Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Αριστερά και Μονιμότητα στο Δημόσιο [2]: η περίπτωση της Δημοκρατικής Αριστεράς


Οι λογικές συνέπειες μιας ανακοίνωσης


Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το σχέδιο απολύσεων στο δημόσιο τομέα
Τρίτη, 05 Ιουλ. 2011

Με την επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία να ξεπερνά το 16% και την ανεπίσημη να είναι πάνω από το 20%, είναι απαράδεκτο και αντικοινωνικό να προωθείται οποιοδήποτε σενάριο απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Είναι άλλο πράγμα η εξάλειψη του πελατειακού κράτους και ο αναγκαίος εξορθολογισμός-εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του και η φιλική του σχέση με τους πολίτες και είναι διαφορετικό να βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι. Είναι αναγκαίο με συγκεκριμένο σχέδιο να υπάρξουν αναδιατάξεις στο δημόσιο τομέα και όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό να αξιοποιηθεί μέσα από τη διαδικασία των μετατάξεων..

Σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωσή της, η ΔημΑρ, συντάσσεται και αυτή με την γνωστή θέση της "παραδοσιακής" αριστεράς για "καμιά απόλυση στον δημόσιο τομέα". Επ' ουδενί! 
Ακόμα κι αν το πλεονάζον προσωπικό δεν είναι κατάλληλο (μετά από αξιολόγηση) να καλύψει κενά άλλων ειδικοτήτων. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις να καλυφθούν. Ακόμη κι αν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες βρεθούν μετά τον "αναγκαίο εξορθολογισμό" με πλεονάζον ή και ακατάλληλο προσωπικό. Ακόμη κι αν διαπιστωθεί ότι το έργο που προσφέρουν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μηδαμινό ή η θέση τους εφευρημένη σε οργανισμούς φαντάσματα για τις ανάγκες του πελατειακού κράτους (του οποίου η ΔημΑρ ζητεί και σωστά την εξάλειψη). 
Όχι, να τους βολέψουμε τους ανθρώπους, εργαζόμενοι είναι, ας μην προστεθούν στην στρατιά των ανέργων.
Εκ πρώτης όψεως καλό ακούγεται και φιλεργατικό. Ακόμη βέβαια πιο φιλεργατική είναι η λογική του συνέπεια. Ποια είναι αυτή; 
Το να αξιοποιηθεί το πλεονάζον προσωπικό και του ιδιωτικού τομέα με ανάλογη διαδικασία μετατάξεων (αυτή την φορά από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα...)
Γιατί άνθρωποι είναι και αυτοί, εργαζόμενοι είναι και μάλιστα με υψηλή ειδίκευση. Ας μην προστεθούν στην στρατιά των ανέργων!

Προφανώς εδώ υπάρχει μια ανακολουθία. 
Εάν προτείνεται να προσληφθούν όλοι οι άνεργοι από το δημόσιο, αυτό πρέπει να ειπωθεί καθαρά. Και να υπερκεραστεί "από τα αριστερά" ο Α.Τσίπρας που ζητούσε προεκλογικά 100.000 προσλήψεις στο δημόσιο... 
Κι άντε να δούμε μετά "την εξάλειψη του πελατειακού κράτους". Άντε να δούμε την δημοσιονομική εξυγίανση του δημόσιου τομέα, του κράτους λάφυρου του δικομματισμού. Άντε να δούμε μείωση των ελλειμμάτων του χρεοκοπημένου δημόσιου τομέα.
Ο ιδιωτικός τομέας επιβαρύνεται με απανωτούς φόρους, κλείσιμο επιχειρήσεων και ανεργία και τα απανωτά εισπρακτικά μέτρα, ακόμη και με θυσία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας, στοχεύουν όλα στο να μειώσουν τα ελλείμματα χωρίς να θιχτεί ιδιαίτερα ο παράγοντας που τα δημιούργησε: το πελατειακό σύστημα της ανταλλαγής διορισμών με ψήφους, της ανάθεσης των έργων με αδιαφάνεια στους κρατικοδίαιτους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, των εξοπλιστικών παραγγελιών για την μίζα, της παραμονής της παρασιτικής αφαίμαξης του κράτους από την εκκλησία. 

Οι εργαζόμενοι όμως για την αριστερά (έστω θεωρητικά) είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους είτε ο εργοδότης είναι ο ιδιώτης είτε το δημόσιο. 
Ή κάνω λάθος; 
Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει επ' ουδενί να γνωρίσουν το ταμείο ανεργίας και την διαδικασία αναζήτησης άλλης εργασίας εφόσον το έργο που καλούνται να επιτελέσουν δεν έχει πια αντικείμενο; Ακριβώς η ίδια αιτία στέλνει καθημερινά εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην απόλυση και το επίδομα. 
Γιατί οι ΔΥ πρέπει με θυσία της χώρας αλλά και της ίδιας της βιωσιμότητας του ιδιωτικού τομέα (που από την ανάπτυξή του αναμένουμε την αντιστροφή της χρεοκοπίας) να προστατεύονται έναντι οποιασδήποτε πραγματικότητας; Ακόμη και οι ακατάλληλοι, οι διακοσμητικοί, οι εικονικά εργαζόμενοι, οι βολεμένοι από τα κόμματα και το μέσον χωρίς τα οποιαδήποτε προσόντα; 
Και τι νόημα έχει η αξιολόγηση εάν δεν θα σημαίνει πρακτικά τίποτα; Κάτι σαν τις ΕΔΕ του δημοσίου... Γίνεται "ορθολογισμός" και "εκσυγχρονισμός" χωρίς να αλλάξει τίποτα;

Η μονιμότητα στο δημόσιο χωρίς αξιολόγηση είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο. Ήδη καταρρέει εξαιτίας της χρεοκοπίας. Αλλά καταρρέει με τον άσχημο τρόπο. 
Γιατί το ζήτημα το διαχειρίζονται οι ίδιοι που δημιούργησαν την σχέση πελάτη - κράτους και τώρα φροντίζουν τους δικούς τους πρώτα αντιστεκόμενοι με όλα τα μέσα στην όποια ορθολογική και αληθινά εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση που θα μπορούσε αύριο να επιστρέψει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Θα περίμενε κανείς από συλλογικότητες της ανανεωτικής αριστεράς να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Και όχι να προσχωρούν στην λογική του "ότι έγινε έγινε", και να αδιαφορούν για την μεταρρύθμιση του κράτους προσπαθώντας να μην δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους. 
Και κυρίως θα περίμενε κανείς να μην εγκαταλείπουν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους υγιώς επιχειρούντες του ιδιωτικού τομέα (από τους οποίους προέρχεται το σύνολο των ανέργων) κλείνοντας τα μάτια στην ζέουσα πραγματικότητα.

Έχουμε πει ξανά και ξανά από αυτό το ιστολόγιο ότι είναι δύσκολο να αρνηθείς τον ίδιο σου τον εαυτό...
Τα στελέχη των κομμάτων προέρχονται κατά συντριπτική πλειοψηφία από τον δημόσιο τομέα. Επειδή απλά αυτοί έχουν τον χρόνο και την ηρεμία να ασχολούνται με την πολιτική και επειδή προέρχονται επίσης από τα ισχυρά και με πρόσθετες απολαβές συνδικάτα του δημόσιου τομέα. 
Αλλά η ρήξη που ο κόσμος έχει ανάγκη και η τομή στην πολιτική που αναμένει είναι ακριβώς αυτή: να αντιμετωπίζονται με τα ίδια κριτήρια όλοι οι εργαζόμενοι. Και οι τομείς που παράγουν ελλείμματα. 
Μπορεί η λέξη "αξιολόγηση" να ανατριχιάζει τον τοποθετημένο από το κόμμα στο δημόσιο ή τον μόνιμα απασχολούμενο σε αυτό μετά από μία και μοναδική αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ (και μετά απολαμβάνοντα την συναδελφική αλληλεγγύη), αλλά η Αριστερά θέλει να αλλάξει την κοινωνία, να σταματήσει την αδικία, την ανισότητα, την συντεχνιακά περιορισμένη αλληλεγγύη, την πραγματικότητα των "δικών" μας και των "άλλων". 
Και τέτοιες ανακοινώσεις σαν την παραπάνω την κατατάσσουν αντικειμενικά στην συνέχεια του πελατειακού κράτους και όχι στην ανατροπή του. 
Ακόμα κι αν ο "δείκτης προστασίας 3%" γλυτώσει την αριστερά από τα εγκαύματα των εκλογών, δεν γίνεται να την γλυτώσει από την κοινωνική απαξίωσή της ως, έστω εξ αμελείας, συνεργού του παρακμασμένου καθεστώτος της μεταπολίτευσης.
Χρόνος για διορθώσεις δεν υπάρχει πια. Σήμερα αποφασίζεις με ποιους είσαι και με ποιους όχι - αύριο εισπράττεις. Έτσι είναι η πολιτική, έτσι δουλεύει η ευθύνη.


50 σχόλια:

  1. ΑΝΟΗΤΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    1.Τι ειναι ο συνδικαλιστης;
    Ο ενδιαμεσος εργαζομενων και εργοδοτων.
    2.Τι ειναι οι εργαζομενοι;
    Παλαιοτερα εργατες γης, εργατες, βοηθοι τεχνιτων και μερικοι αποφοιτοι σχολαρχειου, γυμνασιου,νομικης που στελεχωνα τον κρατικο μηχανισμο.
    3. Τι ειναι η παραγωγη;
    Παλαιοτερα υπηρχε πρωτογενης παραγωγη (αγροτικη, κτηνοτροφικη, αλιεια, μεταλλεια), η βιομηχανια και λιγοτερο οι υπηρεσιες. Τα τελευταια 40 ετη η "παραγωγη χαρτοπολτου" απο το υπερδιογκωμενο Δημοσιο και τις ΔΕΚΟ, που παρεχει κακες ως αθλιες υπηρεσιες και συμβαλλει επισης στην σημαντικη αυξηση της πελατειας των καρδιολογων και αλλων ιατρων (η επαφη με ανεκπαιδευτο πολιτη με το Δημοσιο δημιουργει συχνα εγκεφαλικα, εμφραγματα και κρισεις επιθετικοτητας).
    4. Γιατι η αριστερα επιμενει μεσω του πολιτικου της προσωπικου και των συνδικαλιστων της "Με την επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία να ξεπερνά το 16% και την ανεπίσημη να είναι πάνω από το 20%, είναι απαράδεκτο και αντικοινωνικό να προωθείται οποιοδήποτε σενάριο απολύσεων στο δημόσιο τομέα";
    Μηπως ειναι θεμα "καταμερισμου συνδικαλιστικης εργασιας", δηλ. στο ΚΚΕ (κυριως) και σε μερικες συνιστωσες πεφτει η ευθυνη για υπερασπιση των θεσεων εργασιας στον ιδιωτικο τομεα, ενω στην "ανανεωτικη αριστερα"(τα "στελέχη" της οποιας προέρχονται κατά συντριπτική πλειονοτητα από τον δημόσιο τομέα)η υπερασπιση των ΔΥ ψηφοφορων της , περιμενοντας και μερικους αλλους ψηφους
    5. Υπαρχει λ.χ. 5-ετες σχεδιο της αριστερας για την απασχοληση που να "μεταγγιζει" λ.χ. 100.000 ΔΥ στον ιδιωτικο τομεα,με αυτοαπασχοληση, συνεταιρισμους (αστικους και αγροτικους) με στοχο την πραγματικη παραγωγη και τις εξαγωγες, στην δυσχερεστατη οικονομικη συγκυρια;
    Οχι ειναι στο 25-ετες σχεδιο να
    6.Περιμενουμε απο τα "στελεχη" των "αριστερων" σχηματισμων (πρωην κομματικα στελεχη ΚΚΕ και ΚΚΕ εσ., παιδια κομματικων θερμοκοιτιδων, προιοντα αριστερου νεποτισμου, παρεοκρατιας, κ.λ.π.)και τους καρεκλοκενταυρους συνδικαλιστες ΔΥ ολων των κομματων (συμπεριλαμ-βανομενης της αριστερας) να μας πουν για υγιη απασχοληση και αναπτυξη;
    Οχι γιατι αν ηταν ικανοι, δεν θα διοριζονταν στο Δημοσο αλλα θα ασκουσαν ελευθερο επαηγγελμα, θα ιδρυαν εοιτυχεις (και οχι καρτιοδιαιτες επιχειρησεις),... Ναι, γιατι τουλαχιστον "αγοραζουν χρονο", καθυστερωντας τις απολυσεις των ψηφοφορων τους στον Δημοσιο τομεα.Ο ιδιωτικος τομεας δεν ειναι δικια τους αρμοδιοτητα, εχει εκχωρηθει στον ΣΕΒ με αντιπαλο το ΚΚΕ.
    7. Τωρα που ιδιωτικοποιουνται οι ΔΕΚΟ πως οι συνδικαλιστες και οι υπαλληλοι στις καταλληλες θεσεις θα συμπληρωνουν με "δωρακια" το εισοδημα τους΄;
    Να ειμαστε σιγουροι οτι θα διαφθειρουν τα στελεχη των αγοραστων.

    Αφωτιστος Φιλελλην
    Οπαδος της καταστροφης ολων των υφισταμενων πολιτικων σχηματισμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην μεν πρώτη παράγραφο των σχολίων σου, να συμπληρώσω μια πιο λάιτ εκδοχή σκορπίσματος δημόσιου χρήματος. Ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους άνεργους του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει ήδη η τάξη των κανονικά εργαζόμενων για 3 ή το πολύ 4 μέρες την βδομάδα. Ας συμπληρώσουν το βδομαδιάτικο στο δημόσιο, με χαμηλό κόστος και υψηλό δείκτη εργατικότητας.Για λόγους ισονομίας.
    Επί πλέον, το δημόσιο να αναλάβει την πληρωμή της αποζημίωσης των απολυμένων εάν ο εργοδότης με δήλωση του ν105 δηλώνει ότι δεν μπορεί να την δώσει. αφού μοιράζουν που μοιράζουν χρήμα, γιατί να μείνει απ' έξω ο επαγγελματίας;
    Επί πλέον, για να υπάρχουν και έσοδα, να μειωθεί κατά 90% η χρηματοδότηση των κομμάτων και να έρθει στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Η Δ.Α., έχει το προνόμιο ότι ακόμη δεν έχει διαφθαρεί από αυτά τα χρήματα και θα στριμώξει τους άλλους που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτά.
    Αν το αφήσουμε για μετά τις εκλογές, το χάσαμε το τρένο. Θα προϋπολογιστούν το βράδυ των εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τη ΔΗΜΑΡ την έφαγε η λέξη "Αριστερά" στην ονομασία. Ισως πρέπει να αλλάξουν το όνομα σε ΔΗ.

    Εγω έχω μια άλλη λύση που δεν είναι αριστερή αλλα είναι πολύ καλύτερη. Αντι να απολύσει το κράτος 100.000 ΔΥ γιατί να μήν εφαρμόσει ένα όμορφο rollover, μία ωραία "επικύλιση";

    Πχ όλες οι μή εξειδικευμένες και υψηλά αμειβόμενες θέσεις όπως πχ η θέση του σηματωρού στα ΕΛΠΕ ή του νερουλά της βουλής να σπάσουν στα 4, και να αναλαμβάνουν ανα 3-μηνο 4 άτομα, 3 άνεργοι+ο επίσημος "νερουλάς".

    Οι λιγότερο καλά αμειβόμενες να σπάσουν στα 3, μετά στα δύο, και τέλος οι άθλια αμειβόμενες όπως των καθηγητών, των ερευνητών και των γιατρών (οι οποίες για ένα πολύ παράξενο λόγο είναι και οι μόνες εξειδικευμένες) να μη σπάσουν αλλα τις διατηρούν ολάκερες οι ηλίθιοι που τις έχουν και τώρα.

    Αλλα ξέχασα, αυτό δεν είναι αριστερό...

    Φίλοι μου αγωνιστές της αριστεράς, γεία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανωνυμος 12 Ιουλίου 2011 4:23 μ.μ.
    Ειμαι ενας δημιουργικος "ταραξιας " του διαδικτυου. Δεν ειμαι ΔΗΜ. ΑΡ., αλλα τους συναγωνιζομαι στα καλλιτεχνικα και μου "ριχνουν" σε Ιταλικη γραμματεια (Γκραμσι, ...)

    Εγραψα την εξης ανοητη ερωτηση

    "5. Υπαρχει λ.χ. 5-ετες σχεδιο της αριστερας για την απασχοληση που να "μεταγγιζει" λ.χ. 100.000 ΔΥ στον ιδιωτικο τομεα,με αυτοαπασχοληση, συνεταιρισμους (αστικους και αγροτικους) με στοχο την πραγματικη παραγωγη και τις εξαγωγες, στην δυσχερεστατη οικονομικη συγκυρια;
    Οχι ειναι στο 25-ετες σχεδιο ..."

    Και η άλλη λύση που προτεινετε καλη μου φαινεται αλλα λιγο της χριστιανικης αριστερας.
    Αντι να απολύσει το κράτος 100.000 ΔΥ γιατί να μήν εφαρμόσει ένα όμορφο rollover, μία ωραία "επικύλιση";

    Για την δικη μου υποθεση τι θα γινει; Ειμαι ειδικευμενος (ελευθερος επαγγελματιας μηχανικος ΕΜΠ) και η δεκαετης καμπυλη τζιρου μου ειναι απο 38 εως 130 χιλ. ευρω. Δεν ειμαι απληστος. Θελω κι εγω να μοιραστω μολις κατα το 1/5 τους τζιρους της "εξυπνης αριστερας" των μηχανικων.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Ειδατε οτι υπαρχουν και αλλοι εξειδικευμενοι τιμιοι και ηλιθιοι. Τελικα μηπως συμφωνουμε; Μπορει να γινουμε και φιλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε σε πολυκατάλαβα Αφώτιστε. Γιατί η επικύλιση την μη εξειδικευμένης και υψηλά αμειβόμενης εργασίας στο Δημόσιο είναι χριστιανική ή αριστερή πράξη; Μια χαρά ιδέα είναι. Θέλουν κι άλλοι να έχουν τη χαρά να κουβαλάνε τα ποτήρια των τρομερών ρητόρων της βουλής. Θα τους βοηθήσει να τα βγάλουν πέρα μέχρι να βρούνε μια δουλειά της προκοπής. Και ο νύν νερουλάς έχει βγάλει τόσο χρήμα που δε θα του λείψουν τα 3 μερίδια.

    Αυτά που λές για σχέδια απασχόλησης 100.000 στον ιδιωτικό τομέα ή στην αγροτική παραγωγή δεν παίζουν. Αυτός που ήταν νερουλάς 20 χρόνια δε ξέρει πιά ούτε τι είναι "η αγριάδα". Επενδύσεις και προσλήψεις απο τον Ιδιωτικό τομέα σε χώρα που πάει προς χρεοστάσιο δεν γίνονται ούτε για πλάκα.

    Και αν απολυθούν και κάποιοι υψηλόμισθοι για να πάνε τα λεφτά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δε θα με χαλούσε.

    Για τους μηχανικούς πάλι δεν κατάλαβα τι εννοείς, αλλα το θέμα είναι η μονιμότητα στο δημόσιο και η ανεργία στον Ιδιωτικό τομέα κατα τη ΔΗΜΑΡ.

    Ανωνυμος 12 Ιουλίου 2011 4:23 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν με εξέπληξε η ανακοίνωση

    αριστερή πεπατημένη όπως πάντα

    όλα (από τα πρόσωπα μέχρι τις ανακοινώσεις θυμίζουν ΣΥΝ αρχών δεκαετίας του 90)

    μην περιμένετε υπέρβαση

    Αλέξανδρος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ανωνυμος 12 Ιουλίου 2011 4:23 μ.μ.

    Επειδη δεν υπηρξα ποτε υπαλληλος ισως δεν ειμαι τοσο κατανοητος.
    Θα το επαναλαβω για τριτη φορα:

    "μηπως λ.χ. υπαρχει 5-ετες σχεδιο .... για την απασχοληση που να "μεταγγιζει" λ.χ. 100.000 ΔΥ στον ιδιωτικο τομεα,με αυτοαπασχοληση, συνεταιρισμους (αστικους και αγροτικους) με στοχο την πραγματικη παραγωγη και τις εξαγωγες, στην δυσχερεστατη οικονομικη συγκυρια;"

    Αναφερομαι δηλ. στο προβλημα της χωρας.Με αυτοαπασχοληση, συνεταιρισμους κ.λ.π. Οτι η χωρα δεν ειναι παραγωγικη.
    Και οτι υπαρχουν τροποι να ξαναγινουμε παραγωγικοι,δηλ. να παραγουμε προιοντα, υπηρεσιες που να καταναλωνονται εδω και να εξαγονται, χωρις να ξεπουλησουμε ολη την κρατικη περιουσια.
    Δεν ξερω πως (σχημα λογου, ξερω πολυ καλα) τα καταφεραμε και οι ελληνικες εξαγωγες ειναι 25 δις και της Πορτογαλιας υπερ-διπλασιες.
    Αυτο ειναι ενα σχεδιο : αυξηση ετησιων εξαγωγων κατα 3 εως 5 δις.
    Σχεδιο δεν ειναι να γινει η χωρα μια πελωρια ολυμπιακη (1990-2009).

    Συμφωνω με το να απολυθούν και κάποιοι υψηλόμισθοι (αν δεν παραγουν τιποτα)για να πάνε τα λεφτά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο πρόσωπο του νερουλά δικαιώνεται η απαξίωση της μόρφωσης και της εξειδίκευσης.
    Όταν ο μισθός του νερουλά της βουλής είναι υπερδιπλάσιος του λυκειάρχη και των διευθυντών των υπουργείων πλην του Οικονομικών.
    Συμπέρασμα:
    Τα παιδιά μου θα τα κάνω νερουλάδες της Βουλής των Ελλήνων.
    Θυμάμαι και μία φασαρία που είχε γίνει με τον υιό βουλευτού της ΝΔ.
    Το παλικάρι σπούδαζε στα Παρίσια. Ο μπαμπάς το είχε κάνει υπάλληλο στην βουλή. Και ενώ έλειπε έπερνε τους 16 μισθούς κανονικότατα. Μέχρι εδώ τίποτα το ασυνήθιστο. Έλα όμως που πληρωνόταν και υπερωρίες το αθεόφοβο. Και βέβαια με τέτοια προϋπηρεσία θα έπρεπε να γίνει και αυτός βουλευτής - υπουργός και γιατί όχι κυβερνήτης.
    προβληματισμένος Τάσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @προβληματισμένος Τάσος.

    ....Στο πρόσωπο του νερουλά δικαιώνεται η απαξίωση της μόρφωσης και της εξειδίκευσης....

    Οχι Τασο, να μην γινουν τα παιδιά σου νερουλάδες της Βουλής των Ελλήνων!

    Μπορει να επιλεξουν κατι πιο παραγωγικο.

    Μηπως πρεπει να φωναξουμε μερικους πραγματικα εργαζομενους (τους εργαζομενους στην Bic(αυτη με τα ξυραφακια ΠΟΥ ΕΞΑΓΕΙ) η αυταπασχολουμενους (αγροτες, βιβλιοδετες,οικοδομους,υδραυλικους, ηλεκτρολογους, κουρεις, ...)στο blog για να μας πουν τι σημαινει εργασια, παραγωγη, ιδιωτικος τομεας, κ.λ.π.;

    Η αρχη της λιγοτερης προσπαθειας ειναι για τα ...ζωα.

    Οι ανθρωποι παντα ειχαν ονειρα.

    Ασε που θα ακουνε τοσες πολλες μαλακιες εκει μεσα (απο το παιδι της Ντορας, της Δαμανακη,του Φωτη,...)που θα κουφαθουν!!!

    Αφωτιστος Φιλελλην

    Υ.Γ. Τα παιδια τα κανουμε για την διαιωνιση του ειδους. Δεν τα κανουμε τιποτα αλλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσα βγάζει ένας λυκειάρχης; Ο νερουλάς πάντως με 20 χρόνια υπηρεσίας στο έθνος και με τις υπερωρίες του και με τα νυχτερινά του και με τους δύο επιπλέον μισθούς για το κλείσιμο της βουλής νομίζω οτι σε ετήσιες αποδοχές αφήνει τον λυκειάρχη τουλάχιστον 4 δρασκελιές πίσω..

    Ναι, η ζωή είναι μια σκύλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ niko νικο και αλλες δημοσιουπαλληλικες και οχι μονον δυναμεις

    Εχετε προφανως πεσει θυματα του νεοφιλευθερισμου.Ο ανθρωπος δεν καθοριζεται μονον απο την οικανομικη του θεση. Αν θυμαστε ακομα υπαρχει το λεγομενο κοινωνικο-οικονομικο επιπεδο.
    Διαφορετικα λ.χ. ο Αχ. Μπεος δεν θα ξεχωριζε απο τον τεως ποδοσφαιριστη και ορθοπαιδικο Νικολαου.
    Ο νερουλας -εμμεσως- εχει συμβαλλει στον βασανισμο εκατομμυριων συμπολιτων του. Ενω οι καθηγητες μου, μας εμαθαν να σκεφτομαστε και αυτο ειναι αναντικατασταστο. Αποδειξη οτι συνεβαλλαν καθοριστικα -εκτος των αλων- και στην εισαγωγη εκατονταδων μαθητων τους σε υψηλοβαθμα ΑΕΙ της Αθηνας οι οποιοι σε λιγο θα συνταξιοδοτηθουν (εισαγωγικες 1973).

    Προτεινω εξαμηνη εργασιοθεραπεια στην συλλογη καπνου και ζαχαροκαλαμου στην ακομη σοσιαλιστικη Κουβα.Θα ανανεωθειτε συμβαλλοντας κι εσεις ποικιλοτροπως στην συσφιξη της ελληνοκουβανικης φιλιας. Σπευσατε οσο το δυνατον γρηγοροτερα.
    Κι εκει θα απολυσουν 1 εκατ. ΔΥ.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    Υ.Γ. Βλεπετε οτι εχω την ελευθερια να κανω οτι θελω στο γραφειο μου, ενω ο νερουλας της Βουλης....
    Κι τωρα παλι δουλεια (σε μενα το λεω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εμείς άραγε ποιοι είμαστε;
    Ιδιωτικοί που δεν κατάφεραν να μπουν στο δημόσιο - ή δεν ήθελαν, και τώρα ζηλεύουν την ασφάλεια των άλλων;
    Ιδιωτικοί που θέλουν μια ζωή με νόημα και παραγωγικότητα κι ας χρειάζεται πολλή προσπάθεια και ρίσκο;
    Δημόσιοι που νοιώθουν ενοχές γι αυτό που γίνεται δίπλα τους, μέσα τους;
    Παράξενοι τύποι/τύπισσες που ναυάγησαν στην χώρα της κουμπαριάς και δεν έχουν καύσιμα να φύγουν;

    Θυμάμαι το " Ο Αστερίξ και οι Ολυμπιακοί": όλοι που συναντούσαν ήταν κουμπάροι, ξάδελφοι κλπ του οδηγού τους. Ο νερουλάς με το σταθερό χέρι φέρει το κληρονομικό χάρισμα - από κουμπάρο σε κουμπάρο. Εμείς τι χάρισμα έχουμε για να αξίζουμε μιαν άλλη αντιμετώπιση; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπάρχουν και τρελοί σαν τον Αρίστο Δοξιάδη που λένε: "Εκτιμώ οτι δεν χρειαζόμαστε πολλά για να ανοίξουν αυτές οι δουλειές. Δύο μεγάλα: πολιτική ομαλότητα, και να ξαναπάρουν μπροστά οι τράπεζες. Από εκεί και πέρα, θα είναι στο χέρι του καθενός «πρόθυμου και ικανού» να βρει τη δουλειά του. Οσοι αναζητούν στρωμένες κλασικές καριέρες, ίσως είναι καλύτερα να φύγουν. Οι παραγωγοί να μείνουν εδώ."
    Ερώτηση : ο νερουλάς να μείνει ή να φύγει;

    http://aristosd.posterous.com/60406325#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ δεν είμαι αντίθετος της ήσσονος προσπάθειας. Ολοι έχουν θέση σε μια κοινωνία. Αρκεί η ήσσονα προσπάθεια να μήν αμείβεται καλύτερα απο την σκληρή προσπάθεια.

    Ιδανικά για τους ΔΥ: Οποιος μπορεί και θέλει ας του δοθεί η δυνατότητα. Οποιος δε μπορεί ή δε θέλει ας μείνει στο δημόσιο αλλα όχι με μισθό πρίγκιπα.

    Στην πράξη τώρα, το πολιτικό σύστημα δυστυχώς έχει καταστρέψει πολλούς ΔΥ που ενώ είχαν δυνατότητες έχουν "καεί" χτυπώντας για χρόνια μια σφραγίδα. Βολεύτηκαν, χάσαν τα καλύτερά τους χρόνια και τις δεξιότητές τους και τώρα νοιώθουν όμηροι των πολιτικάντιδων.

    Και να πώ, δεν θέλει πολύ να την πατήσεις..

    Γιώργο, αυτό που λέει ο Αρίστος το πιστεύω κι εγώ, αλλα το κόστος για τους "καμένους" θα είναι τεράστιο και πρέπει να το αναλάβει κάπως όλη η κοινωνία διότι αυτό το μοντέλο ζωής προωθήσαμε τόσα χρόνια. Πώς θα αφήσουμε τώρα όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν στον γκρεμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Γιωργος

    Mε ποιους υποτιθεται οτι κανουμε διαλογο;


    θα επαναληφθω :
    Οταν ειπα για το παραγωγικο προβλημα της χωρας για αυτοαπασχοληση, συνεταιρισμους κ.λ.π. που συνεπαγονται και λιγο ρισκο , τοτε καταλαβα οτι αρκεταοι συνομιλητες ανηκουν στην αντι-παραγωγικη αριστερα της λουφας.

    Και οταν επιπα οτι υπαρχουν τροποι να ξαναγινουμε παραγωγικοι,δηλ. να παραγουμε προιοντα, υπηρεσιες που να καταναλωνονται εδω και να εξαγονται, χωρις να ξεπουλησουμε ολη την κρατικη περιουσια, απαντηση δεν πηρα.
    Δεν ειμαι ο γιος του Δοξιαδη, ΑΛΛΑ ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ οπως κι εσυ Γιωργο και αρκετοι αλλοι, χωρις να υπερπροβαλλομαι στα ΜΜΕ.

    Οι ελληνικες εξαγωγες ειναι 25 δις και της Πορτογαλιας υπερ-διπλασιες.
    Μιλησα για ενα απλο σχεδιο : αυξηση ετησιων εξαγωγων κατα 3 εως 5 δις.
    Και εμεινα αφωνος, σε αλλη αναρτηση οταν αναφερομουν για τους αποφοιτους απο τα διαφορα αχρηστα ΙΕΚ και ΤΕΙ (αυτους/ες που εισαγονταν με 4,0 στο ΤΕΙ Δ.Μακεδονιας και επειδη ηταν τριτεκνοι επαιρναν μεταγγραφη στην Αθηνα που εμπαιναν κανονικα με 14,0!!!) μου ανεφεραν οτι εχουν 2 εως 3 πτυχια (ενω στην πραγματικοτητα και σ' αυτην ην περιπτωση αν ειχαν προσοντα εδω και 3 ετη θα ειχαν μεταναστευσει, οπως αρκετοι ανεργοι η ατυχοι επαγγελματικα μηχανικοι απο 30 εως 60 ετων ) και δεν μπορουν να πανε στα χωραφια η στα βοσκοτοπια!!!

    Αυτη η οικονομιστικη αριστερα δεν εχει μελλον. Λυπαμαι.

    Σχεδιο δεν ειναι την επομενη 20ετια να γινει η χωρα μια πελωρια ολυμπιακη (1990-2009).

    Μηπως πρεπει να φωναξουμε μερικους πραγματικα εργαζομενους (τους διευθυνοντες (ο ενας εφυγε απο την λουφα της ΕΑΒ) και τους εργαζομενους στην Bic(αυτη με τα ξυραφακια ΠΟΥ ΕΞΑΓΕΙ) η αυταπασχολουμενους (αγροτες, βιβλιοδετες,οικοδομους,υδραυλικους, ηλεκτρολογους, κουρεις, ...)στο blog για να μας πουν τι σημαινει εργασια, παραγωγη, ιδιωτικος τομεας, κ.λ.π.;

    Η αρχη της λιγοτερης προσπαθειας ειναι για τα ...ζωα.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έχει δίκιο. Κι εδώ βρίσκεται η μεγάλη αλητεία του μεταπολιτευτικού συστήματος. Έκανε κοινωνική πολιτική με τους διορισμούς και όχι με θεσμούς και τώρα που καταρρέουν οι δυνατότητες διορισμών (θεμέλια λίθος του συστήματος) η έλλειψη θεσμών προστασίας φαίνεται δραματικά.
    Φυσικά και δεν κάνουν όλοι για τον ιδιωτικό τομέα. Είναι αρκετά απαιτητικός και πολλοί δεν τον αντέχουν - ειδικά στην Ελλάδα όπου το κράτος δεν παρέχει καμιά σχετική υπηρεσία - μόνο εμπόδια και εκβιασμούς.
    Φυσικά και πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι καταστράφηκαν στο δημόσιο από την ανία και την αντίδραση των συναδέλφων τους στις καινοτόμες προτάσεις τους.
    Και φυσικά κάθε άνθρωπος, ότι δουλειά και να έκανε ή συνεχίζει να κάνει, αξίζει μιας προστασίας από την πλήρη κατάρρευση. Έλα όμως που τα κονδύλια για κάτι τέτοιο τρώγονται από τους κουμπάρους και τον νερουλά ή δεν διεκδικούνται καν ενώ προβλέπονται από την ΕΕ γιατί ότι δεν πρόκειται να φάμε εμείς δεν μας ενδιαφέρει (έλληνες πολιτικοί).
    Οι παραγωγικοί άνθρωποι είναι οι΄ήρωες αυτής της χώρας και αντιμετωπίζονται σχεδόν σαν προδότες. Εκείνο το σοβιετικό ρημάδι έκλεισε προ πολλού αλλά ζει και βασιλεύει ως ελληνικός δημοσιοϋπαλληλικός σοσιαλισμός. Την πτώση του παρακολουθούμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αφώτιστε δεν είναι μόνο η αριστερά - όλη η Ελλάδα έμαθε να μην παράγει και ότι αυτό το κάνουν οι χαζοί. Τα λεφτά άλλωστε δεν βγαίνουν από τη δουλειά αλλά από τις "επαφές". Το να παράγεις και να εξάγεις κιόλας είναι επιστημονική φαντασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μια κανονική ζωή, για μας είναι ...εξωγήινη. Το σύστημα θα πέσει και θα πέσει με θόρυβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @niko νικο
    "Πώς θα αφήσουμε τώρα όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν στον γκρεμό;"

    Εμεις δηλαδη οι ελευθερα απασχολουμενοι επαγγελματιε ς(1 εκατομ.)ειμαστε οι υπερηρωες;
    Ξερετε οτι δεν υπαρχει ταμειο ανεργιας για μας ;
    Η τι να πουμε για τους σκληρα εργαζομενους του ιδιωτικου τομεα που παραγουν;Οτι ειναι ηλιθιοι σε σχεση μετους ΔΥ;
    Προς το παρον μονον το θεμα του ΕΕΕ 500Χ12=6000/ετος για τους ανεργους 800.000 σημαινει 4,8 δις/ετος. Αν συντομα δεν υπαρξει αναπτυξη βλεπω να πεφτει στο μισο, εκτος κι αν γινει καποιο θαυμα.
    Αυτο ειναι προβλημα.
    Αρα:
    1.ενω ημουν οικολογος, με τετoιους οικολογους εγινα οπαδος της αναπτυξης.
    2. Και με τους ξερολες της ανανεωτικης αριστερας αφωτιστος.
    3. Και με αυτους τους ελληνες Φιλλελληνας.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    Οπαδος της αναπτυξης,της προσπαθειας και της κοινης λογικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η εργατικότητα και η καλλιέργεια των ικανοτήτων ειναι η πραγματική περιουσία (τα «τάλαντα») του ανθρώπου.

    Σας καλυνυχτιζω λοιπον με ενα σχετικο ποιημα μου, που θιγει αρκετα απο αυτα που μας συμβαινουν.

    Δεν είναι η πατρίδα μας (2011, σατιρικό)

    Δεν είν’ οι τουρκομπαρόκ βίλες στις κορυφογραμμές
    σε “οικόπεδα” προϊόντα μηχανής καταπατήσεων
    Αδύνατη η “αξιοποίηση” δημόσιων εκτάσεων
    σαράντα στις εκατό γίναν ιδιωτικές

    Σε παραλιακές ταβέρνες στις μπαζωμένες ακτές
    τρων’ άξεστοι καταπατητές με τις diesel-μερσεντές
    με τις γκόμενές τους βαμμένες ξανθιές.
    κι οι γεωργιανές γκαρσόνες επίσης ”ξανθιές”.

    Λαθρέμποροι καυσιμων, προαγωγοί πρώην αθλητές
    παρκάρουν sport diesel “μπέμπα” ή μερσεντές
    Ποικίλον όρος ή Αιγάλεω : στις παρυφές
    έξω από ένα αυθαίρετο πελώριο chalet
    παίρνουν και ΕΚΑΣ! Ας’ τα μην ρωτάς.

    Οι πουλημένοι οι “ταγοί” και οι συνδικαλιστές
    ”στελέχη” ουρανοκατέβατα μετά τις εκλογές
    και βουλευτές ασήμαντοι, παρουσίες θλιβερές
    που θα γελούσες ως την Δευτέρα παρουσία
    αν δεν μας συνέβαινε αυτή η τραγωδία.

    Το πλήθος ενίοτε εκτονώνεται :
    έναρξις “επαναστατικών γυμναστικών”
    ρίψις γιαουρτιών και νερατζιών
    εκτόξευσις τοματών η/και αυγών.

    Βαριά ψυχοπαθολογία της αριστεράς
    τώρα κατανοώ που θα το πάς
    αριστεροί μ’ αθλητικές φυλλάδες,
    διαταραγμένοι, φραπό-γαλοι και άλλοι τσαμπουκάδες.

    Την ποίηση συνάμα και την λογοτεχνία
    εν μέσω κρίσης θεραπεύεται
    από “ταλαντούχους”* ερρίτιμους πολιτικάντες
    ”αιρετικοί” , σοφοί, υμνούν σχεδόν την κοινή λογική.

    ” Διανοούμενοι” παρουσιάζουνε σε τακτικές μαζώξεις
    πονήματα λογοτεχνικά, σπανίως ποιητικές βραδιές
    υμνούν πεφωτισμένους γραφιάδες-βουλευτές
    όπως πέρσι ξεσκόνιζαν εκδότες-μικροκαπιταλιστές

    ” Μαικήνες” businessmen επί του ασφαλούς :
    αφανείς εταίροι με τους πολιτικούς.
    το μαύρο χρήμα ασφαλές στην Ελβετία
    εξόν απ’ τα’ άλλα διδάσκουν πατριδοφιλία!


    Δεν είναι τα ερειπωμένα αρχαία μέλη μνημείων
    τα αγάλματα τα κλασσικά,o εναπομένων κίων
    ότι απέμεινε απ’ το ασβεστοκάμινο και την λαθρανασκαφή
    καλά που δεν τά ‘ καναν όλα ασβέστη οι χριστιανοί
    ή δεν τα’ χτισαν σε εκκλησιές στην βυζαντινή εποχή

    Fallmerayer- Παπαρρηγόπουλος 1-1
    δεν δίνω δίκιο σε κανένα
    Πάντως ο καπιταλισμός μας είναι βαλκανικός
    διαφθορά, εγκάθετοι, μετριοκρατία, νεποτισμός
    Τα αποτελέσματα γνωστά πριν το σάλπισμα της κρίσης
    Φθάνει η ώρα την μάταιη την μάχη ν’ αφήσεις
    ………………………………………………………..

    Χαμένη η παρτίδα της πατρίδας μας

    Σαν Σέρβοι επί Milošević να βγάλουν διαβατήρια
    οι νέοι των 700 ευρώ , αξιοπρέπειας εισιτήρια
    τόσους …έξυπνους δεν τους σηκώνει ο τόπος
    οδόφραγμα οι “έξυπνοι”, για πάντα κλειστός ο δρόμος

    Κι εμείς μετά την σύνταξη στην πόλη του Καβάφη
    θα κοιτάμε προς βορρά : την Κρήτη, τη Ανάφη
    κι ας τους “να βράζουν μες το ζουμί τους”
    μέχρι να τελειώσει το νερό κι η άθλια ζωή τους.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    Η αριστερα της λουφας θα παει Κουβα για αναμορφωση; Ραντεβου, λοιπον στην Αβανα!!!

    24.03.2011

    *Ο Χριστός στην Παραβολή των Ταλάντων, περιέγραψε την εργατικότητα και την καλλιέργεια των ικανοτήτων ως την πραγματική περιουσία («τάλαντα») του ανθρώπου. Βάσει αυτής της παραβολής, ο χριστιανικός κόσμος ταύτισε στη συνέχεια την έννοια του ταλάντου με το ιδιαίτερο χάρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αφωτιστε,
    εγω σου ειχα αναφερει για ανθρωπους που εχουν 2-3 πτυχια και δεν βρισκουν δουλεια.
    Ξερεις, δε σπουδαζουν ολοι οι ανθρωποι μηχανικοι και γιατροι, αυτοι ειναι ελαχιστοι. Πολλοι ασχολουνται με τις ανθρωπιστικες και κοινωνικες επιστημες που δεν απορροφωνται ουτε στο εξωτερικο, αν θεωρησουμε δεδομενο οτι ειναι διαθεσιμοι να μεταναστευσουν σα να ηταν η απλουστερη των αποφασεων.

    Για εμενα το ενα εκατομμυριο ελευθεροι επαγγελματιες και το ενα εκατομμυριο δ.υ. ειναι οι δυο οψεις του ιδιου νομισματος, της μικροαστικης δομης της ελληνικης κοινωνιας που δεν καταφερε να προχωρησει σε συγκεντωση των οικονομικων μοναδων και στη δημιουργια ενος ισχυρου βιομηχανικου προλεταριατου.
    Ετσι οι εκφραστες των αγωνων της εργατικης ταξης ηταν αλλοτε οι καπνεργατες, που εδιναν μαχες οπισθοφυλακης στον τεχνολογικο εκσυγχρονισμο και μετα οι εργαζομενοι του ευρυτερου δημοσιου τομεα.

    δ.β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μα καλα , δεν καταλαβαινετε πως σε συνθηκες τετοιας υφεσης 100.000 απολυμενοι θα βουλιαξουν την οικονομια σε ολες τις πλευρες της σε τυφλο σπιραλ χωρις εξοδο? Τετοιος θρησκευτικος φανατισμος οψιμου νεοθατσερισμου σας εχει καταλαβει? Εδω και 5 μηνες μια [1] καλη κουβεντα για το χωρο που υποτιθεται ανηκετε δεν εχετε πει ουτε γι'αστειο. Τοτε τι καθεστε και κανετε? Λυπαμαι που τα γραφω, αλλα ειναι τετοια η ενταση και η συστηματικοτητα των επιθεσεων που με εχει αφησει καταπληκτο. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @mike
    Δεν μπορω να πληρωσω υπερωρια τον εαυτο μου και δεν σου απαντω.

    Εντελως Αφωτιστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όντας ιδιωτικός υπάλληλος ο ίδιος για περίπου μια δεκαετία και πρόσφατα αυτοαπασχολούμενος (εξ ανάγκης ιδιωτική επιχειρηματικότητα, όπως λέει και ο κος Παπαδημητρίου του ΣΚΑΙ), έχω πολλές φορές σκεφτεί την ασφάλεια του δημοσίου (και τα τυχερά στα οποία αναγκάστηκα να συμβάλλω και γω μερικές φορές). Αλλά αληθινά, νομίζω τελικά ότι δεν είναι πρόβλημα αριθμού αλλά παρεχόμενων υπηρεσιών. Αν το δημόσιο παρείχε σοβαρές υπηρεσίες στους πολίτες (και υποβοηθούσε έτσι και την εξυγίανση και ανάπτυξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας), τότε ας είχε όσους υπαλλήλους ήθελε (χρειάζεται). Έτσι ορίζεται ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων και όχι με βάση την κολοκυθιά (100.000 είναι καλά ή να διώξω άλλους 20.000)
    Όλα τα σχόλια για τις ιδεοληψίες της αριστεράς είναι επίσης σωστά. Σε μια στρεβλή χώρα δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς, ούτε η αριστερά. Θυμάμαι μια φορά ήμουν σε μια κομματική συνάντηση, ήταν πέμπτη απόγευμα και ήμασταν καμια δεκαπενταριά άτομα, όλοι άνω των τριάντα. Ξαφνικά, μπαίνει μέσα κάποιος και ζήτησε εθελοντές για μια δουλειά την παρασκευή το πρωί. Μπορούσαν όλοι εκτός από εμένα και μια κοπέλλα που εργαζόμασταν το πρωί (αν θυμάμαι εκείνη ήταν δασκάλα). Έκπληκτος από τη δυνατότητά όλων να κάνουν δουλειά για το κόμμα παρασκευή πρωί άρχισα να ρωτάω τι δουλειές κάνουν. Ήταν μερικοί δημοσιογράφοι, κάποιοι καλλιτέχνες, κάποιοι που έκαναν φροντιστήρια (μαύρα) και ένας που δούλευε σε ΔΕΚΟ αλλά δεν είχε πρόβλημα να λείψει για μερικές ώρες. Αυτά για το εργασιακό μας υπόβαθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αφώτιστε επέτρεψέ μου να διαφωνήσω.

    Σήμερα η παραγωγικότητα ανα άτομο είναι αρκετή ώστε να χρειάζεται να δουλεύει στην πραγματική παραγωγή μόνο το ~10%- 20% του πληθυσμού. Γι αυτό το λόγο ακόμα και η Γερμανία έχει ανεργία. Γιαυτό το λόγο υπάρχουν ένα σωρό "αντιπαραγωγικές" δουλειές.

    Η γνώμη μου είναι οτι η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα ώστε να είμαστε σχετικά καλά, δλδ χωρίς να χρειαστεί να διαλυθεί το σύμπαν. Αρκεί να υπάρξουν μερικές προϋποθέσεις. Να τις πώ; Νομίζω έχουν ειπωθεί εδώ μέσα χιλιάδες φορές.

    Σε μία απο αυτές τις προυποθέσεις νομίζω αναφέρεται το άρθρο, που είναι η άρση της τρομερής και αντιπαραγωγικής προνομιακής αντιμετώπισης της Δημοσιουπαλληλίας έναντι του μή κρατικοδίαιτου Ιδιωτικού τομέα.

    Ενας τρόπος άρσης της αδικίας είναι οι μαζικές απολύσεις. Αλλος τρόπος είναι η αμοιβή να είναι ανάλογη με το παραγόμενο προϊόν (που σημαίνει εισαγωγή αξιολόγησης). Αλλος τρόπος είναι οι μετατάξεις, οταν ο ΔΥ δεν κάνει τίποτα γιατί τον έχουν βάλει σε ένα γραφείο να βαράει μύγες - σόρυ - σφραγίδες, να του βρεί το κράτος κάτι χρήσιμο να κάνει, πχ να κάνει ελέγχους στο μετρό κλπ κλπ. Και η καλύτερη λύση είναι μάλλον ένας συνδυασμός.

    Το σίγουρο είναι οτι για να αρχίσει ο Ελληνας να παράγει (επαναλαμβάνω, οχι όλοι, δε χρειάζεται να παράγουν όλοι) πρέπει να έχει κίνητρο και να έχει όνειρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Αφωτιστε, εσυ καταλαβες οτι απευθυνομαι σ'εσενα? Εκτος και αν εισαι μελος της ΔΗΜΑΡ mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η κριτική mike δεν είναι επίθεση - είναι κριτική. Κι εγώ έχω μείνει άναυδος από την αντίδρασή σου.Δηλαδή όταν κάναμε κριτική σε παρόμοιες θέσεις και στάσεις του Συνασπισμού (όντας μέλη του) ήταν καλά και το απολάμβανες και τώρα το θεωρείς επίθεση; Μήπως φταίω κιόλας επειδή η ΔΑ δεν έβγαλε μια ανακοίνωση για τους παπάδες; Μήπως φταίω κιόλας που η θέση της για μετατάξεις μόνο στο δημόσιο είναι συνασπισμική 100%; Μήπως φταίω που άλλα ψήφισε στο συνέδριο και άλλα εμφανίζει στον κόσμο τώρα;
    Έπειτα δεν ζητώ 100.000 απολύσεις. Αξιολόγηση έργου ζητώ και μισθού. Υπηρεσίες ζητώ από το δημόσιο που το πληρώνω με το αίμα μου και δεν με αφήνει να αναπτύξω την δουλειά μου.
    Ζητώ εξοικονόμηση πόρων από την σπατάλη που γίνεται στο άσυλο αέργων βολεμένων. Δεν νομίζω να καταρρεύσει η οικονομία επειδή κάποιοι ακόμη θα πάνε στο ταμείο ανεργίας. Μάλλον κάποια λεφτά για επενδύσεις θα μείνουν στο ταμείο.
    Αυτά έλεγε η Θάτσερ;
    Αν η προσέγγισή σου απηχεί τις απόψεις της ηγεσίας της ΔΑ, τότε το μυστήριο λύνεται. Μπορώ να καταλάβω γιατί δεν εκφράζει τις απόψεις του συνεδρίου. Φοβάται ...την απόλυσή της :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δεν νοιώθω να με χωρίζει κάτι με τα μη μέλη. Η έννοια του "ανήκειν" δεν μου λέει τίποτα. Εθελοντικά στρατευόμαστε για κάποια υπόθεση - δεν δίνουμε σώμα και ψυχή σε κάποιον άλλο. Κι αυτό μπορεί να αλλάξει - ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε.
    Ο Αφώτιστος πχ δεν έχει να ζηλέψει (μάλλον να τον ζηλέψουν) από συμμετοχή στα κοινά. Οι συλλογικότητες των social media έχουν προ πολλού ξεπεράσει σε συμμετοχή και ζωτικότητα αλλά και προσφορά έργου και ακτιβισμό τα κόμματα της αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μεχρι τωρα δεν εχω γραψει λεξη για τα εσωκομματικα της ΔΑ, γιατι δεν ηθελα να εμπλακω και να φαω ενα πιατο μειωτικα σχολια διαδυκτιακης δημοκρατιας(απλος ψηφοφορος ΣΥΝ ειμαι που βρισκει φιλοξενο καταλυμα).
    Μια και ''τρωγομαι'' εδω και καιρο θα το πω και ας διαγραφει το σχολιο.
    Προσπαθω να καταλαβω τους ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ λογους αποχωρησης απο τον ΣΥΝ, αλλα η ΔΑ μοιαζει να συμφωνει με τον ΣΥΝ περισσοτερο απο οτι οταν ηταν στον ΣΥΝ.

    ΔΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δυστυχως Γιωργο μου αυτα ελεγε η Θατσερ, αντε και ο Μπλερ. Η ιδεολογια της ''μη ιδεολογιας'' ειναι που καταρεει, οπως εχω περιγραψει σε λιγες γραμμουλες παλαιωτερα. Θα αρχισουν τα ''κουρεματα'' και σε αυτους που ισως εκτιμας την δημοσια διοικηση τους, αφου αυτο ειναι μερος του πρβλ. , οχι ΤΟ προβλημα που ειναι ο ολοκληρωτικος καπιταλισμος/καζινο που εφτασε στα εσχατα και το αμερικανικο δημοσιο των τεμπεληδων ! mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Συμφωνώ ΔΒ. Η ΔΑ σήμερα είναι ένας ΣΥΝ χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λογικό να απορείς. Φυσικά δεν φύγαμε γι αυτό όλοι - θέλαμε μια νέα αριστερά. Κάποιοι βέβαια θέλανε άλλα. Πάντα έτσι γίνεται. Υπάρχει συμφωνία στην κίνηση αλλά από άλλη σκοπιά για τον καθένα. Η πλειοψηφία αποφασίζει για τον τελικό προορισμό. Οι υπόλοιποι βλέπουν και αποφασίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θατσερισμός ναι είναι το οριζόντιο κούρεμα κάθε δημόσιας διοίκησης. Η αξιολόγηση των υπηρεσιών και η αντιστοίχηση μισθού είναι θατσερισμός; Κάποια παρεξήγηση έχει γίνει!
    Ο καζινοκαπιταλισμός θα μας κλείσει τα μάτια στην αναξιοκρατία, τους διορισμούς ακατάλληλων ηθικά και τεχνικά αθρώπων στην δημόσια διοίκηση; Στην κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου από τις συμμορίες του δικομματισμού; Όλη αυτή η άποψη ότι τα παραπάνω είναι τίποτα, ότι η λύση θα είναι ευρωπαϊκή ή δεν θα υπάρξει κλπ κλπ (αγαπημένη του Τσίπρα και άλλων παραδοσιακών) για μένα είναι κατάθεση των όπλων. Με τέτοιες απόψεις τι χρειάζονται άλλωστε οι μεταρρυθμίσεις; Έπειτα αφού - όπως λένε συριζα, μέτωπο και κκε - οι ΔΥ στην Ελλάδα είναι μια χαρά, παραγωγικότατοι, λιγοστοί και απλήρωτοι, τότε δεν χρειαζόμαστε καμιά μεταρρύθμιση ουσίας. Μόνο κάτι ρετουσαρίσματα εδώ κι εκεί.
    Δεν νομίζω mike :)
    Γι αυτό θάταν καλύτερο να υπήρχε μεταρρυθμιστική αριστερά, να ξέρουμε τι λέμε και τι θέλουμε. Ο ρεφορμισμός/μεταρρυθμισμός στην Ελλάδα έχει πολύ ψωμί. ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ! Γιατί θα την πνίξει ο εγχώριος νεποτισμός, η αναξιοκρατία και οι συμμορίες του πελατειακού κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ποιά Θάτσερ ρε mike.
    Σαν ιδιώτης δεν δέχομαι να πληρώνω.
    1. Δημοσίους υπαλλήλους που δεν πατάνε το πόδι τους στις υπηρεσίες τους. Και δεν είναι λίγοι.
    2. ΔΥ αποσπασμένους σε πολιτικούς, κόμματα. Και αυτοί δεν είναι λίγοι.
    3. ΔΥ συνδικαλιστές - άεργους. Εδώ να δεις στρατιά ολόκληρη.
    4. Αναρρωτικές άδειες μαϊμού.
    5. Συνταγές με μαφίες που τα φάρμακα γίνονται γυαλιά ηλίου και τσόκαρα.
    6. Εορταστικές άδειες, συνδικαλισμό εν ώρα και μέρα εργασίας.
    7. Να γίνονται στο δημόσιο κρατήσεις για όλες τις συναλλαγές υπέρ συνδικαλιστικών σωματείων και συντεχνιακών συλλόγων.
    Για κοίτα γύρω σου να δεις τι γίνεται. Αισθάνεσαι φίλε mike πως υπάρχουν περιθώρια για σιωπή και ευγένειες?
    Η λογική του κρίμα είναι τα κακόμοιρα τελείωσε.
    Εάν σε στεναχωρεί και έχεις χρήμα ανέλαβε το και καλή δύναμη.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ''Τα παραπανω ειναι τιποτα''... αυτο εγραψα εγω? Ξαναδιαβασε το. Οσο για τον Τσιπρα, αφου περιδιαβηκε τις θεσεις ''το χρεος ειναι παραμυθι χωρις δρακο'' ''δεν αναγνωριζω το χρεος'' ''εντος ή εκτος ευρω''με την κικη αλλα και με την κοκο αλλα και λιγο σπιθα, καταληγεις να αδικεις τον εαυτο σου. Υ.Γ. Η αποψη μου για την συμπλοκη των κοινωνικων και οικονομικων σχεσεων με τον δημοσιο τομεα ειναι τοσο παλια , ωστε δεν με κατατρυχει το παθος του νεοφωτιστου. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ mike

    Εγώ δεν κατάλαβα να είπε κάποιος για 100000 απολύσεις. Εγώ είπα οτι αν απολυθούν κάποιοι υψηλόμισθοι και μη εξειδικευμένοι ή που δεν παράγουν τίποτα δε θα με χαλούσε καθώς έχουν μαξιλάρι.

    Τώρα για τα περι Θάτσερ, υπο τις συνθήκες περιορισμένων πιστώσεων όπου το κράτος μειώνει τις επενδύσεις και ζορίζεται να πληρώσει προμηθευτές δεν ισχύει τίποτα απ'οσα λέει ο Κέυνς ή o Φρίντμαν ή η Θάτσερ. Υπάρχει ένα σημείο έλξης ή ισορροπίας αν θές που κανένας δεν ξέρει που είναι, αλλα όλοι ξέρουμε οτι θα πάμε. Θα πιάσουμε λοιπόν τον πάτο, είναι αναπόφευκτο.

    Το μόνο που ξέρουμε είναι δύο-τρία πράγματα κάνουν τον πάτο λιγότερο βαθύ : η αύξηση των εξαγωγών και η μείωση των εισαγωγών λόγω αντικατάστασης απο ντόπια προϊόντα/υπηρεσίες. Τουρισμός. Φόροι σε ανθρώπους που έχουν (και τώρα δεν πληρώνουν) διότι αυτοί έτσι κι αλλιώς δε θα καταναλώσουν πολύ λιγότερα απ όσα ήδη καταναλώνουν, οπότε αυτά τα λεφτά μπορούν να πάνε σε επενδύσεις ή σε ανθρώπους που θα τα καταναλώσουν. (Οι οικονομολόγοι αυτό το λένε "οριακή ροπή πρός κατανάλωση" και είναι ο μόνος νόμος των οικονομικών που ισχύει απαρέγκλιτα).

    Αφού λοιπόν θα πιάσουμε τον πάτο, αν δεν χάσει τη δουλειά του ένας ΔΥ πιθανότατα θα τη χάσει ένας ΙΔ λόγω ακύρωσης κάποιου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ή χρεοκοπίας κάποιας εταιρίας λόγω υπερβολικών φόρων. Μην έχουμε ψευδαισθήσεις.

    Εδώ που φτάσαμε ή θα μας βοηθήσει η τύχη και θα εκδόσουν ευρωομόλογα οπότε θα αρθεί κάπως η πιστωτική ασφυξία ή θα ανακαλύψουμε σε δύο ή τρία χρόνια που είναι ο πάτος.

    Στο ΣΕΝΆΡΙΟ 2 τώρα, αν θα έχουμε 200.000 επιπλέον άνεργους στον ιδιωτικό τομέα ή στο δημόσιο τομέα, ή αν θα μοιράσουμε κάπως τους μισθούς μέσω ημιαπασχόλησης ή θα κάνουμε κάποιο συνδυασμό είναι μια απόφαση που θέλει σκέψη.

    Βέβαια μπορεί να κάνω λάθος και να είμαι απλά απαισιόδοξος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @mike
    Για τον καζίνο καπιταλισμό και την απατηλή παγκοσμιοποίηση των ολίγων έχεις δίκιο. Και για την κουτσή ΟΝΕ έχουν δίκιο όσοι μιλάνε.

    Αλλα δεν είναι στο χέρι μας να τα αλλάξουμε τώρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μην καταστρέψουμε μερικές (πολλές) εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων μέχρι η ΕΕ ή ένας διαλυμένος Αμερικανικός λαός ή μια νέα παγκόσμια αριστερά ή .. ή .ή ... αλλάξει τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Oi βιαιες επιταχυνσεις προς τα μπρος [...] χρησιμοποιηθηκαν στην ιστορια απο σταλινομαοικους και τον ιδιο τον Τροτσκυ ως αποψη [αμεσο περασμα στο κομμ/σμο] και το φασιστα Φριντμαν στην Χιλη του Πινοσετ. Αποτελεσμα , τρομακτικες καταστροφες ανθρωπων, υλικης παραγωγης και οικολογικη συντριβη. Υ.Γ. Σιγουρα κανεις δε λεει για 100000 απολυσεις? Για 95000 ισως ? mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Κάνετε λίγο υπομονή, οι απολύσεις στο δημόσιο έρχονται και έτσι θα σωθεί η ελληνική οικονομία, ίσως και η παγκόσμια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Mike, είμαστε οι προδότες του κόμματος που δεν έχουμε πει ποτέ μια καλή κουβέντα γι' αυτό, και που εμφορούμαστε από δεξιές απόψεις. Υπογραφή: η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ. Όχι, διόρθωση, ένα χρόνο μετά: η Δεξιά Πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ. Και για την αντιγραφή,

    Πολυβώτης

    ΥΓ: Όποτε αποφασίσεις να επιστρέψεις στη συζήτηση χωρίς χαρακτηρισμούς, ταξινομήσεις, κομματικό πατριωτισμό, στη διάθεσή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. η ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ. θα βρει την πολιτική της μπροστά της

    σε συνθήκες εκλογικής πόλωσης με 5 κόμματα να παλεύουν για το 3% η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2009 θα στραφεί προς το ΣΥΝ αφού οι διαφορές θα είναι δυσδιάκριτες ...

    γιατί να μην επιλεγεί το πρωτότυπο δηλαδή;
    απλά γίνεται κατανοητό πως ενώ ένα μέρος έφυγε από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ λόγω διαφωνιών με την πολιτική γραμμή δυστυχώς η πλειοψηφία έφυγε για προσωπικούς λόγους

    και η ιστορία έδειξε πως τα κόμματα που δημιουργούνται για προσωπικούς λόγους ΔΕΝ έχουν μέλλον...

    Αλέξανδρος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Όλοι οι λόγοι είναι σεβαστοί Αλέξανδρε. Προειδοποιούσαμε όμως ο ένας τον άλλο ότι δεν πάμε να φτιάξουμε έναν "καλό ΣΥΝ" αλλά μια οικολογική μεταρρυθμιστική αριστερά με δημοκρατική συγκρότηση. Το συνέδριο αποφάσισε να αντιγράψει τον ΣΥΝ και να εκλέξει στην ηγεσία την παλιά ηγεσία της ανανεωτικής πτέρυγας. Επεκράτησε η πλατφόρμα "ΣΥΝ χωρίς ΣΥΡΙΖΑ". Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε όσους αυτό είχαν πραγματικά ανάγκη. Η κοινωνία θα επικυρώσει ή όχι την επιλογή τους. Όσοι τώρα λοιδορούμαστε ως "δεξιά συμμαχία" μέσα στην ΔΑ, βρισκόμαστε μπροστά σε παλιές συμπεριφορές χαρακτηριστικές του κλίματος στον Συνασπισμό. Ας είναι. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα αλλά η αναβίωση των τάσεων και των περιχαρακώσεων του παλιού ΣΥΝ χωρίς να λέγεται καθαρά. Αυτό απλά βολεύει όσους νοιώθουν άβολα στην κριτική και ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους. Γιατί τι θα πουν αν η ΔΑ τελικά δεν πιάσει το περιβόητο 3%; "Μας πολέμησε η ανανεωτική πτέρυγα... (συγγνώμη: η δεξιά συμμαχία")
    Έτσι λύνονται παραδοσιακά οι πολιτικές διαφορές στην παραδοσιακή αριστερά. Η ιστορία -δυστυχώς- μοιάζει να επαναλαμβάνεται.
    Προσωπικά εύχομαι να πιάσει η ΔΑ το 3% (και οι ΟΠ επίσης) ώστε να αρχίσει έστω μετά κάποια πολιτική επί της ουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Θα το επαναλαβω για τεταρτη φορα:

    "μηπως λ.χ. υπαρχει 5-ετες σχεδιο .... για την απασχοληση που να "μεταγγιζει" λ.χ. 100.000 ΔΥ στον ιδιωτικο τομεα,με αυτοαπασχοληση, συνεταιρισμους (αστικους και αγροτικους) με στοχο την πραγματικη παραγωγη και τις εξαγωγες, στην δυσχερεστατη οικονομικη συγκυρια;"

    Οπως εγραψε χθες ο Στάθης Κουρνιώτης
    "...Θυμάμαι .. σε μια κομματική συνάντηση, ....ήμασταν καμια δεκαπενταριά άτομα, όλοι άνω των τριάντα. Ξαφνικά, ...κάποιος ... ζήτησε εθελοντές για μια δουλειά την παρασκευή το πρωί. Μπορούσαν όλοι εκτός από εμένα και μια κοπέλλα που εργαζόμασταν το πρωί ... Έκπληκτος από τη δυνατότητά όλων να κάνουν δουλειά για το κόμμα παρασκευή πρωί άρχισα να ρωτάω τι δουλειές κάνουν. Ήταν μερικοί δημοσιογράφοι, κάποιοι καλλιτέχνες, κάποιοι που έκαναν φροντιστήρια (μαύρα) και ένας που δούλευε σε ΔΕΚΟ αλλά δεν είχε πρόβλημα να λείψει για μερικές ώρες. Αυτά για το εργασιακό μας υπόβαθρο...."
    Εγραψα κι εγω
    "...Μηπως ειναι θεμα "καταμερισμου συνδικαλιστικης εργασιας", δηλ. στο ΚΚΕ (κυριως) ...πεφτει η ευθυνη για υπερασπιση των θεσεων εργασιας στον ιδιωτικο τομεα, ενω στην "ανανεωτικη αριστερα"(τα "στελέχη" της οποιας προέρχονται κατά συντριπτική πλειονοτητα από τον δημόσιο τομέα)η υπερασπιση των ΔΥ ψηφοφορων της , περιμενοντας και μερικους αλλους ψηφους..."

    Η ζωη βιωνεται, δεν μαθαινεται διαβαζοντας μονον Μαρξ, Εγκελς Λενιν, Τροτσκυ, Τσε Γκεβαρα και τους αλλους διανοητες. Και αυτοι χρειαζονται, αλλα με μετρο.

    Πως λοιπον να ξερουμε τον ιδιωτικο τομεα, την πραγματικη ζωη ;

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @δ.β.

    Λιγο ακομη και θα λυπομουν "για ανθρωπους που εχουν 2-3 πτυχια και δεν βρισκουν δουλεια".
    Η αποψη μου για αριστεια προκυπτει γιατι μονον με αυτον τον τροπο ο ανθρωπος αποκτα ολα τα εφοδια για ανεξαρτητη και κιριτικη σκεψη, απαλλαγμενη απο παραμορφωμενα αναμασηματα διαφορων μαρξιστων και μαρξιζοντων.

    Ξερεις, στην γενια μου και στις προηγουμενες δεν σπουδαζαν ολοι οι ανθρωποι, ετσι χωρις λογο, προσοντα, προγραμμα.

    1. ΤΟ ΒΗΜΑ 20-10-1973 «Εις 12996 ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων σπουδαστών, οι οποιοι επέτυχον και εισέρχονται εις τας ανωτάτας και ανωτέρας σχολάς το 1973-74…Εκ των πινάκων αποτελεσμάτων των διεξαχθέντων τον Σεπτέμβριον ε.ε. εισιτηρίων διαγωνισμών εις τους οποίους μετέχουν 55000 υποψήφιοι για την κατάληψη 15640 θέσεων.». Το 1973, από τους 100000 απόφοιτους του 6-ταξίου Γυμνασίου μόλις το 55 % συμμετείχε στις εισαγωγικές εξετάσεις.
    Πριν απο το 1975,λοιπον πολυ λιγοι(οι αριστοι)συμμετειχαν στις εξετασεις σε σχολες μηχανικων, γιατρων και δικηγορων.Και αυτοι ηταν πολυ καλοι σε ολα :εκθεση, μαθηματικα, φυσικη, χημεια, αρχαια, ιστορια,...
    Παραδειγματα ο Γ.Προκοπακης, ο Γιαννης Κουστας (DANAOS SHIPING),ο Κωστας Μητροπουλος (διευθύνΩν συμβούλος Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), πολλοι επιχειρηματιε ςκαι καθηγητες πολυτεχνειων εξωτερικου,...

    Απο τα γραφομενα σου , φαινεται λοιπον οτι επιβεβαιωνεται η αποψη οτι δεν μπορει να σπουδαζει το 70% των αποφοιτων λυκειου.

    Γραφεις "Πολλοι ασχολουνται με τις ανθρωπιστικες και κοινωνικες επιστημες που δεν απορροφωνται ουτε στο εξωτερικο".
    Δηλ. που απορροφουνται;

    Και οσο συνεχιζεις ανατριχιαζω
    "Για εμενα το ενα εκατομμυριο ελευθεροι επαγγελματιες και το ενα εκατομμυριο δ.υ. ειναι οι δυο οψεις του ιδιου νομισματος, της μικροαστικης δομης της ελληνικης κοινωνιας που δεν καταφερε να προχωρησει σε συγκεντωση των οικονομικων μοναδων και στη δημιουργια ενος ισχυρου βιομηχανικου προλεταριατου."!!!

    Μικρη ιστορια
    Συναδελφος Αρχιτεκτων 50 ετων πηγε το 1990 στην Μ.Βρεττανια για να ζητησει δουλεια για 5 ετη οπου σπουδαζε ο γιος της (οιδιποδειο)

    Εκει υπαρχει συγκεντρωση των οικονομικων μοναδων δηλ. τεχνικα γραφεια με δεκαδες υπαλληλους μηχανικους.Αφου αρχισε δουλεια ηταν τοσο παραγωγικη (σε σχεση με το τοπικο προλεταριατο αρχτεκτονων που εργαζοταν 9 ως 12 μετα για lunch break στην pub μεθουσαν με 3 εως 4 pints και ανεβαιναν στο γραφειο μεθυσμενοι και αντιπαραγωγικοι ωσπου να περασει η ωρα εως τις 17.00 )που της διπλασιασαν τον μισθο και ζητησε να ελθει ο επισης Αρχιτεκτων ανδρας της που δουλεψε μαζι της και περασαν υπεροχα.

    Εχεις μεινει πισω εναν αιωνα, γραφοντας:

    "Ετσι οι εκφραστες των αγωνων της εργατικης ταξης ηταν αλλοτε οι καπνεργατες, που εδιναν μαχες οπισθοφυλακης στον τεχνολογικο εκσυγχρονισμο και μετα οι εργαζομενοι του ευρυτερου δημοσιου τομεα."

    Φιλε μου, για να σε βοηθησω, θα ιδρυσω εταιρεια θα προσλαβω προλεταριους, θα τους καταπιεζω οικτρα και απανθρωπα μηπως και αποκτησουν ταξικη συνειδηση και με την φωτισμενη πρωτοπορεια των απασχολουμενων με τις ανθρωπιστικες και κοινωνικες επιστημες θα κανετε επιτελους την επανασταση !!!

    Σε τετοια περιπτωση θα γινω "ανταρτης πολης"-αντεπαναστατης συμφωνα με την λογικη σου.

    Το παιχνιδι χαθηκε ηδη απο την εποχη του λαικου μετωπου του 1936 στην Γαλλια με τις πρωτες πληρωμενες καλοκαιρινες διακοπες, τα οικονομιστικα αιτηματα των συνδικατων, κ.λ.π.

    Αφωτιστος Φιλλελην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @δ.β. και στους υπολοιπους που ενδιαφερονται, για να αρχισετε επιτελους την πρωτογενη ερευνα:

    Αν δεν εχεις απασχοληση ιδου μερικα θεματα για κοινωνιολογικη και ανθρωπολογικη μελετη
    1. Το πολιτιστικο ΠΑΣΟΚ
    2. Παλια και νεα διανοηση στο ΠΑΣΟΚ
    3. Ο ξερολισμος και ο πνευματικος ναρκισσισμος της ανανεωτικης "αριστερας"
    4. Μεσαια ταξη, ηγεσια και "στελεχη" της ανανεωτικης "αριστερας" η η αυτοπαγιδευση τηςανανεωτικης "αριστερας"
    5. Λειτουργικος αναλφαβητισμος, αποστηθιση και συγχρονη ελληνικη εκπαιδευση
    6. Κοσμοπολιτισμος και εσωτερικοι μεταναστες
    7. Η απεχθεια των γοννων εσωτερικων μεταναστων αγροτοκτηνοτροφικης καταγωγης για την χειρωνακτικη εργασια και ο ρολος των οικονομικων μεταναστων.
    8. Το ταξικο μισος (ειμαι φτωχος γιατι ειμαι ανεπαρκης/οκνηρος η ειμαι ανεπαρκης/οκνηρος και για αυτο ειμαι φτωχος)
    9. Νεποτισμος, παρεοκρατια, γκομενοκρατια, αναξιοκρατια, μετριοκρατια στην Ελλαδα (1960-2010)
    Μερος Α. Αστικα Κομματα
    Μερος Β. Αριστερα Κομματα

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αφωτιστε,
    το φαινομενο της μαζικης παιδειας, οχι ελληνικη ανακαλυψη, αλλα χαρακτηριστικο των μετανεωτερικων κοινωνιων και σε εμενα δημιουργει προβληματισμο αλλα υφισταται.
    Ρωτας που απορροφωνται. Απορροφωνται σε φροντιστηρια με αμοιβη 600€ το μηνα ή ετεροαπασχολουνται.
    Κατοπιν ανατριχιαζεις για αυτο που λεω για τη μικροαστικη δομη της ελληνικης κοινωνιας, δε λες γιατι, και αναφερεις για την αρχιτεκτονισσα με το οιδιποδειο που περασε ωραια με τον αντρα της στην Αγγλια. Μετα συνεχιζεις με την καταπιεση των εργατων που θα προσλαβεις και θα επαναστατησουν με την βοηθεια μιας επιστημονικης πρωτοποριας. Καπου εκει σε χανω εντελως.

    Απο τα αντικειμενα ερευνας που μου ανεφερες με ενδιαφερει η γκομενοκρατια και περιμενω βοηθητικο υλικο.

    δβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αφώτιστε ενώ λές σωστά πράγματα, αδυνατείς να καταλάβεις οτι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, ούτε θέλουν τα ίδια πράγματα (και ευτυχώς)..

    Μια κοινωνία πρέπει να τους συμπεριλαμβάνει όλους

    *επίσης τις περιπτωσιολογίες για την Αγγλία άσ'τες. Εχω ζήσει εκεί και έχει καλά, έχει και κακά, ειδικά αν δεν έχεις πτυχίο. Και μη μου πείς οτι το να έχεις πτυχίο είναι στο χέρι σου γιατί θα συνεχίσουμε να γυρνάμε πίσω απο την ουρά μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @δβ
    Και οσο συνεχιζεις ανατριχιαζω ολο κια πιο πολυ:
    "... της μικροαστικης δομης της ελληνικης κοινωνιας που δεν καταφερε να προχωρησει σε συγκεντωση των οικονομικων μοναδων και στη δημιουργια ενος ισχυρου βιομηχανικου προλεταριατου."!!!

    Eυτυχως που η αυγη της παγκοσμιοποιησης βρηκε αυτη την μικρη χωρα με τις δεκα φυλες με αναπτυγμενη ακομη οικονομια με μικρομεσαιες επιχειρησεις, αυτοαπασχολουμενους, αγροτες,κτηνοτροφους, εμπορους,..

    Ετσι χαρηκαμε και αφηστε μας να χαρουμε -για ποσο ακομη- την ελευθερια μας ασχετα του ρισκου, των δυσκολιων και της ελλειψης προστασιας. Κανονες παιχνιδιου θελουμε και τηρηση τους. Τα αλλα τα κανονιζουμε μονοι μας. Μπορουμε και θελουμε. Η ελευθερια εχει τιμημα.

    Η δυσκολια επαφης της ανανεωτικης αριστερας με το προλεταριατο (δηλ. εργατων,χειρονακτων και γραφειου) ηταν γνωστη εδω και 40 χρονια.
    Οι χειρωνακτες τα τελευταια 20 ετη ειναι οικονομικοι μεταναστες, οποτε απομενουν οι προλεταριοι του λευκου κολλαρου και το επιστημονικο προλεταριατο. Συμπληρωστε και τους φιλους των συνιστωσων και τελειωσαμε.

    Αρχιστε την επανασταση χωρις εμενα.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ1 Τωρα αν οι ΔΥ ειναι- η υποκρινονται- οτι ειναι ΑΜΕΑ, ουδολως ενδιαφερομαι πλεον. Υπαρχουν οι συνδικαλιστες τους και τα κομματα γι αυτο τον σκοπο.


    ΥΓ2 Απο 9 θεματα για κοινωνιο-λογικη και ανθρωπολογικη μελετη, διαλεξες μολις ενα μερος του 9!!!
    Ολα τα θεματα απο το 3 εως και το 9Α ειναι πολυ ενδιαφεροντα. Θα μαθεις πολλα, αρκει να εχεις μαθει να μαθαινεις.
    Παντως πολυ ενδιαφερον ειναι το
    4. Μεσαια ταξη, ηγεσια και "στελεχη" της ανανεωτικης "αριστερας" η η αυτοπαγιδευση της ανανεωτικης "αριστερας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @niko νικο
    Εχεις αρκετο δικαιο , λεγοντας
    "...ενώ λές σωστά πράγματα, αδυνατείς να καταλάβεις οτι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, ούτε θέλουν τα ίδια πράγματα (και ευτυχώς).."

    Επειδη ειμαι αυστηρος με μενα θελω το καλλυτερο δυνατο και για τους αλλους.Επισης δεν θελω να επιχειρησουν να με κοροιδευψουν.

    Ειμαι μια παραλλαγη του 4, στο πιο λογοτεχνικο/καλιτεχνικο ομως,οπου:
    4. Μεσαια ταξη, ηγεσια και "στελεχη" της ανανεωτικης "αριστερας" η η αυτοπαγιδευση της ανανεωτικης "αριστερας"

    Εχω αυτοπαγιδευτει μεσα στο δικτυ των ικανοτητων μου,που ειχα η ανεπτυξα ως ελευθερος επαγγελματιας, αλλα -μονον- μερικως (Αυτοκριτικη).

    Ευτυχως που δεν τελειωσα το Βαρβακειο γιατι τοτε θα ημουν σαν τον Παπαδημουλη και τον Ροβλια!!!!

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @Πολυβωτη, αποκαλεσα καποιον ''προδοτη'' ??? Να διαβαζεις προσεκτικοτερα τα μικρα μου σχολια, και οτι δεν καταλαβαινεις να ρωτας. χρησιμοποιω πολιτικους και ιδεολογικους χαρακτηρισμους για πανω απο 30 χρονια , ποτε προσωπικους αφου τους θεωρω απολιτικους και θλιβερους , οπως ''αιμοσταγης αριστερος'' ας πουμε... Σου θυμιζει κατι ισως? Τελος, θα επιστρεψω στη συζητηση με οτι ορους θελω εγω προφανως. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU