Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Πράγματα που μπορούν να γίνουν ...χτες! Τα "ισοδύναμα μέτρα" και η υποκρισία του πελατειακού πολιτικού συστήματος

του Γιώργου Προκοπάκη 
(από το fb και την ομάδα Μεταρρυθμιστική Αριστερά)

Πολλή κουβέντα γίνεται για τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα. όλοι τα μυρηκάζουν, αλλά συγκεκριμένο τίποτε. Όποιος έχει κάτι να προτείνει ας το κάνει παρακάτω σε σχόλια. Για αρχή παραθέτω μερικά από τα πολλάκις κατατεθέντα δικά μου. 
Φέξε μου και γλύστρισα...
Πες κάτι ισοδύναμο βρε Φώτη...
Θυμίζω ότι ο τζερτζελές των τελευταίων ημερών υποτίθεται ότι γίνεται για την εξεύρεση €600 εκατ. 
Οπότε αρχίζω, όποιος θέλει συνεχίζει:

1. Κατάργηση του άρθρου 32 του 3723. Οικονομικό αποτέλεσμα: εξοικονόμηση €604 εκατ από το προϋπολογισμό. Κοινωνική επίπτωση: καμία. Τι σημαίνει; Η κάλυψη των ασφαλιστικών των 21.500 εργαζομένων της ΔΕΗ (και των συνταξιούχων) θα γίνεται με €25-€27 χιλ ευρώ το κεφάλι, έναντι €10 χιλ το κεφάλι για τον μέσο ασφαλισμένο.

2. Σπάσιμο της Αγροτικής Τράπεζας σε δύο, απορρόφηση των "καταθέσεων" και "υγιών δανείων" από άλλη Τράπεζα (π.χ. Εθνική), τα υπόλοιπα υπό εκκαθάριση σε bad bank (υπάρχει νομικό πλαίσιο). Οικονομικό αποτέλεσμα: (α) €860 χιλ ετησίως αμοιδές Δ.Σ. (τα €570 τα παίρνουν δύο άνθρωποι), (β) μειωμένες ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης τραπεζών κατά €2.5 δισ περίπου από το PSI και ένας θεός ξέρει πόσα από τα θαλασσοδάνεια - κατ ελάχιστον €90 εκατ τόκων ετησίως από τον προϋπολογισμό. Κοινωνική επίπτωση: δυνητικά καμία (απολύσεις για όποιον θέλει να κάνει σε δεύτερο χρόνο) (γ) είσπραξη μέρους του κεφαλαίου (έστω 30% μέσος όρος) μη εξυπηρετούμενων δανείων - δυνητικό όφελος διακανονισμός (μέχρις διαγραφής) δανείων, κυρίως αγροτικών.

Δεν θα δεχτώ άλλες περικοπές στην άμυνα! 
 Για την Τυποεκδοτική καμιά πρόταση;
3. Εγγύηση καταθέσεων ανεξαρτήτως ύψους (ας πούμε στις 8/2/2012) όλων των μη συστημικών τραπεζών (όλες πλην Εθνική, Αλφα, Eurobank, Πειραιώς - έχουν το 92% της αγοράς), καμία ενίσχυση επανακεφαλαιοποίησης. Οικονομικό αποτέλεσμα: εξοικονόμηση €4 δισ επανακεφαλαιοποίησης, κάπου €140 εκατ το χρόνο τόκοι. Πιθανό αποτέλεσμα: εξαναγκασμένες συγχωνεύσεις ή κεφαλαιοποίηση από μετόχους ή χρεοκοπία. Κοινωνική επίπτωση: απώλεια 1.000-1.500 θέσεων εργασίας (στη χειρότερη περίπτωση) - με €20 χιλ ετήσια αποζημίωση (μάλλον πλουσιοπάροχη) μέγιστο κόστος €30 εκατ ετησίως. Δυνητικό όφελος: διακανονισμός δανείων ιδιωτικών.

Εγώ μιλιά στο μεταξύ... (άσχετο)
4. Ενοποίηση των Ταμείων σε τρία (ή και ένα). Προσφορά προς τα Ταμεία να δώσουν στο κράτος τα €4 δισ της γλύκανσης Μέρκελ έναντι "επ' άπειρον αντιπαροχής" ύψους 21.3%. Κοινωνική επίπτωση: καμία (όσα έπαιρναν τα Ταμεία πριν το PSI από τόκους ομολόγων, τόσα θα παίρνουν και μετά. Οικονομικό αποτέλεσμα: δεν χρειάζεται επανακεφαλαιοποίηση Ταμείων (ή μεταφορά περιουσίας). Μείωση χρέους κατά €4 δισ (€140 εκατ το χρόνο). Τα ελλείμματα των Ταμείων ούτως ή άλλως θα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό. Εναλλακτικά, τα €4 δισ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την περίφημη ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τι λέτε, καλά τα πάω; Έχω καμιά πενηνταριά ακόμη. Ας κάνουμε μια γρήγορη σούμα:
1. Μείωση χρέους: €10.5 δισ, ή 4.5% του ΑΕΠ

Εσένα πως σου φαίνονται Αλέξη;
2. Μείωση δαπανών: €950 εκατ (150% των προβληματικών €600 εκατ που οδηγούν σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, συντάξεων, κλπ)
3. Εγγύηση ελάχιστης συμμετοχής από τον προϋπολογισμό στα Ταμεία.
4. Καμιά απώλεια θέσης εργασίας χωρίς τουλάχιστον ικανοποιητικότατη αντικατάσταση εισοδήματος.
5. Δεν συνεκτιμήθηκε κανένα όφελος από συνέργειες (συγχωνεύσεις).

*Αν παρατηρήσατε, δεν μιλάω για μεταρρυθμίσεις και τέτοια (τουλάχιστον δεν τα κοστολογώ, π.χ. Ταμεία). Μιλάω για πράγματα που μπορεί να γίνουν χτες. Το πρόβλημά τους είναι ότι πειράζουν τις ιερές αγελάδες του συνδικαλισμού και του κρατικοδίαιτου management. Γιατί... Γιατί, όλοι προτιμούν να πηδ... τον συνταξιούχο παρά να πάρουν το χαβιάρι από το ψωμάκι του Φωτόπουλου. 
Όλοι όμως...

-Εμάς ευτυχώς μας ξεχάσατε...ή όχι;
















*σκίτσα του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου

3 σχόλια:

  1. @Γιώργο Προκοπάκη

    Ο ΓΠ ειναι ευχαριστος, περπατημενος, διαβασμενος και οπως εχει αποδειχθει απο την πορεια του στην ελλαδα και στο εξωτερικο πολυ σεμνος για τα ακαδημαικα και επαγγελματικα του προσοντα.

    Απαλλαγμενος απο εκλογικα βαρυδια, υποκρισια και σκοπιμοτητες βρισκει και με χαρακτηριστικη φυσικοτητα λυσεις , οπως τραγουδουσε ο Καζαντζιδης ή ο Μπιθικοτσης, που δεν σφιγγονταν oπως ο συνονοματος του Charles Dallara.

    Στον αντιποδα δηλ. βυθισμενοι εντος του δηθεν, της υστεροβουλιας και της υποκρισιας ειναι ολο σχεδον το πολιτικο μας προσωπικο, πρωην και νυν λ.χ. ο μεγας Μ. Χρυσοχοϊδης και η Α. Διαμαντοπουλου.

    Πως αραγε το αυτονοητο, δηλ. τα"Πράγματα που μπορούν να γίνουν ...χτες! " να απαιτει τοσο πολυ φαντασια|!

    Επιτρεψτε μου , κυριως για λογους αισιοδοξιας, να επαναλαβω μια δεσμη μεσοπροθεσμων λυσεων
    για την αυξηση του ογκου παραγωγης και υπηρεσιων :

    Λειτουργικη ανακυκλωση -επαναχρησιμοποιηση υφισταμενων προϊοντων παντου (οπως Κουβα).
    Υπαρχουν εκατομμυρια ΙΧ, εκατονταδες χιλιαδες μοτοσυκλετες ευτελους αξιας αλλα μεγαλης αξιας χρησης. Να επισκευασθουν δια "κανιβαλισμου"

    Επιστροφη στα πατρωα εδαφη 200.000 επαρχιωτων την επομενη διετια για απασχοληση σε γεωργια, κτηνοτροφια μεταποιηση ,χοντρεμποριο και εξαγωγες ωστε να ελαχιστοποιηθουν τα υπερκερδη μεσαζοντων, μειωθουν οι τιμες και κλεισει ταχυτατα το ελλειμα στο ισοζυγιο αγροτοκτηνοτροφικων που ανερχεται σε 2 δις.

    Βαθμιαια επαναλειτουργια κλειστων εργοστασιων απο απολυμενους, ανεργους εργατες κ.λ.π.

    Ξενογλωσσα τμηματα (προπτυχιακα και μεταπτυχιακα) σε ολα τα ελληνικα πανεπιστημια και πολυτεχνεια

    Καταργηση της διπλοθεσιας σε ολους τους καθηγητες ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Συνοπτικη καταδικη και δημευση παρανομα αποκτηθεντων περιουσιων μεγαλο-συνεταιριστων ή μεγαλο-συνδικαλιστων, μιζαδορων, μεγαλοπραραγοντων δημοσιου, δημαρχων, νομαρχων, περιφερειαρχων,....

    Μεγαλα προστιμα στις ελληνικες και ξενες εταιρειες που χρηματιζαν κρατικους λειτουργους (οπως Αμερικη, που λεει η... Υβετ).

    Προσκληση Εληνων εξωτερικου και φιλελληνων : -για παραμονη 1 μηνος στην Ελλαδα ωστε να γεμισει η Ελλαδα με ολους τους συγγενεις τους και τους φιλους τους φετος απο τον Απριλη
    -για επενδυσεις
    ...........................


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Mamidoil να υποθεσω ειναι κερδοφορα και επιθυμει πλεον και την επιλυση του εθνικου οικονομικου προβληματος ο Γ.Π?

    http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,813919,00.html

    http://www.spiegel.de/international/europe/bild-813667-309872.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ανώνυμο 8 Φεβρουαρίου 2012 2:58 μ.μ.
    Τετοια σαινια ψαχνουμε σ' ολη την χωρα για να παρουν το βραβειο της πανευρωπαικης "ξερολιασης". Και ειναι πολλα.
    Γνωριζεις την λεξη συνωνυμια;
    Ο Γ.Π. της Mamidoil εχει γενηθει το 1947.

    Περαστικα!

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU