Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Και τώρα μόνοι. Μπορούμε;

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με την τελευταία ευκαιρία της στο ευρώ


του Γιώργου Προκοπάκη*

Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν προς μια ικανοποιητική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το PSI+ και συνακόλουθα του όλου πακέτου στήριξης της Ελλάδας που αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου. 
Η ικανοποίηση είναι «λογιστική» - μένει να εκτιμήσουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Ο βασικότερος παράγων για τις εξελίξεις είναι η αποφασιστικότητα της Ευρωζώνης και κυρίως της Γερμανίας να κλείσει οπωσδήποτε το «κεφάλαιο Ελλάδα», ώστε να ασχοληθούν με τα πιο μεγάλα προβλήματα του ευρώ. 
Η αποφασιστικότητα αυτή εκφράσθηκε με την στάση των εταίρων μας κατά τις διαπραγματεύσεις 25-27 Οκτωβρίου, με τη συνέντευξη Σόιμπλε στους Financial Times στις 31 Οκτωβρίου. 
Κυρίως όμως με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το PSI+ και την υπόθεση του «επιτρόπου προϋπολογισμού».
Η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας ήταν στην πραγματικότητα διαδικασία ανάμεσα στον «επίσημο τομέα» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και τους ιδιώτες. 

Ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου είχε συμφωνηθεί η αναβάθμιση της προτεραιότητας των νέων ομολόγων (μετά το κούρεμα) στο επίπεδο του EFSF. Συμφωνήθηκε επί της ουσίας το εξής πολύ απλό: 
σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων από τη μεριά της Ελλάδας, οι ζημίες θα κατανεμηθούν ανάμεσα στον επίσημο και ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τη μεταξύ τους συμφωνία. 
Δηλαδή, ο «επίσημος» τομέας δέχθηκε να απεμπολήσει δικαιώματα προς όφελος του «ιδιωτικού». 
Η σημασία αυτής της κατάληξης ξεπερνά το ελληνικό ζήτημα. 
Είναι σήμα προς τις αγορές ότι αναγνωρίζεται το ατελέσφορο της πολιτικής της Ντοβίλ των Μέρκελ και Σαρκοζί του Οκτωβρίου 2010 που χρέωνε μεγάλο μέρος του κόστους διάσωσης των περιφεριακών χωρών της Ευρώπης στους ιδιώτες δανειστές και που είχε σχεδόν καταστροφικά αποτελέσματα στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης. Όσον αφορά την Ελλάδα, και τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, ήταν ο καταλύτης για την εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων, και την περίοδο χάριτος (ή διευκολύνσεων για μια δεκαετία).
Το καμπανάκι που πρέπει να χτυπήσει για την Ελλάδα είναι η «προθυμία» των τραπεζών να δεχθούν να συνεργασθούν με τους επίσημους δανειστές στο να καταστεί κατά το δυνατόν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αποδεχόμενοι λογιστικές ζημίες 70% ή και παραπάνω. 
Αυτό το αποτέλεσμα δεν θα ήταν δυνατόν εάν δεν υπήρχε η ρητή τοποθέτηση του «επίσημου» τομέα: ή θα βγει η Ελλάδα από τη διαπραγμάτευση με προοπτικές βιώσιμου χρέους, ή χρεοκοπεί. 
Από τη στιγμή που αποδείχθηκε ότι δεν επρόκειτο περί μπλόφας, όλοι συνεργάστηκαν και έδωσαν καθένας από κάτι για να βρεθεί λύση.
Παράπλευρο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι η διαφαινόμενη συναίνεση του επίσημου τομέα να ελαφρύνει ακόμη περισσότερο το βάρος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Με περαιτέρω επιμήκυνση και χαμηλότερα επιτόκια του συνόλου του επίσημου δανεισμού και την πιεστική ώθηση συμμετοχής της ΕΚΤ. 
βέβαια να έχουμε υπ’ όψιν ότι η όποια συμφωνία με τους εκπροσώπους των ιδιωτών δανειστών πρέπει και να υλοποιηθεί με το μέγιστο δυνατόν ποσοστό συμμετοχής εθελοντών.

Το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι ένα σακκούλι. Όποιο ποσόν δεν διασφαλισθεί από τη μείωση χρέους, είναι πρόσθετο κόστος στη δανειακή σύμβαση. 
Οι εταίροι έχουν καταστήσει σαφές ότι τα €130 δισ της δανειακής σύμβασης δεν μπορεί να αυξηθούν – παρά τις προσπάθειες της Κομισσιόν να βρεθούν ακόμη €15 δισ για να καλυφθούν ακόμη μια φορά οι αστοχίες. 
Επομένως η πρακτικώς 100% συμμετοχή των ιδιωτών είναι απαραίτητη. 
Δεδομένου ότι οι διαπραγματευτές εκπροσωπούν περίπου το 65% των δανειστών, η μετατροπή της εθελοντικής συμμετοχής σε «αναγκαστικά εθελοντική», μέσω της εισαγωγής και ενεργοποίησης των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (CAC) στην ελληνική νομοθεσία, μοιάζει μονόδρομος. 
Η ενεργοποίηση των CAC πυροδοτούν με τη σειρά τους τα CDS. 
Παρά την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί και ανατροφοδοτείται, είναι σαφές ήδη από το καλοκαίρι 2011 ότι τα CDS δεν αποτελούν κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα (η «καθαρή» έκθεση των «ασφαλιστών» είναι της τάξεως των €3.2 δισ με μέγιστη προβλεπόμενη ζημία – η οποία έχει ήδη καλυφθεί από τα ασφάλιστρα – της τάξεως των €1.6 δισ). 
Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να πάρει και το ρίσκο της πυροδότησης των CDS προκειμένου να κλείσει το κεφάλαιο Ελλάδα.
Όλα λοιπόν φαντάζουν καλά. Όχι ακριβώς! 

Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από αποφάσεις και επισημάνσεις ότι «με το δεύτερο πακέτο τελειώνει η όποια στήριξη της Ελλάδας». Πέραν των συνήθων εισροών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μόνο στο οποίο μπορεί να προσβλέπει η χώρα μας, πέραν των προβλέψεων του πακέτου, είναι «τεχνική βοήθεια». 
Τίποτε άλλο. 

Η υπόθεση με την επιθυμία για εγκατάσταση «επιτρόπου προϋπολογισμού» είναι ενδεικτική.
Ως συνήθως, η ελληνική προσέγγιση σχετικά με την πρόταση Μέρκελ ήταν η ανάδειξη του δευτερεύοντος σε μείζον. Η πρόβλεψη για επίτροπο ήταν το πρακτικό μέτρο για την εγγύηση εφαρμογής μιας συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής. 
Η πρώτη παράγραφος του κειμένου προέβλεπε πως η Ελλάδα πρέπει να δεσμευθεί για την εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων με απόλυτη προτεραιότητα. Από όλες τις δαπάνες προϋπολογισμού, πρώτες απ’ όλες θα διασφαλίζονται οι καταβολές τόκων και χρεολυσίων. 
Γινόταν ρητή αναφορά στην «μετάφραση» αυτής της απαίτησης, στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πτωχεύσει στο μέλλον και κάθε αναπροσαρμογή των δαπανών θα γίνεται εις βάρος άλλων αναγκών του ελληνικού δημοσίου. 
Η Ελλάδα οφείλει να κάνει τα κουμάντα της, όπως μπορεί χωρίς καμιά περαιτέρω οικονομική βοήθεια.
Που βρισκόμαστε λοιπόν; 

Με το δεύτερο πακέτο στήριξης η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ καλύτερη κατάσταση από λογιστική άποψη, πλην όμως από το 2015 και μετά πρέπει να είναι σε θέση να διαχεισθεί μόνη τα του οίκου της. Η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ διασφαλίζεται από τη μεριά των εταίρων και το πρόβλημα μετάστασης του ελληνικού προβλήματος δεν υφίσταται πλέον. 
Το ερώτημα είναι εάν η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ έχει διασφαλιστεί και από την εδώ πλευρά.
Η απάντηση είναι στα χέρια των πολιτών αυτής της χώρας και της πολιτικής ηγεσίας της. 
Εάν δεν καταφέρουμε να διαχειρισθούμε επιτυχώς τα οίκου μας μόνοι μας, η μακροπρόθεσμη (ας πούμε μετά το 2020 – υπό την προϋπόθεση ότι θα υφίσταται ακόμη) παραμονή στο ευρώ θα είναι βρόχος. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να μη πιστεύει στη δυνατότητα ή τη θέληση της Ελλάδας να αδράξει την τελευταία ευκαιρία. Μόλις προχθές, στους Times του Λονδίνου, με την ευλογία της διεύθυνσης της εφημερίδας, δημοσιεύθηκε η «ρεαλιστική πρόταση για την νέα δραχμή», συνδεδεμένη με τα ισχυρα νομίσματα δολλάριο και ευρώ. Αυτό είναι το καλό σενάριο της αποτυχίας μας!
Είναι στο χέρι μας, με τους όρους καθαρούς πια, να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. 
Τα επόμενα τρία χρόνια και κυρίως οι επόμενοι δώδεκα μήνες είναι οι κρισιμότεροι. 
Απαιτείται εθνική προσπάθεια ραγδαίας εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, συναινέσεις σε όλα τα επίπεδα και ανάμεσα σε όλους τους φορείς, πρόγραμμα αλλαγής της κοινωνίας και της οικονομίας, εντατική προσπάθεια ελάφρυνσης των επιπτώσεων στους πληττομένους. 

Οι πολίτες αυτής της χώρας δικαιούνται την αλήθεια αλλά κυρίως το δικαίωμα να αγωνισθούν και να υπομείνουν για να σώσουν τις κατακτήσεις εξήντα χρόνων. 
Το μόνο που φαίνεται να λείπει είναι η πολιτική ηγεσία που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με αίσθημα ευθύνης. 
Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τον κυβερνήτη πάνω στα ερείπια. Μπορεί κανείς να οδηγήσει τη σωσίβιο λέμβο;


*Από  ΤΑ ΝΕΑ 
 -  Ο Γιώργος Προκοπάκης είναι σύµβουλος επιχειρήσεων σε θέµατα οργάνωσης και διαχείρισης πληροφοριών, πρώην καθηγητής στο Columbia University

37 σχόλια:

  1. 550 μπουκέτα στη μάπα τού κάθε Προκοπάκη.Όσος και ο μισθός που μού πρότειναν σήμερα..

    Και 300 ευρώ κατώτατη σύνταξη,σε περίπτωση που επιζήσει.Να μην επιβαρύνουμε και το ασφαλιστικό σύστημα.Για το καλό της "χώρας",της "πατρίδας" ντε..!

    Υ.Γ: Ο Γρηγόρης είναι σύμβουλος τής προς πώληση εργατικής του δύναμης,σε θέματα αντιμετώπισης και διαχείρισης manager και συμβούλων επιχειρήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σημερινό πολιτικό σύστημα, το ίδιο που μας οδήγησε μέχρι εδώ, δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την έξοδο απο την κρίση, γιατί είναι αιχμάλωτο στα τάγματα ασφαλείας τύπου Badiera Rossa, Γρηγόρης κλπ, που το ίδιο εξέθρεψε για μια ώρα ανάγκης, όπως αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαντληθηκαν οι υπομονες, οι αντοχες οι αναμονες, τα μνημονια, οι επικαιροποιησεις, τα μεσοπροθεσμα, οι αλλαγες πρωθυπουργων,ανασχηματισμοι, κοινωνικοι διαλογοι,καπιταλισμοι με τα ανθρωπινα προσωπα και προσωπεια ,τα νεα κομματα, κυβισθησεις πρωην πραιτωριανων των μνημονιων που εσχατως σπαταλουν φαια ουσια και για πραγματα περαν της στηριξης του μνημονιου(θυμιζω οτι ακομα και οι του ΠΑΣΟΚ το εκριναν ιστορικο λαθος)

    Αυτο που εχει απομεινει ειναι συμπορευση με το ΚΚΕ και ταξικος αγωνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. minority opinion,

    1)Είσαι πολιτικοοικονομικά ημιμαθής.

    Τόσο η χώρα μας,όσο και οι υπόλοιπες του ευρωπαϊκού νότου,πλήττονται από οικονομική κρίση (πτωτική τάση ποσοστού κέρδους,υπερσυσσώρευση ανενεργού κεφαλαίου,κλπ) και όχι πολιτική.Αν ήταν μόνο πολιτική,η ελληνική και η διεθνής άρχουσα τάξη θα είχαν δώσει τη λύση,προτού αλλάξεις πλευρό στο μακάριο ύπνο σου.
    Εκτός αν ζητώντας "πολιτική λύση" ψήνεσαι για καμμιά χούντα συνταγματαρχών που θα επαναφέρει την τάξη,ή καλωσορίζεις την task force στη χώρα μας...

    2)Είσαι ιστορικά ανυπόφορος και επικίνδυνος.

    Οι πολιτικοί και ταξικοί σου πρόγονοι,οι μικροαστοί,έτρεξαν να πλαισιώσουν τα Sturmabteilung του Ernst Roehm,φοβούμενοι μια σοσιαλιστική επανάσταση.Οι δικοί μου ταξικοί και φυσικοί πρόγονοι πολέμησαν στα βουνά και τις πόλεις τους γερμανοϊταλούς φασίστες και τους ντόπιους υπηρέτες τους.
    Δεν θα εκπλαγώ,αν αρχίζοντας να γουργουρίζει το στομάχι σου από την πείνα και το κρύο,τρέξεις πρόθυμα σε καμμιά Χρυσή Αυγή.

    3)Είσαι και απρόσεκτος,αλλίμονο..

    Bandiera Rossa,όχι Badiera αρχοντοχωριάτη μου!

    4)Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω,καθώς και την οικονομική κατοχή στην οποία οδηγείται η χώρα μας από το ντόπιο και γερμανικό κυρίως κεφάλαιο,σου προτείνω να αποστηθίσεις το παρακάτω εύηχο τραγουδάκι:

    http://www.youtube.com/watch?v=3SKP54mBuwE

    Θα χαρούν πολύ τα νέα σου αφεντικά,και ίσως σου πετάξουν τίποτα ψιχουλάκια.Ως γνήσιος οσφυοκάμπτης θα τα γλύψεις και θα κουνήσεις και την ουρά σου ευτυχισμένος!

    5)Ήσουν,είσαι και "θα φροντίσουμε εμείς γι'αυτό" να παραμείνεις
    minority opinion.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ώπα η Ανταρσυα...
    Έκανε κι η μύγα κ...!
    Εντάξει το ΚΚΕ Γρηγόρη, έχει και πέντε ανθρώπους... Η Ανταρσύα όμως;;; Θα φροντίσει η Ανταρσύα ο minority να μείνει minority!!!
    Καλό. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργο,

    1)Επί της ουσίας,κλασσικά,τίποτε έτσι;

    2)Δεν ξέρω αν το ΚΚΕ είναι χελιδόνι,ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μύγα,θα το δείξει η ιστορία.Εσείς παραμένετε πάντως,ηθικά και οργανωτικά,μια ψείρα στο γιακά της Διαμαντοπούλου,με μηδενική απήχηση στην κοινωνία.Για πέρνα από καμμιά λαϊκή να προτείνεις τις απόψεις σου.Θα έχουν έτοιμα και τα πολεμοφόδια οι άνθρωποι.

    3)Άρχισε και εσύ να μαθαίνεις τίποτα χρήσιμο πάντως,τώρα που διοικούν οι Gauleiter:

    http://www.youtube.com/watch?v=JxiE-B6kuC8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α,και προτού φύγω υπό χιονόπτωση και -4C για την διαδήλωση,ένα τραγουδάκι για όλους τους συντρόφους/συναγωνιστές του ΚΚΕ ή/και άλλων κομμάτων της επαναστατικής αριστεράς.Κι αυτό στα γερμανικά,έτσι για να μην ξεχνάμε,ότι δε μας φταίνε γενικώς οι γερμανοί,οι γάλλοι,ή η αμερικανοί,αλλά οι άρχουσες τάξεις αυτών των χωρών.Μαζί και η δική μας.

    http://www.youtube.com/watch?v=hDC5dqIiu4o

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι μια ενδιαφέρουσα ανάλυση. Ωστόσο, παραβλέπει ότι η πολιτική των δύο ηγετών δεν ήταν ατελέσφορη. ήταν μία συνειδητή επιλογή προκειμένου αρχικά να γίνει η εσωτερική υποτίμηση προκειμένου να κάνουν την Ελλάδα μέρος του νοτιοευρωπαϊκού εργασιακού παραδείσου για επενδύσεις των υπερεθνικών επιχειρήσεων. Γνώριζαν ότι δε έλυνε το πρόβλημα, αλλά ήθελαν να επιβάλλουν νεοφιλελεύθερα/νεοσυντηρητικά μέτρα ώστε μαζί με την υποτίμηση να καταστεί η Ελλάδα "ανταγωνιστική" (δηλαδή με φτηνή εργατική δύναμη και διάλυση της μεσαίας επιχειρηματικότητας και του κράτους). Το κούρεμα και τα υπόλοιπα ούτως ή άλλως θα έρχονταν, απλά το καθυστέρησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ισχύει οτι με βάση την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, η Ελλάδα πρέπει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να περικόψει τα δημόσια έξοδα της σε ποσοστό 70% εν σχέσει με το 2009 αν θέλει να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της; Αν όχι ποιό είναι ένα σωστότερο νούμερο;

    Τι σημαίνει αυτό για τα δημοσιονομικά; Τι σημαίνει για τους στόχους ανάπτυξης που πρέπει να έχουμε; Υπάρχουν παραδείγματα χωρών σε κρίση που πέτυχαν αντίστοιχους στόχους, ή άλλα χωρών που απέτυχαν;

    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εκφράστηκα λανθασμένα, και για να μη προκύψει κανένα ράδιο αρβύλα:
    (έξοδα 2014) = 0.7* (έξοδα 2009)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γρηγόρηδες και λοιποί επαναστάτες, εμπρος στον αγώνα για την ασύντακτη χρεοκοπία και το γρεμοτσάκισμα από το ευρώ! Να δώσουμε τη μάχη για να μπορεί το Κράτος -απαλλαγμένο από τα ξενόφερτα βαρίδια τής πραγματικότητας- να δίνει μισθούς τουλάχιστον 2.000 ευρώ! Να τσακίσουμε την εργοδοσία, υποχρεώνοντάς την σε κατώτερο μισθό 3.000 ευρώ! Αν δεν συμφωνεί να τη σφάξουμε και να δώσουμε το τιμόνι στους άξιους τιμονιέρηδες της "Τυποεκδοτικής"!
    Εμπρός στον αγώνα εναντίον της καπιταλιστικής συνωμοσίας ¨της κοινής λογικής¨! Δεν μας νοιάζει -τη χρησιμοποιούν τα ντόπια και ξένα κέντρα για να καταπνίξουν το λαϊκό κίνημα.
    Λεφτά υπάρχουν! Θα τα βρούμε, μόλις πάρουν την εξουσία οι λαικές δυνάμεις. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς, αλλά θα τα βρούμε -σας το υποσχόμαστε! Επαναστατική διάθεση να υπάρχει κι όλα τα άλλα βρίσκονται.

    Α.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Τόσο η χώρα μας,όσο και οι υπόλοιπες του ευρωπαϊκού νότου,πλήττονται από οικονομική κρίση (πτωτική τάση ποσοστού κέρδους,υπερσυσσώρευση ανενεργού κεφαλαίου,κλπ)"

    Η ιδιωτικη πρωτοβουλια εχει ηδη ξεκινησει τις εξαγωγες :

    1. μεταχειρισμένων τζιπ πολυτελείας σε καλή κατάσταση...
    "...μεγάλα ενεργοβόρα αυτοκίνητα, τζιπ, SUV, πολυτελείας, έχουν μπει σε πλήρη απαξίωση. Τους προηγούμενους μήνες οι στήλες των αγγελιών γέμιζαν με προσφορές παρόμοιων οχημάτων, συχνά στη μισή τιμή της παλιότερης αξίας τους. Καθώς δεν πωλούνται ..., οι τιμές έχουν κατρακυλήσει ακόμα πιο χαμηλά, ενώ ανοίγει ο δρόμος για πωλήσεις μεταχειρισμένων οχημάτων πολυτελείας από την Ελλάδα στο εξωτερικό! ..."
    πηγη καθημερινη 14 Nοεμβρίου 2011

    2. ελληνων μεταναστων
    "Αύξηση 84% σημείωσε ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν στη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2011, φτάνοντας τα 4.100 άτομα, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Destatis, παρατηρείται αλματώδης αύξηση της μετανάστευσης στη Γερμανία, ειδικά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται από την οικονομική κρίση,"

    Περίπου 435.000 άνθρωποι προερχόμενοι από το εξωτερικό εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2011¨"

    πηγη ΤΑ ΝΕΑ 5-12-2011 Γερμανία: Κατακόρυφη αύξηση των ελλήνων μεταναστών το 2011

    "Μεγάλη αύξηση των Ελλήνων μεταναστών στη Σουηδία

    Σύμφωνα με την στατιστική της Υπηρεσίας Μετανάστευσης στη Σουηδία (Migrationsverket), υπάρχει μεγάλη αύξηση μετανάστευσης από τις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης στη Σουηδία. Ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών έχει αυξηθεί πολύ!

    Στην στατιστική υπολογίζονται αυτοί που έχουν πάρει την άδεια παραμονής (δεν υπολογίζονται αυτοί που έχουν κάνει αίτηση που είναι πάρα πολύ περισσότεροι).

    Το 2010 πήραν άδεια παραμονής 438 άτομα από την Ελλάδα (371 άτομα λόγω εργασίας και 67 λόγω συγγένειας).

    Όλο το 2011 πήραν άδεια παραμονής 872 άτομα από την Ελλάδα (767 άτομα λόγω εργασίας και 105 λόγω συγγένειας και ένας για διάφορους λόγους)."

    πηγη ellinesstinssouidia 11/01/2012


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τελικα το ελληνικο δημοσιο αν επιθυμει μπορει να κανει "εισαγωγη χρηματων" απο παμπολλες υποθεσεις διαφθορας. Βλ. παρακατω:

    Την «πλήρωσε» αμερικανική εταιρεία γιατί τα «έπαιρναν» Έλληνες γιατροί
    Για προμήθειες ιατρικών μηχανημάτων σε νοσοκομεία

    07 Φεβ 2012 - 10:04

    Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission, SEC) κατηγόρησε την εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων Smith & Nephew για δωροδοκία γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων MarketWatch.

    Η εταιρεία θα πληρώσει ως πρόστιμο πάνω από 22 εκατ.δολ., ως μέρος της συμφωνίας που έκανε με τη SEC και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
    Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι θυγατρικές εταιρίες της Smith & Nephew χρησιμοποιούσαν μία εταιρεία διανομής, η οποία δημιούργησε ένα «παράνομο ταμείο» για να κάνει πληρωμές σε γιατρούς που εργάζονταν σε ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να κερδίζουν δουλειές.

    «Οι θυγατρικές της Smith & Nephew επέλεξαν τον δρόμο της διαφθοράς αντί του δίκαιου και έντιμου ανταγωνισμού», δήλωσε η Κάρα Μπροκμάγιερ, επικεφαλής της μονάδας της SEC κατά της χρήσης πρακτικών διαφθοράς στο εξωτερικό, προσθέτοντας: «Η SEC θα συνεχίσει να αποδίδει ευθύνες σε εταιρίες, καθώς ερευνούμε τη βιομηχανία ιατρικών μηχανημάτων για αυτό τον τύπο παράνομης συμπεριφοράς».
    πηγη : http://boreia.gr/index.php?module=news&func=display&sid=80381

    Για την αντιγραφη

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Γρηγόρης

    Πολύ σύντομα θα χρειαστεί να δουλέψεις για να συντηρήσεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου, όπως κάνω και εγώ τα τελευταία 35 χρόνια.

    Εύχομαι να μάθεις κάποια δουλειά και να τα καταφέρεις, γιατί το παλιό σου "επάγγελμα" δεν πρόκειται πλέον να σου δώσει τα πρός το ζήν.

    Η νέα σκληρή οικονομική πραγματικότητα δεν μπορεί να τρέφει επαγγελματίες επαναστάτες, γιατί δεν υπάρχουν πλέον αρκετά θύματα για να χρηματοδοτούν επαγγελματικές "πρωτοπορίες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Γρηγόρης

    Και εμεις Γρηγορη ειχαμε θρασος στην μακρα μετεφηβικη μας ηλικια, αλλα ταυτοχρονα διψαγαμε για γνωση και ακουγαμε -παντοτε με κριτικη σκεψη- τους μεγαλυτερους. Για τις περιπτωσεις αυτες συνιστω το εξης παραλλαγμενο βρεττανικο ρητο:
    "Η (όποια) ευφυΐα δεν δύναται να υποκαταστήσει την εμπειρία"


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Α.Ν,

    Το χρήμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα τυπωμένο χαρτάκι με συμβολική και "εγγυημένη" αξία,που χρησιμοποιείται ως ανταλλακτικό μέσο μεταξύ αξιών ΧΡΗΣΗΣ(εμπορεύματα,υπηρεσίες,κλπ).

    Το θέμα δεν είναι αν θα "μας δώσουν λεφτά" που θα μας τα πάρουν πίσω και με τόκο,αλλά αν θα αναδιοργανωθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο η παραγωγή αξιών χρήσης σε μια χώρα,ώστε όλοι να έχουν δουλειά,να παράγουν,και να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς στον 21ο αιώνα.

    Δεν βλέπω να σε ενοχλούν οι άνεργοι,οι άστεγοι,οι ημιαπασχολούμενοι,οι εξαθλιωμένοι.Βασικός σου καημός είναι "αν θα μας δώσουν λεφτά",και είσαι πρόθυμος να υποθηκεύσεις ανερυθρίαστα τον πλούτο της Ελλάδας,υπόγειο,υπέργειο,τα μέσα παραγωγής,τις ζωές γενεών.. αρκεί να πέσουν φράγκα!

    Ακόμη και ο (πρώην) νεοδημοκράτης ψιλικατζής της γειτονιάς μου,που αναρωτιέται πως μπορούμε να ξανανοίξουμε τα εργοστάσια και να ζήσουμε αξιοπρεπώς,σ'έχει αφήσει πίσω σε επίπεδο αντίληψης για την οργάνωση της κοινωνίας και της παραγωγής.

    Αλλά άμα παπαγαλίζεις Προκοπάκη,Ματσαγγάνη,Παπαδημητρίου και δεν ανοίγεις κανά σοβαρό βιβλίο πολιτικής οικονομίας,εκεί καταντάς.

    Αν πιστεύεις πραγματικά αυτά που λες,τράβα με 600Ε μεικτό στη Χαλυβουργία του Μάνεση,να βάλεις πλάτη στην.. ανόρθωση της καπιταλιστικής οικονομίας και την αποπληρωμή του χρέους!

    Αλλιώς είσαι ένας ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ του κερατά,που ζητά με ξένα κόλλυβα το συγχώριο ενός ολόκληρου λαού.

    Λοιπόν; Θα πας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. minority opinion,

    Δουλεύω σχεδόν 12 χρόνια και έχω περάσει από 10-15 δουλειές τού πτυχίου μου,έως και εργάτη.Ποτέ δεν υπήρξα επαγγελματικό στέλεχος κανενός κόμματος.Τα τελευταία 2 χρόνια δεν μπορώ να ζήσω αξιοπρεπώς,εγώ και η οικογένειά μου.

    Αλλά για σένα αυτά θα είναι μάλλον λεπτομέρειες,μπροστά στα κελεύσματα του ΔΝΤ και της Διαμαντοπούλου ή της Ξαφά.

    Ότι γράφω από πάνω στον Α.Ν. ισχύει ΑΚΡΙΒΩΣ και για σένα και για όλους σας.

    Λοιπόν; Θα βάλεις πλάτη για την "πατρίδα" με 500-600Ε;

    Επίσης να σου θυμίσω και τον στίχο του Brecht:

    "Αυτοί που αρπάζουν το ψωμί απ'το τραπέζι,κηρύσσουν τη λιτότητα".

    Επίτρεψέ μου μια επιπλέον ερώτηση:

    Έχεις αρπάξει κανά ψίχουλο έστω από το τραπέζι,ώστε να σε σεβαστώ ως έχοντα υλικό κίνητρο;

    Ή απλώς κοιτάς τα αρπακτικά και τα επικροτείς αφελώς; Οπότε-λυπάμαι που το λέω-να σε κατατάξω σε μια κατηγορία που διόλου δεν σε τιμά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Α.Φ,

    Απ'ότι συμπεραίνω και από παλαιότερα εκτενή σου σχόλια,πιθανόν να είσαι πολιτικός μηχανικός κάπου στα 60+,-.
    (Εγώ όντως του πολυτεχνείου είμαι)

    Κάπου,κάποτε μάλιστα ανέφερες για τζίρους 30-140.000Ε

    Όπως και νά'χει,εργάστηκες και συσσώρευσες πλούτο κυρίως με την εργασία σου και δευτερευόντως ίσως με έξτρα κέρδη-αμοιβές ως ποσοστά από την εξαχθείσα υπεραξία-κέρδος των μεγάλων εργοδοτών,ή/και των υπαλλήλων σου,εάν και για όσο είχες.
    Δεν σε κατηγορώ γι'αυτό,έτσι λειτουργούσε το σύστημα.
    Μην αφήνεις ωστόσο τις όποιες καλές εργασιακές εμπειρίες σου,να σου κρύβουν την εκτενή προλεταριοποίηση/ανεργία των μικρο-μεσοστρωμάτων που βιώνουν οι νέες γενιές,όλο και πιο έντονα.Και θα συνεχιστεί αυτό..
    Μην ελπίζεις πλέον σε "πακέτα και δάνεια σωτηρίας","ανάπτυξη","ευελφάλειες',και λοιπές μαλακίες!

    Επίσης,ο όποιος συσσωρευμένος πλούτος δεν κρατάει για πάντα ή για τις επόμενες γενιές.Άσε που τώρα θα στον χαρατσώνουν όλο και πιο χοντρά-λες και τους ανήκει-και δεν ξέρεις αν και πότε θα εξανεμιστεί.

    Όπως καταλαβαίνεις Α.Φ το θέμα είναι η παραγωγή από τους εργαζόμενους και για τους εργαζόμενους.
    Στα παιδιά σου,ή στα εγγόνια σου-εάν έχεις και πλησιάζουν σε παραγωγική ηλικία-τί έχεις να προτείνεις για το μέλλον τους,την εργασία και τη ζωή τους;Και γενικότερα στις νέες γενιές που επιθυμούν και ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ απόλυτα να ζήσουν αξιοπρεπώς;

    Υ.Γ: Ο Τσολάκογλου,ο Κουίσλινγκ,ο Πεταίν,ήταν έμπειροι,ίσως και ευφυείς με τον τρόπο τους.Αλλά ως δοσίλογοι δικάστηκαν και έμειναν στην ιστορία.
    Τα αντιστασιακά κινήματα,το 1-1-4,το κίνημα του πολυτεχνείου,νέοι τα στελέχωσαν κι ας μην τα ήξεραν όλα.Αλλά είχαν την εντιμότητα και τα ορθά κριτήρια.Κι εμείς διδασκόμαστε από τα λάθη τους,νά'σαι σίγουρος γι'αυτό,αλλά είμαστε και ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να νικήσουμε.Αλλιώς θα σβήσουμε και θα πεθάνουμε.
    Κι'ότι γράφω στους από πάνω,σκέψου τα και συ...

    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Γρηγόρης

    Το άθλημα "550 μπουκέτα στη μάπα τού κάθε Προκοπάκη" είναι γνωστό ποιοί το ασκούν στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.

    Αυτή η πρακτική, εκτός απο όλα τα άλλα, είναι ένας ακόμα λόγος που φτάσαμε μέχρι εδώ.

    Για τα επαγγελματικά δεν έχω λόγο να μην σε πιστέψω, παρά τους υπαινιγμούς του αρχικού σχολίου και για δεύτερο επάγγελμα.

    Υποθέτω ότι αργά ή γρήγορα, όλοι μας θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την οικονομική πραγματικότητα, η οποία δυστυχώς δεν βελτιώνεται με "μπουκέτα" αλλά με αυτογνωσία και, απο δω και πέρα, σκληρή δουλειά με χαμηλές αμοιβές για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γρηγόρη, οι Ελληνες αριστεροί πάντα με εκπλήσσουν με τις απίστευτες γνώσεις τους (ξερολίαση) την ακλόνητη σιγουριά τους (ηλιθιότητα) και τον καταγγελτικό τους στόμφο (..)!!

    Εύγε. Απο μουσική όμως χάλια, μαύρα χάλια.

    Γι αυτό βάζω κι εγώ το τραγουδάκι μου να στρώσει λίγο το μπλόγκ:

    QOTSA - Regular John

    enjoy !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Γρηγόρης

    Θεωρώ ότι οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί και αντιπαραθέσεις είναι χωρίς νόημα αφού δεν γνωριζόμαστε προσωπικά και επιπλέον παραβιάζουν την φιλοξενία του χώρου.

    Γι αυτό και θα κλείσω αυτή την περίεργη αντιπαράθεση με μια συμβουλή που στηρίζεται πάνω στο ότι αυτή δεν είναι η πρώτη ολοκληρωτική καταστροφή που βιώνω προσωπικά και οφείλονται κάθε φορά στην συμπαθή τάξη των πολιτικών.

    Με δίπλωμα και γνώσεις Πολυτεχνείου στις σημερινές συνθήκες υπάρχουν δύο επιλογές:

    1. Εάν υπάρχει επιχειρηματκή φλέβα, δοκίμασε να κάνεις κάτι δικό σου 100%. Ότι και να είναι αυτό, θα είναι καλύτερο απο την μισθωτή εργασία, στις εργασιακές συνθήκες και αμοιβές που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα (υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι τον πάτο)

    2.Αν δεν υπάρχει επιχειρηματική φλέβα, κοίταξε, όσο ακόμα είναι εφικτό, να βρείς κάποια δουλειά στον κλάδο σου στο εξωτερικό. Έστω και με λίγα λεφτά για αρχή. Μεσομακροπρόθεσμα είναι η καλύτερη λύση για ανθρώπους με επιστημονικά προσόντα που θέλουν οπωσδήποτε μισθωτή εργασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τί έγινε ρε παιδιά;
    Αμ'έπος αμ'έργον και πιάσατε νυχτερινή τριπλοβάρδια,κάτι σαν τη Χαλυβουργία του Βόλου ένα πράγμα;

    niko niko,

    Να εύχεσαι καλύτερα να σε εκπλήσσουν οι έλληνες αριστεροί,με τα καλά τους και τα στραβά τους...
    ...παρά να εξεγερθεί το άλλο άκρο,μπροστά στην κοινωνική εξαθλίωση που έρχεται!

    Πίστεψέ με θα εκπλαγείς πολύ δυσάρεστα.Οι νύχτες του '30 δεν είναι και τόσο μακριά.

    Και εντάξει,δεν ακούμε όλο Eisler.

    Τέτοιες νυχτερινές ώρες,κοιτάμε να ξεφύγουμε:

    http://www.youtube.com/watch?v=vm0aMp2UqxM&feature=related

    minority opinion,

    θα σου αναπτύξω περαιτέρω τις απόψεις μου,γιατί αξίζει,αλλά από αύριο..

    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητέ minority έχετε απόλυτο δίκαιο.
    Ο ερργαζόμενος που δεν ανήκει στην μειοψηφία των ανώτερων δημιουργικών ανθρώπων με όραμα για να γίνει επιχειρηματίας, δεν πρέπει να έχει απαιτήσεις για καλό μισθό και αξιοπρεπή διαβίωση.
    Θα πρέπει να ξεχάσει αυτές τις αηδίες και να γίνει ένας στρατιώτης της εργασίας.Η δεκαεξάωρη εργασία την ημέρα για ένα πιάτο φαϊ θα τον απελευθερώσει και θα του δώσει στόχο ύπαρξης. Τέρμα οι ανέσεις. Θα πρέπει να δωσει και τη ζωή του για την επιχείρησή του.
    arbeit macht frei που λένε οι ευεργέτες μας γερμανοί.
    Θα πρέπει να δοξάσουμε το karoshi, τον θάνατο απο υπερκόπωση και -κατά προτίμηση- και πείνα σαν το νέο ιδανικό της φυλής.
    Τίποτε πιο ευγενές από τον εργαζόμενο να πεθαίνει απο υπερκόπωση για τον εργοδότη του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ψυχραιμια!
    Δε ήλθε το τελος του κοσμου.
    Υπαρχει μια δεσμη λυσεων :
    Για την παραγωγη και τις υπηρεσιες.
    Ξενογλωσσα τμηματα (προπτυχιακα και μεταπτυχιακα) σε ολα τα ελληνικα πανεπιστημια και πολυτεχνεια
    Καταργηση της διπλοθεσιας σε ολους τους καθηγητες ΑΕΙ και ΤΕΙ
    Λειτουργικη ανακυκλωση -επαναχρησιμοποιησησ υφισταμενων προϊοντων παντου (οπως Κουβα).
    Υπαρχουν εκατομμυρια ΙΧ, εκατονταδες χιλιαδες μοτοσυκλετες ευτελους αξιας αλλα μεγαλης αξιας χρησης. Να επισκευασθουν δια "κανιβαλισμου" ωστε να αποκτησουν ολοι ΙΧ ή μοτοσυκλετα για αποφυγη ψυχικων τραυματων, ειδικα στους νεωτερους συμπολιτες μας.
    Επιστροφη στα πατρωα εδαφη 200.000 επαρχιωτων την επομενη διετια για απασχοληση σε γεωργια, κτηνοτροφια μεταποιηση ,χοντρεμποριο και εξαγωγες ωστε να ελαχιστοποιηθουν τα υπερκερδη μεσαζοντων, μειωθουν οι τιμες και κλεισει ταχυτατα το ελλειμα στο ισοζυγιο αγροτοκτηνοτροφικων που ανερχεται σε 2 δις.

    Επαναλειτουργια κλειστων εργοστασιων απο απολυμενους, ανεργους εργατες κ.λ.π.
    Συνοπτικη καταδικη και δημευση παρανομα αποκτηθεντων περιουσιων μεγαλο-συνεταιριστων ή μεγαλο-συνδικαλιστων, μιζαδορων, μεγαλοπραραγοντων δημοσιου, δημαρχων, νομαρχων, περιφερειαρχων,....
    Μεγαλα προστιμα στις ελληνικες και ξενες εταιρειες που χρηματιζαν κρατικους λειτουργους (οπως Αμερικη, που λεει η... Υβετ).
    Προσκληση Εληηνων εξωτερικου και φιλελληνων : -για παραμονη 1 μηνος στην Ελλαδα ωστε να γεμισει η Ελλαδα με ολους τους συγγενεις τους και τους φιλους τους φετος απο τον Απριλη
    -για επενδυσεις
    .....................................

    Συμπληρωστε και υλοποιησατε προτασεις και να μην διαπληκτιζεστε.


    Αφωτιστος Φιλελελην

    ΥΓ Οχι στην κεντροαριστερα.
    Ναι στην αριστερα της κοινης λογικης, απλα επειδη το "κεντρο" πηγε πολυ δεξια και εξαφανιζεται ενω αυτη η αριστερα μετακινειται πολυ προς στο κεντρο και τελικα εγινε η πραγματικη "κεντροαριστερα της κοινης λογικης"!

    Σας μπερδεψα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Επιστολή κόλαφος στη Μέρκελ από 8.500 Έλληνες του εξωτερικού

    Στην αντεπίθεση περνούν πλέον οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού ενάντια στις Γερμανικές μεθοδεύσεις της Ανκέλα Μέρκελ.
    Έπειτα από μήνες λάσπης, συκοφαντίες και ύβρεις κατά του Ελληνικού λαού τόσο από Γερμανικά μέσα ενημέρωσης όσο και από στελέχη του Γερμανικού κοινοβουλίου, 8.500 Έλληνες που ζουν μόνιμα στην ΕΕ, αποφάσισαν να σηκώσουν μπαϊράκι.
    Σαν άλλοι «Τσακάλωφ», «Εμμανουήλ» και «Σκουφά», προχώρησαν στην ίδρυση του συλλόγου «Νέα Φιλική Εταιρεία», αυτή τη φορά όχι απέναντι στον Οθωμανικό αλλά στο Γερμανικό ζυγό.
    Σε επιστολή κόλαφο που απέστειλαν προς τη Γερμανίδα καγκελάριο εκφράζουν τρομερούς υπαινιγμούς και κατηγορίες κατά των Γερμανικών κυβερνήσεων για υποθέσεις από το 1998 μέχρι σήμερα για οικονομικά σκάνδαλα εκβιασμούς κτλ.
    Αναλυτικότερα η επιστολή προς την κ. Μέρκελ έχει ως εξής:
    «Αν δεν θυμάστε κάτι κα. Μερκελ… δεν πειράζει, θα σας βοηθήσουμε εμείς. Διαθέτουμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία …για τόπο, χρόνο, τραπεζικούς λογαριασμούς και διαπλεκόμενα πρόσωπα ……έως και για τα εσώρουχα που φορούσαν.
    1. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι από τον Ιούνιο του 1998 έως σήμερα, η γερμανική καγκελαρία επιστατεί, προωθεί και κατευθύνει τόσο την είσπραξη όσο και την ¨νομιμοποίηση¨ των παράνομων προμηθειών όλων των πολιτικών προσώπων τόσο των εκάστοτε κυβερνήσεων όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Κροατία και η Ρουμανία;
    2. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ότι ένα ποσοστό του 15% επί του συνόλου των εισπραχθέντων προμηθειών, ρέει σε μυστικούς λογαριασμούς του χριστιανοσοσιαλιστικού κόμματος της Βαυαρίας ( CSU ) και από εκεί διανέμεται στα άλλα γερμανικά κόμματα, εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοδότηση των μυστικών επιχειρήσεων;
    3. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ότι η αρχή αυτού του επενδυτικού ταμείου της πολιτικής μάσας έγινε στις 06 Ιουνίου του 1998 με την παραλαβή στο Βερολίνο ενός πακέτου αμερικανικών ομολόγων αξίας 80 εκ. $, που απεστάλη από ένα ελληνικό κόμμα ( προμήθειες από το πρόγραμμα των ολλανδικών φρεγατών) και παρελήφθη από τους εκπροσώπους των γερμανικών υπηρεσιών, μιας κεντρικής γερμανικής τραπέζης και μιας γαλλικής τραπέζης;
    4. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ ότι για αντάλλαγμα των συνταξιοδοτικών εξασφαλίσεων που προσφέρετε σε αυτούς τους διεφθαρμένους πολιτικούς, τους πείθετε(!!!) να παίρνουν πάντα αποφάσεις ανάλογες με τις ορέξεις και τα συμφέροντα της γερμανικής κυβέρνησης;
    5. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ότι από τα ίδια ταμεία προέρχονται τα 2 εκ. Δυτ. Μάρκα που εισέπραξε ο προκάτοχος σας Χέλμουτ Κολ;
    6. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι τον Απρίλιο του 2009 έγιναν επώνυμες καταγγελίες στην ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της διαφθοράς ( OLAF ) για το ίδιο θέμα, τις οποίες ο τότε γερμανός διευθυντής της υπηρεσίας ( κατ εντολή της κυβέρνησης σας ) φρόντισε να τις θάψει;
    7. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ότι την ίδια χρονική στιγμή κατετέθη στην Εισαγγελία του Βερολίνου για το ίδιο θέμα εμπεριστατωμένα στοιχειοθετημένη μήνυση, η οποία κατ εντολή της κυβέρνησης σας θάφτηκε, κατά το γερμανικό ρητόν, ότι όπου δεν υπάρχει καταγγελία …δεν υπάρχει και δικαστής;
    8. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ ότι τόσο εσείς, ως πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος όπως και οι προκάτοχοι σας στο ίδιο αξίωμα κ.κ. Κολ και Σόιμπλε, δεν σεβαστήκατε ποτέ τους γερμανικούς νόμους που διέπουν την χρηματοδότηση των κομμάτων στην Γερμανία;
    Η μήπως δηλώσατε στο προεδρείο της Βουλής αναδρομικά τα 18 εκ. Μάρκα που μεταφέρθηκαν με βαλίτσες σε συμβολαιογράφο του Μονάχου από δυο βιομήχανους, προκειμένου να διατεθούν στον προεκλογικό αγώνα του κόμματος σας, μέσω μιας συγκεκριμένης διαφημιστικής εταιρείας;!
    9. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι τον Φεβρουάριο του 2006 ασκήσατε πιέσεις μέσω εκβιασμού στον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, προκειμένου να θάψει την υπόθεση των υποκλοπών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. 10. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι από τον Οκτώβριο 2002 οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έβαλαν χέρι σε Έλληνες πολίτες που διέμεναν ως τουρίστες στην Δρέσδη και ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης της 17Ν ( υπεύθυνοι για την χρηματοδότηση της οργάνωσης) καθώς και κορυφαία μέλη του ελληνικού υποκόσμου;
    Τους αφήσατε να εισπράξουν μια επιταγή ύψους 5,7 εκατ. ευρώ και μετά τους κρύψατε στην πόλη Σους της Τυνησίας μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση; Δουλεύουν αυτά τα άτομα τώρα στην Ελλάδα για τις γερμανικές υπηρεσίες; Γιατί δεν δώσατε καμία πληροφόρηση στην ελληνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία;
    11. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι γερμανός αξιωματούχος ανάγκασε το 2007 τον πολιτικό αρχηγό ενός ελληνικού κόμματος της αριστεράς , με την απειλή ότι θα δημοσιευτούν λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή, να παραιτηθεί από μια νέα υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος;
    13. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ ότι φέτος χρηματοδοτήθηκαν τρία ελληνικά κόμματα με 16.4 εκατ. € από την κυβέρνηση σας μέσω μυστικών κονδυλίων;
    14. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι υπάρχει πρόβλεψη και σχεδιασμός μιας στρατιωτικής κάλυψης και προστασίας των γερμανών υπηκόων που δρουν για λογαριασμό της κυβέρνησης σας στην Ελλάδα;
    Ανέλαβε το 4ο γραφείο ( GNTA ) του γερμανικού αρχηγείου στρατού στο στρατόπεδο φαλκενστάιν στην πόλη του Κόμπλενζ τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μιας «νατοϊκής» αστυνομικοστρατιωτικής επέμβασης στην Ελλάδα;
    15. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι η κυβέρνηση σας επινόησε, χρηματοδότησε και υποστήριξε την προσφυγή της κυβέρνησης των Σκοπίων στο δικαστήριο της Χάγης;
    16. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι σε συζητήσεις με αντιπροσώπους δυο κρατών, προβλέψατε πως στο εγγύς μέλλον ορισμένες περιοχές της Δυτικής Θράκης και μια ζώνη γύρω από την Φλώρινα θα ανεξαρτητοποιηθούν, προκειμένου να παράσχουν προστασία στις μειονότητες που διαμένουν εκεί;
    17. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι μέλη της ελληνικής κυβέρνησης σας εζήτησαν, υπό τον φόβο μελλοντικών διώξεων εκ μέρους της ελληνικής δικαιοσύνης, να δεσμευτείτε ότι θα τους προστατέψετε;
    18. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι οι γερμανικές εμπορικές αλυσίδες στην Ελλάδα πληρώνουν μέσω υπερτιμολογήσεων των προϊόντων τους, μίζες προς τρίτους;
    Ήταν αυτός ο λόγος που αποχώρησε από την ελληνική αγορά η εταιρεία ALDI;
    Χρησιμοποιούνται αυτές οι μίζες για να εξαγοραστούν οι συνειδήσεις ελλήνων πολιτικών και δημοσιογράφων;
    19. Εν τέλει κα. Μερκελ είναι ΑΛΗΘΕΙΑ ότι ένας υπουργός της κυβέρνησης σας μάζεψε την άνοιξη του 2010 στο Βερολίνο όλους τους εισαγωγείς και εξαγωγείς της ελληνικής αγοράς των φωτοβολταϊκών και έστησε ένα καρτέλ με προσυμφωνημένες τιμές και διανομή περιφερειών ανά την ελληνική επικράτεια;»

    πηγη http://www.koutipandoras.gr/?p=15072

    Για την αντιγραφη

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Κατι λοιπον αρχιζει να γινεται.
    Συγνωμην για το μεγεθος της αναρτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ Νεοφιλελεύθερος

    Στον πραγματικό κόσμο οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα, σε αντίθεση με τους μισθούς του δημόσιου τομέα, δεν μπορούν να ανέβουν, δυστυχώς, με διοικητικές αποφάσεις. Είναι κρίμα. Είναι ντροπή. Είναι άδικο κλπ κλπ...

    Δυστυχώς όμως είναι η πραγματικότητα η οποία αγνοεί τις επιθυμίες μας,είτε είμαστε αριστεροί, είτε δεξιοί είτε κεντρώοι.

    Η οικονομική πραγματικότητα δεν ασχολείται με τις φαντασιώσεις μας.

    Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εχεις δίκιο.
    Η πραγματικότητα πρέπει να επιβάλλει στον εργαζόμενο χωρίς επιχειρηματική ευφυϊα να θυσιαστεί για την ανάπτυξη.
    Ο μόνος λόγος ύπαρξης του κοινού ανθρώπου είναι να γίνει το αναλώσιμο υλικό στην ουτοπία που σχεδιάζουν οι δημιουργικοί άνθρωποι, όπως εσείς και ο αφώτιστος φιλέλληνας.
    Η μείωση μισθών θα αποτελέσει πλήγμα στην υπεροψία του λεηλατητή εργαζομένου και θα τον αναγκάσει να ξοδέυει πλέον το χρόνο του μόνο σε εργασία. Τέρμα οι διασκεδάσεις, οι κοινωνικές συναναστροφές και η πολιτική.
    Θα πρέπει, περαιτέρω, δια των νόμων ο μη δημιουργικός εργαζόμενος να αποκτήσει και την ορθή νομική θέση του εμψύχου εργαλείου του εργοδότη και να υποχρεούται να ικανοποιεί κάθε απαίτηση του εργοδότη η οποία δεν απειλεί άμεσα τη σωματική του υγεία (π.χ. 36ωρες βάρδιες, μη καθορισμένο ωράριο κ.ο.κ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Γρηγόρης
    Δεν με διαβαζεις και με στενοχωρεις. Εχεις παραμεινει ...αιωνες πριν.

    "550 μπουκέτα στη μάπα τού κάθε Προκοπάκη."
    Δεν φτανει που μας ανοιγει τα μισανοικτα ματια μας κι εσυ τον βριζεις!!!

    "νέες γενιές που επιθυμούν και ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ απόλυτα να ζήσουν αξιοπρεπώς"
    To 1982 καποιος ψυχιατρος απο τον πρωιμο οικολογικο χωρο διατυπωσε την προταση οτι "η αστοργη μητρια φυση βασανιζει το ανθρωπινο γενος".

    Του απαντησα οτι αυτη η προσεγγιση ειναι πολυ ανθρωποκεντρικη και επομενως λανθασμενη, εφοσον η ανθρωπινη υπαρξη αποτελει μικρο τμημα της βιοσφαιρας, δινοντας και μερικα παραδειγματα, οπως λ.χ. ο ανθρωπος ως εμβιο ον-παρα την λογικη του- υπακουει σε διαφορους φυσικους νομους, οπως τον νομο της ελαχιστης προσπαθειας, βαδιζοντας σε μονοπατια που εχουν δημιουργησει τα ζωα και οι προηγουμενοι ανθρωποι και οχι μεσα απο τα ...πουρναρια.
    Ο φιλος αυτος εντυπωσιασθηκε και συμφωνησε, αλλα ηταν ειλικρινης.
    Σε οικονομικο επιπεδο υπαρχει το αντιστοιχο των εξισωσεων Lotka Volterra, δηλ. του μοντελου κυνηγος-θηραμα,του οποιου η πιο απλη περιπτωση ειναι η μελετη της εξελιξης του πληθυσμου λαγων και αλεπουδων σε ενα απομονωμενο νησι.
    Μονο που στην περιπτωση μας το προβλημα ειναι εξαιρετικα περιπλοκο, διοτι :
    1.ο ανθρωπος δεν θελει μονον νερο τροφη και αναπαραγωγη, αλλα επιπλεον στεγη, εκπαιδευση, υγεια, αναψυχη, σχεσεις, ικανοποιηση των πραγματικων η επιβαλομενων απο την διαφημιση αναγκων του, ....
    2. η οργανωση των κοινωνιων και το μοντελο παραγωγης και διανομης ποικιλει απο μετακαπιταλιστικο τυπου kazino εως φεουδαρχικο,...
    3.οι κοινωνικες σχεσεις ειναι πολυπλοκες και δεν καθοριζονται -πλεον- απο "κυριαρχες αντιθεσεις" κεφαλαιο-εργασια αλλα διαπλεκονται διοτι οι υπερ του κεφαλαιου μπορει με τεχνολογικη ανεργια ή απο αλλες κρισεις να χασουν την οικονομικη σταθμη τους σαν ηλεκτρονια απομακρυνομενοι απο τον πυρηνα του ανω 10% στο κατω 1/3 .

    Ολα επομενως ειναι και θα συνεχισουν να ειναι ρευστα. Αν οι ανθρωποι της εργασιας θελουν πολυ να παρουν την εξουσια τελικα μετα απο διαρκεις αγωνες μπορουν να το πραγματοποιήσουν.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ Νεοφιλελεύθερος

    Η πραγματικότητα δεν είναι προαιρετική.

    Παραβλέπω τους χαρακτηρισμούς γιατί δεν με αφορούν και τους θεωρώ αδικαιολόγητη έκφραση μιας δικαιολογημένης οργής, απέναντι σε μια θλιβερή πραγματικότητα που δεν χωνεύεται εύκολα.

    Δεν μπορώ όμως να μην παρατηρήσω ότι επι πάρα πολλά χρόνια όποιος προειδοποιούσε για την επερχόμενη καταστοφή λόγω των υψηλών ελλειμάτων και του χρέους, αντιμετωπιζόταν απο τους σημερινούς αγανακτισμένους ώς γραφικός ή εχθρός του λαού

    Επίσης δεν καταλαβαίνω αν υπάρχει κάποια πρόταση για την επόμενη μέρα.

    Το ενδεχόμενο άτακτης άμεσης χρεοκοπίας, με ακινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, παύσης πληρωμών, μισθοί δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων σε ομόλογα και επιστροφή σε ανταλλακτική οικονομία, παρά τα ιδεολογικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει, δεν αποτελεί πρακτική επιλογή.

    Η περίπτωση να σφάξουμε όποιον έχει ιδιόκτητο σπίτι ή αυτοκίνητο επίσης δεν παίζει γιατί δεν τρώγονται, ούτε μπορούν πλέον να πουληθούν.

    Την ώρα που οι πάντες ασχολούνται με το ύψος του κατώτατου μισθού, λες και μπορούσε να ζήσει πριν μια οικογένεια με € 800, κλείνουν οριστικά κάθε μήνα χιλιάδες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να περνούν οριστικά στην ανεργία, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

    Την ίδια στιγμή μαθαίνουμε ότι ο ΟΣΕ εξακολουθεί και σήμερα να κοστίζει στους φορολογούμενους € 1.000.000 κάθε ημέρα, το ταμείο συντάξεων της ΔΕΗ 2.000.000 την ημέρα, το κόστος που πληρώνει το υπουργείο υγείας ετησίως για κάθε έλληνα ήταν για το 2011 € 550 (11 εκ έλληνες / € 5.5 δις) την στιγμή που το αντίστοιχο ποσό στην Δανία ήταν € 50 κλπ κλπ κλπ

    Αν δεν μπεί φρένο στον παραλογισμό που λέγεται κρατικός προυπολογισμός (ο οποίος διπλασιάστηκε στο διάστημα 2003 - 2009) η συζήτηση για κατώτατους μισθούς θα είναι εκτός θέματος γιατί απλούστατα δεν θα υπάρχουν δουλειές. Ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα.

    Το ελληνικό κράτος στην προσπάθεια να προστατεύσει τους δικούς του που εντός του συστήματος (δημοσιουπαλληλία, κατασκευαστές, προστατευμένα επαγγέλματα κλπ) θα εξοντώσει όσους είναι εκτός, μέσα απο την μόνιμη ανεργία, την κατάσχεση καταθέσεων και ακινήτων για να κερδίσει μερικούς ακόμα μήνες ζωής.

    Εμείς εν τω μεταξύ θα ασχολούμαστε με το θέμα του κατώτατου σε μια οικονομία που διαλύεται ολοσχερώς.

    Η αντίληψη ότι με τον μηδενισμό του κατώτατου θα προκαλέσει κύμα επενδύσεων και δημιουργία νέων χαμηλόμισθων θέσεων είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας όσο το δημόσιο θα χρειάζεται συνεχώς περισσότερο αίμα για να επιβιώσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Οι ανάγκες για εκπαίδευση, στέγαση, ντύσιμο, ανάπαυση, παιχνίδι και ελεύθερο χρόνο είναι αληθινές ή συμβατικές, αφώτιστε φιλέλληνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Η νέμεσή σας.

    Να εστιασεις στο 1.ο ανθρωπος δεν θελει μονον ..., αλλα επιπλεον ... ικανοποιηση των πραγματικων η επιβαλομενων απο την διαφημιση αναγκων του, ....(ηθελα να τονισω τις τεχνητες αναγκες)

    και στο
    3.οι κοινωνικες σχεσεις ειναι πολυπλοκες και δεν καθοριζονται -πλεον- απο "κυριαρχες αντιθεσεις" κεφαλαιο-εργασια αλλα διαπλεκονται διοτι οι υπερ του κεφαλαιου μπορει με τεχνολογικη ανεργια ή απο αλλες κρισεις να χασουν την οικονομικη σταθμη τους σαν ηλεκτρονια απομακρυνομενοι απο τον πυρηνα του ανω 10% στο κατω 1/3 .

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ξεκάθαρες απαντήσεις θέλω, το μπουρδούκλωμα και τα ρητορικά κολπάκια αλλού.
    Αυτές οι ανάγκες που περιγράφω είναι πραγματικές κατ' εσέ ή κατασκευασμένες;
    Κι αν δεν είναι όλες το ίδιο, ποιές θεωρείς αληθινές και ποιές κατασκευασμένες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Η νέμεσή σας
    Ελεος. Εδω σταματω.Να απευθυνεσαι στους ομοιους σου.
    Δινω εξετασεις καθε μερα απο το 1973 και τα καταφερνω.


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @Η νέμεσή σας.

    Ασε που το σχολιο μου απευθυνοταν στον Γρηγορη που τουλαχιστον ειναι μηχανικος.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @ Γρηγόρης

    Το "ρώσικο τρανσάκι" ήταν εξαιρετικό οπότε παίρνω πίσω όλα όσα είπα.

    Απλά έχω ένα φόβο μήπως οι έλληνες αριστεροί καταντήσουν σαν το άλλο άκρο, ξέρεις αυτό που του μιλάς και είναι σα να μιλάς σε τοίχο ακλόνητο και αήττητο.

    Για να πώ κι εγώ την λατινιά μου "ubi dubium ibi libertas"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU