Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

"Έχετε δει τι γίνεται στην Ελλάδα πρόσφατα;"

Οι δύο δρόμοι της Ελλάδας και η υποκρισία της Ευρώπης. Γιατί οι Μέρκελ, Σαρκοζί ζουν σε άλλο πλανήτη, την ώρα που η ελληνική κοινωνία διαλύεται

του Μάνου Χωριανόπουλου 
από το  news247.gr

Άρθρο που ξεμπροστιάζει τον στρουθοκαμηλισμό της Γερμανίας σε σχέση με το "ελληνικό πρόβλημα" δημοσιεύει το Business Insider, καλώντας την Άνγκελα Μέρκελ να αλλάξει τώρα πολιτική, πριν οδηγηθεί η ευρωζώνη στην καταστροφή.
Το άρθρο του τιτλοφορείται "Αγαπητή Ευρώπη: Βγάλτε τα κεφάλια από την άμμο και ρίξτε μια ματιά στην Ελλάδα".
Χρησιμοποιώντας στοιχεία και με απλά και ισχυρά επιχειρήματα, ο αρθρογράφος του Business Insider, Henry Blodget αποδεικνύει ότι το φάρμακο της Ευρώπης για την Ελλάδα έγινε φαρμάκι που δηλητηρίασε την οικονομία και την κοινωνία της.
"Έχουμε μια ερώτηση για την κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί και όλους όσους προσποιούνται ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή λιτότητα. Έχετε δει τι γίνετε στην Ελλάδα πρόσφατα;" 
αναρωτιέται ο αρθρογράφος και παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία για την καταστροφή που έχει συντελεστεί στη χώρα μας την εποχή του μνημονίου:
*Το ΑΕΠ της χώρας καταγράφει πτώση 7% το 2011 σε σχέση με το 2010
*Το 1/4 των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν βάλει λουκέτο από το 2009
*Οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους
*Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 40% το πρώτο μισό του 2011
*Περίπου το 50% των νέων κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι
*Οι Έλληνες έχουν αποσύρει το 1/3 των καταθέσεών τους από τις τράπεζες, υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

H αλήθεια για την ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με το Business Insider, η ελληνική οικονομία στην κυριολεξία καταστρέφεται και δεν είναι δυνατόν ένα ακόμα πακέτο μέτρων λιτότητας να διορθώσει την κατάσταση.
"Κα Μέρκελ και κ. Σαρκοζί σε ποιον πλανήτη ζείτε;" 
ρωτά ο αρθρογράφος και συνεχίζει:
"Το βασικό πρόβλημα με την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που δεν έχουν τη δύναμη και την ανάπτυξη της Γερμανίας, είναι ότι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα με αυτή. Όταν μια χώρα έχει το δικό της νόμισμα, μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Η Ελλάδα και άλλες χώρες δεν μπορούν να το κάνουν αυτό".
Το Business Insider σημειώνει ότι λόγω του κοινού νομίσματος, η μόνη εναλλακτική είναι η εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή το "ψαλίδι" σε μισθούς, συντάξεις, θέσεις εργασίας (δηλαδή η λιτότητα).
Οι δύο δρόμοι
"Βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της εναλλακτικής. Η οικονομία καταρρέει και η αναρχία απειλεί τη χώρα", σημειώνει ο αρθρoγράφος, ο οποίος υποστηρίζει ότι πλέον υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι:
1. Η Ελλάδα βγαίνει από την Ευρωζώνη και επιστρέφει στη δραχμή
2. Η Γερμανία να επιδοτήσει τα ελλείμματα και να βοηθήσει στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Ο πρώτος δρόμος, στον οποίο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, πορεύεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, θα καταστρέψει τη χώρα μας και δεν θα βοηθήσει την ευρωζώνη. Στην πραγματικότητα θα προκαλέσει ντόμινο, το οποίο αυτή τη στιγμή μοιάζει αναπόφευκτο.Η δεύτερη απάντηση στην κρίση, το να χρηματοδοτήσει η Γερμανία την Ελλάδα με περισσότερη ένταση, μοιάζει ανεδαφική, αλλά έχει ξαναγίνει και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν!
Όπως αναφέρει o Business Insider, οι πλούσιοι Γερμανοί, ήδη χρηματοδοτούν τους φτωχότερους της Ανατολικής Γερμανίας. Επίσης, οι πλούσιες Πολιτείες στις ΗΠΑ, στηρίζουν τις πιο φτωχές.
Έτσι, αυτό θα μπορούσε να συμβεί και εντός της Ευρωζώνης, μεταξύ των εταίρων.
"Αυτές είναι οι εναλλακτικές σου Ευρώπη. Σταδιακή διάλυση ή μεγαλύτερη ενοποίηση. Πρέπει να διαλέξεις. Στο μεταξύ σταματήστε να υποκρίνεστε ότι η λιτότητα θα λύσει το πρόβλημα. Δεν θα το λύσει και στο μεταξύ θα κάνει τη ζωή των Ελλήνων επικίνδυνη, χαοτική και μίζερη" 
καταλήγει ο Henry Blodget.

Σχόλιο ΑΣ: η εικόνα γίνεται πλήρης με μια μόνο "δόση" από τον καταιγισμό δηλώσεων συνειδητοποίησης του τι ακριβώς γίνεται μεταξύ Μερκοζί και ελληνικού πολιτικού συστήματος (και καταλήγει να μοιράζει την λιτότητα ανάμεσα στους φτωχούς και όχι τους προνομιούχους):
"Η δική μου εντύπωση είναι ότι τα σκληρά αυτά εισπρακτικά μέτρα που λαμβάνονται οφείλονται κυρίως στο ότι η τρόικα ακολούθησε και σεβάστηκε τις κόκκινες γραμμές των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Ετσι στο τέλος αυτά που έχουμε σήμερα στο τραπέζι, δηλαδή η μείωση των μισθών, είναι το τελευταίο στο οποίο κατάφεραν να συμφωνήσουν τα ελληνικά κόμματα διότι δεν συμπλέουν στον κύριο στόχο. Και αυτός είνα... η μεταρρύθμιση του πελατειακού συστήματος στην Ελλάδα. Οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί λένε προς την τρόικα "Αυτό δεν είναι δυνατόν, το άλλο δεν είναι δυνατόν, αυτό θα το κάνουμε αργότερα, εκείνο αργότερα" και τελικά τι τους απομένει; Τα κλασικά μέτρα λιτότητας, ακριβώς επειδή δεν συμφωνούν στις πραγματικές, εις βάθος μεταρρυθμίσεις".
ΤΟ ΒΗΜΑ - Γκυ Φερχόφσταντ: "Τα εισπρακτικά μέτρα λαμβάνονται για να μη διαταραχθούν οι πελατειακές σχέσεις"www.tovima.gr

Επίσης:
"Mόνο ένα σχέδιο Μάρσαλ θα είχε πραγματικό νόημα στη διάσωση της Ελλάδας, κάτι που φυσικά θα επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους των Γερμανών, να πληρώσουν δηλαδή την Ελλάδα. Αλλά θα ήταν η μόνη λύση με πραγματικό νόημα. Η χρηματοδότηση θα ήταν περιορισμένη και θα βοηθούσε πραγματικά τους Έλληνες" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU