Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Για την Ελλάδα, τώρα! Πρωτοβουλία επιστημόνων και ανθρώπων του πνεύματος συναντά την πολιτική

Πρόσκληση 
Όσοι επιστήμονες και πνευματικοί άνθρωποι υπογράφουμε την παρούσα πρόσκληση, έχουμε την τιμή να σας καλέσουμε σε ανοιχτή δημόσια εκδήλωση με θέμα:
Για την Ελλάδα, τώρα! 
*στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, οδός Σταδίου 13
την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012 & ώρα 12.00-14.00 
Τους αμέσως προσεχείς μήνες, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει ό,τι κέρδισε με κόπο και θυσίες όλων των μεταπολεμικών γενιών. Σε τέτοιες στιγμές δεν είναι ώρα για απολογισμούς ούτε για απόδοση ευθυνών. Φρονούμε, αντίθετα, ότι πρέπει να βλέπουμε μπροστά. Αν και προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, οι προσκεκλημένοι ομιλητές της παρούσας εκδήλωσης έχουν δώσει δείγματα ευθύνης και ανεξαρτησίας. Γι’ αυτό, οι υπογράφοντες τους ζητήσαμε, παραμερίζοντας για λίγο όσα τους χωρίζουν, να αναδείξουν κυρίως αυτά που τους ενώνουν και έχει ανάγκη ο τόπος. Για την Ελλάδα, τώρα!
Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Ν.Κ. Αλιβιζάτος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλητές θα είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, και Κωστής Χατζηδάκης, βουλευτής Β’Αθηνών.
Επιτροπή πρωτοβουλίας: Νίκος Αλιβιζάτος, νομικός, Νάσος Βαγενάς, φιλόλογος/ποιητής, Αρίστος Δοξιάδης, οικονομολόγος, Τάκης Θεοδωρόπουλος, λογοτέχνης, Νίκος Καλογεράς, αρχιτέκτων, Ορέστης Καλογήρου, φυσικός, Βάσω Κιντή, φιλόσοφος, Αντώνης Μανιτάκης, νομικός, Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας, Δημήτρης Μαρωνίτης, φιλόλογος, Μάνος Ματσαγγάνης, οικονομολόγος, Νίκος Μουζέλης, κοινωνιολόγος, Ανδρέας Παππάς, επιμελητής εκδόσεων/μεταφραστής, Κων. Παπαγεωργίου, νομικός, Παύλος Σούρλας, νομικός, Σταύρος Τσακυράκης, νομικός, Λουκάς Τσούκαλης, οικονομολόγος, Κίμων Χατζημπίρος, οικολόγος.

Σχετικό ρεπορτάζ:
"Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΒΗΜΑ η πανεπιστημιακός κυρία Βάσω Κιντή, η οποία πρόσφατα αποχώρησε από τη Δημοκρατική Αριστερά, "όσοι μετέχουμε σε αυτή την Πρωτοβουλία, θεωρούμε ότι το σημαντικό σήμερα είναι να διασφαλισθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα".
Την επιλογή να κληθούν να μιλήσουν το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης την εξηγεί ως εξής: "Η ιδέα ήταν να επιλέγουν πολιτικά στελέχη που έδειξαν μια συνεπή στάση απέναντι στα μεταρρυθμιστικά ζητήματα και σαφή προσανατολισμό στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Και οι δυο , τόσο η κυρία Διαμαντοπούλου, όσο και ο κ. Χατζηδάκης έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Επίσης, στους τομείς που ανέλαβαν έδειξαν αίσθημα ευθύνης απέναντι στα προβλήματα που ετίθεντο κάθε φορά".
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αυτή πρωτοβουλία να λάβει μορφή πολιτικής κίνησης ή κόμματος σημειώνει:
"Προς το παρόν υπάρχει ανάγκη να φανεί ότι υπάρχουν μεταρρυθμιστικές δυνάμεις τόσο στην κοινωνία, όσο και στους πολιτικούς χώρους. Γιατί ο δημόσιος χώρος κατακλύζεται από εύκολες συνθηματολογίες. Στο μέτρο των δυνάμεών μας θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια να μην καταρρεύσει η χώρα".

21 σχόλια:

  1. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν (μας) μαγειρεύουν.

    ΓΑΤΟΠΑΡΔΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι λέμε πως κάτι πρέπει να γίνει!
    Να φύγουν τα λαμόγια της πολιτικής.
    Μόλις φανεί πως κάποιοι πάνε να κινηθούν αμέσως τα Οπα, τι είναι αυτοί οι παράξενοι που δεν τους καλοξέρουμε.
    Τι θέλουν να κάνουν?
    Να μας καπελώσουν?
    Είναι τα νέα λαμόγια?
    Όποιοι δεν ελπίζουν πως κάτι νέο μπορεί να γίνει ή υπερασπίζονται το παλιό ή με την συνεχή καχυποψία τους δεν αφήνουν να πάρει σάρκα και οστά η λύση που και οι ίδιοι περιμένουν.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επωάζεται το PASOK PLUS (;;;;!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΡΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΊΡΡΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΘΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

    Ας το δούμε λίγο κινηματογραφικά.
    Μου θυμιζει μια παρωδια της σκηνης του χορου απο την κινημ. ταινια "Ο Γατόπαρδος" του Λουκίνο Βισκόντι

    Η υποθεση :Ένας Ιταλός πρίγκιπας (Μπαρτ Λάνκαστερ)του δεκάτου ενάτου αιώνα πλησιάζει στο τέλος της ζωής του και ταυτόχρονα στο τέλος της παντοδυναμίας του. Βιώνει τις αλλαγές των καιρών και τη μετάβαση σε μιαν εποχή όπου οι τίτλοι ευγενείας μάλλον δεν καθορίζουν την τύχη των κοινών θνητών. Κανονίζει ένα γάμο μεταξύ του αγαπημένου του νεαρού ανιψιού (Αλέν Ντελόν)και της κόρης ενός πλούσιου εμπόρου (Κλαούντια Καρντινάλε).

    Ο Γατόπαρδος γοητεύεται από την ομορφιά του νεαρού ζευγαριού, θέλγεται σχεδόν διαστροφικά από την ομορφιά του ανιψιού και της συζύγου του. Αυτό, λίγο πριν το τέλος, χαρίζει την λάμψη στην πανέμορφη σκηνή του χορού. .... "

    Στην παρωδια παιζουν στην θεση των Αλέν Ντελόν και Κλαούντια Καρντινάλε οι "αδιαφθοροι" "μεταρρυθμιστές" Κ.Χατζηδακης
    και Α. Διαμαντοπουλου.
    Στην θεση του Μπαρτ Λάνκαστερ ας βαλουμε προσωρινα τον ΓΑΠ, αν και δεν μου φαινεται καταλληλος.

    1. Και ας θυμηθούμε την εμβληματική φράση από τον Γατόπαρδο του Λαμπεντούζα: «όλα πρέπει να αλλάξουν για να μείνουν ίδια»
    Στις αλλαγές συμπεριλαμβάνονται και οι καταστροφές. Για τον Βισκόντι οι απώλειες είναι το τίμημα της προόδου και της ανάπτυξης. Γι' αυτό ποτέ ο Βισκόντι δεν σου αφήνει την αίσθηση ότι ενστερνίζεται την πτώση και την φθορά. Αποδέχεται μονάχα την φυσική πορεία των πραγμάτων για την πραγματοποίηση της ισορροπίας και την αντιμετωπίζει υποχθόνια και κριτικά.

    2. Πίσω λοιπον στους κλασσικούς
    Η μεγαλοφυΐα του Ποε είναι δεδομένη. Διαβάστε λοιπόν την συνέχεια.
    Απόσπασμα από το "Ήταν ο Πόε ρατσιστής;"Από την Κατερίνα Σχινά
    The Books' journal
    "...ο Πόε θέλει τα πράγματα να μείνουν ως έχουν, είναι γιατί πιστεύει πως όσες μεταρρυθμίσεις και να επιχειρηθούν, η μυστηριώδης δύναμη που φωλιάζει μέσα στον άνθρωπο θα μείνει ανέγγιχτη. Είναι μια δύναμη ανώνυμη, μια αρχέγονη ροπή που τον τραβάει στο χείλος της αβύσσου: η έλξη προς το κακό, η φυσική του μοχθηρία. Τη βλέπει να γιγαντώνεται στην Αμερική του καιρού του, καθώς η χώρα παραπαίει ανάμεσα στο ξεγύμνωμα του κυνισμού και την αταραξία της βιβλικής υποκρισίας και όντας αφοσιωμένη στην ύλη ξεπέφτει, καθώς έγραψε ο Μπωντλαίρ, «σε μια ηθική λογιστηρίου». Είναι σαν να αντιστρέφει εκείνη την εμβληματική φράση από τον Γατόπαρδο του Λαμπεντούζα: «όλα πρέπει να αλλάξουν για να μείνουν ίδια», σε ένα: «αφού θα μείνουν όλα ίδια, γιατί να αλλάξουν;»


    3. Η ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ [Τίτος Πατρίκιος]

    Κι αν γύριζε ο χρόνος πίσω στην αρχή
    όπως γυρίζει πίσω μια βιντεοκασέτα
    το ίδιο αδέξια, με την ίδια ταραχή
    τα ίδια θα κάναμε, άστα και γάμησε τα.

    "Την επιλογή να κληθούν να μιλήσουν το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης την εξηγεί ως εξής: "Η ιδέα ήταν να επιλέγουν πολιτικά στελέχη που έδειξαν μια συνεπή στάση απέναντι στα μεταρρυθμιστικά ζητήματα και σαφή προσανατολισμό στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Και οι δυο , τόσο η κυρία Διαμαντοπούλου, όσο και ο κ. Χατζηδάκης έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Επίσης, στους τομείς που ανέλαβαν έδειξαν αίσθημα ευθύνης απέναντι στα προβλήματα που ετίθεντο κάθε φορά".

    Δηλ. επιλέχθηκαν διότι (προσποιήθηκαν ότι) έδειξαν αίσθημα ευθύνης απέναντι στο αυτονόητο. Ας μην προχωρήσω ...περαιτέρω (ου μπλεξεις).


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Για την ταινία χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία άρθρου από την παλιά ομάδα του Movieworld: 2003 - 2010 / Συντάκτης: Φωτεινή Σίμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφώτιστε, σε μια απόπειρα συνεργασίας, ανοχής έστω σε προσπάθειες ανάταξης του νεκρού πολιτικού σκηνικού, πρέπει να μπορείς να μιλάς με πολλούς - όχι να τους παραδίδεις εν λευκώ οτιδήποτε, αλλά να μιλάς, να συνεννοείσαι στοιχειωδώς. Πέραν λοιπόν των εύλογων αντιρρήσεων, αντιθέσεων, ενστάσεων, καταγγελιών για τους συμμετέχοντες στις ομιλίες, πρώτα ίσως πρέπει να μπορέσουμε να τους ακούσουμε και να τους βάλουμε ερωτήματα δημόσια.
    Δεν πρόκειται για αναβάπτιση - για εθνική συνεννόηση μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσωπικά ανώνυμε μου αρέσουν τα δημόσια μαγειρέματα - τρώει πολύς κόσμος, όχι μόνο οι "δικοί" μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η τραγικότητα σε όλο της το μεγαλείο. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τέτοιου είδους συστημικές κινήσεις. Άνθρωποι που αδυνατούν να καταννοήσουν τι γίνετε γύρω τους. Δεν έχουν ιδέα για τις αγωνίες των νέων ανθρώπων σήμερα που, για οποιονδήποτε λόγο, ψυχολογικό, ηθικό ή οτιδήποτε άλλο, έχουν εγκλωβιστεί σε αυτή την χώρα. Τί άρθρο και αυτό της Κιντή! Συγκλονιστικό πραγματικά. To the point! Η ΔΗΜΑΡ φταίει για το ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν συντηριτικό χαρακτήρα, μόνο αυτό δεν μας είπε! Η Κυβέρνηση αυτή είναι η επιτομή του σάπιου πολιτικού συστήματος σε αυτή την χώρα, αυτού του συστήματος που όλοι κατακρίνουμε στα 'προοδευτικά' ιστολόγια! Όλα πεθαίνουν γύρω μας κι εμάς θα μας σώσει η Αννούλα!!! Καθόλου τυχαία η επιλογή της στο πανελ έτσι; Θα προσπαθήσω να βρεθώ στην εκδήλωση. Είμαι σίγουρος ότι θα μου δημιουργίσει πολύ δυνατά συναισθήματα, οργής και θλίψης!
    CM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι φοβερό, τι τραγικό να μου φαίνονται όλοι ηλίθιοι εκτός από μένα.
    Να βλέπω παντού στάχτες και αποκαΐδια και να διαμαρτύρομαι πως όλοι είναι κακοί και εγώ να μην προτείνω τους καλούς με το ονομά τους.
    Ούτε την ύστατη στιγμή να μην έχουμε την δυνατότητα να σοβαρευτούμε.
    Να γονατίσουμε πρέπει να ψάλουμε με μιά φωνή το Υπερμάχο με μπροστάρη τον Εφραίμ και που ξέρεις, μπορεί να γίνει το θαύμα.
    Σιγά μην αφεθούμε σε κάποιους που θέλουν να κάνουν τους αναλυτές των προβλημάτων και να το παίξουν σωτήρες.
    Δεν θέλουμε κανέναν ούτε ντόπιο ούτε ξένο. Μόνο ο θεός και ο γέροντας Παΐσιος που λέει και ο Λιακό.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχεις δίκιο Γιώργο EL, είμαστε έτοιμοι να λοιδορήσουμε κάθε προσπάθεια. Καλύτερα να μην κινείται τίποτα. Οι κομματικοί με το κόμμα τους, οι αγανακτισμένοι εναντίον όλων. Κι εκείνοι που κάτι θέλουν να κάνουν από τα κάτω, από τους πολίτες, καταγγελλόμενοι ως δούρειοι ίπποι, σωτήρες του συστήματος κλπ. Κωλοέλληνες που λέει κι Νιόνιος - να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακόμα και στο ΒΗΜΑ, όπου ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία στα 100 σχόλια τα ενενήντα κάτι ήταν λοιδορίες. ΟΚ. Αρκετά νομίζω ασχολήθηκαν οι 18 - δεν τους θέλουν. Ας ασχοληθούν -αν έχουν περίσσεια ενέργειας- με κάναν άλλο (λαό). Τούτος εδώ δεν θέλει βοήθεια - θέλει Σαμαρά και Τσίπρα, επιστροφή στη δραχμή και στον ...σοσιαλισμό (των ημετέρων). Καιρός είναι κάποιοι να το καταλάβουν και κάποιοι άλλοι να μιλήσουν επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας επαναλάβω το σχόλιο μου στην ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 13-1-2012 επί του άρθρου "Το ευρωπαϊκό μας μέλλον", του Κίμωνα Χατζημπίρου, μηπως παρω λογικη απαντηση.

    Γράφει ο Κ.Χ.:
    "Υπάρχουν σήμερα κάποιοι αξιόλογοι και ικανοί πολιτικοί που δεν διαφωνούν στα μείζονα σημεία και θα όφειλαν να πρωταγωνιστήσουν προς την κατεύθυνση ενός Συναγερμού για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Πρόσωπα με μετριοπαθείς φιλελεύθερες αντιλήψεις και με γνώση της Ευρώπης υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία. Προοδευτικοί πολιτικοί που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προωθήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε δύσκολες συνθήκες υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ. Στελέχη με σύγχρονη ιδεολογία που έχουν ξεκόψει από παλαιοαριστερές αντιλήψεις συγκροτούν ένα ποιοτικά αξιόλογο μέρος της Δημοκρατικής Αριστεράς."

    Όμως οι περισσοτεροι απο την τρίτη ομάδα έχουν σχεδόν ξεκόψει από τις αριστερές και προοδευτικές ιδέες και προτάσουν, ως την πολιτική λύση, τους πολιτικούς με δήθεν μετριοπαθείς φιλελεύθερες αντιλήψεις και με γνώση της Ευρώπης της ΝΔ και δήθεν προοδευτικούς πολιτικούς που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προωθήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε δύσκολες συνθήκες υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ


    Ομως η ενασχοληση των παραπάνω "μεταρρυθμιστών" της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την πολιτικη απο το 1ο ετος σπουδων τους και στη συνεχεια, αμεσως μετα την αποφοιτηση τους ως δηθεν "παιδια -θαυματα" η επιλογη πολλων απ' αυτους σε πολυ μικρη ηλικια για σημαντικες πολιτικες θεσεις χωρις ουσιαστικη επαγγελματικη εμπειρια(νομαρχης, προεδρος ΔΕΚΟ,ευρωβουλευτης, Επιτροπος, υφυπουργος, υπουργος)τους καθιστουν τουλαχιστον υποπτους " προταξης των σπαταλών στον δημόσιο τομέα και των υπεξαιρέσεων δημόσιου πλούτου από οργανωμένα συμφέροντα συντεχνιών ή από φατρίες μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών,επιχειρηματιών.",οπως γραφει πολυ ευστοχα ο Κ.Χ.

    Να το διατυπωσω ωμα: οι εκλογικοι στρατοι λ.χ. του Κ.Χατζηδακη και της Α.Διαμαντοπουλου και η υποστηριξη ΜΜΕ, επιχειρηματιων ,...δεν εξασφαλιζουν την εκλογη τους σε οποιοδηποτε εκλογικο σχημα;

    Αρα οι "μεταρρυθμιστές" της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι "λερωμένοι" και κίβδηλοι.

    Ο αριστερος μεταρρυθμιστης ειναι πνιγμενος ;
    Γιατι να πιανεται απο τα μαλλιά του;
    Ας απαντηθεί το ερώτημα "Ποιος τελικά ωφελείται;"
    Αν δυσκολευεστε, ειτε με ευρω η με δραχμη, οι 100 έως 300 μεγιστανες του πλουτου στην χωρα, τα παραρτηματα των πολυεθνικων και καμια 20000 στελεχη και μεγαλοεπαγγελματιες.Απλως με ευρω θα ευνοηθει και ολιγον ο "σοφος λαος" που εχει επιλεξει το πολιτικο προσωπικο που ολοι γνωριζουμε απο το 1974 εως σημερα.

    Καλη σας νυχτα.

    Ευχομαι να μην διαρκέσει δεκαετίες.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αφώτιστε, όταν το καράβι δεν έχει κανέναν με καθαρό μυαλό στο τιμόνι θα πέσει στα βράχια. Αν αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, οφείλεται στους ...φιλέλληνες της ΕΕ. Αν κάποιος μπορεί να συνεισφέρει έστω και εκ του πονηρού, στην αντιστροφή της πορείας, πρέπει να αξιοποιηθεί από μια συνεργασία για τον σκοπό αυτό. Το τι επιδιώκει η Άννα και ο Κωστής μοιάζει πολύ με αυτό που επιδιώκει κάθε πολιτικός. Ε και; Μάτια έχουμε, αυτιά έχουμε - ας γίνει όμως και κάτι θετικό. Κι ύστερα όποιος μπορεί το "εκμεταλλεύεται" - αυτή η κουλτούρα μας λείπει. Γι αυτό ψάχνουμε κοινή λογική σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα - επειδή οι "ιδεολόγοι" αποδείχτηκαν φελλοί. Και να θέλουν δεν μπορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιώργος EL, Γιώργος
    Νιώθω ότι τα σχόλιά σας αναφέρονται στο δικό μου. Τα απαντώ ένα-ένα, στον ίδιο τόνο όμως με τα δικά σας.
    1) Κανείς δεν μου φαίνεται ηλίθιος. Ίσα-ίσα, είναι πολύ έξυπνοι, αυτό είναι το πρόβλημα! Τώρα αν θεωρείς εμένα ηλίθιο, πάω πάσο! Μπορεί και να είμαι.
    2) Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Πολύ ηθικοπλαστικά αυτά. Ναι, ισως να μην μπορώ να προτείνω ανθρώπους που να γνωρίζεις, και στα αλήθεια δεν έχω ιδέα με ποιους είμαι. Ξέρω όμως με ποιους δεν είμαι, και αυτό στις δύσκολες εποχές είναι το σημείο αναφοράς μου. Ταυτόχρονα, μπορώ να περιγράψω με ποιους είμαι. Ονόματα θέλεις; Δεν έχω να σου δώσω.
    3) Άσε τους παπάδες, τον Εφραίμ, και τις εκκλησίες στην άκρη. Δεν έχω καμία σχέση με αυτά, και μην μου τα προσάπτεις. Άμα δηλαδή δεν συμφωνούμε με την κίνηση των 18 (αλήθεια, οι υπόλοιποι 14 που πήγαν;!!!) είμαστε δηλαδή με τους παπάδες και τους απατεώνες της Εκκλησίας; Άκρως συντηριτική η σκέψη σου.
    4) Από πότε η κριτική είναι λοιδορία; Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκτός πολιτικού συστήματος; Στα αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι πιέζονται από το υπάρχον σύστημα; Τί κοινό μπορούν να έχουν με τους νέους ανθρώπους, όπως το ανέφερα, χωρίς βέβαια να μιλάω εξ ονόματός τους.
    5) Απέναντι στον Σαμαρά και τον Τσίπρα, προσθέτω και στα ψέματα του Κουβέλη, ποιος είναι δηλαδή, η κίνηση των 18, ο ΓΑΠ που μας έσωσε από την χρεωκοπία, έδωσε υπουργείο στους φασίστες, τον πολέμησε ο ΔΟΛ, και ο Παπαδήμος;
    Η άποψή μου είναι σαφής και συγκεκριμένη, και την παραθέτω. Κανένας από το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της χώρας. Οι υπάρχοντες κομματικοί μηχανισμοί στο σύνολό τους είναι σάπιοι, από μέσα τους δεν μπορεί να βγει τίποτα καλό. Χρειαζόμαστε κάτι καινούργιο, προερχόμενο από νέους ανθρώπους και σε ηλικία, με πολιτικά στοιχεία left-liberal synthesis. Η χώρα για εμένα δεν χρειάζεται κανέναν σοσιαλισμό, Διαφωτισμό χρειάζεται, διάκριση των εξουσιών, κοινωνικό έλεγχο. Θα μου πείτε, δεν είναι συντηριτικό να επιλέγεις ανθρώπους με βάση την ηλικία. Ίσως, αλλά έχω 2 επιχειρήματα για αυτό. Πρώτον, είναι θέμα παραστάσεων πια, και δεύτερον, πρέπει και η γενιά μου (28-32 σήμερα) κάτι να πετύχει και αυτή. Νομίζω πως ήρθε η ώρα μας, αλλά φοβάμαι πως θα την χάσουμε την ευκαιρία, και θεωρώ και το εαυτό μου υπεύθυνο αν συμβεί αυτό.
    CM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @CM

    Δεν εισαι μονος σου. Υπαρχουν πολλοι με κοινη λογικη και παντως αντιθετη της λογικης του μετα-λενινισμου (θα συμμαχησεις με τον διαβολο...).

    Συχνα υπογραφω ως ΑΦ, οπαδος της καταστροφης ολων των υφισταμενων πολιτικων σχηματισμων.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Γιωργο

    Σχολιαζω το ματαιον της προσπαθειας με μεταρρυθμιστες πριγκιπες και πριγκιπισσες της πολιτικης, καθηγητες ΑΕΙ, αλλους αστους παραγοντες της δημοσιας ζωης, αρχικα κινηματογραφικά και στη συνεχεια συμβατικα, αλλα εις μάτην!!!
    Ας κανω μια τελευταια προσπαθεια:
    1. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ηταν και ειναι λαικιστικα αρχηγικα κομματα ΗΜΙ-ΜΕΣΣΙΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, χωρις εσωτερικη δημοκρατια, αντιθετα με τις υπολοιπες χωρες της Ε.Ε. γιατι να ψαχνουμε εκει τους "μεταρρυθμιστες" ;

    2. Η πιστη στην κοινη λογικη Ποια λογικη, εκτος του νεποτισμου, υπαγορευε πολλα μελη της οικογενειας ΑΓΠ να εχουν διορισθει στην κεντρικη πολιτικη σκηνη (Γ. Κατσιφαρας, ΓΑΠ, Θ.Κατσανεβας),του Κ.Καραμανλη (Κωστας Καραμανλης, Μ.Λιαπης,Αχ.Καραμανλης, ...), του Κ.Μητσοτακη (Ντορα, Π.Μπακογιαννης, Κυριακος) τα πνευματικα παιδια του Χ.Φλωρακη (Μ.Δαμανακη, Μ. Ανδρουλακης, Ν.Κοτζιας, Α.Αλαβανος,...) ; Ασχετα με τις ικανοτητες μερικων και την αμφισβητισιμη ηθικη σχεδον ολων, δεν υπηρξαν ισες ευκαιριες αντιπροσωπευσης.
    Ποια λογικη επιτρεπει διαχρονικα παραοικονομια της ταξης του 40% και διαφθορα 10% του ΑΕΠ; Η μονη λογικη που υπαρχει στους πολιτικους ειναι αυτη της πολιτικης επιβιωσης, πλεον.

    2.Ποιο αυτόνομα σκεπτόμενο μελος του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕ αναφωνησε στον αναπηρο αγωνιστη εναντιον της δικτατοριας Καθηγητη της Παντειου Δ. Καραγιωργα "κατσε κατω κουλοχερη"; Ποιοι υπουργοι κατεδαφισαν την σχεδον αψογη/πλην αυταρχικη πρωτοβαθμια και δευτεροβαθμια εκπαιδευση απο το 1981 και μετα, με την εγκαθιδρυση της παπαγαλιας που δεν ευνοει τους αυτονομα σκεπτομενους μαθητες και μετεπειτα πολιτες;
    Με το συνθημα "πας μη δεξιος ας ελθει", μεσα απο τα καναλια της νεολαιας ΠΑΣΟΚ και του Υφυπ. Νεας Γενιας διορίστηκαν αρκετοί απόφοιτοι 6-τάξιου γυμνασίου και κυρίως πολλοί επιστήμονες μέλη του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού, μαοϊκοί, τροτσκιστές κ.λ.π. (πρώην συνδικαλιστές στα φοιτητικά τους χρόνια) πολλοί από τους οποίους – στη συνέχεια- λόγω των σημαντικών γνώσεων τους επί της πολιτικής πρακτικής, συνεργάσθηκαν –νωρίτερα ή αργότερα - με το καθεστώς ΠΑΣΟΚ, αποκομίζοντας διάφορα οφέλη. ......... Μετά το 1981, αρκετοί πανεπιστημιακοί και ελεύθεροι επαγγελματίες της Ανανεωτικής Αριστεράς, χρησιμοποιώντας και το προσόν του ‘’αριστερού’’ και κάνοντας αρχικά ‘’κριτική υποστήριξη’’ στο ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια συνεργάσθηκαν –νωρίτερα ή αργότερα - με το καθεστώς ΠΑΣΟΚ, αποκομίζοντας διάφορα οφέλη και μερικοί εντάχθηκαν κομματικά. Δεν είναι υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η Αριστερά, και ιδιαίτερα η Ανανεωτική, ’’λεηλατήθηκε’’ (φυσικά με το δέλεαρ της συμμετοχής στην εξουσία και στο μοίρασμα δουλειών) από το ΠΑΣΟΚ. .... Το ΠΑΣΟΚ ηταν αρχηγικο κινημα που βασισθηκε στην αντιπαροχη (διορισμοι, δουλειες, επιδοτησεις,..) και στην αυξηση του βιοτικου επιπεδου των μη προνομιουχων με δανεικα, που μετα το 1985 δημιουργησαν την πρωτη οικονομικη κριση και το πρωτο σταθεροποιητικο προγραμμα, το οποιο σταματησε λογω του σκανδαλου Κοσκωτα και των εκλογων του 1989.Τοτε τεθηκαν οι βασεις για το διαζυγιο με την κοινη λογικη σε σχεση με τον κρατικο δανεισμο απ' ολες τις συνιστωσες του πολιτικου συστηματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. (συνεχεια)
    3.Ποιος εκπαιδευσε στην πραγματικη δημοκρατια μελη και ψηφοφορους ολων των κομματων και ιδιαιτερα ΝΔ και Πασοκ ;

    4. Πως οι πανεπιστημιακοι εγγυωνται σημερα την δημοκρατια, οταν ειναι γνωστο οτι ο πασοκονουδουσυριζα νεποτισμος, με διαφορες επικρατουσε στην επιλογη και προαγωγη καθηγητων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ επι 35 ετη απο τον ν.1268;Μηπως οι καθηγητες πρεπι να σχολουνται μετην διδασκλαια και την ερευνα στο αντικειμενο τους , γιατι στην πολιτικη δεν φαινεται να αποδοδουν ιδιαιτερα. Φαινεται μιμουνται τους γαλλους διανουμενους καθηγητες ΑΕΙ, αλλα παντα η Αθηνα ηταν το μικρο Παρισι, οπως και καθε πολη και κωμοπολη της χωρας μας, οταν η -κατα περιοδους- οικονομκη ανεση εβαζε αρχοντοχωριατικες νοοτροπιες στα απαιδευτα μυαλα των κατοικων τους.
    Εξαλλου -ευτυχως - υπαρχουν χιλιαδες -τουλαχιστον ιδιας ικανοτητας-διδακτορες απο καλα πανεπιστημια του εξωτερικου ακομη και του εσωτερικου, στους οποιους οι επιτροπες κρισης εκλεισαν την πορτα των ΑΕΙ και ΤΕΙ με πολυ φορα.Και εμεις οι "ανεπαρκεις" χωρις διδακτορικο.
    5. Μηπως πρεπει να ανιχνευσουμε και αναδειξουμε την διαφθορα στους "χαρισματικους" "μεταρρυθμιστες" πολιτικους, μεσα απο την δηλωμενη και αδηλωτη περιουσια τους (μεσω παρενθετων προσωπων), οπως οι υπολοιποι πολιτικοι που διετελεσαν σε υψηλη πολιτικη θεση ;
    6. Να βρεθουμε επιτελους, εμεις οι ανεντχτοι, να συζητησουμε,να αποφασισουμε τι θελουμε και τι μπορουμε να κανουμε. Η πολιτικη δεν ειναι πλεον θεμα lifestyle. Ειναι θεμα επιβιωσης, περισσοτερης δικαιοσυνης και καλυτερης ζωης.


    Αφωτιστος Φιλελλην
    οπαδος της καταστροφης ολων των υφισταμενων πολιτικων σχηματισμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αφώτιστε, ναι συμφωνώ στο γενικό σου πλαίσιο. Απλά είμαι πρακτικός άνθρωπος και βλέπω παντού πιθανότητες και γέφυρες με το καινούργιο... Αλλά σίγουρα: "κάτω τα κόμματα της αντιπαροχής και οι συνοδοιπόροι τους!" (εκλογικό σύνθημα - πως σου φαίνεται;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι Ελληνες τελικά πάσχουμε απο αθεράπευτο ρομαντισμό. Ή μάλλον απο παραλυτικό μεσσιανισμό. Περιμένουμε τον τέλειο τον αδιάφορο πολιτικό για να συνταχθούμε σαν τα κοπρόσκυλα γύρω απο τον αρχικοπρόσκυλο.

    Δεν λειτουργεί έτσι παιδιά. Δεν υπάρχει πολιτικός αδιάφθορος. Ούτε υπάρχει πολιτικός που να παραδίδει εξουσία. Για να δανειστώ απο μια άλλη ταινία κατώτερη του Γατόπαρδου, η πραγματικότητα είναι πως οι πολιτικοί είναι σαν τους δικηγόρους οι οποίοι είναι με τη σειρά τους σαν τα πυρηνικά. Τους έχεις επειδή όλοι οι άλλοι έχουν και αν χρειαστεί να τους χρησιμοποιήσεις .... they screw everything up!

    Χωρίς πλάκα τώρα, Το βασικό είναι ο πολιτικός σε εκτελεστική θέση να είναι σχετικά ικανός. Απο κεί και πέρα χρειάζεσαι θεσμούς που θα "περιορίζουν" τη ζημιά που μπορεί να σου κάνει.

    Απλά είναι τα πράγματα, ας αφήσουμε τις τελειομανίες γιατί με αυτές δεν κινείται τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στις ΗΠΑ υπαρχει το εξης αιτημα:

    "Why doesnt Liar appear as one of the definition for politician?"

    Μηπως πρεπει στα ελληνικα λεξικα να γιναι το αντιστοχο δηλ. ο ορος πολιτικος να ειναι συνωνυμο του ψευτη;


    Αφωτιστος Φιλελλην
    οπαδος της καταστροφης ολων των υφισταμενων πολιτικων σχηματισμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Τόχασες τελείως.Να σε βλέπουν να σε χαίρονται όλοι εκείνοι που κατά καιρούς παραμύθιαζες και οι καινούργιοι που σήμερα βεβαίως παραμυθιάζεις. Στον ψυχίατρο και γρήγορα. Τι καθεστωτική κάψα είναι αυτή, αγορι μου και τι ταχύτης? Κορόιδο ευρωληγούρι, ο Μπλερισμός δεν έχει πέραση στην Ελλάδα κατάλαβέ το.
    Το μέλλον στο ΠΑΣΟΚ θα περάσει πάλι μέσα από την δυναστεία των Παπανδρέου, μην εκτίθεσαι χωρίς λόγο με τα "ρέστα"...
    "Papasernopoulos"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU