Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η Πολιτική Οικολογία στις επόμενες εκλογές

Δημοσίευση μιας από τις εισηγήσεις προς την Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού των Οικολόγων Πράσινων ενόψει του εκλογικού συνεδρίου της 21-22 Ιανουαρίου 2012 και της σύνταξης εκλογικής διακήρυξης του κόμματος, προκειμένου να συζητηθεί πλατιά το κείμενο αυτό από τους φίλους και τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων:

των Γιώργου Δημητρίου, Ορέστη Κολοκούρη, Νίκου Ράπτη

Στις επερχόμενες εκλογές οι Έλληνες πολίτες καλούμαστε να λύσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας και να αλλάξουμε πορεία.

Ι. Το στίγμα των Οικολόγων Πράσινων
Οι ΟΠ συμμετέχουμε σε αυτές τις εκλογές:
-ως πολίτες και όχι ως επαγγελματίες της πολιτικής·
-ως φορείς λύσεων, όχι ως συνθηματολόγοι και αρνητές.
Η φιλοσοφία μας και οι προτάσεις μας πηγάζουν από ένα σύστημα πολιτικών αξιών και ιδανικών που σχετίζονται άμεσα με τη βιωσιμότητα της χώρας μας, της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρης της Γης.

ΙΙ. Λύνουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν:
-Κλείνοντας το κεφάλαιο της Ελλάδας της διαφθοράς και της παραοικονομίας, της διαρκούς ύφεσης και των οριζόντιων περικοπών, της παροχής «προστασίας» στους ισχυρούς και τους «ημέτερους» του κατεστημένου.
-Αλλάζοντας την πολιτική κι εμπιστευόμενοι νέες δυνάμεις, από πολίτες και όχι επαγγελματίες πολιτικούς, που προέρχονται από την κοινωνία και αναφέρονται σε αυτήν.
-Τιμωρώντας τα κατεστημένα κόμματα που οδήγησαν την πατρίδα στη σημερινή οδυνηρή και εξευτελιστική της κατάσταση.

ΙΙI. Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες του παρόντος
Κρίση χρέους: κρίση παρασιτισμού και εσόδων
Η σημερινή δεινή μας θέση οφείλεται στη σκόπιμη, μεθοδευμένη και ιδιοτελή διάλυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας και την αντίστοιχη μετατροπή της διαφθοράς, της παραοικονομίας, της μαφιόζικης οικονομίας και της λεηλασίας του περιβάλλοντος στις κατεξοχήν πλουτοπαραγωγικές δραστηριότητες της κατεστημένης οικονομίας.
Στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι η προστασία, από το νομοθετικό πλαίσιο, τα μίντια και την κατεστημένη πολιτική, των εισοδημάτων που προέρχονται από τις κυρίαρχες αισχροκερδείς δραστηριότητες. Σύμφωνα με οικονομικές μελέτες ελληνικών τραπεζών, αυτή η πολιτική αφαιρεί από τα έσοδα της πολιτείας και τη χρηματοδότηση των συλλογικών αγαθών τουλάχιστο 5-6 δις ευρώ το χρόνο!
Αυτός είναι ο λόγος που προτείνουμε για την επόμενη τετραετία:
-«πάγωμα» της φορολόγησης της εργασίας στα σημερινά επίπεδα και
-συνεχή αύξηση του ποσοστού της μισθοδοσίας επί του ΑΕΠ.
Η εμμονή της κατεστημένης πολιτικής και των μίντια στην «περικοπή των δαπανών» αντανακλά πάνω από όλα την αγωνία του μεταπολιτευτικού καθεστώτος να μη θιγούν τα κατεστημένα συμφέροντα -καθώς και τους σχεδιασμούς να αξιοποιήσει την κατεδάφιση του δημοσίου και την εκποίηση των συλλογικών αγαθών προς οικονομικό και κομματικό του όφελος! 
Όπως υπονόμευσαν τον κρατικό μηχανισμό με τα ρουσφέτια και τον πελατειασμό, έτσι επιχειρούν τώρα, με τις ίδιες λογικές και μεθόδους, να αξιοποιήσουν τη διαδικασία εκποίησης του κράτους: στην Ελλάδα, κινδυνεύει να επαναληφθεί ό,τι συνέβη στη μετασοβιετική Ρωσία επί Γιέλτσιν (Yeltsin)!

Η ελληνική οικονομία δε χρειάζεται τυφλές και οριζόντιες περικοπές, αλλά:
-«πράσινες» επενδύσεις για παραγωγική και βιώσιμη οικονομία και
-ριζική αναδιοργάνωση και χρηματοδότηση των κοινωνικών παροχών, με κριτήριο την παροχή υγείας, ασφάλειας, εκπαίδευσης, μέσων μετακίνησης και ποιότητας ζωής στην κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα.

Οι ΟΠ είμαστε ενάντια:


-Στα «προγράμματα στήριξης» και την υφεσιακή, αντιπεριβαλλοντική και αντικοινωνική τους φιλοσοφία:
Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζουμε την πρόταση να παράσχει η «ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα» (ΕΚΤ) αμέσως δάνεια με μηδενικό επιτόκιο (όπως ακριβώς έπραξε η αμερικανική κεντρική τράπεζα για τους αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς) στους δημόσιους πιστωτικούς οργανισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης για να εξυπηρετούν τα παλαιά τους δάνεια και να προωθούν δημόσιες επενδύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες.
-Στην προστασία των φορολογικών παραδείσων και της φοροδιαφυγής.
Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζουμε την κοινή ελληνογερμανική πρόταση για θέσπιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «ενός φόρου για τον πλούτο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μαζί με συντονισμένη καταστολή των φορολογικών παραδείσων και της φοροδιαφυγής, ώστε ο φόρος αυτός να εισπράττεται παντού με ίσους όρους»
-Στους υπερτιμολογημένους και περιττούς εξοπλισμούς, που θεωρούνται ως ο πλέον διεφθαρμένος τομέας της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζουμε την πρόταση να εγγυηθεί η ΕΕ τα σύνορα της Ανατολικής Μεσογείου και να συμβάλλει στην αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από τη βόρεια Κύπρο ώστε να μειωθούν δραστικά οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, κυρίως της Ελλάδας και της Τουρκίας, αξιοποιώντας και την ενταξιακή πορεία της 'Αγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΙV. Ανοίγουμε παράθυρο στο μέλλον
Δίνουμε προοπτική:
-Με Πράσινη Στροφή στη πραγματική και βιώσιμη οικονομία
-Με πολιτική και αλληλέγγυα Ευρώπη
-Με πραγματική και άμεση δημοκρατία
-Με ποιότητα ζωής βασισμένη στα συλλογικά αγαθά

Στόχοι μας είναι:


1. Ο Οικολογικός Μετασχηματισμός της Κοινωνίας και της Οικονομίας, η «πράσινη στροφή», βασισμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιώσιμη γεωργία και τον τουρισμό, την τοπική οικονομία, την ενεργειακή αποτελεσματικότητα. 


Με το «πράσινο "νιου ντιλ"», το κατατιθέμενο πρόγραμμα των Ευρωπαίων Πράσινων που ανεξάρτητοι οικονομολόγοι θεωρούν ως τη μόνη ρεαλιστική εναλλακτική οικονομική πρόταση στην κρίση, στηρίζουμε τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε μια οικονομία που προστατεύει τους πιο αδύναμους και αποδίδει έσοδα στην πολιτεία.
Προωθούμε την ανάπτυξη τομέων και δραστηριοτήτων της τοπικής οικονομίας που είναι πιο ανθεκτικοί στο παγκοσμιοποιημένο μοντέλο, ώστε να εξισορροπηθεί η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας με την ανάδειξη της τοπικής, ποιοτικής και μικρής κλίμακας παραγωγής.
Έχουμε στο κέντρο των προτάσεων μας τη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομίας των πολιτών, της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας συμβάλλουν στη δημιουργία πλούτου διαφορετικού από το χρηματικό. Είναι παραγωγοί κοινωνικών δεσμών, αλληλεγγύης, εγγυητές για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, την ίδια στιγμή που δημιουργούν συλλογικά αγαθά και υπηρεσίες.

2. Η υπεράσπιση/ ανάδειξη των συλλογικών αγαθών και της τοπικότητας 
Θεωρούμε αδιέξοδο το δρόμο της ξέφρενης εξατομίκευσης και της τυφλής παγκοσμιοποίησης. 
Στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ευζωίας των επερχόμενων γενεών θεωρούμε αναγκαίο:
-Να αποκατασταθεί ένας χώρος κοινοκτημοσύνης, που να βρίσκεται εκτός των επιδιώξεων της αισχροκέρδειας και της εξατομικευμένης κατανάλωσης, στην υγεία, την ασφάλεια, την παιδεία, τις μετακινήσεις, την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.
-Να υπερασπίσουμε τη δυνατότητα του πολίτη για πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως καθαρό περιβάλλον, ελεύθεροι χώροι, μαζικές μεταφορές, υγεία, παιδεία, πολιτισμό.
Παράλληλα εκφράζουμε τη μείωση των καταναλωτικών «αναγκών» και τη βελτίωση της ζωής τη στιγμή που δημιουργούμε μοντέλα υπεράσπισης του επιπέδου διαβίωσης του πολίτη χωρίς περιττές καταναλωτικές ανάγκες αλλά με ευζωία και ευημερία αποσυνδέοντας μεγέθυνση της οικονομίας από την πραγματική ποιότητα ζωής. 
Για μας η οικονομική δραστηριότητα οφείλει να αποσκοπεί και στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη πρόνοια για το μέλλον, τον αλληλοσεβασμό, την ειρήνη, την ανεκτικότητα, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

Ζητούμε να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας.

Αυτός είναι ο λόγος που προτείνουμε:
-δραστική επέκταση ορισμένων κρίσιμων κοινωνικών δομών (όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και η προσχολική εκπαίδευση) που συνδέονται με την άρση των εμποδίων στην απασχόληση των γυναικών και
-υιοθέτηση μιας «χάρτας» απαράγραπτων δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων στην υγεία, την ψυχαγωγία και τη μόρφωση.
3. Μια Ευρώπη περισσότερο ενωμένη, δημοκρατική, κοινωνική, αλληλέγγυα -και βιώσιμη 
Η έξοδος από την κρίση ή θα είναι ευρωπαϊκή και πλανητική -ή δε θα υπάρξει.
Γι’ αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι, μαζί με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα υποστηρίζουμε μιαν Ευρώπη
-πιο ενωμένη, με επέκταση των αρμοδιοτήτων των κοινοτικών οργάνων στη χάραξη περιβαλλοντικής, οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής και αναμόρφωση των συνθηκών προς αυτή την κατεύθυνση.
-πιο δημοκρατική, με αιρετή ηγεσία σε θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,
-πιο κοινωνική και σίγουρα βιώσιμη.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είμαστε ούτε ευρωπαϊστές, ούτε «φιλοευρωπαίοι», αλλά Ευρωπαίοι. 
Ζούμε στην Ευρώπη κι απαιτούμε να συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον της ηπείρου μας, όπως για τια τη χώρα, την πόλη και το χωριό, τη γειτονιά μας. 
Ο άξονας «Μερκοζί» με τον αντιδημοκρατικό τρόπο που λειτουργεί, τα συμφέροντα που υποστηρίζει και τα αποτελέσματα της πολιτικής του, αντιβαίνει στη ριζωμένη πεποίθηση για μιαν Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.
Προσηλωμένοι σ’ αυτή την Ευρώπη δεν αποδεχόμαστε τη βιωσιμότητα των οικονομικών επιταγών των «Μερκοζί» ή το ευρωπαϊκό τους περιτύλιγμα.

4. Η έκφραση των πολιτών και της άμεσης δημοκρατίας

Με λογοδοσία της πολιτικής, δικαίωμα ανάκλησης των αιρετών αξιωματούχων, εθνικά και τοπικά δημοψηφίσματα «λαϊκής» και όχι κομματικής πρωτοβουλίας, περιορισμό των μίντια στο ρόλο της παροχής μόρφωσης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στους Έλληνες πολίτες.
Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε η νέα Βουλή να εκπονήσει ένα «μνημόνιο» αποπληρωμής των χρεών των κατεστημένων κομμάτων εξουσίας ύψους 250,000,000 ευρώ (!) μέσα σε καθορισμένο διάστημα (π.χ. δεκαετία), με δέσμευση της κρατικής επιχορήγησης και αυστηρή εποπτεία στη διαχείρισή των οικονομικών τους. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπονομεύουν τα κόμματα τις τράπεζες στις οποίες οι Έλληνες εργαζόμενοι καταθέτουν το υστέρημά τους!
Διεκδικούμε τη δημιουργία συμμετοχικών τρόπων διαχείρισης της καθημερινότητάς και πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο μιας αμεσοδημοκρατικής αυτοδιοίκησης. 
Με το να δοθεί η δυνατότητα στο πολίτη να συναποφασίζει για το σχεδιασμό του πάρκου, της γραμμής του λεωφορείου, του σχολείου, της γειτονιάς δημιουργούνται συνθήκες πραγματικής δημοκρατίας και για πρώτη φορά ο σχεδιασμός (που ως τώρα ξεκινούσε από κάποια τεχνικά γραφεία και στη συνέχεια περνούσε από ένα παχύ φίλτρο σκοπιμοτήτων και συμφερόντων) συναντιέται δημιουργικά με την ατομική και τη συλλογική υπευθυνότητα. 
Κάνουμε πράξη την άμεση δημοκρατία σε οποιαδήποτε συλλογικότητα συμμετέχουμε.

5. Η αποκατάσταση του ουσιαστικού νοήματος του πατριωτισμού και της ανθρώπινης διάστασης του διεθνισμού.

Μας αφορά άμεσα η κλιματική αλλαγή κι η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζουμε την ριζική απεξάρτηση των κοινωνιών μας από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα και ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες ακτιβιστές, ειδήμονες και πολίτες που απαιτούν «αφήστε το πετρέλαιο κάτω από τη θάλασσα!». Στο όνομα των μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων από τη διαιώνιση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, αλλά και της άμεσης απειλής που αντιπροσωπεύει για το περιβάλλον η εξόρυξη πετρελαίου, ιδιαίτερα σε κλειστές θάλασσες σαν τη Μεσόγειο ή -ακόμα περισσότερο- το Αιγαίο, αντιτιθέμεθα σε κάθε προσπάθεια εξόρυξης πετρελαίου στο γεωγραφικό μας χώρο.
Παρομοίως ενώνουμε τις φωνές μας με το παγκόσμιο αντιπυρηνικό κίνημα για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και τη ματαίωση της ανέγερσης πυρηνικών εργοστασίων σε ολόκληρη την περιοχή μας, την Ιταλία και τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και τη βόρειο Αφρική.

Προστατεύουμε κάθε έμβιο και άβιο τμήμα του άμεσου και έμμεσου περιβάλλοντός μας, που όλα αποτελούν τμήμα της δικής μας ζωής, των παιδιών και των εγγονιών μας.

Είμαστε πατριώτες, γιατί δε θυσιάζουμε κομμάτια της πατρίδας μας στον ευδαιμονισμό που εν πολλοίς μας οδήγησε ως εδώ. 

Είμαστε πατριώτες, γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουμε ευθύνη μόνο μπροστά σε όσους θυσιάστηκαν για τη χώρα αυτή, αλλά και για όσους έπονται και αξίζουν να ζήσουν αναπνέοντας καθαρό αέρα, κολυμπώντας σε καθαρά νερά και τρεφόμενοι με υγιεινά προϊόντα. 
Αρνούμαστε τον «πατριωτισμό» των εύκολων λόγων, των από άμβωνος κορόνων, των κλειστών λεσχών, των μυστικών συνομιλιών και συμφωνιών.

Ο δικός μας διεθνισμός δεν αφορά την τυφλή υποταγή στην προσμονή ενός μεσσιανικού αύριο, ούτε το αναμάσημα του παρελθόντος των εθνοτικών αντιμαχιών και των ζωνών επιρροής. 

Συμφέρον της πατρίδας είναι το συμφέρον των πολιτών της. Κι αυτό το συμφέρον διασφαλίζεται, όταν σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τηρούμε τις σχετικές διεθνείς συμφωνίες χωρίς εξαιρέσεις, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική μας πολιτική. 
Γι’ αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε πολίτη και κάθε κίνημα όπου Γης που απαιτεί το αυτονόητο, δηλαδή την εφαρμογή και τήρηση των διεθνών συμφωνιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς αστερίσκους. Το όραμά μας στις διεθνείς σχέσεις είναι μια πανανθρώπινη κοινωνία πολιτών, όπου το διαφορετικό στη γλώσσα και στον πολιτισμό γίνεται γέφυρα επικοινωνίας και αλληλοεκτίμησης κι όχι τείχος καχυποψίας και φόβου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε περήφανοι για την αγάπη μας για τη ζωή που συμπεριλαμβάνει ό,τι μας περιτριγυρίζει. 
Είμαστε αισιόδοξοι, έχοντας εμπιστοσύνη στα όποια δειλά βήματα προόδου έχει διανύσει η ανθρωπότητα. 
Είναι πεποίθησή μας ότι η απλότητα και η σαφήνεια που συχνά διαμορφώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών, μπορούν να κερδίσουν μια θέση και στις διεθνείς σχέσεις, όταν βρουν ειλικρινή πολιτική έκφραση.

V. Οικολόγοι Πράσινοι: φορέας αξιοπρέπειας για τον Έλληνα πολίτη

Οι ΟΠ δίνουμε στον Έλληνα πολίτη που καλείται να προσέρθει στην κάλπη μια επιλογή:

-Ευθύνης, που ζητά την ψήφο των πολιτών για να εφαρμόσει όσα συγκεκριμένα διακηρύσσει
-Αλήθειας: που δεν ωραιοποιεί την πραγματικότητα, αλλά και δεν αποκρύπτει τις ευθύνες των ισχυρών της πολιτικής εξουσίας, του χρήματος και των μίντια
-Δικαιοσύνης: που επιμερίζει το κόστος της κρίσης ανάλογα με τις ευθύνες του κάθε κοινωνικού στρώματος αλλά και της κάθε γενεάς, με συνείδηση πως δεν είναι δυνατό όλα τα κοινωνικά, δημοσιονομικά και περιβαλλοντικά κόστη να μετατίθενται αενάως στους οικονομικά ασθενέστερους, στους κοινωνικά ευάλωτους, στις επόμενες γενιές, τους νέους και τα παιδιά!
-Προοπτικής: που οι προτάσεις της εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για οικονομικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό οικολογικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, σε μια πιο δημοκρατική, κοινωνική και ενωμένη Ευρώπη.


3 σχόλια:

  1. το ρρώτημα είναι που θα βρούμε τα λεφτα για όλα αυτά.
    εκτος αν τελικά.....λεφτά υπάρχουν! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δανειζόμαστε που δανειζόμαστε xno, ας τα χρησιμοποιήσουμε σωστά! Πίσω από τέτοιες προτάσεις υπάρχει νομίζω η σιωπηρή παραδοχή ότι χρειαζόμαστε τα δανεικά αλλά πρέπει να μην τα αφήσουμε στους παλιούς διαχειριστές. Και βέβαια να κάνουμε επιτέλους δομικές αλλαγές.
    Αυτές έστω που περιείχε το μνημόνιο αλλά έμειναν στο ράφι και εφαρμόστηκαν μόνο τα φορομπηχτικά μέτρα. Περιμένω από τα προοδευτικά κόμματα κάποτε να το παραδεχτούν αυτό όπως και το γεγονός ότι όλοι κατά βάθος εύχονται να επιτύχει ο Παπαδήμος στα ζητήματα που χειρίζεται: δάνεια και αναστροφή της πορείας ύφεσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι ίσως το καλύτερο πολιτικό κείμενο των ΟΠ. Μέσα στη γενικότητα -που υποχρεωτικά λόγω της έκτασης του κειμένου- των θέσεων, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU