλατείες και τα πάρκα της πόλης μας, είναι θέμα σοβαρότατο, το οποίο μας αφορά όλους.
    Όταν μάλιστα το κρύο, οι κακουχίες ή η εξάρτηση από ουσίες οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους σε έναν παγερό, ανώνυμο θάνατο στο δρόμο, τότε το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις τραγωδίας.
    Τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών μένουν να διασαφηνιστούν από τα νοσοκομεία, στα οποία μεταφέρθηκαν οι σοροί. Όλες οι ενδείξεις, όμως, συνηγορούν ότι πρόκειται για μια τραγωδία, όπως αυτή που περιέγραψα».

    Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ (ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΛΑ Ο ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΕΝΙΚΟΣ)

    "Αυτή η τραγική εξέλιξη δείχνει με τον πιο έντονο τρόπο βασικές αδυναμίες της κοινωνίας μας και των οργανωμένων θεσμών μας. Το γεγονός ότι συνάνθρωποί μας έχουν φτάσει σήμερα να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, στα πεζοδρόμια, τις πλατείες και τα πάρκα της πόλης μας, είναι θέμα σοβαρότατο το οποίο μας αφορά όλους.
    Όταν μάλιστα το κρύο, οι κακουχίες ή η εξάρτηση από ουσίες οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους σε έναν παγερό, ανώνυμο θάνατο στο δρόμο, τότε το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις τραγωδίας.
    Τα ακριβή αίτια του θανάτου μένουν να διασαφηνιστούν από το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε η σορός. Όλες οι ενδείξεις όμως συνηγορούν ότι πρόκειται για μια τραγωδία όπως αυτή που περιέγραψα."

    Τελικά κ. Δήμαρχε πόσοι είναι οι νεκροί όχι ότι έχει και καμία σημασία σε αυτή την πόλη ο θάνατος ανθρώπων(υπέροχα τα άρθρα Καλογήρου και left)
    Kαι με το ερώτημα να παραμένει η Υπατία σε ποια γεωγραφικά όρια ανήκει?
    Μήπως του δήμου Λούτσας?
    Ντροπή!!!
    Αλλά εδώ δεν ντρέπονται και σπεκουλάρουν με ανθρώπινες ζωές η κυβέρνηση και τα κόμματα,Ολα. ( καθένας για το δικό του "τζόγο") ο δήμαρχος θ ασχοληθεί???
    Ας ασχοληθούν λοιπόν οι "έξαλλοι" ένθεν και εκείθεν για τους δικούς τους λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Διαβάζοντας την λίστα με τα ποσά ανά μήνα αλλά και τον κάματο που έδωσαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, ελπίζω την λίστα να την πάρει κάποιος εισαγγελέας και να κάνει τα αντίστοιχα με τον Γάλλο συνάδελφό του στην υπόθεση του πρώην δημάρχου του Παρισιού Σιράκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU