Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Μάνος Ματσαγγάνης: Όχι στο όνομά μου

του Μάνου Ματσαγγάνη*

Η Δημοκρατική Αριστερά στην αποψινή ψηφοφορία θα καταψηφίσει τη δανειακή σύμβαση, όπως καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο και το μνημόνιο. Μάλιστα, με δήλωση του προέδρου της, ακόμη και εάν η έγκριση της δανειακής σύμβασης εξαρτηθεί από τις ψήφους των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, το κόμμα θα πάρει την ευθύνη της απόρριψής της. Όπως όλοι ξέρουμε, εάν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, η χώρα μας δεν θα γυρίσει ακριβώς στη νεολιθική εποχή, αλλά θα έχει κάνει μια καλή αρχή.

Επειδή παραμένω μέλος της ΔΗΜΑΡ, νοιώθω την ανάγκη να πω τα εξής.

Εάν απόψε η δανειακή σύμβαση εγκριθεί, θα αισθανθώ ανακούφιση. Το νέο μνημόνιο δεν με ενθουσιάζει. Αλλά θα μας δώσει λίγο ακόμη χρόνο (και λίγο ακόμη χρήμα) μήπως πετύχουμε όλα όσα δεν καταφέραμε μέχρι τώρα. Να μάθουμε να ζούμε μέσα στο όριο των δυνατοτήτων μας (αφού έτσι κι αλλοιώς εκτός από την τρόικα δεν μας δανείζει κανείς). Μοιράζοντας τις αναπόφευκτες θυσίες δίκαια (αρχίζοντας από τους ευνοημένους της προηγούμενης περιόδου). Δίνοντας προοπτική στους νέους ανθρώπους. Προστατεύοντας τους φτωχούς και τους αδύναμους. Κάνοντας αυτό που μας αναλογεί για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα με λιγότερη διαφθορά, λιγότερη ασυδοσία, λιγότερη βία.

Προς τιμήν της η ΔΗΜΑΡ μίλησε εγκαίρως για "ισοδύναμα" - δηλ. για μέτρα που μειώνουν τα ελλείμματα όσο αυτά που προτείνει η τρόικα, αλλά δικαιότερα. Μόνο που έκτοτε δεν υιοθέτισε ούτε ένα από όσα τέτοια μέτρα πρότειναν πολλοί από εμάς. Εν τω μεταξύ, σήμερα πλέον για "ισοδύναμα" μιλούν όλοι, από τον Καρατζαφέρη και το Σαμαρά έως τον Βενιζέλο και τον Παπανδρέου.

Ωραία λοιπόν: ας μιλήσουμε για ισοδύναμα. Ποιος φταίει που ακόμη και τώρα, ένα βήμα πριν την καταστροφή, υπουργοί και βουλευτές διορίζουν ψηφοφόρους τους και εξυπηρετούν πελάτες τους; Ποιος φταίει που παρά τις περικοπές οι δαπάνες μισθοδοσίας του κράτους δεν μειώνονται; Ποιος φταίει που οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται, ή αν γίνονται δεν εφαρμόζονται; Ποιος φταίει που η φοροδιαφυγή οργιάζει; Ποιος φταίει που χρήματα για επιδόματα ανεργίας δεν βρίσκουμε, αλλά 605 εκατ. ετησίως για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ναι. Ποιος φταίει που γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και δημοσιογράφοι εξαιρούνται από το νέο ασφαλιστικό; Ποιος φταίει που τα επικουρικά ταμεία με 3%+3% εισφορά δίνουν σύνταξη 45% του μισθού (και μετά ζητάνε επιχορήγηση);

Όχι πάντως η τρόικα: όλα αυτά μας τα πρότεινε από την αρχή. Τα απορρίψαμε εμείς - δηλ. τα κόμματα που ψηφίζουμε, τα συνδικάτα που φτιάξαμε, οι συντεχνίες που ανεχθήκαμε, τα κανάλια που βλέπουμε. Και τώρα μας φταίνε πάλι οι ξένοι.

Τι θα γίνει εάν απόψε η δανειακή σύμβαση απορριφθεί; Κάποιοι θα τρίβουν τα χέρια τους. Θα αγοράσουν τη χώρα στις εκπτώσεις, με μαύρα χρήματα που πρόλαβαν να βγάλουν στο εξωτερικό. Θα κάνουν μπίζνες με το ίδιο πολιτικό προσωπικό, πάνω στα ερείπια. Κάποιοι άλλοι θα σηκώσουν τις σημαίες τους (κόκκινες ή μαύρες) και θα ξαναπροβάρουν τη φαντασίωση της εξέγερσης. Όλοι οι υπόλοιποι - και είμαστε πολύ περισσότεροι - θα δυστυχήσουμε.

Και σε αυτό η "αριστερά της ευθύνης" θα είναι συνυπεύθυνη.

Όχι στο όνομά μου.


5 σχόλια:

  1. Και μετά μου λες ότι κάποιοι δεν αγωνιούν να αποδείξουν ότι δεν είναι αριστεροί, αλλά συναινετικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τι θα γίνει αν σήμερα υπερψηφιστει η δανειακή σύμβαση?
    Κάποιοι παρα πολλοί θα μείνουν χωρις δουλεια, κάποιοι περισσότεροι δεν θα μπορούν να ζήσουν με τους καινούριους μισθους. Κάποιοι λίγοι θα κερδοσκοπούν σε βάρος του εργαζόμενου κόσμου, μεταφέροντας τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Το σύνταγμα θα έχει γίνει κουρελοχαρτο
    Το πολιτικό σύστημα και η δημοκρατια θα εξαυλωθούν, αφού η διοίκηση της χώρας θα έχει περάσει πλεον στα χέρια των δανειστών.
    Το νεο μνημόνιο περαν της φτώχειας, θα ανοίξει την πόρτα στον φασισμό. Τον πραγματικό φασισμό.

    Η ΔΗΜΑΡ λοιπόν καταψηφίζει και επιβεβαιώνει ευτυχώς το πρώτο συνθετικό του ονοματος της. Την δημοκρατια. Δημοκρατια και μνηνονιο είναι πλεον ασύμβατες εννοιες και ο καθένας διαλέγει τον δρόμο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε εγγυαστε οτι θα λυθει το προβλημα με το νεο μνημονιο?
    Εγγυαστε οτι δεν θα οδηγηθει σε περαιτερω υφεση,ανεργια και ανεχεια ο κοσμος?
    Απετυχε το μνημονιο,απετυχαν οι επικαιροποιησεις του, αποτυχια του μεσοπροθεσμου, καθομολογουμενη αποτυχια της κυβερνησης ΠΑΣΟΚ και στα ιδια βηματα του παπαδημου()ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ακροδεξια)

    Εγγυαστε Η' απλα εκβιαζετε και εσεις??
    Εχει κανεις παντελονια να μιλησει πολιτικα και κυριοτερα οικονομικα? Την ωρα που οι επιστημονες του IMF ισχυριζονται οτι ΔΕΝ υπαρχει καμια πιθανοτητα επιτυχιας του νεου μνημονιου

    ΔΕΝ θα επεκταθω στις διαστασεις παραχωρησης εθνικης κυριαρχιας, ξεπουληματος κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγγύηση δεν υπάρχει καμία εκτός από την αποξήλωση της γάγγραινας του πελατειακού κράτους - θα συνεργαστούν οι δημαγωγοί για την ψήφο; Δεν νομίζω - καλό είναι στην νέα βουλή να μην υπάρχει κανείς από την προηγούμενη και κανένα κόμμα με πάνω από 12-15%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λέει ο κ. Ματσαγγάνης:''Να μάθουμε να ζούμε μέσα στο όριο των δυνατοτήτων μας (αφού έτσι κι αλλοιώς εκτός από την τρόικα δεν μας δανείζει κανείς). Μοιράζοντας τις αναπόφευκτες θυσίες δίκαια (αρχίζοντας από τους ευνοημένους της προηγούμενης περιόδου)''.
    Αν είναι να ζούμε μέσα στα όρια των δυνατοτήτων μας με το μνημόνιο (δεν εξετάζω τι σημαίνει αυτο), τότε γιατί να μην κηρύξουμε μονομερή στάση στους δανειστές μας?Παλι το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και θα έρθει και πιο γρήγορα η ανατροπή του ΄προβληματικού πολιτικού συστήματος και όχι η συντηρηση του. Ή μήπως αυτό είναι το πρόβλημα?

    δ.β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU